Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τι είναι ένα e-bike;

Η ευκολία της ηλεκτροκίνησης μέσα και έξω από την πόλη, είναι ένα χαρακτηριστικό που κερδίζει πλέον όλο και περισσότερο κόσμο. Ουσιαστικά οι μεγαλύτερες διαφορές ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου με ένα απλό ποδήλατο είναι οι εξής:

Οθόνη

Παρέχει πληροφορίες σχετικά με το επίπεδο μπαταρίας, την ισχύ προώθησης, την ταχύτητα, την απόσταση, τη διάρκεια της διαδρομής κλπ.

Μπαταρία

Μπορείτε να φορτίζετε μια μπαταρία e-bike συνδέοντάς την σε μία πρίζα, όπως ένα κινητό τηλέφωνο. Ο χρόνος φόρτισης είναι περίπου 3 ώρες.

Μοτέρ

Με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο, έχετε την υποβοήθηση του κινητήρα. Θα προσαρμόζεται αυτόματα ανάλογα με το πόσο δύσκολο είναι να κάνετε πεντάλ, για να παρέχει ακριβώς τη σωστή ένταση ισχύος, ή θα μπορείτε να την προσαρμόζετε εσείς ανάλογα με την ισχύ που θα επιλέξετε.

Εμφάνιση και μηχανική

Το πρώτο πράγμα που θα παρατηρήσετε για τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι ότι μοιάζουν πολύ με τα κανονικά ποδήλατα. Υπάρχει ένας κοινός μύθος ότι τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι σαν σκούτερ, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλά ποδήλατα με πρόσθετους ηλεκτρικούς κινητήρες για υποβοήθηση του πεντάλ.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα έχουν τους ίδιους τροχούς, τιμόνι και γεωμετρία πλαισίου με τα κανονικά ποδήλατα. Τα μηχανικά στοιχεία λειτουργούν επίσης με τον ίδιο τρόπο, συμπεριλαμβανομένων των πεντάλ και των φρένων.

Η μόνη διαφορά στην εμφάνιση είναι η προσθήκη του ηλεκτρικού συστήματος κίνησης. Αυτό περιλαμβάνει έναν ηλεκτρικό κινητήρα, μια μπαταρία και μια οθόνη. Η μπαταρία τροφοδοτεί τον κινητήρα, ο οποίος παρέχει υποβοήθηση καθώς κάνετε πεντάλ, βοηθώντας στην κίνηση του ποδηλάτου.

Συντήρηση και επισκευές

Όπως έχουμε αναφέρει, όλα τα βασικά στοιχεία ενός e-bike είναι τα ίδια με ένα κανονικό ποδήλατο. Αυτό σημαίνει ότι η συντήρηση του ποδηλάτου είναι σχεδόν ίδια. Αυτό περιλαμβάνει λίπανση και επισκευές.

Εάν έχετε κάποια βλάβη με εξαρτήματα όπως τροχοί ή φρένα, μπορείτε να πάτε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο στο ίδιο συνεργείο επισκευής ποδηλάτων. Και το κόστος αυτών των επισκευών θα πρέπει να είναι το ίδιο.

Η μόνη διαφορά είναι αν κάτι πάει στραβά με τα ηλεκτρικά εξαρτήματα – τότε θα χρειαστείτε έναν συνεργείο ποδηλάτων που εξειδικεύετε στα e-bikes για να το επισκευάσετε. Ωστόσο, οι βλάβες με το ηλεκτρικό σύστημα είναι πολύ σπάνιες και καλύπτονται από την εγγύηση.

Οδήγηση

Αυτή είναι η πιο κοινή ερώτηση! Πώς νιώθεις να οδηγείς ένα ηλεκτρονικό ποδήλατο; Και πώς διαφέρει από ένα κανονικό ποδήλατο; Η σύντομη απάντηση είναι ότι η οδήγηση με ένα ηλεκτρικό ποδήλατο μοιάζει πολύ με οποιοδήποτε άλλο ποδήλατο.

Με το που ξεκινάτε μπαίνει σε λειτουργία ο ηλεκτροκινητήρας. Συνήθως η μετάβαση είναι τόσο ομαλή που δύσκολα θα τη παρατηρήσετε. Ένα ηλεκτρικό ποδήλατο δεν αλλάζει τον τρόπο οδήγησης – απλώς το νιώθεις πολύ πιο εύκολο να το κάνεις. Απλά θα οδηγείτε μετακινώντας απαλά τα πεντάλ. Η εκκίνηση ακόμα και σε ανηφόρα γίνεται πανεύκολα. Μπορείτε να οδηγείτε σε ανηφορικές διαδρομές χωρίς να κουραστείτε όπως επίσης και να οδηγείτε άνετα κόντρα σε ισχυρούς ανέμους.

Μπορείτε επίσης να επιλέξετε την ένταση υποβοήθησης που παρέχεται από τον κινητήρα, αλλάζοντας τον τρόπο που οδηγείτε ένα e-bike. Εάν μειώσετε τη ένταση υποβοήθησης, τα πόδια σας κάνουν το μεγαλύτερο μέρος της δουλειάς. Εάν το ρυθμίσετε στη μέγιστη ισχύ, μπορείτε να κάνετε ποδήλατο ουσιαστικά ακολουθώντας τις κινήσεις του πεντάλ και να κινηθείτε γρήγορα και εύκολα.

Ταχύτητα

Με την ηλεκτρική υποβοήθηση τα ηλεκτρονικά ποδήλατα είναι ταχύτερα για μετακίνηση από ότι τα κανονικά ποδήλατα; Αυτή η απάντηση εξαρτάται από το πόσο γρήγορα οδηγείτε συνήθως.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ, ο κινητήρας e-bike θα σας βοηθήσει να φτάσετε έως και 25 kmh. Εάν θέλετε να πάτε πιο γρήγορα, ο κινητήρας θα κόψει την υποβοήθηση και θα χρειαστείτε τη δύναμη από τα πόδια σας.

Αυτό σημαίνει ότι εάν θέλετε να πάτε πολύ γρήγορα, ο ηλεκτροκινητήρας δεν θα σας βοηθήσει. Για παράδειγμα, τα ηλεκτρικά ποδήλατα δεν παρέχουν βοήθεια σε έναν αγώνα, που είναι ένας από τους πολλούς λόγους για τους οποίους η οδήγηση ενός e-bike δεν είναι εφικτή.

Ωστόσο, τα ηλεκτρικά ποδήλατα μπορεί να κάνουν τη βόλτα σας πιο γρήγορη. Αυτό συμβαίνει επειδή κάνουν το πεντάλ πιο ελαφρύ στο πατημα, ώστε να μην κουραστείτε τόσο γρήγορα. Και διευκολύνουν τη διατήρηση σταθερής ταχύτητας και την επαναφορά στην ίδια ταχύτητα μετά στάση, γεγονός που μπορεί να μειώσει τον χρόνο ταξιδιού σας. Αλλά ουσιαστικά, τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι κατασκευασμένα για εύκολη ποδηλασία και όχι για σπάσιμο ρεκόρ ταχύτητας.

Νομοθεσία

Μια άλλη κοινή απορία είναι αν τα ηλεκτρικά ποδήλατα περιορίζονται από τη νομοθεσία. Είναι αλήθεια ότι, σε αντίθεση με τα κανονικά ποδήλατα, τα ηλεκτρικά ποδήλατα θεωρούνται μηχανοκίνητα μέσα μεταφοράς. Αυτό σημαίνει ότι υπόκεινται σε ορισμένους νόμους σχετικά με τα όρια ταχύτητας και ισχύος τους.

Τα ηλεκτρικά ποδήλατα εφόσον έχουν κινητήρα μέχρι 250Watt και δεν ξεπερνούν τα 25 χλμ/ώρα αντιμετωπίζονται από τη νομοθεσία ως απλά ποδήλατα. Δεν χρειάζεται άδεια οδήγησης και δεν απαιτούν τέλη κυκλοφορίας ή ασφάλιση οχημάτων. Μπορείτε να οδηγήσετε ηλεκτρικά ποδήλατα σε όλους τους δρόμους και οπουδήποτε αλλού μπορείτε να οδηγήσετε ένα κανονικό ποδήλατο.

Ποιο είναι κατάλληλο για μένα;

Για τη επιλογή ανάμεσα σε ένα κανονικό ποδήλατο και ένα ηλεκτρικό ποδήλατο θα πρέπει να λάβετε υπόψη πολλούς παράγοντες, αλλά δε θα το συνιστούσαμε σε ηλικίες κάτω των 14 ετών. Η πιο σημαντική ερώτηση για τον εαυτό σας είναι γιατί θέλετε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο.

Εάν το χρησιμοποιείτε για μετακινήσεις ή ταξίδια μεγάλων αποστάσεων, ίσως θέλετε ένα ηλεκτρικό ποδήλατο για να κάνετε το ταξίδι πιο εύκολο. Παρομοίως, εάν δεν είστε τόσο νέοι ή σε καλή φυσική κατάσταση όσο κάποτε ή η περιοχή σας είναι όλο ανηφόρες, τα ηλεκτρικά ποδήλατα κάνουν την αίσθηση ποδηλασίας πολύ πιο εύκολη και λιγότερο κουραστική. Τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι τέλεια για εκείνες τις βόλτες όπου δεν θέλετε να ιδρώσετε και να εξαντληθείτε.

Ωστόσο, εάν ψάχνετε ένα ποδήλατο, για να κάνετε τη βόλτα σας τους καλοκαιρινούς μήνες ή δεν θα ταξιδεύετε πολύ μακριά, ένα κανονικό ποδήλατο μπορεί να είναι καλή επιλογή. Υπάρχει επίσης το κόστος που πρέπει να ληφθεί υπόψη – τα ηλεκτρικά ποδήλατα είναι ακριβότερα από τα κανονικά ποδήλατα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο