Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Gravel – ένα είδος ποδηλάτου που θα σας συναρπάσει.

Όταν πρωτοεμφανίστηκαν τα ποδήλατα gravel απορρίφθηκαν από πολλούς ως περαστική μόδα, αλλά οι μέχρι τώρα πωλήσεις δείχνουν σίγουρα ότι ήρθαν για να μείνουν. Σε αντίθεση με άλλα νέα μοντέλα και εξειδικευμένα είδη ποδηλάτου (η συνεχής επανεφεύρεση του MTB για παράδειγμα), τα ποδήλατα gravel έχουν περισσότερες πιθανότητες να εδραιωθούν γιατί είναι ακόμα εδώ!

Λοιπόν, τι είναι ένα ποδήλατο gravel, ποιος το χρειάζεται ένα και πού θα πάτε;

Με τιμόνι κούρσας, χοντρά ελαστικά και δισκόφρενα, ένα ποδήλατο gravel συνδυάζει την ταχύτητα ενός παραδοσιακού ποδηλάτου δρόμου με την ευελιξία ενός ποδηλάτου XC βουνού, ώστε να μπορείτε να εξερευνήσετε χωματόδρομους και μονοπάτια σε ένα ποδήλατο που που μπορείτε να οδηγήσετε εξίσου καλά και σε άσφαλτο. Είναι το απόλυτο ποδήλατο που τα κάνει όλα. Τα περισσότερα διαθέτουν βάσεις και χώρο για φτερά και σχάρες, οπότε μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε για εκδρομές και μετακινήσεις, καθιστώντας τα τέλεια αν χρειαστεί να μειώσετε τον αριθμό των ποδηλάτων που έχετε, ένα για κάθε περίπτωση. Σκεφτείτε 3 σε 1.

Τα gravelδεν είναι πολύ διαφορετικά με τα ποδήλατα cyclocross, αλλά τείνουν να έχουν λίγο πιο όρθια στη θέση οδήγησης και συνήθως έχουν πιο σταθερό χειρισμό κατάλληλο για πολλές ώρες στη σέλα.

Περιγράφεται κατάλληλα ως ποδήλατο για άτομα που θέλουν να δουν την ύπαιθρο, σε αντίθεση με εκείνους που θέλουν το offroad να είναι μια διαδρομή σε στενά μονοπάτια και άλματα, το ποδήλατο gravel μπορεί να κάνει τα περισσότερα από ότι θα κάνατε με ένα ποδήλατο βουνού.

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή άποψη, η πρόσφατη «εφεύρεση» τροχών 29” και χοντρών ελαστικών στα ποδήλατα με τιμόνι κούρσας δεν είναι καινούργια. Πράγματι, μαζί με την ιδέα της ποδηλασίας σε μεγάλες αποστάσεις τύπου brevets με ένα ποδήλατο δρόμου, παρόμοια ποδήλατα υπήρχαν από παλιά, αν κοιτάξατε τον τύπο των ποδηλάτων δρόμου που χρησιμοποιήθηκαν στις αρχές του Tour de France, θα σκεφτόσασταν ενστικτωδώς ότι είναι ποδήλατα gravel. Απλά στις μέρες μας είναι λίγο πιο εκσυγχρονισμένα.

Τα κάνει όλα και συμφέρει!

Αυτό που κάνει ένα ποδήλατο gravel είναι ότι σάς επιτρέπει να βγείτε από την πόρτα σας και να εξερευνήσετε, δίχως να χρειάζεστε να μεταφέρετε το ποδήλατό σας έως το πλησιέστερο μονοπάτι για να εξερευνήσετε το βουνό. Στο δρόμο μπορείτε άνετα να ταξιδέψετε με ταχύτητα συνδυάζοντας ασφάλτινους δρόμους, χαλικόδρομους, δασικά μονοπάτια κ.λπ. και εκτός αν τα μονοπάτια γίνουν πολύ τεχνικά (βραχώδη), τότε το gravel ποδήλατό σας μπορεί να τα καταφέρει άνετα σε όλα.

Τώρα ξέρω ότι οι χωματόδρομοι και τα μονοπάτια τείνουν να είναι πιο ήπια, αλλά στην πραγματικότητα δεν υπάρχουν τόσο πολλές διαδρομές που ένα ποδήλατο gravel δεν μπορεί να αντιμετωπίσει άνετα ή, στη χειρότερη περίπτωση, ικανοποιητικά. Πολλοί θεωρούν ότι είναι ποδήλατα δρόμου και δεν κάνει για το βουνό. Πρέπει πραγματικά να το δοκιμάσετε!

Ναι, υπάρχουν μερικές στιγμές όταν θέλετε πιο τρακτερωτά ελαστικά ή λιγότερο γρήγορη και χαμηλή θέση, αλλά γενικά το ποδήλατο gravel είναι πιο διασκεδαστικό.

Η μετάβαση από τα ποδήλατα ΜΤΒ σε gravel

Το πρόβλημα με τα ποδήλατα βουνού στις μέρες μας είναι ότι είναι πάρα πολύ καλά. Πίσω στα τέλη του 1980 και αρχές της δεκαετίας του 1990, τα ποδήλατα MTB ήταν ουσιαστικά τροποποιημένα ποδήλατα δρόμου με τροχούς 26 ιντσών. Τα πλαίσια έσπαγαν (συχνά), το σταμάτημα ήταν περισσότερο μια πράξη πίστης παρά κάτι σίγουρο, και ο χειρισμός ήταν πάντα μία πρόκληση.

Οι σχεδιαστές ποδηλάτων MTB βρίσκονταν σε μια πολύ απότομη καμπή! Σήμερα, μπορείτε να αγοράσετε ένα αρκετά καλό ποδήλατο ΜΤΒ για λιγότερο από 1.000 € και εάν είστε διατεθειμένοι να ξοδέψετε λίγο περισσότερο, μπορείτε να πάρετε ένα ποδήλατο που θα χειρίζεστε με άνεση σε οποιοδήποτε χωματόδρομο. Ως αποτέλεσμα, τα μονοπάτια που κάποτε ήταν μια πρόκληση απλά δεν σας κόβουν ταχύτητα πια, και για τεχνικά κομμάτια που ικανοποιούν ένα απαιτητικό ποδηλάτη βουνού, πρέπει να αυξήσετε τη δυσκολία των μονοπατιών.

Η εμπειρία της ταχύτητας

Πάρτε ποδήλατο ΜΤΒ σε ένα γρήγορο χωματόδρομο και θα δείτε ότι χρειάζεστε κάτι διαφορετικό. Εδώ μπαίνει το ποδήλατο gravel… μονοπάτια που φαινόταν βαρετά πριν από λίγες μέρες γίνονται συναρπαστικά για άλλη μια φορά. Ελαφρώς στενότερα ελαστικά, υψηλότερες ταχύτητες και χωρίς ανάρτηση σημαίνει ότι πρέπει να σκεφτείτε τι και πού οδηγείτε. Η τέχνη της επιλογής της ταχύτερης γραμμής αναβιώνει και η ποδηλασία βουνού γίνεται και πάλι συναρπαστική.

Η οδήγηση ποδηλάτων gravel δεν χρειάζεται να προσπαθεί να αναδημιουργήσει την αρχική εμπειρία ποδηλασίας βουνού. Απλά είναι πολύ πιο ευέλικτη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο