Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ώρα για να βγούμε για ποδήλατο στη βροχή

Ποδηλατώντας στη βροχή δεν είναι η πιο ευχάριστη εμπειρία, αλλά μερικές φορές δεν έχετε άλλη επιλογή. Ίσως να έχετε πάει στη δουλειά και το ποδήλατό σας είναι ο μόνος τρόπος μετακίνησης. Ίσως σας έπιασε μια απροσδόκητη καταιγίδα ενώ βγήκατε για βόλτα. Όποια και αν είναι η περίπτωση, εάν προετοιμαστείτε σωστά, κάνοντας ποδήλατο στη βροχή δεν χρειάζεται να είναι δύσκολο. Στην πραγματικότητα, μια βροχερή μέρα μπορεί να δημιουργήσει μια απίστευτη ατμόσφαιρα. Έχει επίσης λιγότερη κυκλοφορία και ο αέρας είναι φρέσκος. Α

SKS-SHOCKBOARD-MTB-FRONT-REAR-MUDGUARD

Χρησιμοποιήστε φτερά για να διατηρήσετε εσάς και το ποδήλατό σας καθαρό

Όταν ο δρόμος είναι βρεγμένος, τα ελαστικά σας πετούν βρώμικο νερό σε όλο σας το σώμα και το ποδήλατό σας. Το σπρέι νερού και λάσπης πάει στα πόδια σας και στην την πλάτη σας. Η αλυσίδα και τα γρανάζια καλύπτονται με βρωμιά, λάδια και οποιεσδήποτε χημικές ουσίες μπορεί να είναι στο δρόμο. Βρωμιά και λάσπη προκαλούν πρώιμη φθορά στην αλυσίδα σας και τα γρανάζια σας.

Η λύση είναι να τοποθετήσετε φτερά στο ποδήλατό σας. Αυτά προστατεύουν από το σπρέι νερού και λάσπης. Θα μείνετε πολύ πιο στεγνοί και καθαροί όταν οδηγείτε στη βροχή. Το σύστημα μετάδοσης κίνησης θα παραμείνει πολύ καθαρότερο και ως αποτέλεσμα θα διαρκέσει περισσότερο. Δεν θα χρειάζεται να καθαρίζετε ή να λιπαίνετε την αλυσίδα σας τόσο συχνά.

Φορέστε ένα αδιάβροχο

Το πιο σημαντικό ρούχο σας για ποδηλασία στη βροχή είναι το αδιάβροχο σας. Σας κρατά ζεστό διατηρώντας τον κορμό και τα χέρια σας στεγνά. Όταν κάνετε ποδήλατο στη βροχή, βρέχεστε με δύο τρόπους. Ο πρώτος είναι η βροχή, κάτι που είναι προφανές. Ο δεύτερος τρόπος είναι από τον ιδρώτα που συσσωρεύεται στα ρούχα.

Για να παραμείνετε στεγνοί, χρειάζεστε ένα αδιάβροχο διαπνέον μπουφάν που εμποδίζει τη βροχή να διεισδύσει, παρέχοντας όμως επαρκεί αερισμό ώστε ο ιδρώτας σας να μπορεί να εξαερίζεται. Εάν ο ιδρώτας σας δεν μπορεί να εξαεριστεί, θα είστε εξίσου μούσκεμα σαν να μην φοράτε καθόλου αδιάβροχο.

Η λύση είναι να επιλέξετε ένα αδιάβροχο μπουφάν που είναι κατασκευασμένο από αδιάβροχα αναπνεύσιμα υλικά. Αυτά τα υφάσματα υψηλής τεχνολογίας διατηρούν το υγρό νερό έξω, αλλά επιτρέπουν την εξαέρωση των υδρατμών. Το επιτυγχάνουν με μικροσκοπικούς πόρους που είναι μικρότεροι από τα σταγονίδια υγρού νερού αλλά μεγαλύτεροι από τα μόρια των υδρατμών. Η βροχή μένει έξω αλλά ο ιδρώτας σας εξατμίζεται. Το Gore-Tex είναι ένα δημοφιλές αδιάβροχο αναπνεύσιμο υλικό.

Στην ιδανική περίπτωση, το αδιάβροχο μπουφάν σας σας θα πρέπει επίσης να διαθέτει αεραγωγούς που μπορείτε να ξεκουμπώσετε για καλύτερο εξαερισμό όπως οι αεραγωγοί στις μασχάλες που είναι ιδιαίτερα χρήσιμοι.

Μάθετε πώς να οδηγείτε στη βροχή

Αν κάνετε αρκετά συχνά ποδηλασία, κάποτε θα σας πιάσει βροχή. Όταν οι δρόμοι είναι βρεγμένοι, το ποδήλατό σας δεν ανταποκρίνεται το ίδιο όπως και όταν όλα είναι στεγνά. Ο λόγος είναι προφανής: οι επιφάνειες είναι ολισθηρές όταν είναι βρεγμένες. Για να παραμείνετε ασφαλείς, είναι σημαντικό να μάθετε πώς να οδηγείτε σωστά σε υγρές συνθήκες, ώστε να μπορείτε να παραμείνετε ασφαλείς όταν βρεθείτε σε μια καταιγίδα.

Για παράδειγμα, η απόσταση πέδησης αυξάνεται όταν ο δρόμος είναι βρεγμένος επειδή τα ελαστικά σας δεν έχουν τόσο καλή πρόσφυση για να πιάσουν το δρόμο. Το νερό μειώνει την τριβή μεταξύ των ελαστικών σας και του οδοστρώματος. Πρέπει να ξεκινήσετε να φρενάρετε νωρίτερα και πιο απαλά. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν είστε σε κατηφόρα. Τα φρένα ζάντας, ειδικά, δεν αποδίδουν καλά όταν βραχούν. Οι τροχοί πρέπει να κάνουν μια πλήρη περιστροφή ώστε τα τακάκια φρένων να πιέσουν το νερό από τις ζάντες προτού τα φρένα σας αρχίσουν να σας επιβραδύνουν.

Το στρίψιμο γίνεται επίσης λίγο πιο δύσκολο στη βροχή. Δεν μπορείτε να γείρετε αρκετά ώστε να μην κινδυνεύετε να γλιστρήσουν οι τροχοί σας. Όταν παίρνετε μια κλίση στη στροφή, προσπαθήστε να μείνετε όσο το δυνατόν πιο όρθιοι. Μετακινήστε το σωματικό σας βάρος στο εξωτερικό πεντάλ αν μπορείτε. Αυτό θα σας επιτρέψει να διατηρήσετε αξιοπρεπή ταχύτητα χωρίς να γλιστρήσετε. Αποφύγετε τις απότομες στροφές.

Εάν δεν έχετε συνηθίσει να οδηγείτε σε βρεγμένο δρόμο, δοκιμάστε την πρόσφυση σας σε ασφαλές σημείο προτού οδηγήσετε σε έναν πολυσύχναστο δρόμο. Για παράδειγμα, μπορείτε να δοκιμάσετε τα φρένα σας σε ένα άδειο δρόμο για να δείτε πόσο γρήγορα μπορείτε να σταματήσετε. Με αυτόν τον τρόπο, θα είστε πιο προετοιμασμένοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Ένα σημαντικό όφελος από το να μάθετε να οδηγείτε σε βρεγμένο δρόμο είναι η αυξημένη αυτοπεποίθηση από την εκμάθηση του πώς να χειρίζεται σωστά τις συνθήκες χαμηλής πρόσφυσης. Όταν περάσετε πάνω από ένα βρεγμένο σημείο, ή με χαλίκι, κλπ. στο μέλλον, θα είστε καλύτερα προετοιμασμένοι να το περάσετε με ασφάλεια και αυτοπεποίθηση.

Χρησιμοποιήστε φώτα

Όταν τα σύννεφα βροχής καλύπτουν τον ουρανό, αποκλείουν τον ήλιο και τον κάνουν πιο σκοτεινό από το κανονικό. Ιδιαίτερα κατά τις πρωινές και βραδυνές ώρες. Αυτό εμποδίζει την ορατότητα τόσο για εσάς όσο και για τους οδηγούς με τους οποίους μοιράζεστε το δρόμο. Επιπλέον, ο υγρός βροχερός καιρός μπορεί να προκαλέσει το θάμπωμα των παραθύρων του αυτοκινήτου, μειώνοντας περαιτέρω την ορατότητα των οδηγών. Η λύση είναι να χρησιμοποιήσετε φώτα για να κάνετε τον εαυτό σας πιο ορατό. Ακόμα κι αν οδηγείτε κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Τοποθετήστε δύο φώτα, ένα μπροστά και ένα πίσω από το ποδήλατό σας. Ρυθμίστε τα στη λειτουργία να αναβοσβήνουν αυξάνοντας την ορατότητα. Μπορείτε να συνδέσετε το μπροστινό σας φως στο τιμόνι σας. Το πίσω φως σας μπορεί να στερεωθεί στο σωλήνα της σέλας, στην πίσω σχάρα ή στο σακίδιο.

Τοποθετήστε φαρδύτερα ελαστικά ή μειώστε την πίεση των ελαστικών για να βελτιώσετε την πρόσφυση σε υγρούς δρόμους

Στα ποδήλατα δρόμου τα στενά λάστιχα των 23 mm δεν είναι ιδανικά για οδήγηση στη βροχή. Τα στενά ελαστικά δεν έχουν αρκετή πρόσφυση σε ολισθηρούς βρεγμένους δρόμους. Εάν ζείτε σε μια περιοχή όπου βρέχει συχνά, ίσως θελήσετε να τοποθετήσετε ένα ελαφρώς μεγαλύτερο ελαστικό.

Σκεφτείτε να χρησιμοποιήσετε ελαστικά έως 25-28 mm τουλάχιστον για λίγο περισσότερη πρόσφυση. Εάν το ποδήλατό σας έχει αρκετό διάκενο, τα ελαστικά 35-40 mm είναι ακόμα καλύτερα. Τα φαρδύτερα ελαστικά αυξάνουν σημαντικά την πρόσφυση που μειώνει την απόσταση φρεναρίσματος και βοηθά στην αποφυγή της ολίσθησης του ποδηλάτου στο δρόμο όταν στρίβετε. Τα φαρδιά ελαστικά αυξάνουν σημαντικά την πρόσφυση

Εάν δεν οδηγείτε συχνά στη βροχή και δεν χρειάζεστε φαρδιά ελαστικά, μπορείτε επίσης να βελτιώσετε την πρόσφυση μειώνοντας λίγο την πίεση. Η λειτουργία των ελαστικών σας στα 5-10 psi χαμηλότερα από το κανονικό αυξάνει την επιφάνεια του ελαστικού που έρχεται σε επαφή με το δρόμο. Αυτό δημιουργεί περισσότερη τριβή που βελτιώνει σημαντικά την πρόσφυση και δεν σας κοστίζει τίποτα εκτός από λίγη απόδοση. Εάν μειώσετε την πίεση των ελαστικών σας, θυμηθείτε να φουσκώσετε ξανά τα ελαστικά σας εάν στεγνώσει ο δρόμος.

Αποφύγετε την οδήγηση σε λακκούβες

Το πιτσίλισμα στις λακκούβες μπορεί όταν ήσασταν παιδιά να ήταν διασκεδαστικό, αλλά μπορεί να είναι κάπως επικίνδυνο. Ο λόγος είναι ότι ποτέ δεν ξέρετε πόσο βαθιά είναι μια λακκούβα μέχρι να περάσετε μέσα από αυτήν. Αυτό που μοιάζει με λίγα εκατοστά νερού θα μπορούσε πραγματικά να καταπιεί έναν τροχό καταστρέφοντας τον. Αν περάσετε αρκετές λακκούβες αργά ή γρήγορα θα σας εκπλήξει με το βάθος τους. Στη χειρότερη περίπτωση, θα μπορούσατε να πέσετε από το ποδήλατό σας και να προσγειωθείτε στο δρόμο.

Όταν βλέπετε μια λακκούβα, κάντε ότι μπορείτε για να την αποφύγετε. Αν αυτό σημαίνει ότι ίσως χρειαστεί να κατεβείτε από το ποδήλατό σας και να περπατήσετε στο πεζοδρόμιο. Φυσικά, αν μπορείτε να δείτε ξεκάθαρα το κάτω μέρος της λακκούβας, συνεχίστε περνώντας από πάνω.

Αδιαβροχοποιείστε το ποδήλατό σας

Ο υγρός καιρός είναι δυσκολεύει τα ποδήλατα. Κυρίως επειδή τα ελαστικά σας πετούν βρώμικο νερό γεμάτο με λάσπη και χημικά πάνω στο ποδήλατό σας καθώς οδηγείτε. Η υγρασία μπορεί να προκαλέσει διάβρωση των εξαρτημάτων και τελικά να διαβρωθούν. Οι βρωμιές μπορούν να εισέλθουν στο σύστημα μετάδοσης κίνησης και να προκαλέσουν φθορά. Εάν σκοπεύετε να οδηγείτε συχνά στη βροχή, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε προληπτικά για να προστατεύσετε το ποδήλατό σας από υπερβολική φθορά.

Πριν οδηγήσετε στη βροχή, απλώστε ένα στεγνό λιπαντικό στην αλυσίδα σας. Το ξηρό λιπαντικό διαβρέχεται και στη συνέχεια στεγνώνει γρήγορα σε ένα φιλμ κεριού που δεν ξεπλένεται εύκολα σε υγρές συνθήκες. Το λιπαντικό βοηθά στη αποφυγή της υγρασίας και στην πρόληψη της σκουριάς. Θα πρέπει να εφαρμόσετε το λιπαντικό όταν η αλυσίδα σας είναι στεγνή. Διαφορετικά, το λιπαντικό ενδέχεται να μην διεισδύσει πλήρως στους συνδέσμους.

Εάν το ποδήλατό σας έχει ατσάλινο πλαίσιο, θα πρέπει να ψεκάσετε τυχόν γρατσουνιές με σπρέι κατά της σκουριάς. Εναλλακτικά, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε λίγο χρώμα για να καλύψετε τις γρατσουνιές. Τα φτερά βοηθούν επίσης να αποφευχθεί το σπρέι του βρώμικου νερού στο σύστημα μετάδοσης κίνησης και στο πλαίσιο σας.

Να έχετε καλή ορατότητα ενώ κάνετε ποδήλατο στη βροχή

Κατά την ποδηλασία στη βροχή, η ορατότητά σας είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πρέπει να παρακολουθείτε προσεκτικά την κυκλοφορία, επειδή οι οδηγοί δεν μπορούν να σας δουν όσο θα έπρεπε όπως σε μια ηλιόλουστη ημέρα. Πρέπει επίσης να προσέχετε για λακκούβες και τυχόν εμπόδια που θα μπορούσαν να έχουν ξεπλυθεί στο δρόμο καθώς και ολισθηρά σημεία.

Το πρόβλημα είναι ότι η βροχή που πέφτει στο πρόσωπό σας μπορεί να εμποδίσει την όρασή σας. Για να διατηρήσετε το οπτικό σας πεδίο καθαρό, έχετε δύο επιλογές:

Φορέστε διάφανα γυαλιά – Αυτά σας επιτρέπουν να κρατάτε τα μάτια σας ανοιχτά ανά πάσα στιγμή, ακόμα και στις πιο έντονες βροχοπτώσεις. Όταν επιλέγετε γυαλιά για χρήση στη βροχή, αναζητήστε ένα ζευγάρι που με διαφανείς ή χρωματισμένους κίτρινους φακούς. Αυτά διευκολύνουν την όραση σε σκοτεινές βροχερές μέρες. Το πρόβλημα με τα γυαλιά είναι ότι γεμίζουν με σταγόνες βροχής και θολώνουν γρήγορα, κάτι που μπορεί να εμποδίσει την όρασή σας. Μια λύση είναι να τα ψεκάσετε με ένα αντιθαμπωτικό σπρέι όπως το Optix 55 Anti-Fog Spray. Με αυτόν τον τρόπο, η βροχή ξεπλένεται και τα γυαλιά σας παραμένουν καθαρά.

Φορέστε ένα κράνος με γείσο. Αυτό θα εμποδίσει το μεγαλύτερο μέρος της βροχής να μην χτυπήσει τα μάτια σας. Ιδιαίτερα αν το ποδήλατό σας έχει θέση οδήγησης προς τα εμπρός.

Ένα κράνος και γυαλιά βοηθούν στη διατήρηση της βροχής μακριά από τα μάτια σας

Για βαριές καταιγίδες, πιθανότατα θα θελήσετε να χρησιμοποιήσετε γυαλιά και γείσο. Η βροχή μπορεί να εμποδίσει λίγο την όρασή σας, αλλά θα είστε πολύ καλύτερα.

Καθαρίστε το ποδήλατό σας μετά την οδήγηση στη βροχή

Τα νερά από το δρόμο περιέχουν κάθε είδους βρωμιά, λάδια, αλάτι, διάφορα χημικά και υγρά αυτοκινήτων. Μερικές από αυτές τις ακαθαρσίες εκτοξεύονται στο σύστημα μετάδοσης κίνησης του ποδηλάτου σας, ακόμα κι αν χρησιμοποιείτε φτερά. Αυτό το υλικό μπορεί να φτάσει στην αλυσίδα και τα γρανάζια σας και να προκαλέσει πρόωρη φθορά. Μπορεί ακόμη και να εισχωρέσει στα ρουλεμάν σας και να προκαλέσει ζημιά. Μπορεί επίσης να προκαλέσει διάβρωση στο πλαίσιο σας και σε άλλα εξαρτήματα.

Αφού οδηγήσετε στη βροχή, είναι καλή ιδέα να καθαρίσετε το ποδήλατό σας με καθαρό νερό για να ξεπλύνετε τυχόν βρωμιά και βρωμιά που συσσωρεύτηκαν κατά τη διάρκεια της διαδρομής σας. Μην ρίχνετε νερό με πίεση! Απλά ρίξτε καθαρό νερό όπου το χρειάζεται.

Φροντίστε να καθαρίσετε την αλυσίδα, τα πίσω γρανάζια, τους δισκοβραχίονες, τα σασμάν, τις δαγκάνες φρένων και τις ζάντες ή τις δισκόπλακες τωνφρένων. Αυτά τα μέρη είναι ευαίσθητα στη βρωμιά και τους ρύπους.

Εάν το ποδήλατό σας έχει φρένα ζάντας, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να καθαρίσετε καλά τις ζάντες και τα τακάκια. Ο λόγος είναι ότι η βρωμιά μπορεί να κολλήσει στα τακάκια και να γρατσουνίσει τις ζάντες όταν φρενάρετε.

Εάν το σύστημα μετάδοσης κίνησης είναι ιδιαίτερα βρώμικο, ίσως θελήσετε να το καθαρίσετε με ένα απολιπαντικό και, στη συνέχεια, να λαδώσετε την αλυσίδα σας με ένα λάδι αλυσίδας ποδηλάτου.

Αυτή η απλή συντήρηση θα βελτιώσει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της αλυσίδας και της κασέτας σας.

Ρουχισμός

Κατά την ποδηλασία στη βροχή, χρειάζεστε ρούχα που να σας κρατούν ζεστό και στεγνό. Τα ρούχα σας πρέπει επίσης να επιτρέπουν τον εξαερισμό, ώστε ο ιδρώτας σας να εξατμίζεται. Εάν τα ρούχα σας δεν αναπνέουν, ο ιδρώτας σας θα σας κάνει εξίσου μούσκεμα όσο και η βροχή.

Η καλύτερη λύση είναι να ντύνεστε με στρώσεις. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να προσθέσετε και να αφαιρέσετε ρούχα όπως απαιτείται για να ρυθμίσετε τη θερμοκρασία του σώματός σας. Για ποδηλασία σε υγρό καιρό, θα πρέπει να επιλέξετε ρούχα από υλικά που αναπνέουν και στεγνώνουν γρήγορα.

Τα συνθετικά υφάσματα όπως ο πολυεστέρας είναι αρκετά αποτελεσματικά. Το μαλλί Merino είναι ένα άλλο δημοφιλές ύφασμα. Θα πρέπει να αποφύγετε τα βαμβακερά γιατί δεν στεγνώνουν εύκολα. Επίσης δεν παρέχουν μόνωση όταν βραχούν.

Ένα καλό σύστημα επίστρωσης για ποδηλασία με βροχερό καιρό περιλαμβάνει:

Βασικό στρώμα– Φοράτε αυτό το εσώρουχο απευθείας στο δέρμα σας. Το μαλλί Merino λειτουργεί τέλεια επειδή παρέχει μόνωση ακόμα και όταν βραχεί. Ακόμα κι αν γίνετε μούσκεμα μπορείτε να παραμείνετε σχετικά ζεστοί. Ως πρόσθετο όφελος είναι ανθεκτικό στις οσμές. Τα συνθετικά θερμικά εσώρουχα μακράς διάρκειας λειτουργούν επίσης καλά ως βασική στρώση.

Μεσαίο στρώμα – Αυτό το στρώμα παρέχει επιπλέον μόνωση. Θα αφαιρέσετε αυτό το ρούχο όταν ζεσταθείτε πολύ. Μία μάλλινη μπλούζα λειτουργεί καλά.

Αδιάβροχο – Αυτό είναι το αδιάβροχο μπουφάν σας. Μερικά αδιάβροχα μπουφάν έχουν μόνωση και μερικά είναι απλώς ένα αδιάβροχο ύφασμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει ένα με καλό εξαερισμό. Τα φερμουάρ κάτω από τις μασχάλες είναι ένα εξαιρετικό χαρακτηριστικό που βοηθά στον εξαερισμό του ιδρώτα. Αδιάβροχα που δεν αναπνέουν παγιδεύουν τον ιδρώτα που μπορεί να βρέξει τα ρούχα σας.

Εάν κάνετε ποδηλασία σε ένα ζεστό κλίμα όπου βρέχει συχνά, προτιμάτε να φοράτε απλά ρούχα που στεγνώνουν γρήγορα, αντί να προσπαθείτε να παραμείνετε στεγνοί. Μπορεί να είναι πιο δροσερό και πιο άνετο απλά να βραχείς αντί να φοράτε ζεστά αδιάβροχα. Τα συνθετικά υλικά στεγνώνουν απίστευτα γρήγορα αφού σταματήσει να βρέχει.

Σκεπάστε το ποδήλατό σας όταν είστε εκτός ποδηλάτου

Εάν πρέπει να αφήσετε το ποδήλατό σας έξω στη βροχή ενώ πηγαίνετε σε ένα κατάστημα, καλύψτε τη σέλα με κάποιο αδιάβροχο υλικό για να την κρατήσετε στεγνή. Με αυτόν τον τρόπο, τα οπίσθιά σας δεν θα βραχούν όταν επιστρέψετε στο ποδήλατό σας. Μια πλαστική σακούλα ή λειτουργεί τέλεια.

Προσέξτε για σημεία του δρόμου με λάδια, χαλίκια και άλλα ολισθηρά εμπόδια

Λάδι κινητήρα και άλλα υγρά αυτοκινήτων που συσσωρεύονται στους δρόμους με την πάροδο του χρόνου αναμιγνύονται με το νερό της βροχής. Για να τα αποφύγετε, προσέξτε τα βρεγμένα τμήματα του δρόμου με μοτίβο λαδιού και αντανάκλαση ουράνιου τόξου. Αυτά είναι πιο συνηθισμένα στο κέντρο των λωρίδων, διασταυρώσεις και χώρους στάθμευσης.

Μεταλλικές επιφάνειες όπως σιδηροδρομικές γραμμές, σχάρες, πάνελ και καλύμματα φρεατίων γλιστρούν επίσης όταν είναι βρεγμένα και όχι μόνο. Οι βαμμένες και οι επιφάνειες από τούβλα γίνονται επίσης πολύ λείες.

Για να αποφύγετε την ολίσθηση, κάντε ότι μπορείτε για να αποφύγετε αυτά τα εμπόδια. Εάν πρέπει να περάσετε μέσα από ένα σημείο με λάδια ή μια ολισθηρή μεταλλική ή βαμμένη επιφάνεια, προσπαθήστε να μην φρενάρετε ή να στρίψετε απότομα. Θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί όταν στρίβετε. Θα πρέπει επίσης να δώσετε στον εαυτό σας πολύ περισσότερο χρόνο και απόσταση για φρενάρισμα σε αυτές τις επιφάνειες. Οι δρόμοι θα είναι πιο ολισθηροί μετά την πρώτη βροχή αν δεν έχει βρέξει για πολύ καιρό.

Θα πρέπει επίσης να προσέχετε τα χαλίκαι. Η δυνατή βροχή μπορεί να ξεπλύνει κλαδιά δέντρων, σκουπίδια, χαλίκια και άλλα απροσδόκητα αντικείμενα στο δρόμο. Αυτό είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο κοντά στην άκρη του δρόμου όπου ρέει νερό. Έχετε το νου σας μπροστά σας και προσπαθήστε να αποφύγετε τυχόν εμπόδια.

Οδηγήστε πιο αργά και δώστε στον εαυτό σας επιπλέον χρόνο όταν οι δρόμοι είναι υγροί

Όταν οδηγείτε το ποδήλατό σας στη βροχή, πιθανότατα δεν θα διατηρήσετε τον ίδιο ρυθμό που μπορείτε να κάνετε σε στεγνό δρόμο. Σε τελική ανάλυση, πρέπει να επιβραδύνετε για να οδηγήσετε με ασφάλεια σε ολισθηρά τμήματα όπως περιγράφονται παραπάνω. Δεν μπορείτε ούτε να στρίψετε ούτε να φρενάρετε τόσο εύκολα.

Λάβετε υπόψη αυτό κατά τον προγραμματισμό της διαδρομής σας. Για παράδειγμα, ίσως χρειάζεστε συνήθως 20 λεπτά για να πάτε με το ποδήλατο στη δουλειά. Όταν βρέχει, δώστε στον εαυτό σας 30 λεπτά για να είστε ασφαλείς. Αν οδηγείτε κανονικά 50 χιλιόμετρα την ημέρα, ίσως προγραμματίσετε 15-30 λεπτά επιπλέον όταν βρέχει.

Οδηγούμε συντηρητικά όταν βρέχει

Οι υγρές οδικές συνθήκες κάνουν την ποδηλασία στη βροχή λίγο πιο επικίνδυνη από την οδήγηση σε στεγνό δρόμο. Για παράδειγμα, οι άκρες του δρόμου πλημμυρίζουν, οι λακκούβες καλύπτονται με νερό και τα σκουπίδια ξεπλένονται στο δρόμο.

Συχνά μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις επικίνδυνες περιοχές εμποδίων οδηγώντας πιο κοντά στο δρόμο. Σε ορισμένες περιπτώσεις ίσως χρειαστεί να ακολουθήσετε τη μέση της λωρίδας.

Ένα άλλο ζήτημα είναι ότι οι οδηγοί δεν μπορούν να σταματήσουν τόσο γρήγορα όταν οι δρόμοι είναι βρεγμένοι. Τα ελαστικά τους χάνουν πρόσφυση σε βρεγμένο οδόστρωμα. Λάβετε το υπόψη όταν διασχίζετε διασταυρώσεις και οδηγείτε στο δρόμο. Πάντα να προσέχετε την κυκλοφορία.

Μεταφέρετε το εξοπλισμό σας σε αδιάβροχες θήκες, τσάντες ή ένα σακίδιο

Εάν μεταφέρετε το φορητό υπολογιστή σας, μια φωτογραφική μηχανή, ένα φαγητό ή μια αλλαξιά ρούχων, θέλετε να βεβαιωθείτε ότι τα πάντα θα παραμείνουν στεγνά. Η καλύτερη λύση είναι να αποθηκεύσετε τον εξοπλισμό σας σε κάποιο είδος αδιάβροχης θήκης.

Όταν επιλέγετε μια αδιάβροχη τσάντα, βεβαιωθείτε ότι είναι στεγανοποιημένη με κολλημένη ραφή και εντελώς αδιάβροχη. Οι τσάντες που κατασκευάζονται με επίστρωση από PVC και με σχέδιο roll top αποδίδουν καλά σε υγρό καιρό. Στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι αδιάβροχοι σάκοι ποδηλασίας είναι τόσο καλά σφραγισμένοι που μπορούν να διατηρήσουν το περιεχόμενο στεγνό, ακόμη και αν βυθιστούν στο νερό.

Συμβουλή: Εάν δεν έχετε τον προϋπολογισμό για να αγοράσετε μια αδιάβροχη τσάντα ποδηλασίας, μπορείτε να παραγγείλετε πάρετε ένα μη αδιάβροχο σακίδιο που έχετε και να τοποθετή σετε τον εξοπλισμό σας σε μία πλαστική σακούλα. Οι σακούλες με κενό αέρα λειτουργούν καλά επειδή είναι λεπτές, ισχυρές και αεροστεγείς. Φροντίστε να στρίψετε ή να τυλίξετε το πάνω μέρος της τσάντας σφιχτά, ώστε να μην υπάρχουν διαρροές.

Φοράτε αδιάβροχα γάντια και κάλτσες για να διατηρείτε τα χέρια και τα πόδια σας στεγνά

Τα χέρια και τα πόδια σας είναι το πρώτο μέρος που κρυώνετε όταν αρχίζει να μειώνεται η θερμοκρασία του σώματος. Η ποδηλασία με κρύα βρεγμένα χέρια και πόδια πρόβλημα. Όταν τα χέρια σας κρυώσουν, χάνουν επίσης την επιδεξιότητα. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο να πατήσετε φρένο και να αλλάξετε ταχύτητες. Δεν μπορείτε να ελέγχετε με ακρίβεια το ποδήλατο. Για να διατηρήσετε τα χέρια και τα πόδια σας ζεστά, φορέστε αδιάβροχα γάντια και μποτάκια όταν ποδηλατείτε στη βροχή.

Όταν πρόκειται για αγορά γαντιών, θέλετε ένα ζευγάρι που να είναι αρκετά παχύ για να προσφέρει λίγη ζεστασιά αλλά και αρκετά λεπτό για να σας επιτρέψει να νιώσετε τα φρένα και τους μοχλούς των ταχυτήτων.

Όσον αφορά τα πόδια σας, οι αδιάβροχες κάλτσες λειτουργούν καλά. Ένα άλλο μικρό κόλπο είναι να φοράτε πλαστικές σακούλες πάνω από τις κάλτσες σας για λίγο περισσότερη μόνωση και προστασία από το νερό. Μια άλλη επιλογή είναι να φοράτε μποτάκια από neoprene πάνω από τα παπούτσια σας.

Εάν βρέχει πολύ δυνατά και σχεδιάζετε να βγείτε για μια μεγάλη βόλτα, ίσως θελήσετε να πάρετε μαζί σας ένα δεύτερο ζευγάρι αδιάβροχων γαντιών και κάλτσες για να ανταλλάξετε το πρώτο σας ζευγάρι όταν βραχεί. Φροντίστε να τα φυλάσσετε σε αδιάβροχη σακούλα, ώστε να μην βρέχονται.

Φορέστε ένα αδιάβροχο σκούφο κάτω από στο κράνος σας

Οι αεραγωγοί στο κράνος σας βοηθούν να παραμείνετε δροσεροί σε ζεστό καιρό, αλλά δεν βοηθάνε στη βροχή. Για να κρατήσετε το κεφάλι σας στεγνό, σκεφτείτε να βάλετε ένα αδιάβροχο κάλυμμα πάνω από το κράνος σας. Κρατά το κεφάλι σας πιο ζεστό και εμποδίζει το νερό να πέσει στο πρόσωπό σας.

Τα αδιάβροχα καπέλα είναι επίσης μία πολύ καλή λύση. Είναι τόσο λεπτά και ελαφριά που δύσκολα μπορείτε να πείτε ότι φοράτε ένα. Μπορούν να κρατήσουν της βροχή μακριά από τα μάτια σας, εκτός του ότι διατηρείτε το κεφάλι σας ζεστό.

Αν περιμένετε κρύο καιρό, ίσως θελήσετε να φορέσετε κάτι πιο ζεστό όπως ένα buff. Φορώντας ένα λαιμοδέτη εκτός από ένα καπέλο μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε το λαιμό σας ζεστό και στεγνό.

Φορέστε ένα σακάκι υψηλής ορατότητας ή γιλέκο

Οι οδηγοί ως εκ τούτου δεν περιμένουν να δουν ποδηλάτες στο δρόμο σε βροχερό καιρό. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα προσέχουν όπως κάνουν όταν ο καιρός είναι καλός. Για να βεβαιωθείτε ότι σας έχουν δει, σκεφτείτε να φορέσετε ένα αδιάβροχο υψηλής ποιότητας. Μπορείτε επίσης να φορέσετε ένα γιλέκο υψηλής φωτεινότητας πάνω από το αδιάβροχο σας. Εναλλακτικά, μπορείτε να τοποθετήσετε μια φωτεινή χρωματική σημαία στο ποδήλατό σας. Θα πρέπει να το κάνετε αυτό ταυτόχρονα με τη χρήση των φώτων σας. Οι σημαίες και τα φωσφοριζέ ρούχα μπορεί να φαίνονται ανόητα, αλλά μπορούν να σώσουν τη ζωή σας.

Πάρτε μαζί σας επιπλέον ρούχα

Εάν οδηγείτε στη βροχή για αρκετή ώρα ή εάν βρέχει αρκετά δυνατά, στο τέλος θα βραχείτε. Δεν έχει σημασία πόσο καλό είναι το αδιάβροχό σας. Το νερό έχει έναν τρόπο να βρει το δρόμο του. Ο ιδρώτας τείνει επίσης να συσσωρεύεται.

Εάν ταξιδεύετε με το ποδήλατο, η καλύτερη λύση είναι να έχετε μαζί σας ρούχα σε αδιάβροχη τσάντα ή σακίδιο. Όταν φτάσετε, μπορείτε να αλλάξετε και να φορέσετε τα στεγνά ρούχα σας.

Όταν έρθει η ώρα να επιστρέψετε με το ποδήλατό σας, αν είστε τυχεροί, θα είναι στεγνά τη στιγμή που είστε έτοιμοι να αναχωρήσετε.

Εναλλακτικά, ενδέχεται να μπορείτε να έχετε στεγνά ρούχα στον προορισμό σας, ώστε να έχετε κάτι στεγνό να φορέσετε εάν σας πιάσει βροχή απροσδόκητα. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον ένα επιπλέον πουκάμισο, παντελόνι, κάλτσες και παπούτσια.

Πάρτε ένα παλιό ποδήλατο για βόλτα σε άσχημες καιρικές συνθήκες

Αντί να βγάλετε το καθαρό νέο αγωνιστικό σας ποδήλατο στη βροχή, σκεφτείτε να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο ποδήλατο για να οδηγείτε αποκλειστικά σε κακές καιρικές συνθήκες. Εάν δεν έχετε ήδη παλιό ποδήλατο, μπορείτε εύκολα να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο με λιγότερα από 300€. Ίσως θα μπορούσατε ακόμη και να βρείτε ακόμα και ένα πολύ πιο φθηνό εάν είστε πρόθυμοι να το επισκευάσετε και να το κάνετε ξανά λειτουργικό.

Επειδή η ταχύτητα δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία όταν βρέχει, μπορείτε να τροποποιήσετε το ποδήλατό σας για άσχημες καιρικές συνθήκες, με φαρδιά ελαστικά, τεράστια φτερά, φωτεινά φώτα και πεντάλ με αντανακλαστικά ιδανικό για βόλτα στη βροχή και κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Εάν είναι λίγο σκουριασμένο, γδαρμένο ή γεμάτο λάσπη, ποιος νοιάζεται; Θα έχετε πολύ περισσότερες πιθανότητες να βγείτε έξω με το ποδήλατο εάν δεν ανησυχείτε αν το ποδήλατό σας είναιβργμένο και βρώμικο.

Εάν ρίχνει κεραυνούς, Βρείτε καταφύγιο

Μπορεί να υποθέσετε ότι η γόμα στα ελαστικά του ποδηλάτου σας θα σας παρέχει μονώση από μια αστραπή, αλλά αυτό δεν ισχύει. Δεν υπάρχει αρκετό καουτσούκ. Εάν, ενώ είστε έξω, με το ποδήλατο σε μια καταιγίδα με κεραυνούς, η καλύτερη επιλογή σας είναι να βρείτε καταφύγιο.

Το καλύτερο καταφύγιο είναι σε εσωτερικούς χώρους. Αναζητήστε ένα κατάστημα ή εστιατόριο κοντά στο οποίο μπορείτε να μπείτε μέσα για να περιμένετε να κοπάσει η καταιγίδα.

Όταν δεν υπάρχει καταφύγιο κοντά, η καλύτερη επιλογή σας είναι να βρείτε ένα χαμηλό σημείο όπου μπορείτε να καταφύγετε. Αν βρίσκεστε σε βουνό, κατεβείτε από το ποδήλατο. Εάν βρίσκεστε σε επίπεδο έδαφος, βρείτε ένα κοντινό χαμηλό σημείο. Αυτό λειτουργεί επειδή κεραυνός χτυπάει όπου έχει την ευκολότερη διαδρομή προς το έδαφος. Οι πιθανότητες είναι ότι θα χτυπήσει ένα δέντρο, ένα μεγάλο βράχο ή μία κολώνα αντί για εσάς.

Προσπαθήστε να αποφύγετε την προστασία κάτω από δέντρα. Ενώ μπορεί να σας προστατεύσουν από τη βροχή, δεν θα σας προστατεύσουν από τον κεραυνό. Τις περισσότερες φορές όταν οι άνθρωποι χτυπήθηκαν από κεραυνό, δεν χτυπήθηκαν άμεσα. Αντί αυτού, χτυπήθηκε ένα κοντινό αντικείμενο.

Εάν βρίσκεστε σε μια μεγάλη επίπεδη και ανοιχτή περιοχή και ο κεραυνός φαίνεται να χτυπάει κοντά, βάλτε το ποδήλατό σας στο έδαφος και απομακρυνθείτε τουλάχιστον 100 μέτρα από αυτό. Το μέταλλο στο ποδήλατό σας θα μπορούσε ενδεχομένως να προσελκύσει τον κεραυνό. Φυσικά, αυτό το είδος κατάστασης είναι πολύ σπάνιο.

Μείνετε ενυδατωμένοι

Όταν βρέχει, είναι εύκολο να ξεχάσετε να πίνετε νερό επειδή είστε ήδη βρεγμένοι. Είναι επίσης δύσκολο να πεις πόσο ιδρώνεις, γεγονός που καθιστά πιο δύσκολο να συνειδητοποιήσεις πόσα νερό χάνεις. Επίσης, σε μια κρύα βροχερή μέρα, απλά δεν είναι πολύ ελκυστικό να πίνετε κρύο νερό. Φροντίστε να πίνετε άφθονο νερό ούτως ή άλλως.

Συμβουλή: Σε κρύες βροχερές μέρες, σκεφτείτε να έχετε μαζί σας ένα θερμό γεμάτο με ζεστή σοκολάτα, τσάι ή καφέ, εκτός από το μπουκάλι νερό. Ένα θερμό μπορεί να διατηρήσει ένα ποτό ζεστό όλη την ημέρα. Το να πιείτε ένα ζεστό ρόφημα σας βοηθά να μείνετε ζεστοί και ενυδατωμένοι. Φυσικά, σας κοστίζει τη μεταφορά επιπλέον βάρους.

Αποφύγετε την ποδηλασία στην πρώτη βροχή μετά από πολύμηνη ξηρασία

Είναι καλή ιδέα να αποφύγετε την οδήγηση κατά την πρώτη βροχερή μέρα αφού δεν έχει βρέξει για πολύ καιρό. Ο λόγος είναι ότι το πετρέλαιο και άλλα υγρά αυτοκινήτων καθώς και διάφορες χημικές ουσίες και βρωμιά συσσωρεύονται στο δρόμο. Όταν αυτά αναμιγνύονται με νερό, οι δρόμοι γίνονται πολύ ολισθηροί και επικίνδυνοι. Αυτά τα υγρά ψεκάζονται επίσης στο ποδήλατό σας, το οποίο μπορεί να προκαλέσει φθορά στο σύστημα μετάδοσης κίνησης και ακόμη και να καταστρέψει το χρώμα εάν δεν καθαρίσετε σωστά το ποδήλατο.

Μετά από μερικές μέρες βροχής, η βρωμιά ξεπλένεται και ο δρόμος καθαρίζεται. Σε αυτό το σημείο, η πρόσφυση βελτιώνεται και η οδήγηση γίνεται λίγο πιο ασφαλής. Είναι καλύτερο και για το ποδήλατό σας.

Περιμένετε να κοπάσει η καταιγίδα

Εάν δεν υπάρχει απόλυτη ανάγκη να πάτε κάπου με το ποδήλατο ή δεν θέλετε να βραχεί, μπορείτε πάντα να αναβάλλετε τη βόλτα σας. Οι καταιγίδες περνούν συνήθως μέσα σε λίγες ώρες. Μια μεγάλη καταιγίδα μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες. Δεν υπάρχει ντροπή να μένετε στο σπίτι όταν ο καιρός είναι βροχερός ή να ανεβαίνετε στο προπονητήριο αντί να βγαίνετε στο δρόμο.

Επίλογος

Οι βροχερές μέρες μπορεί να είναι μια ήρεμη και ευχάριστη στιγμή για βόλτα με το ποδήλατο. Οι δρόμοι είναι άδειοι. Ο αέρας είναι φρέσκος και καθαρός. Η βροχή δημιουργεί επίσης μια μοναδικά όμορφη ατμόσφαιρα για ποδηλασία. Υπάρχει κάτι γαλήνιο σε όλο αυτό. Ένα μέρος που έχετε πάει δεκάδες φορές πριν μπορεί να νιώσει εντελώς διαφορετικό όταν βρίσκεστε εκεί κατά τη διάρκεια μιας βροχής.

Φυσικά, η βροχή προσθέτει ένα άλλο επίπεδο δυσκολίας στην ποδηλασία. Πρέπει να ντυθείτε σωστά για να μείνετε στεγνοί. Πρέπει επίσης να λάβετε ορισμένες πρόσθετες προφυλάξεις ασφαλείας. Η βροχή μπορεί επίσης να προκαλέσει φθορά στο ποδήλατό σας. Η συντήρηση γίνεται πιο συχνή όταν οδηγείτε συχνά σε βρεγμένο καιρό. Ας ελπίσουμε ότι οι παραπάνω συμβουλές θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ασφαλείς, στεγνοί και άνετοι ενώ κάνετε ποδηλασία στη βροχή.

Μετάβαση στο περιεχόμενο