Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Cross-country, trail, enduro, downhill… ποια είναι η διαφορά μεταξύ των διαφόρων τύπων ποδηλάτων βουνού και ποιο είναι για εσάς;

1: Cross-country – τι είναι;

Για όσους δεν αγωνίζονται, το XC είναι μια πολύ ευρύτερη ιδέα. Είναι η κλασική ορεινή ποδηλασία σε όλη τη διάρκεια του βουνού για μερικά σοβαρά χιλιόμετρα, με ισορροπία αντοχής -δοκιμών και δεξιοτήτων σε αναβάσεις και καταβάσεις, και συνήθως μόνο ελαφριές έως μέτριες τεχνικές προκλήσεις.

Το έδαφος μπορεί να είναι οτιδήποτε, από σκληρό χώμα μέχρι λάσπη, πέτρες και ρίζες, ανάλογα με το πού βρίσκεστε, αλλά γενικά η εστίαση είναι στη φυσική κατάσταση και στα χιλιόμετρα, παρά σε σοβαρή τεχνική πρόκληση.

Μπορείτε να κάνετε cross-country όσο έντονα θέλετε, και όσο πιο γρήγορα πηγαίνετε, τόσο πιο γρήγορες πρέπει να είναι οι αντιδράσεις σας. αλλά πιθανώς το κύριο χαρακτηριστικό είναι ότι όλα είναι κυλιόμενα. Δηλαδή, ποτέ δεν χρειάζεται να έχετε και τους δύο τροχούς στο έδαφος ταυτόχρονα. Εκτός κι αν το κουβαλάτε, δηλαδή – το περπάτημα σε πολύ δύσκολα τμήματα.

Το cross-country στην άγρια φύση ποικίλλει από δασικές διαδρομές και μονοπάτια έως ελάχιστα μονοπάτια σε λάσπη. Μπορούν να είναι οτιδήποτε, από ένα μισάωρο με φίλους έως ένα τουρ μιας εβδομάδας… αν και μέχρι τότε θα κάνετε ποδήλατο, με τον πιο αργό ρυθμό του να δίνει έμφαση στην αντοχή έναντι της απόλυτης ταχύτητας.

Το πού το άγριο XC γίνεται σε βραχώδη μονοπάτια ή σε λασπωμένες εκτάσεις, εξαρτάται από εσάς και τα όριά σας, αν και τα καλύτερα ποδήλατα με πλήρη ανάρτηση στην αγορά XC μπορούν να βοηθήσουν καλύτερα.

Συνολικά, αυτά τα ποδήλατα είναι ελαφριά και ευέλικτα, αλλά λιγότερο επιεική σε τεχνικό έδαφος και πολύ βελτιστοποιημένα για ανηφορικά κομματια.

Πώς είναι οι αγώνες cross-country;

Οι τυπικοί αγώνες XC – συμπεριλαμβανομένου του Olympic XC – διαρκούν περίπου 90 λεπτά. Οι αγώνες XC Marathon είναι μεγαλύτεροι: η επίσημη απόσταση UCI είναι 60-160 χλμ σε όχι περισσότερους από τρεις γύρους, αλλά μπορεί να είναι 12 ή 24 ωρών ή ακόμα και πολλών ημερών, αλλά γενικά είναι περισσότερο ένας αγώνας φυσικής κατάστασης παρά δεξιοτήτων.

Πώς μπορώ να εντοπίσω ένα ποδήλατο βουνού cross-country;

Ανάρτηση 100-110 mm για αποτελεσματική απορρόφηση των κραδασμών αντί για μεγάλα χτυπήματα

Άκαμπτο πίσω τρίγωνο ή πλήρης ανάρτηση, συχνά με κλειδώματα για αποτελεσματικότητα στο πετάλι

Σχετικά απότομη γεωμετρία για γρήγορες αποκρίσεις σε ανηφορικά κομμάτια

Έμφαση στο χαμηλό βάρος έναντι της αντοχής στο σύνολο των εξαρτημάτων

Διπλός ή τριπλός δισκοβραχίονας για πολλές αλλαγές ταχυτήτων

2: Trail – τι είναι;

Τα ποδήλατα reail είναι η μέση λύση όπου το cross-country βρίσκεται στο ένα άκρο και το downhill στο άλλο. Σε σύγκριση με το XC, δίνεται λιγότερη έμφαση στην αποτελεσματικότητα στις ανηφόρες και στο να φτάσετε από το Α στο σημείο Β όσο πιο γρήγορα γίνεται, και περισσότερο στην απόλαυση του μονοπατιού και της ταχύτητας των καταβάσεων. Ωστόσο, τα καλά ποδήλατα trail εξακολουθούν να είναι σε θέση να αποδώσουν τίμια στις ανηφόρες και να σας πάνε στο βουνό.

Τα trail είναι, ιδανικά, για στενά, ελικοειδή μονοπάτια πλάτους μόλις μισού μέτρου και συνήθως χωρίς τεχνικά κομμάτια. Μπορεί να είναι γεμάτα με τυχαία φυσικά εμπόδια – πέτρες, ρίζες και δύσκολες στροφές.

Η ποδηλασία στο μονοπάτι δεν είναι η πιο γρήγορη συνολικά – αυτή είναι η XC – ή η πιο κομψή, καθώς είναι η κατάβαση downhill, αλλά για την πλειοψηφία των ποδηλατών βουνού είναι η πιο προσιτή και διασκεδαστική.

Μπορείτε να πάτε σε αγώνες trail;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένος τύπος αγώνων για ποδήλατα trail, αν και αν αυτό έχετε, θα είναι αρκετά καλό για να περάσετε υπέροχα σε πολλούς αγώνες, είτε στην κατηγορία XC είτε στην κατηγορία enduro.

Πώς μπορώ να εντοπίσω ένα ποδήλατο trail;

130-150 χιλιοστά διαδρομής για απορρόφηση κρούσεων χωρίς να εξαντλείται και η δύναμη σας σε ανηφόρες

Συνήθως πλήρης ανάρτηση για εξαιρετική απόδοση σε κατηφόρες

Μακρύτερα και χαμηλότερα πλαίσια από το XC για μεγαλύτερη σταθερότητα

Πιο χαλαρές γωνίες στο κούτελο για απότομο και γρήγορο έλεγχο

Μεγαλύτερη έμφαση στην αντοχή του πλαισίου και των εξαρτημάτων, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει επιπλέον βάρος

Σχετικά απότομες γωνίες στον κάθετο σωλήνα που βοηθούν στην ανηφόρα

3: Enduro – τι είναι;

Το enduro μοιάζει πολύ με ράλι στον κόσμο του μηχανοκίνητου αθλητισμού – πολλαπλά χρονικά στάδια που συνδέονται με απροσδόκητες μεταβάσεις. Ωστόσο, υπάρχουν γενικά χρονικά όρια στις μεταβάσεις, επομένως χρειάζεστε ένα ποδήλατο που να καλύπτει τα πάντα αρκετά καλά – όχι μόνο ένα μεγάλο, βαρύ ποδήλατο downhill.

Τα χρονομετρημένα στάδια εστιάζονται σε απότομες, τραχιές καταβάσεις, πολλές ρίζες και βράχους και σωρούς από άλματα και πτώσεις. Είναι μια αδρεναλίνη που δοκιμάζει ικανότητες και γενναιότητα κάπου ανάμεσα στη δυσκολότερη οδήγηση σε μονοπάτια και στην πλήρη κατάβαση.

Το Enduro συνδυάζει πολλές από τις δεξιότητες της κατάβασης με λίγη από τη φυσική κατάσταση της οδήγησης XC – το να κάνεις πετάλι με αρκετή δύναμη και αναρτήσεις, δεν είναι εύκολο να ανταπεξέλθεις!

Εάν το μόνο που έχετε να κάνετε είναι τα εμπόδια σε ένα μονοπάτι για εσάς, αλλά εξακολουθείτε να θέλετε να κάνετε πετάλι για να φτάσετε εκεί, το enduro είναι αυτό που ψάχνετε.

Υπάρχει enduro εκτός αγώνων;

Οι αναβάτες που εστιάζουν στο enduro μπορεί να προτιμούν να χρησιμοποιούν ένα μεταφορικό μέσο μεταξύ των σταδίων και να εξοικονομούν την ενέργειά τους για σκληρές και γρήγορες καταβάσεις. Αλλά προφανώς, θα μπορούσαν επίσης να ανέβουν και με ένα XC.

Με πιο στιβαρούς τροχούς και πλαίσια και μεγαλύτερη διαδρομή ανάρτησης από κάθε άλλο, τα ποδήλατα enduro είναι απίθανο να είναι τόσο γρήγορα.

Ακόμη και τα μαθήματα enduro που είναι φιλικά για αρχάριους είναι απίθανο να έχουν πτώσεις που μπορούν να αποφευχθούν, για παράδειγμα, αν και μπορεί να έχουν κυλιόμενα άλματα.

Πώς μπορώ να εντοπίσω ένα ποδήλατο enduro;

Διαδρομή 140mm-180mm και παχύτερα, πιο άκαμπτα και ισχυρά πιρούνια από τα κανονικά ποδήλατα trail

Πιο εξελιγμένη ανάρτηση με εξωτερικές ρυθμίσεις για συντονισμό αποκρίσεων

Μεγαλύτερα φρένα για περισσότερη ισχύ και καλύτερη ψύξη

Μεγαλύτερη έμφαση στην αντοχή του πλαισίου και του πιρουνιού και λιγότερη στο χαμηλό βάρος

Πιο βαρύς, πιο αργός χειρισμός που χρειάζεται περισσότερη εισαγωγή, αλλά έχει εξαιρετική σταθερότητα και έλεγχο

Πώς είναι οι αγώνες enduro;

Οι περισσότεροι αγώνες enduro περιλαμβάνουν 3-6 χρονομετρημένα στάδια (περισσότερα αν ο αγώνας είναι πάνω από δύο ημέρες) και οδηγείτε ή μερικές φορές παίρνετε λεωφορείο μεταξύ των σταδίων. Σε ορισμένες εκδηλώσεις, μπορείτε να επαναλάβετε τα τμήματα πολλές φορές, αλλά γενικά έχετε λίγο ή καθόλου χρόνο προετοιμασίας για.

Η ικανότητά σας να διαβάζετε το μονοπάτι και να βρίσκετε αμέσως ομαλές, γρήγορες γραμμές είναι τόσο ζωτικής σημασίας όσο και οι ικανότητές σας να ξεπερνάτε τις τεχνικές γραμμές. Οι αναβάτες αγωνίζονται μεμονωμένα στα χρονομετρημένα στάδια, ενάντια στο χρονόμετρο.

4: Downhill – τι είναι;

Είναι ακριβώς αυτό που νομίζετε… κατηφορίζοντας όσο πιο γρήγορα γίνεται, χωρίς καμία απολύτως παραχώρηση ούτε στο ποδήλατό σου ούτε στο κιτ για να σηκωθείς ξανά. Οι πίστες είναι ακραίες και απαιτούν επίσης μεγάλη τεχνική ικανότητα και γενναιότητα, τουλάχιστον για καλή οδήγηση – οι πτώσεις μπορεί να έχουν ύψος έως και τρία μέτρα και τα άλματα μπορεί να έχουν μήκος πάνω από 10 μέτρα.

Σε αντίθεση με το enduro, είναι ελάχιστα έως καθόλου φιλικά προς τους αρχάριους. Θα χρειαστείτε την αυτοπεποίθηση και την ικανότητα να επιλέγετε και να δεσμεύεστε σε γραμμές σε απότομο, πολύπλοκο και επικίνδυνο έδαφος και να καθαρίζετε με ασφάλεια τα εμπόδια στον αέρα με ταχύτητα σε μη εμφανείς, άβολες και στενές γραμμές.

Έχουν τεράστιες αναρτήσεις και πολύ χαλαρές γεωμετρίες για σταθερότητα. Ορισμένα άλματα μπορεί να είναι κυλιόμενα, τα επίπεδα δυσκολίας θα εξακολουθούν να είναι υψηλά – πρέπει να είστε ικανοί να κάνετε καταβάσεις, άλματα και δύσκολα τμήματα με βράχους και ρίζες με ταχύτητα για να ακολουθήσετε αυτές τις πίστες.

Τα κράνη πλήρους προσώπου και η θωράκιση του σώματος είναι απαραίτητα, ενώ το βάρος, η γεωμετρία και ο εξοπλισμός των ποδηλάτων downhill τα καθιστούν σχεδόν αδύνατα στην ανηφόρα. Ως εκ τούτου, χρησιμοποιούνται σε μεγάλο βαθμό μόνο σε χώρους με δυνατότα μεταφορά στην κορυφή – ή σε μικρές διαδρομές όπου είστε στην ευχάριστη θέση να σπρώξετε ξανά προς την κορυφή.

Πώς είναι οι αγώνες downhill;

Οι αγώνες downhill συνήθως διαρκούν 3-5 λεπτά και οι αναβάτες αγωνίζονται ένας ένας ενάντια στον χρόνο. Κάνετε άφθονη εξάσκηση εκ των προτέρων για να μάθετε τις γραμμές της πίστας και της πορείας.

Πώς μπορώ να εντοπίσω ένα ποδήλατο downhill;

200 mm διαδρομής ή περισσότερο

Πλήρης ανάρτηση με πλαία κατασκευασμένα για σοβαρή αντοχή

Ελαστικά διπλού πάχους σε πολύ δυνατούς (και βαρείς) τροχούς

Πιρούνια διπλής κορώνας, τριπλού σφιγκτήρα

Γρήγορο κιβώτιο ταχυτήτων μόνο για κατηφόρα, συσκευές συγκράτησης αλυσίδας και κοντούς δισκοβραχίονες για απόσταση από το έδαφος

Μακρά, χαμηλή και πολύ χαλαρή σούπερ σταθερή γεωμετρία

Είναι κάτι που μόλις πέρασε στην πλαγιά του βουνού με 60 χλμ/ώρα

Μετάβαση στο περιεχόμενο