Τα άκρως απαραίτητα πριν από κάθε βόλτα

bicycle repair trail

Υπάρχουν ορισμένα είδη που πρέπει να έχετε μαζί σας σε κάθε βόλτα ειδικά με ποδήλατο βουνού. Αυτά είναι τα βασικά εργαλεία που θα σας βοηθήσουν αν πάει κάτι στραβά έτσι ώστε να επιστρέψετε με ασφάλεια πίσω στο σπίτι. Ο στόχος μας είναι να έχουμε μαζί μας μόνο αυτά που χρειαζόμαστε.

Κανείς δεν θέλει να κουβαλάει άσκοπο βάρος, αλλά αν ξεχάσετε μερικά από αυτά… μπορεί να είστε πολύ μακριά για να γυρίσετε πίσω με τα πόδια πίσω ή να έρθει να σας πάρει κάποιος με το αυτοκίνητο.

Παγούρι με νερό & τσαντάκι σέλας

M WAVE ΣΕΛΛΑΣ TILBURG VELCRO S

Εκτός από τον προφανή λόγο ότι χρειάζεστε το ένα παγούρι με νερό για να μην αφυδατωθείτε… το δεύτερο παγούρι θα είναι ο ευκολότερος τρόπος για να αποθηκεύσετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία για τη βόλτα σας και μπορείτε να το γεμίσετε με ότι δεν χωράει στο τσαντάκι της σέλας σας.

Πολυεργαλείο

FORCE 11 ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΩΝ ΜΕ ΚΟΦΤΗ ΑΛΥΣΙΔΑΣ

Τα πολυργαλεία έχουν γίνει αρκετά ελαφριά και έχουν πολλές λειτουργίες. Εάν πρόκειται να κάνετε οποιεσδήποτε επισκευές στο δρόμο από προβλήματα αλλαγής ταχυτήτων, επισκευή αλυσίδας ή σφίξιμο σε χαλαρές βίδες, ένα πολυργαλείο μπορεί να τα κάνει όλα αυτά και να είναι αρκετά μικρό ώστε να αποθηκεύεται εύκολα.

Υγρά μαντηλάκια

hankies mini

Όταν πρέπει να πάτε … πρέπει να πάτε. Τα υγρά μαντηλάκια έχουν ένα ευρύ φάσμα χρήσεων στο βουνό, από τον καθαρισμό των χεριών έως την ανάγκη να πάτε στην τουαλέτα. Όταν όμως ανοίξετε το πακέτο τότε τείνουν να χάνουν την ενυδάτωση τους, και πρέπει να το αντικαταστήσετε με ένα σφραγισμένο. Γι’ αυτό πάρτε μαζί σας τη μικρότερη συσκευασία που μπορείτε να βρείτε.

Σαμπρέλα

KENDA 27.5Χ1.9 2.125 F V 48L

Το να έχετε μία εφεδρική σαμπρέλα θα σας σώσει αν το τρύπημα είναι ουσιαστικά σχίσιμο και δεν μπορείτε να την μαλώσετε. Ωστόσο ένα επιπλέον σπρέι ή υγρό μπαλώματος αεροθαλάμων θα ήταν ότι το καλύτερο σε περίπτωση που πάθετε κι άλλο λάστιχο.

Και σε περίπτωση που δεν πάθετε λάστιχο θα ήταν πολύ ευγενικό εκ μέρους σας να βοηθήσετε άλλους ποδηλάτες. Είναι ένας άγραφος κανόνας στην ποδηλασία ότι υποστηρίζετε τους άλλους ποδηλάτες για να μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή τους και δεν ζητάτε τίποτα ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια.

Λεβιέδες ελαστικών

ΕΞΑΓΩΓΗΣ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ PRO 01

Τα ελαστικά είτε με σαμπρέλα ή tubeless να είναι σχεδόν αδύνατο να βγουν με τα χέρια. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε ένα ποιοτικό σετ λεβιέδων ελαστικών για να κάνετε την επισκευή. Οι λεβιέδες ελαστικών είναι ελαφροί και επίπεδοι, οπότε καλό θα ήταν να έχετε τρεις, καθώς δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο βάρος ή στο χώρο αποθήκευσης.

Τρόμπα

AIRBONE MINI SUPERNOVA ZT 703S 67GR 02

Είναι το μόνο εργαλείο που μπορείτε να είστε 100% σίγουρο ότι θα χρειαστείτε. Προσπαθήστε να βρείτε τη μικρότερη που μπορείτε. Θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για το φούσκωμα του ελαστικού, αλλά θα είναι επίσης πολύ μικρότερος ο χώρος αποθήκευσης.

Σετ μπαλωμάτων

ΜΠΑΛΩΜΑΤΩΝ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ WELDTITE CURE C CURE

Μία από τις ευκολότερες επισκευές σε περίπτωση που υπάρχει τρύπα στη σαμπρέλα ή στο ελαστικό tubeless είναι ένα απλό κιτ επιδιόρθωσης. Είναι ελαφριά και αρκετά μικρά για να μπαίνουν σε οποιαδήποτε τσέπη ή στο τσαντάκι σας. Για σκισίματα του πλευρικού τοιχώματος του ελαστικού μπορείτε να έχετε μαζί σας και ένα μικρό κομμάτι ταινίας Gear Aid ή Gorilla Tape.

Φαγητό

banana peanut butter sanwich

Ο πιο πλήρης τρόπος διατροφής είναι οι αθλητικές μπάρες. Περιέχουν τη σωστή ποσότητα υδατανθράκων και πρωτεϊνων και μερικές φορές ακόμη και λίγη καφεΐνη. Αν συνήθιζετε να κάνετε κάποιες πιο έντονες βόλτες, το σώμα σας χρειάζεται σχεδόν πάντα κάτι να φάει.

Για μεγαλύτερες βόλτες, συνήθως φτιάξτε σάντουιτς με φυστικοβούτυρο, μπανάνα και μέλι, είναι ότι το καλύτερο.

Πληροφορίες για έκτακτη ανάγκη

wrist ID

Ακόμα και οι καλύτεροι φίλοι σας μπορεί να μην ξέρουν με ποιον να επικοινωνήσουν εάν κάτι πάει στραβά. Ένα περικάρπιο μπορεί να τους πει ποιον να καλέσετε και να δώσει ζωτικές πληροφορίες σε περίπτωση που έχετε πχ. κάποια αλλεργία κλπ. Είναι εύκολο να το έχετε στον καρπό σας με οδηγίες που μπορεί πραγματικά να σας σώσουν τη ζωή… ειδικά αν οδηγείτε μόνοι σας.

Τηλέφωνο

Παρόλο που έχει μεγάλο όγκο και βάρος, δεν βλέπω κανένα λόγο να αφήσετε το κινητό σας τηλέφωνο στο σπίτι ή το αυτοκίνητο. Ναι … μπορεί να καταστραφεί σε μία πτώση, αλλά είναι επίσης ένας κρίσιμος σύνδεσμος με τον έξω κόσμο. Όταν οδηγείτε μόνοι σας, να λέτε πάντα σε κάποιον πού πηγαίνετε.

Στη συνέχεια, υπάρχει επίσης το πρόσθετο πλεονέκτημα της δυνατότητας λήψης φωτογραφιών και βίντεο. Ποιος δεν θέλει να σταματήσει και να τραβήξει φωτογραφίες για να τις μοιραστεί αργότερα;

Σύνδεσμος αλυσίδας

ΑΛΥΣΙΔΑΣ SHIMANO CN 900 11 QUICK LINK 11SPD 2 TEM. 02

Οι σύνδεσμοι αλυσίδας είναι ο ευκολότερος τρόπος για την επισκευή μιας αλυσίδας. Ωστόσο θα χρειαστείτε το πολυεργαλέιο σας για να αφαιρέσετε τον κατεστραμμένο σύνδεσμο.

Δεματικά καλωδίων (Cable Ties)

cable ties

Έχουν πολλές χρήσεις και μπορούν να σας βοηθήσουν να διορθώσετε προσωρινά διάφορα πράγματα. Δεν καταλαμβάνουν χώρο και θα συνιστούσα μερικά διαφορετικά μεγέθη για κάθε περίπτωση.

Συρματόσχοινο ταχυτήτων

ΤΑΧΥΤΗΤΩΝ SACCON 2030X1.2mm HEAD 4X4mm

Δεν είναι απολύτως απαραίτητο αλλά αν ο δρόμος της επιστροφής είναι ανηφορικός και δεν μπορείτε να αλλάξετε ταχύτητα τότε ίσως σας βοηθήσει να φθάσετε πιο γρήγορα.

Μετάβαση στο περιεχόμενο
e-banner-ppel-02