Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι μέγεθος ποδηλάτου πρέπει να διαλέξω για το παιδί μου;

Το να μετρήσετε το παιδί σας και να βρείτε το σωστό μέγεθος ποδηλάτου μπορεί να είναι δύσκολο. Μερικοί άνθρωποι χρησιμοποιούν το μέγεθος του τροχού, την ηλικία ή τη μέτρηση στο εσωτερικό του ποδιού αλλά διαπιστώνουμε ότι το ύψος του παιδιού σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να υπολογίσετε ποιο ποδήλατο θα του ταιριάζει σωστά.

Γιατί το ύψος;

Το ύψος είναι η πιο κατανοητή μέτρηση. Είναι απλό. Βάζετε το παιδί σας να σταθεί σε έναν τοίχο, να βάλει ένα βιβλίο ή κάτι παρόμοιο στο κεφάλι του σε ενενήντα μοίρες προς τον τοίχο και σημειώστε ένα σημάδι. Μετά μετρήστε από το έδαφος μέχρι το σημάδι και έχετε το ύψος τους. Εύκολη και πολύ ακριβής μέθοδος. Πρέπει να κάνετε τη μέτρηση με το παιδί τους ξυπόλητο. Προφανώς, κανείς δεν οδηγεί ποδήλατο χωρίς παπούτσια, αλλά είναι ο πιο ακριβής τρόπος για να έχετε μια σωστή μέτρηση!

Αυτή η μέτρηση σας επιτρέπει στη συνέχεια να διαλέξετε ένα ποδήλατο για το ύψος του παιδιού σας. Ο σχεδιασμός των επώνυμων παιδικών ποδηλάτων βασίζεται σε πολλά εργονομικά και ανθρωπομετρικά δεδομένα για το μέγεθος των παιδιών και πολλές βασικές διαστάσεις, όπως το μήκος των ποδιών και των χεριών, οπού μπορούν να υπολογιστούν γνωρίζοντας την ηλικία και το ύψος του παιδιού. Όλα αυτά έχουν ληφθεί υπόψη κατά το σχεδιασμό και το μέγεθος των ποδηλάτων – έτσι ώστε να έχετε το κατάλληλο ποδήλατο για το ύψος του παιδιού σας. Στη συνέχεια, κάθε ποδήλατο μπορεί να προσαρμοστεί ξεχωριστά για το παιδί ρυθμίζοντας το ύψος της σέλας και μετακινώντας τη σέλα προς τα πίσω ή προς τα εμπρός.

Η ηλικία και το ύψος μπορεί να διαφέρουν πολύ

Αν υπάρχει ένα πράγμα που μάθαμε, είναι ότι η ηλικία και το ύψος μπορεί συχνά να είναι εντελώς άσχετα μεταξύ τους. Μπορείς να έχεις ένα πολύ ψηλό τρίχρονο και ένα πολύ κοντό εξάχρονο που θα αγοράσουν το ίδιο ποδήλατο. Ακόμη και τα δίδυμα μπορεί να διαφέρουν πολύ σε μέγεθος και ύψος. Υπάρχουν τόσοι πολλοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την επιλογή του μεγέθους, από το φύλο, τη γενετική, το περιβάλλον κ.λπ. Βασικά η ηλικία είναι ένας πολύ κακός τρόπος για να υπολογίσετε το μέγεθος ποδηλάτου (όπως και για ρούχα, ή παπούτσια, κλπ.) που θα χρειαστεί το παιδί σας.

Γιατί όχι η μέτρηση του καβάλου

Η μέτρηση του εσωτερικού ποδιού του παιδιού σας θεωρείται από πολλούς ως ο καλύτερος τρόπος για να «μετρήσετε» ένα παιδί για ένα ποδήλατο. Από την εμπειρία μας είναι προβληματικό. Γιατί; Γιατί είναι δύσκολο να γίνει σωστά. Πρέπει να βάλετε το παιδί σας να σταθεί σε έναν τοίχο και μετά να βάλετε προσεκτικά ένα βιβλίο ανάμεσα στα πόδια του μέχρι τον καβάλο του. Στη συνέχεια, τους κάνετε να απομακρυνθούν, να σημειώσετε την κορυφή του βιβλίου και μετά να μετρήσετε την απόσταση από το σημάδι στο πάτωμα.

Δοκιμάσαμε αυτή τη μέθοδο σε πολλούς φίλους και μέλη της οικογένειάς μας με τα παιδιά τους και η διακύμανση στις μετρήσεις ήταν σοκαριστικά αστεία! Συχνά το ίδιο παιδί έβγαινε με δύο εντελώς διαφορετικές μετρήσεις ανάλογα με το ποιος προσπαθούσε να τις μετρήσει (ακόμα και μεταξύ μαμάδων και μπαμπάδων του ίδιου παιδιού!).

Μερικές φορές αυτό οφειλόταν σε ένα παιδί που δεν στεκόταν σωστά, αλλά τις περισσότερες φορές ήταν τα φαρδιά παντελόνια. Το χαμηλό παντελόνι δεν είναι μια δήλωση μόδας, είναι απλώς η φύση των ρούχων των μικρών παιδιών. Τείνουν να κρέμονται χαμηλά, αναλογικά έχουν πολλές ραφές στον καβάλο για την περιοχή που καλύπτει, κάτι που συχνά εμποδίζει τη μέτρηση.

Αυτή η δοκιμή πραγματικού κόσμου που κάναμε μας είπε ξεκάθαρα ότι η μέτρηση στο εσωτερικό του ποδιού δεν είναι ότι πιο εύκολο να γίνει, ούτε με καμία πραγματική ακρίβεια με οποιονδήποτε τρόπο. Φαίνεται αρκετά απλό να γίνει, αλλά στην πραγματικότητα δεν είναι έτσι.

Η απόσταση από το δάπεδο μέχρι την κορυφή του οριζόντιου σωλήνα

Η μόνη φορά που πιστεύουμε ότι η μέτρηση του εσωτερικού ποδιού είναι ζωτικής σημασίας είναι όταν πρέπει να ελέγξετε ξανά το ύψος του ποδηλάτου (την απόσταση από το δάπεδο μέχρι την κορυφή του οριζόντιου σωλήνα). Αυτή είναι μια σημαντική μέτρηση γιατί σας ενημερώνει εάν το παιδί σας μπορεί να σταθεί πάνω από το ποδήλατο με τα πόδια του στο έδαφος. Αν το παιδί σας είναι πολύ κοντά στο ελάχιστο ύψος για ένα ποδήλατο, τότε η μέτρηση του καβάλου μπορεί να είναι ένας πραγματικά χρήσιμος παράγοντας απόφασης – αλλά πρέπει να λαμβάνεται με μεγάλη ακρίβεια .

Αναλογίες

Όλοι γνωρίζουμε ότι καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν περνούν από πολλές αλλαγές. Μερικές φορές πιστεύουμε ότι το σώμα των παιδιών αλλάζει αναλογικά, αλλά η ανάπτυξη επηρεάζει διαφορετικά μέρη του σώματός τους με διαφορετικούς ρυθμούς. Ένα παιδί μεγαλώνει περισσότερο τους πρώτους 12 μήνες της ζωής του και μετά επιβραδύνει μέχρι την ηλικία των 16-18 ετών που σταματάει τελείως. Παραδόξως, το κεφάλι ενός παιδιού φτάνει σχεδόν σε πλήρες μέγεθος μέχρι την ηλικία του ενός έτους, γι’ αυτό τα μωρά και τα νήπια συχνά φαίνονται πολύ βαριά.

Μέχρι την ηλικία των τριών ετών τα περισσότερα παιδιά γίνονται πιο αδύνατα, χάνοντας το «λίπος του μωρού» και τη στρογγυλεμένη κοιλιά τους. Ο ρυθμός ανάπτυξης των ποδιών και των χεριών τους ποικίλλει επίσης ανάλογα με την ηλικία, τότε καθώς μεγαλώνουν και ωριμάζουν υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν το μέγεθός τους.

Μετά τη σωστή μέτρηση

Τώρα που έχετε μετρήσει σωστά το ύψος, ρίξτε μια ματιά στον παρακάτω πίνακα για να μάθετε ποιο ποδήλατο είναι κατάλληλο για το παιδί σας!

Μέγεθος τροχούΗλικίαΎψοςΚαβάλος
12”2-385-100 cm35-42 cm
14”3-495-110 cm40-50 cm
16”4-5110-120 cm45-55 cm
18”5-6115-130 cm50-60 cm
20”5-8120-135 cm55-63 cm
24”7-11135-14560-72 cm
Μετάβαση στο περιεχόμενο