Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Συμβουλές συντήρησης ποδηλάτου για αρχάριους

Η επισκευή του ποδηλάτου είναι κάτι που πρέπει να μάθετε, κάνοντας εύκολη συντήρηση ποδηλάτων μόνοι σας ή προτιμότερα να σας δείξει κάποιος με εμπειρία.

Παρακάτω έχουμε επιλέξει μια λίστα με 5 βασικές και χρήσιμες συμβουλές και κόλπα συντήρησης ποδηλάτων για αρχάριους. Λαμβάνοντας υπόψη αυτές τις συμβουλές θα ευχαριστηθείτε περισσότερο τις βόλτες σας. Ακόμα καλύτερα, θα εξοικονομήσετε αρκετά χρήματα για επισκευές.

1. Λιπαίνετε το σύστημα μετάδοσης κίνησης της αλυσίδας διατηρήστε το καθαρό, για να αποφύγετε περιττά έξοδα επισκευής.

Ακούτε ήχους από την αλυσίδα και τα γρανάζια; Αυτός είναι ένας μεταλλικό ήχος που δημιουργείται από την τριβή των μεταλλικών σημείων και τη βρωμιά ή τη λάσπη, επειδή όλη η λίπανση έχει αφαιρεθεί από την πολυκαιρία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να συνεχίζετε να κάνετε ποδήλατο, αλλά σίγουρα θα μειώσετε τη διάρκεια ζωής της αλυσίδας και των γραναζιών.

Δεν είναι φθηνό να τα αντικαταστήσετε, οπότε εξοικονομήστε χρήματα με τον τακτικό καθαρισμό και λίπανση του συστήματος μετάδοσης κίνησης.

Θα χρειαστείτε μερικά πανιά, λάδι ποδηλάτου, κάποιο προϊόν απολίπανσης και ίσως μια χρησιμοποιημένη οδοντόβουρτσα και ένα κατσαβίδι με επίπεδη κεφαλή για να αφαιρέσετε τα μεγαλύτερα κομμάτια βρωμιάς από τα ροδάκια στο πίσω σασμάν. Αφαιρέστε με τα πανιά όλη τη βρωμιά που μπορείτε από την αλυσίδα, τα γρανάζια και το δισκοβραχίονα. Θα ήταν ακόμα καλύτερα αν ψεκάζατε τα πανιά με κάποιο degreaser. Αφού όλα είναι ωραία και καθαρά, γυρίστε το πεντάλ αργά προς τα πίσω και ταυτόχρονα εφαρμόστε μια σταγόνα λάδι ποδηλάτου στο εσωτερικό κάθε συνδέσμου στην αλυσίδα σας. Αφήστε να περάσουν λίγα λεπτά και σκουπίστε καλά την αλυσίδα.

Όσο πιο συχνά καθαρίζετε και λιπαίνετε, τόσο λιγότερο χρόνο χρειάζεστε κάθε φορά που το κάνετε.

2. Διατηρείτε τα ελαστικά σας φουσκωμένα!

Το πιο σημαντικό πράγμα, ή τουλάχιστον ένα από τα πιο σημαντικά, που επηρεάζουν την ποιότητα της ποδηλασίας σας είναι η πίεση των ελαστικών. Εάν η πίεση είναι πολύ χαμηλή, πρέπει να καταβάλετε πολύ περισσότερη δύναμη για να διατηρήσετε την ίδια ταχύτητα από ότι με τη σωστή υψηλή πίεση. Και θα πάθετε λάστιχο πιο εύκολα, ειδικά όταν ανεβαίνετε σε ένα πεζοδρόμιο ή περνάτε πάνω από μία λακκούβα. Ένα από τα πιο απαραίτητα εργαλεία που πρέπει να έχετε σπίτι είναι μία τρόμπα δαπέδου με μανόμετρο. Ελέγξτε την προτεινόμενη πίεση, αυτή που αναφέρετε στο πλάι των ελαστικών σας. Το πίσω ελαστικό πρέπει να έχει περισσότερη πίεση καθώς παίρνει περισσότερο από το βάρος σας από ότι το μπροστινό. Βεβαιωθείτε ότι ελέγχετε την πίεση των ελαστικών σας τουλάχιστον μία φορά κάθε εβδομάδα.

Εάν δεν πρόκειται να οδηγήσετε το ποδήλατό σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, όπως το χειμένα ή και περισσότερο, προσπαθήστε να θυμάστε να έχετε τα ελαστικά φουσκωμένα ακόμη και όταν δε το χρησιμοποιείτε. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, αφαιρέστε εντελώς τα ελαστικά. Με αυτόν τον τρόπο αποτρέπετε τις ρωγμές στις πλευρές των ελαστικών από το βάρος του ποδηλάτου.

3. Βεβαιωθείτε ότι τα παξιμάδια και οι βίδες είναι σφιχτά, αλλά μην τα σφίγγετε υπερβολικά ελέγχοντας τακτικά εάν είναι χαλαρά.

Αν έχετε προσέξει σε μερικά από τα νεότερα ποδήλατα, τα διάφορα εξαρτήματα έχουν γραμμένο το μέγιστο όριο ροπής και μπορείτε να αγοράσετε εργαλεία που εφαρμόζουν μόνο μια καθορισμένη ποσότητα ροπής όταν σφίγγετε τις βίδες. Όταν αγοράζετε ένα καινούργιο ποιοτικό ποδήλατο, ζητήστε από το κατάστημα ποδηλάτων σας να σας δώσει προδιαγραφές ροπής σύσφιξης για τα εξαρτήματα του ποδηλάτου.

4. Βεβαιωθείτε ότι τα φρένα σας έχουν ρυθμιστεί σωστά, ελέγξτε και αλλάξτε τα τακάκια εάν είναι απαραίτητο

Αν σας αρέσει να οδηγείτε γρήγορα, θα πρέπει να βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να σταματήσετε αποτελεσματικά όταν χρειάζεται. Εάν πρέπει να τραβήξετε το μοχλό φρένων έως ότου αγγίξει το τιμόνι και δεν φρενάρει σχεδόν καθόλου, πρέπει να ρυθμίσετε τα τακάκια φρένων πιο κοντά στο στεφάνι (ή στο ρότορα).

Για φρένα με συρματόσχοινα μπορείτε να το κάνετε σφίγγοντας το τη ροδέλα ρύθμισης στο μοχλό φρένων ή στο άκρο του βραχίονα φρένων. Η σύσφιξη της βίδας μετακινεί τα τακάκια πιο κοντά στο στεφάνι (ή στο ρότορα). Ίσως χρειαστεί επίσης να ξεβιδώσετε τη βίδα που συγκρατεί το συρματόσχοινο, τραβήξτε το συρματόσχοινο και στη συνέχεια βιδώστε ξανά το βίδα συγκράτησης.

Αν έχετε υδραυλικά δισκόφρενα τότε θα ήταν προτιμότερο να τα ελέγξει πρώτα ένας μηχανικός ποδηλάτων.

Είναι επίσης σημαντικό να διατηρείτε τόσο τα τακάκια όσο και την επιφάνεια πέδησης καθαρά από ακαθαρσίες και λάδια. Τα βρώμικα τακάκια φθείρονται πιο γρήγορα και η επιφάνεια πέδησης ακόμα πιο γρήγορα.

5. Μάθετε πώς να αλλάζετε σαμπρέλα

Πρώτα αφαιρέστε τη μία πλευρά του ελαστικού από το στεφάνι. Θα χρειαστείτε δύο πλαστικούς μοχλούς ελαστικών και λίγη υπομονή. Αφαιρέστε την παλιά σαμπρέλα. Έπειτα πριν τοποθετήσετε την καινούργια σαμπρέλα φουσκώστε τη ελαφρά, και τοποθετήστε τη μέσα το ελαστικό. Πιέστε περιμετρικά ώστε το ελαστικό να κουμπώσει ξανά μέσα στο στεφάνι και φουσκώστε ξανά την σαμπρέλα σύμφωνα με τη σωστή πίεση που προτείνει ο κατασκευαστής του ελαστικού.

Λοιπόν, είστε έτοιμοι. Μάθετε αυτές τις πέντε δεξιότητες και εξασκηθείτε συχνά. Ως αποτέλεσμα, και σας υπόσχομαι, οι βόλτες σας θα γίνουν πιο απολαυστικές, για να μην αναφέρουμε ασφαλέστερες.

Εάν δεν έχετε αρκετό ελεύθερο χρόνο, αφήστε το σε εμάς να το κάνουμε για εσάς.

Φροντίστε το ποδήλατό σας και θα σας φροντίσει για να απολαύσετε τις βόλτες σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο