Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Τα άκρως απαραίτητα πριν από κάθε βόλτα

Υπάρχουν ορισμένα είδη που πρέπει να έχετε μαζί σας σε κάθε βόλτα ειδικά με ποδήλατο βουνού. Αυτά είναι τα βασικά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν αν πάει κάτι στραβά έτσι ώστε να επιστρέψετε με ασφάλεια πίσω στο σπίτι. Ο στόχος μας είναι να έχουμε μαζί μας μόνο αυτά που χρειαζόμαστε.

Κανείς δεν θέλει να κουβαλάει άσκοπο βάρος, αλλά αν ξεχάσετε μερικά από αυτά… μπορεί να είστε πολύ μακριά για να γυρίσετε πίσω με τα πόδια πίσω ή να έρθει να σας πάρει κάποιος με το αυτοκίνητο.

Παγούρι με νερό & τσαντάκι σέλας

Εκτός από τον προφανή λόγο ότι χρειάζεστε το ένα παγούρι με νερό για να μην αφυδατωθείτε… το δεύτερο παγούρι θα είναι ο ευκολότερος τρόπος για να αποθηκεύσετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη βόλτα σας και μπορείτε να το γεμίσετε με ότι δεν χωράει στο τσαντάκι της σέλας σας.

Πολυεργαλείο

Τα πολυργαλεία έχουν γίνει αρκετά ελαφριά και έχουν πολλές λειτουργίες. Εάν πρόκειται να κάνετε οποιεσδήποτε επισκευές στο δρόμο από προβλήματα αλλαγής ταχυτήτων, επισκευή αλυσίδας ή σφίξιμο σε χαλαρές βίδες, ένα πολυργαλείο μπορεί να τα κάνει όλα αυτά και να είναι αρκετά μικρό ώστε να αποθηκεύεται εύκολα.

Υγρά μαντηλάκια

Όταν πρέπει να πάτε … πρέπει να πάτε. Τα υγρά μαντηλάκια έχουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων στο βουνό, από τον καθαρισμό των χεριών έως την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα. Όταν όμως ανοίξετε το πακέτο τότε τείνουν να χάνουν την ενυδάτωση τους, και πρέπει να το αντικαταστήσετε με ένα σφραγισμένο. Γι’ αυτό πάρτε μαζί σας τη μικρότερη συσκευασία που μπορείτε να βρείτε.

Σαμπρέλα

Το να έχετε μία εφεδρική σαμπρέλα θα σας σώσει αν το τρύπημα είναι ουσιαστικά σχίσιμο και δεν μπορείτε να την μαλώσετε. Ωστόσο ένα επιπλέον σπρέι ή υγρό μπαλώματος αεροθαλάμων θα ήταν ότι το καλύτερο σε περίπτωση που πάθετε κι άλλο λάστιχο.

Και σε περίπτωση που δεν πάθετε λάστιχο θα ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους σας να βοηθήσετε άλλους ποδηλάτες. Είναι ένας άγραφος κανόνας στην ποδηλασία ότι υποστηρίζετε τους άλλους ποδηλάτες για να μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους και δεν ζητάτε τίποτα ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια.

Λεβιέδες ελαστικών

Τα ελαστικά είτε με σαμπρέλα ή tubeless να είναι σχεδόν αδύνατο να βγουν με τα χέρια. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ποιοτικό σετ λεβιέδων ελαστικών για να κάνετε την επισκευή. Οι λεβιέδες ελαστικών είναι ελαφροί και επίπεδοι, οπότε καλό θα ήταν να έχετε τρεις, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο βάρος ή στο χώρο αποθήκευσης.

Τρόμπα

Είναι το μόνο εργαλείο που μπορείτε να είστε 100% σίγουρο ότι θα χρειαστείτε. Προσπαθήστε να βρείτε τη μικρότερη που μπορείτε. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για το φούσκωμα του ελαστικού, αλλά θα είναι επίσης πολύ μικρότερος ο χώρος αποθήκευσης.

Σετ μπαλωμάτων

Μία από τις ευκολότερες επισκευές σε περίπτωση που υπάρχει τρύπα στη σαμπρέλα ή στο ελαστικό tubeless είναι ένα απλό κιτ επιδιόρθωσης. Είναι ελαφριά και αρκετά μικρά για να μπαίνουν σε οποιαδήποτε τσέπη ή στο τσαντάκι σας. Για σκισίματα του πλευρικού τοιχώματος του ελαστικού μπορείτε να έχετε μαζί σας και ένα μικρό κομμάτι ταινίας Gear Aid ή Gorilla Tape.

Φαγητό

Ο πιο πλήρης τρόπος διατροφής είναι οι αθλητικές μπάρες. Περιέχουν τη σωστή ποσότητα υδατανθράκων και πρωτεϊνων και μερικές φορές ακόμη και λίγη καφεΐνη. Αν συνήθιζετε να κάνετε κάποιες πιο έντονες βόλτες, το σώμα σας χρειάζεται σχεδόν πάντα κάτι να φάει.

Για μεγαλύτερες βόλτες, συνήθως φτιάξτε σάντουιτς με φυστικοβούτυρο, μπανάνα και μέλι, είναι ότι το καλύτερο.

Πληροφορίες για έκτακτη ανάγκη

Ακόμα και οι καλύτεροι φίλοι σας μπορεί να μην ξέρουν με ποιον να επικοινωνήσουν εάν κάτι πάει στραβά. Ένα περικάρπιο μπορεί να τους πει ποιον να καλέσετε και να δώσει ζωτικές πληροφορίες σε περίπτωση που έχετε πχ. κάποια αλλεργία κλπ. Είναι εύκολο να το έχετε στον καρπό σας με οδηγίες που μπορεί πραγματικά να σας σώσουν τη ζωή… ειδικά αν οδηγείτε μόνοι σας.

Τηλέφωνο

Παρόλο που έχει μεγάλο όγκο και βάρος, δεν βλέπω κανένα λόγο να αφήσετε το κινητό σας τηλέφωνο στο σπίτι ή το αυτοκίνητο. Ναι … μπορεί να καταστραφεί σε μία πτώση, αλλά είναι επίσης ένας κρίσιμος σύνδεσμος με τον έξω κόσμο. Όταν οδηγείτε μόνοι σας, να λέτε πάντα σε κάποιον πού πηγαίνετε.

Στη συνέχεια, υπάρχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα της δυνατότητας λήψης φωτογραφιών και βίντεο. Ποιος δεν θέλει να σταματήσει και να τραβήξει φωτογραφίες για να τις μοιραστεί αργότερα;

Σύνδεσμος αλυσίδας

Οι σύνδεσμοι αλυσίδας είναι ο ευκολότερος τρόπος για την επισκευή μιας αλυσίδας. Ωστόσο θα χρειαστείτε το πολυεργαλέιο σας για να αφαιρέσετε τον κατεστραμμένο σύνδεσμο.

Δεματικά καλωδίων (Cable Ties)

Έχουν πολλές χρήσεις και μπορούν να σας βοηθήσουν να διορθώσετε προσωρινά διάφορα πράγματα. Δεν καταλαμβάνουν χώρο και θα συνιστούσα μερικά διαφορετικά μεγέθη για κάθε περίπτωση.

Συρματόσχοινο ταχυτήτων

Δεν είναι απολύτως απαραίτητο αλλά αν ο δρόμος της επιστροφής είναι ανηφορικός και δεν μπορείτε να αλλάξετε ταχύτητα τότε ίσως σας βοηθήσει να φθάσετε πιο γρήγορα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο