Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

10 συμβουλές για να κάνετε το ποδήλατό σας σαν καινούργιο

road bike

Με την πάροδο του χρόνου η σχέση αναβάτη και ποδηλάτου γίνεται σχεδόν συμβιωτική. Ωστόσο, αυτή η αίσθηση χάνεται όταν το ποδήλατο αρχίζει να χάνει λίγο από τη λάμψη του. Ίσως εμφανιστεί ένας ενοχλητικός θόρυβος, οι ταχύτητες δεν αλλάζουν σωστά ή απλά αρχίζετε να ονειρεύεστε ένα νέο μοντέλο. Αλλά μην φοβάστε, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να διατηρήσετε το ποδήλατό σας του κουτιού.

Καθαρίστε το ποδήλατό σας

Δεν πρέπει να προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι με τον καιρό το ποδήλατό σας λερώνεται και θα χρειαστεί σχολαστικό καθάρισμα. Και δεν αρκεί απλώς να πλύνετε το ποδήλατό σας μια φορά με ένα λάστιχο νερού, καθώς το τρίξιμο και η λάσπη θα αρχίσουν να διαβρώνουν ζωτικά εξαρτήματα. Απολιπάνετε την αλυσίδα, χρησιμοποιήστε σφουγγάρι στο πλαίσιο, τρίψτε με βούρτσα το σύστημα μετάδοσης κίνησης και το σασμάν, καθαρίστε τις ζάντες των τροχών και, στη συνέχεια, ξεπλύνετε και λιπάνετε το ποδήλατο για να φαίνεται (και να αισθάνεται) σαν καινούργιο. Κάνοντας αυτό τακτικά, θα παρατείνετε τη διάρκεια ζωής και την απόδοση του ποδηλάτου σας.

Αλλάξτε την ταινία του τιμονιού σας

Ίσως το πιο εύκολο πράγμα που μπορείτε να κάνετε όσον αφορά την αισθητική είναι να αντικαταστήσετε την ταινία του τιμονιού σας. Όταν η ταινία σας λερώνει, γρατζουνίζεται και σκίζεται, και όσο κι αν σας φαίνεται απίθανο μπορεί να σας ρίχνει ψυχολογικά. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η αντικατάσταση της φθαρμένης ταινίας με κάποια με καινούργιο σχέδιο και χρώμα θα προσφέρει ώθηση τόσο στην αισθητική όσο και στην πνευματική απόδοση.

Αντικαταστήστε τα ελαστικά σας

Ένα καινούργιο ζευγάρι ελαστικών θα βελτιώσει την αίσθηση οδήγησης του ποδηλάτου σας

Είναι πάντα καλή ιδέα να ελέγχετε τακτικά τα ελαστικά σας για φθορά και σκασίματα και, στη συνέχεια, να τα αντικαθιστάτε όταν παρουσιάζουν σημάδια ζημιάς. Λάβετε υπόψη ότι το λάστιχο θα σκληραίνει με την πάροδο του χρόνου, γεγονός που κάνει τη βόλτα σας πιο αργή και λιγότερο άνετη. Η εναλλαγή σε ένα καλύτερο ζευγάρι ελαστικών, ίσως λίγο φαρδύτερα, θα φέρει ξανά πολλή ζωή στη βόλτα σας. Ταχύτερη, με καλύτερο κράτημα και πιο άνετη.

Επενδύστε σε μερικά ελαφρύτερα εξαρτήματα

Οι τροχοί από ανθρακονήματα μπορεί να είναι ακριβοί, αλλά μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία οδήγησης.

Μέρη του ποδηλάτου όπως το παλουκόαελο και ο λαιμός μπορούν εύκολα να αντικατασταθούν με ελαφρύτερα, αλλά ίσως η μεγαλύτερη αλλαγή βάρους που μπορείτε να κάνετε είναι με ένα ελαφρύτερο σετ τροχών. Αυτό θα προσφέρει μια άμεση και προφανή αλλαγή στην αίσθηση του ποδηλάτου σας, ειδικά στις ανηφόρες.

Αντικαταστήστε τα καλώδια φρένων και ταχυτήτων / κάντε εξαέρωση στα φρένα σας

Με την πάροδο του χρόνου τα συρματόσχοινα του ποδηλάτου σας σταδιακά χαλαρώνουν, γεγονός που θα κάνει τις αλλαγές ταχυτήτων να είναι αργές και ασυνεπείς. Τα καλά νέα είναι ότι η αντικατάσταση αυτών των καλωδίων είναι μια σχετικά γρήγορη και φθηνή υπόθεση, και μόλις ολοκληρωθεί, το ποδήλατό σας θα αλλάζει ταχύτητες και θα φρενάρει σαν καινούργιο. Σε περίπτωση που έχετε δισκόφρενα και η αίσθηση φρεναρίσματος δεν είναι ικανοποιητική, μία εξαέρωση από ένα επαγγελματία μηχανικό ποδηλάτων με τα κατάλληλα εργαλεία, θα λύσει το πρόβλημα.

Αντικαταστήστε τη φθαρμένη αλυσίδα σας

Μια ολοκαίνουργια αλυσίδα έχει αισθητά μεγαλύτερη απόκριση από μια φθαρμένη

Η αλυσίδα σας είναι αναμφισβήτητα το πιο σημαντικό μέρος του ποδηλάτου σας, οπότε μην το παραμελείτε. Όπως και τα καλώδια, μια νέα αλυσίδα θα σημαίνει πιο ομαλές αλλαγές ταχυτήτων και άνετη οδήγηση. Ωστόσο, ολόκληρο το σύστημα μετάδοσης κίνησης πρέπει να λειτουργεί ταυτόχρονα, οπότε αν προχωρήσετε και αντικαταστήσετε την αλυσίδα λόγω μεγάλης φθοράς, πιθανότατα θα χρειαστεί να αντικαταστήσετε και την κασέτα σας.

Γυαλίστε το πλαίσιο σας

Η καθημερινή χρήση καταστρέφει την αισθητική του σκελετού σας; ξανανοιώστε λίγη αγάπη για το ποδήλατό σας γυαλίζοντας το. Καθαρίστε το με ένα καθαρό πανί και ζεστό νερό, στη συνέχεια χρησιμοποιείστε λίγο γυαλιστικό σκελετού (ελέγξτε ότι παίρνετε το σωστό είδος για το υλικό του σκελετού σας) και ψεκάστε στην επιφάνεια. Θα γίνει σαν καθρέφτης σε χρόνο μηδέν.

Μετατρέψτε το ποδήλατό σας

Ίσως το ποδήλατό σας είναι πραγματικά στο τέλος της ζωής του και ήρθε η ώρα να αποκτήσετε πραγματικά ένα καινούργιο. Σε όλους αρέσει ένα καινούργιο ποδήλατο, αλλά σκεφτείτε να ανακυκλώσετε τα μέρη του παλιού σας ποδηλάτου που μπορείτε ακόμα να χρησιμοποιήσετε. Ίσως θα θέλατε να χρησιμοποιήσετε ένα ποδήλατο σε μικρές αποστάσεις; Αποθηκεύστε το πλαίσιο, το τιμόνι, τα φρένα, το παλουκόσελο και τη σέλα σας και ίσως σκεφτείτε να μετατρέψετε το ποδήλατο σε μονοτάχυτο. Με αυτόν τον τρόπο μπορείτε να συνεχίσετε να χρησιμοποιείτε το παλιό σας ποδήλατο αλλά με νέα και εναλλακτική χρήση.

Ταιριάξτε το ποδήλατο στο σωματότυπό σας

Το να φέρετε το ποδήλατο στα μέτρα σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την απόδοσή σας. Θα κουμπώσετε πάνω στο πλαίσιο και το ποδήλατό σας θα το αισθάνεστε σαν καινούργιο.

Κάντε το σέρβις του ποδηλάτου σας

Βεβαιωθείτε ότι έχετε κάνει στο ποδήλατό σας το σωστό σέρβις μία φορά το χρόνο, εάν τα οδηγείτε καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Τέλος, για να διατηρήσετε το ποδήλατό σας πιο καινούργιο για περισσότερο καιρό, δεν υπάρχει τίποτα πιο σημαντικό από ένα τακτικό σέρβις. Το κατάστημά μας μπορεί να καλύψει όλα τα παραπάνω – συγκεκριμένα νέα καλώδια, ανταλλακτικά και ταινία τιμονιού – για να βεβαιωθείτε ότι οδηγείτε το ποδήλατό σας στο μέγιστο των δυνατοτήτων του κατά τη διάρκεια του έτους.

Μετάβαση στο περιεχόμενο