Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ

Η ποδηλασία έχει σημειώσει τεράστια ανάπτυξη την τελευταία δεκαετία με όλο και περισσότερους να ασχολούνται με το άθλημα. Με αυτή την ανάπτυξη, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι παρουσιάζονται πιο συναρπαστικές προκλήσεις και πλέον υπάρχει μια τεράστια ποικιλία από βελτιώσεις που μπορείτε να κάνετε σε ένα ποδήλατο.

Αγώνες που δεν είναι αγώνες:

Εεε, τι; Δεν μιλάμε για επίσημους αγώνες, ούτε για συμμετοχή σε έναν αγώνα με τον δικό σας ρυθμό. Μιλάμε για προκλήσεις από στόμα σε στόμα στις οποίες ορίζετε χρόνο όπως την ανάβαση Raid Pyrenean.

Το “Raid” είναι μια πολυήμερη αθλητική πρόκληση ακολουθώντας μια από τις διάφορες εκπληκτικές ορεινές διαδρομές, που σχεδιάστηκαν αρχικά από τοπικούς ποδηλατικούς συλλόγους τη δεκαετία του 1950. Διαφέρουν σε μήκος και ένταση, αλλά όλα ακολουθούν μια παρόμοια ιδέα. Εμφανίζεστε, ολοκληρώνετε τη διαδρομή εντός συγκεκριμένου χρονικού πλαισίου και λαμβάνετε ένα έγγραφο με σφραγίδα που δείχνει την πρόοδο σας. ή υποβάλλεται σε ένα αρχείο δεδομένων GPS. Εάν τα καταφέρετε, θα πάρετε στα χέρια σας ένα μετάλλιο και ένα πιστοποιητικό από τον σύλλογο ή τους διοργανωτές της διαδρομής.

Υπάρχουν διαδρομές σε μια μεγάλη ποικιλία από μέρη όπως τα Πυρηναία, οι Άλπεις, η Σαρδηνία, η Κορσική και οι Δολομίτες. Μερικές διαδρομές σίγουρα δεν είναι για τους αδύναμους και προσφέρουν φανταστικούς στόχους για τους φανατικούς της φυσικής κατάστασης που αγαπούν να αγωνίζονται στην πιο ιδιόμορφη πλευρά των αγώνων. Γι αυτούς που αγαπούν πραγματικά να βγουν έξω επιδιώκοντας μια μεγάλη διάκριση, μόνο και μόνο επειδή αγαπούν την ποδηλασία.

Gravel:

Gravel ή κούρσα; Είναι δύσκολο να γίνει διάκριση μεταξύ αυτών των δύο ποδηλάτων. Ίσως διασκεδάσατε πολύ με το ποδήλατο βουνού στο παρελθόν ή ίσως αποφασίσατε να κάνετε την πρώτη σας βόλτα εκτός δρόμου. Με την αύξηση της δημοτικότητας των ποδηλάτων Gravel, ορισμένοι πελάτες ρωτούν εάν αξίζει να αγοράσουν ένα ελαφρύ 29άρι Hardtail, για ένα ελαφρύ και γρήγορο άνετο ποδήλατο.

Τα ποδήλατα Gravel είναι φανταστικά για τα «ομαλότερα» τμήματα εκτός δρόμου. Απορροφώντας μερικά από τις ανωμαλίες όπως σε ένα χαλικόδρομο. Αν και δεν είναι τόσο άνετα όσο ένα MTB με μπροστινή ανάρτηση. Ουσιαστικά ένα ποδήλατο Gravel είναι ένα ποδήλατο βουνού με τροχούς 29″, σετ γραναζιών MTB – αλλά με πλαίσιο ποδηλάτου δρόμου. Είναι χωρίς αμφιβολία σχεδιασμένο για οδηγηση εκτός δρόμου.

Το Gravel έχει όλο και περισσότερους οπαδούς δίχως να περιορίζονται από το έδαφος που οδηγούν. Εφοδιαστείτε με τον κατάλληλο εξοπλισμό και μπορείτε να φύγετε μακριά για μέρες! Και καθώς γίνεται όλο και πιο δημοφιλές – οι εταιρείες κατασκευάζουν εξοπλισμό για να ανταπεξέλθουν στην ζήτηση.

Ελαστικά δρόμου tubeless:

Τα ελαστικά tubeless γίνονται όλο και πιο δημοφιλή στα ποδήλατα δρόμου. Γεμάτα με στεγανωτικό υγρό, είναι πολύ λιγότερο πιθανό να πάθετε λάστιχο και θεωρούνται ως δεδομένο στον κόσμο του MTB εδώ και πολύ καιρό, αλλά η τεχνολογία μεταπηδάει και στην ποδηλασία δρόμου.

Όλο και περισσότερο βλέπουμε αθλητές να αγωνίζονται με tubeless λάστιχα καθώς το βάρος και η αντίσταση κύλισης πέφτουν ενώ η ταχύτητα αυξάνεται. Πολύ πιο αξιόπιστα για τους αγώνες μεγαλύτερης απόστασης, όταν ένα σκασμένο λάστιχο μπορεί να καταστρέψει ένα καλό αγώνα.

Ηλεκτρονικό σύστημα αλλαγής ταχυτήτων MTB:

Με την κυκλοφορία του σετ ηλεκτρονικών ταχυτήτων των SRAM, δεν θα αργήσει η τεχνολογία να περάσει και στα MYB. Και οι ηλεκτρονικές σειρές MTB γίνονται η νέα τάση του ποδηλάτου.

Η νέα σειρά Eagle AXS, που προσφέρεται στα μοντέλα XX1 και X01, βασίζεται στην τεχνολογία που έχουμε αγαπήσει στα ποδήλατα δρόμου. Με τις ίδιες μπαταρίες εύκολης αλλαγής και έναν ολοκαίνουργιο διακόπτη λεβιέ. Είναι ένας ολοκαίνουργιος μηχανισμός στο πίσω μέρος που έχει σχεδιαστεί ειδικά για να κινείται από κινητήρες αντί να ενεργοποιείται από καλώδια. Έχει τον ίδιο μηχανισμό συμπλέκτη μονής κατεύθυνσης με κλείδωμα, αλλά τώρα ενώνεται με τον συμπλέκτη Overload που προστατεύει το εσωτερικό μοτέρ του κιβωτίου ταχυτήτων από ζημιά σε περίπτωση σύγκρουσης.

Η έκδοση SRAM διαθέτει μικρότερο σασμάν για 10mm μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, με περισσότερο περιτύλιγμα αλυσίδας στην κασέτα για να κάθεται λίγο πιο μπροστά και πιο μέσα από το μηχανικό Eagle™.

Προσιτά Βατόμετρα & Αεροδυναμικός εξοπλισμός:

Τα βατόμετρα γίνονται όλο και πιο προσιτά κάθε χρόνο. Όπως επίσης, βλέπουμε ότι τα ποδήλατα aero road έχουν πολύ πιο προσιτή τιμή. Μπορείτε να αρχίσετε να ανεβάζετε τις επιδόσεις σας στο επόμενο επίπεδο χωρίς να χρειάζεται να ξοδέψετε μία περουσία.

Καθώς το βατόμετρο γίνεται πιο προσιτό στον μέσο ποδηλάτη, ένα ποικίλο σύνολο πλατφορμών λογισμικού προπόνησης μπορεί να αναλύσει και να σας συμβουλεύσει για τα δεδομένα σας για να σας δώσει μια πολύ υψηλού επιπέδου εικόνα για την απόδοσή σας. Για να είμαι ειλικρινής, το βατόμετρο είναι το πιο αποτελεσματικό εργαλείο προπόνησης στην ποδηλασία.

Ένα βατόμερο διασαφηνίζει όποια αμφιβολία μπορεί να έχετε. Κακός καιρός, αργή ταχύτητα, νοιώθετε πεσμένοι, ανηφόρες ή όποιες άλλες δικαιολογίες μπορεί να έχετε, δεν κρύβονται από το βατόμετρο. Μπορεί να σας πει ακριβώς πόση προσπάθεια καταβάλλετε και πόσο καλά προσπαθείτε. Με αυτά τα δεδομένα μπορείτε να καταλάβετε πόσο κουρασμένοι είστε και πότε ακριβώς πρέπει να ξεκουραστείτε!

Ουσιαστικά καθιστά την προσπάθεια μετρήσιμη. Εάν είστε στο Strava, θα ξέρετε ποιος δούλεψε περισσότερο σε ένα τμήμα, παρά ποιος ήταν πιο γρήγορος. Μπορείτε να συγκρίνετε δύο προσπάθειες, όπως μια χρονομέτρηση 15km σε εντελώς διαφορετικές διαδρομές για να δείτε ποια ήταν στην πραγματικότητα η καλύτερη, και όχι απλώς η πιο γρήγορη. Συνδιάστε το με φθηνότερα αεροδυναμικά ποδήλατα και εξοπλισμό, και όλοι θα γίνομαι επαγγελματίες πριν το καταλάβουμε!

Δισκόφρενα:

Τα δισκόφρενα ήρθαν για να μείνουν στον κόσμο της ποδηλασίας δρόμου και καθώς βλέπουμε περισσότερα ποδήλατα TT να μεταβαίνουν στα δισκόφρενα, δεν θα αργήσει να γίνει παρελθόν τα φρένα ζάντας.

Τα δισκόφρενα προσφέρουν ανώτερο φρενάρισμα στο βρεγμένο έδαφος εάν χρησιμοποιείτε στεφάνια από ανθρακονήματα, δίχως να τα φθείρει. Παρ’ όλα αυτά τα δισκόφρενα ζεσταίνονται πολύ πιο γρήγορα και μπορούν να χάσουν εύκολα την τριβή. Για να μην αναφέρουμε ότι ένα ποδήλατο με δισκόφρενα έχει πρόσθετο κόστος σε σχέση με το αντίστοιχο με φρένα ζάντας. Και αναμφισβήτητα, ένα φρένο ζάντας είναι δισκόφρενο, χρησιμοποιεί απλώς ένα χείλος 700 C (ο τροχός σας), αντί για έναν μικρό δίσκο στο κέντρο.

Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε την αγορά να αλλάζει συνεχώς και τις εταιρείες ποδηλάτων να προσπαθούν να συμβαδίζουν με τις νέες τεχνολογίες που αντικατοπτρίζονται από τις καινοτομίες στον του κόσμο του ποδηλάτου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο