Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τοποθέτηση καινούργιας αλυσίδας – μήκος και κατεύθυνση

Όταν πρόκειται για την τοποθέτηση μιας αλυσίδας, δεν υπάρχει πραγματικά καμία διαφορά μεταξύ των σειρών Di2 και των μηχανικών σειρών.

Μήκος αλυσίδας

Ενώ υπάρχουν πολλές μέθοδοι και οδηγίες για το πώς να μετρήσετε πριν κόψετε μια αλυσίδα, πάντα τηρώ τα εγχειρίδια της Shimano. Αυτά δείχνουν πώς πρέπει να εγκατασταθεί μια αλυσίδα, ανάλογα με τον τύπο του πίσω ντεραγιέ και το μέγεθος της κασέτας.

Σημειώστε ότι αυτά τα εγχειρίδια εξακολουθούν να είναι σωστά ακόμα και αν δεν χρησιμοποιείτε αλυσίδα Shimano – είναι ειδικά για το ντεραγιέ, δεν συνδέονται με καμία μάρκα ή τύπο αλυσίδας.

Βλέπετε, η Shimano έχει δύο τύπους ντεραγιέ: Shadow RD και “other”, ή Non shadow RD.

Για GRX και MTB 12 ταχυτήτων, ανατρέξτε στην ενότητα μεγεθών της αλυσίδας εκτός δρόμου παρακάτω.

Shadow RD

Όλα τα ντεραγιέ τρέχουσας και προηγούμενης γενιάς είναι τύπου Shadow RD. Αυτό περιλαμβάνει τα ντεραγιέ 12 ταχυτήτων, τα ντεραγιέ MTB 11 ταχυτήτων και για ποδήλατα δρόμου τα οπίσθια ντεραγιέ 11 ταχυτήτων τελευταίας γενιάς.

  • DURA-ACE RD-R9250 (12 ταχυτήτων), RD-R9150
  • Ultegra RD-R8150 (12 ταχυτήτων), RD-R8050-GS (μεσαίο μήκος), RD-R8050-SS (κοντό μήκος), RD-RX805 (με κλείδωμα)
  • XTR RD-M9050-SS (MTB, μακρύ μήκος), RD-M9050-GS (MTB, μεσαίο μήκος)
  • XT RD-M8050-GS (MTB, μεσαίο μήκος)

Για όλα αυτά τα οπίσθια ντεραγιέ, το σωστό μήκος της αλυσίδας είναι εκπληκτικά απλό. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι:

Χωρίς να περάσετε την αλυσίδα μέσω του οπίσθιου ντεραγιέ, τοποθετήστε την αλυσίδα στον μεγαλύτερο δίσκο και στο μεγαλύτερο γρανάζι.

Βάλτε τα δύο άκρα της αλυσίδας να συναντηθούν στον μεγάλο γρανάζι της κασέτας και, στη συνέχεια, προσθέστε δύο ή τρεις συνδέσμους, ανάλογα με το σημείο μηδέν που φαίνεται στην εικόνα της Shimano παρακάτω:

chainlength 01

Βασικά, εάν το σημείο όπου συναντώνται τα δύο άκρα της αλυσίδας είναι το «άκρο» ενός εξωτερικού κρίκου, προσθέστε τρεις συνδέσμους (αριστερή εικόνα).

Εάν το σημείο όπου συναντώνται τα δύο άκρα της αλυσίδας είναι η αρχή ενός εξωτερικού κρίκου, προσθέστε δύο κρίκους (δεξιά εικόνα).

Στη συνέχεια, προσθέστε το σύνδεσμο της αλυσίδας για να συνδέσετε και τα δύο άκρα και είστε έτοιμοι!

Ποδήλατα Δρόμου: Non-shadow RD

Τι είναι ένα “Non-shadow RD”; Όλα τα ντεραγιέ Di2 10 ταχυτήτων και τα ντεραγιέ δρόμου Di2 11 ταχυτήτων πρώτης γενιάς:

  • DURA-ACE RD-9070, RD-7970 (10 ταχυτήτων)
  • Ultegra RD-6870-GS (μεσαίο μήκος), RD-6870-SS (μικρό μήκος ), RD-6770 (10 ταχυτήτων)

Εάν χρησιμοποιείτε ένα από τα παλαιότερα ντεραγιέ Di2, η μέθοδος του μήκους της αλυσίδας εξαρτάται από την κασέτα που είναι εγκατεστημένη στο ποδήλατο.

Η κασέτα σας έχει μεγαλύτερο γρανάζι 28 Τ ή περισσότερα; Χρησιμοποιήστε τη μέθοδο Shadow RD που περιγράφεται παραπάνω.

Έχετε μικρότερη κασέτα; Με το μεγαλύτερο γρανάζι να είναι 27 Τ ή λιγότερα; Τοποθετείτε την αλυσίδα στον μεγαλύτερο δίσκο και το μικρότερο γρανάζι και περνάτε την αλυσίδα μέσα από το πίσω ντεραγιέ.

Καθορίστε το μήκος της αλυσίδας έτσι ώστε τα ροδάκια του ντεραγιέ να βρίσκονται σε γωνία 90 μοιρών ως προς το έδαφος. Αυτό μπορεί να είναι λίγο δύσκολο, αλλά η παρακάτω εικόνα σας δείχνει πως πρέπει να γίνει:

chainlength non shadow

Δεν χρειάζεται να προσθέσετε επιπλέον συνδέσμους, απλώς συνδέστε την αλυσίδα και είστε έτοιμοι. Σημειώστε ότι αυτή η τελευταία μέθοδος ισχύει πραγματικά μόνο για ντεραγιέ Non-shadow RD και κασέτες μικρότερες από 28Τ.

Καθορισμός μήκους αλυσίδας εκτός δρόμου (GRX και MTB 12 ταχυτήτων)

Έχετε GRX (RD-RX815 (2x), RD-RX817 (1x)) ή MTB 12 ταχυτήτων; Οι συστάσεις της Shimano για αυτά τα ποδήλατα είναι ελαφρώς διαφορετικές.

Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο μετράτε μια αλυσίδα για χρήση εκτός δρόμου. Θα υποθέσω ότι χρησιμοποιείτε ένα quick-link για όλα αυτά. Εάν χρησιμοποιείτε connecting pin, προσθέστε έναν επιπλέον σύνδεσμο.

Hardtail / Gravel

Χωρίς να περάσετε την αλυσίδα μέσω του πίσω ντεραγιέ, τοποθετήστε την αλυσίδα στον μεγαλύτερο δίσκο και στο μεγαλύτερο γρανάζι.

Βάλτε τα δύο άκρα της αλυσίδας να συναντηθούν στον μεγάλο γρανάζι της κασέτας και, στη συνέχεια, προσθέστε τέσσερις ή πέντε συνδέσμους, ανάλογα με το σημείο μηδέν που φαίνεται στην εικόνα της Shimano παρακάτω:

chainlength offroad hardtail

Εάν χρησιμοποιείτε connecting pin, προσθέστε έναν επιπλέον σύνδεσμο.

Ποδήλατα με πλήρη ανάρτηση

Τα ποδήλατα βουνού με πλήρη ανάρτηση 12 ταχυτήτων απαιτούν ελαφρώς μεγαλύτερες αλυσίδες. Η διαφορά είναι μόνο ένας σύνδεσμος. Ακολουθεί η προτεινόμενη μέθοδος προσαρμογής μεγέθους της Shimano για ποδήλατα πλήρους ανάρτησης.

chainlength full suspension

Και πάλι, εάν χρησιμοποιείτε connecting pin, προσθέστε έναν επιπλέον σύνδεσμο.

Κατεύθυνση αλυσίδας

Έχετε σχεδόν ολοκληρώσει τη διαδικασία, αλλά υπάρχει ένα ακόμη πράγμα που πρέπει να έχετε κατά νου. Ορισμένες αλυσίδες έχουν κατεύθυνση. Είτε θα έχουν ένα βέλος τυπωμένο πάνω τους ή κάτι που υποδεικνύει το εσωτερικό ή το εξωτερικό της αλυσίδας.

shimano chain direction

Ειδικά για τις αλυσίδες Shimano, προσέξτε το κείμενο και τα λογότυπα στην αλυσίδα. Αυτά θα βρίσκονται μόνο στη μία πλευρά της αλυσίδας και αυτή η πλευρά θα πρέπει να είναι στραμμένη προς τα έξω (μακριά από το πλαίσιο).

Τοποθετείτε διαφορετική μάρκα αλυσίδας; Βεβαιωθείτε ότι έχετε ελέγξει το εγχειρίδιο της αλυσίδας ή επικοινωνήστε με τον κατασκευαστή της αλυσίδας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο