Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι μέγεθος ποδηλάτου χρειάζομαι;

Οι άνθρωποι έχουν διαφορετικό σωματότυπο, επομένως είναι λογικό να υπάρχουν και διαφορετικά μεγέθη ποδηλάτων. Δεν είναι αδύνατο να κάνετε ποδήλατο με λάθος μέγεθος για εσάς , αλλά είναι σίγουρα πιο εύκολο να αγοράσετε εξ αρχής ένα ποδήλατο που είναι στο μέγεθός σας.

Όταν αρχίζετε για πρώτη φορά την ποδηλασία, είναι δελεαστικό να αγοράσετε ένα μεταχειρισμένο ποδήλατο που είναι φθηνό αλλά όχι το σωστό μέγεθος. Ωστόσο, όσο υπέροχο είναι να βρείτε ένα πολύ φθηνό ποδήλατο, τα προβλήματα ξεκινούν όταν αρχίζετε πραγματικά να κάνετε κάποιες μακρινές βόλτες. Από τη συνολική άνεση και απόλαυση έως τη δική σας ασφάλεια, το σωστό μέγεθος ποδηλάτου μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Εάν πραγματικά θέλετε να ξεκινήσετε την ποδηλασία ή δεν πιστεύετε ότι το τρέχον ποδήλατό σας είναι κατάλληλο για εσάς, αυτός ο οδηγός θα σας βοηθήσει να βρείτε την τέλεια εφαρμογή πάνω στο ποδήλατο.

Αποφασίστε τι είδους ποδήλατο θέλετε

Όταν πρόκειται να αγοράσετε ένα καινούργιο ποδήλατο, σίγουρα υπάρχουν άπειρες επιλογές. Πρώτον, πρέπει να αποφασίσετε τι είδους ποδήλατο θέλετε. Θα πηγαίνετε στο βουνό, στο δρόμο ή λίγο και στα δύο; Σε γενικές γραμμές, υπάρχουν δύο βασικοί τύποι ποδηλάτων: ποδήλατα δρόμου και ποδήλατα βουνού. Ωστόσο, σε αυτούς τους τύπους υπάρχει ένα ευρύ φάσμα, καθώς και υβριδικά που γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ των δύο. Το μέγεθος μπορεί να διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του ποδηλάτου.

Γιατί έχει σημασία το μέγεθος του ποδηλάτου;

Εάν είστε περιστασιακός ποδηλάτης και δεν κάνετε μεγάλες αποστάσεις, το μέγεθος του ποδηλάτου και η σωστή εφαρμογή μπορεί να μην είναι αναγκαία. Αλλά καθώς τα χιλιόμετρα αρχίζουν να αυξάνονται όσο περισσότερο μπαίνετε στην ποδηλασία, τα χιλιοστά ενός πλαισίου ποδηλάτου αρχίζουν να έχουν σημασία. Γιατί; Υπάρχουν τρεις κύριοι λόγοι:

1. Άνεση – Εάν αισθάνεστε άβολα με το ποδήλατό σας, τότε δεν θα θέλετε να το οδηγήσετε – μερικές φορές είναι τόσο απλό. Το να νιώθετε άνετα με το ποδήλατο είναι το πρώτο σας βήμα για να βεβαιωθείτε ότι είναι το σωστό μέγεθος για εσάς.

2. Πρόληψη τραυματισμών – Εάν ένα πλαίσιο ποδηλάτου είναι πολύ μεγάλο ή πολύ μικρό για εσάς, υπάρχουν πολλά ζητήματα που μπορεί να προκύψουν. Για παράδειγμα, εάν το ποδήλατο είναι πολύ μεγάλο για εσάς, ο κορμός σας θα είναι υπερεκτεταμένος, προκαλώντας μία ταλάντωση στο κάτω μέρος της πλάτης που μπορεί να οδηγήσει σε πόνο και σοβαρό τραυματισμό. Η ποδηλασία είναι ένας από τους καλύτερους τύπους άσκησης για το σώμα σας, αλλά αν δεν έχετε το σωστό ποδήλατο, προκαλεί περισσότερο κακό παρά καλό σε μακροπρόθεσμη βάση.

3. Μεγιστοποιήστε την απόδοση σας – Ποιος δεν θέλει να πάει γρηγορότερα με λιγότερη προσπάθεια; Η διασφάλιση ότι βρίσκεστε στη σωστή θέση στο ποδήλατο σωστού μεγέθους σάς βοηθά να αξιοποιήσετε στο έπακρο κάθε πεταλιά, καθώς δεν θα σπαταλήσετε ενέργεια.

Πώς μετριούνται τα ποδήλατα;

Υπάρχουν δύο βασικά συστήματα μέτρησης: κατά μέγεθος (μικρό “S”, μεσαίο “M”, μεγάλο “L”) και με μέτρηση (σε εκατοστά π.χ. 52cm, 54cm 56cm κλπ). Και τα δύο συστήματα βασίζονται στο ύψος του σκελετού του ποδηλάτου, καθώς στα πρόσθετα εξαρτήματα (τιμόνι, σέλα κ.λπ.) αντίστοιχα.

Γενικά, τα πλαίσια μετρώνται από την απόσταση από το κέντρο του κάτω βραχίονα έως την κορυφή του σωλήνα (βλ. Διάγραμμα παρακάτω). Ωστόσο, η μέθοδος μέτρησης μπορεί να διαφέρει μεταξύ των κατασκευαστών, καθώς ο καθένας έχει τη δική του προσέγγιση για το σχεδιασμό του ποδηλάτου.

Μέγεθος ποδηλάτου ή σωματομέτρηση

Μπορεί να ακούγονται σαν το ίδιο πράγμα, αλλά η μέτρηση για να βρούμε το σωστό μέγεθος του ποδηλάτου που χρειαζόμαστε και η σωματομέτρηση είναι στην πραγματικότητα δύο εντελώς διαφορετικά πράγματα. Σε αυτό το άρθρο εστιάζουμε στο μέγεθος του ποδηλάτου, το οποίο σας προσαρμόζει, ως αναβάτη, στο ποδήλατο.

Μια αναλυτική σωματομέτρηση είναι μια ξεχωριστή διαδικασία, αλλά μόνο όταν έχετε σαν βάση το μέγεθος του ποδηλάτου σας. Έπειτα μπορείτε να προσαρμόσετε περαιτέρω όλες τις μικρορυθμίσεις όπως το πλάτος του τιμονιού, τη θέση της σέλας και του πεντάλ – ουσιαστικά προσαρμόζει το ποδήλατο σε εσάς.

Πώς να προσδιορίσετε το μέγεθος του πλαισίου

Υπάρχει μία πληθώρα μετρήσεων στο διαδίκτυο που μπορούν να σας βοηθήσουν να πάρετε μια ιδέα για το μέγεθος του πλαισίου, αλλά δεν θα σας δώσει απαραίτητα ολόκληρη την εικόνα. Δύο άτομα μπορούν να έχουν το ίδιο ύψος, ενώ έχουν διαφορετικά πόδια και κορμό.

Το μέγεθος του ποδηλάτου καθορίζεται από τρεις κύριες μετρήσεις:

1. Το ύψος σας – Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να στρογγυλοποιήσετε το ύψος σας από 1,79 σε 1,80, οπότε φροντίστε να λάβετε ακριβή μέτρηση του ύψους σας

2. Μήκος καβάλου – Αυτό αναφέρεται στην απόσταση από τον καβάλο σας έως την άκρη του ποδιού σας και καθορίζει το ύψος της σέλας. Θα χρειαστείτε περίπου 2-8 εκατοστά κενό μεταξύ του οριζόντιου σωλήνα και του καβάλου σας.

3. Η έκταση του κορμού σας – Είναι η μέτρηση που προκύπτει από το μήκος της έκτασης των χεριών σας σε σύγκριση με το ύψος σας. Υπολογίζεται αφαιρώντας το ύψος σας από την έκταση των χεριών σας (μετριέται από τις άκρες δακτύλων) Εάν είναι ένας θετικός αριθμός, η έκταση των χεριών σας είναι μεγαλύτερη από το ύψος σας. Εάν είναι ένας αρνητικός αριθμός, το ύψος σας είναι μεγαλύτερο από τα άνοιγμα των χεριών σας.

Ένας γενικός οδηγός μεγέθους

Το παρακάτω διάγραμμα δείχνει έναν γενικό οδηγό για το μέγεθος του ποδηλάτου σε σχέση με το ύψος και το μήκος του καβάλου σας.

Στο κατάστημά μας, θα σας βοηθήσουμε με όλες αυτές τις μετρήσεις και θα σας προτείνουμε το ποδήλατο κατάλληλου μεγέθους, αλλά θα ήταν χρήσιμο να έχετε μια ιδέα για το τι μέγεθος είναι κατάλληλο για εσάς. Δεν αξίζει τον κόπο να αγοράσετε ποδήλατο με λάθος μέγεθος επειδή είναι σε τιμή ευκαιρίας ή σας αρέσει! Βεβαιωθείτε ότι όντως είναι το μέγεθος που σας ταιριάζει και αργότερα όταν θα ασχοληθείτε σοβαρά με την ποδηλασία σαν άθλημα μπορείτε να κάνετε και μία σωματομέτρηση για καλύτερα αποτελέσματα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο