Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Συμβουλές ποδηλασίας για αρχάριους (Μέρος 3ο)

Η ποδηλασία είναι ένα πολύπλοκο άθλημα. Κάποτε έκανα τρέξιμο και αυτό ήταν απλό. Παπούτσια, ρούχα, ρολόι, φύγαμε. Με το ποδήλατο υπάρχουν απείρως περισσότερες μεταβλητές.

 • Μμην φοβάστε την απόσταση ή το να κουραστείτε περισσότερο. Εάν έχετε συνηθίσει να οδηγείτε 50 χλμ με μέση ταχύτητα 21 χλμ/ώρα, βγείτε μαζί με άλλους στα 70 χλμ με μέση ταχύτητα 25 χλμ/ώρα. Θα εκπλαγήτε!»
 • Μη φοβάσται να φορέσετε ποδηλατικό σορτσάκι δίχως εσώρουχο. Στην αρχή είναι περίεργο, αλλά, πιστέψτε με, είναι ο πιο άνετος τρόπος οδήγησης».
 • Πάντα να χαμογελάτε, να χαιρετάτε τους διερχόμενους ποδηλάτες και βάλτε ένα κουδουνάκι στο τιμόνι!.
 • Αν δεν έχετε φίλους ποδηλάτες, κάντε εγγραφή στο τοπικό σύλλογο. Σύντομα θα κάνετε φίλους, θα απολαύσετε την ομαδική οδήγηση και σύντομα θα βελτιώσετε τα επίπεδα απόδοσης.
 • Βρείτε το καλύτερο τοπικό σας κατάστημα ποδηλάτων. Αναζητήστε ένα κατάστημα ποδηλάτων που μπορείτε να εμπιστευτείτε απόλυτα για να κάνει αυτό που είναι σωστό για εσάς και όχι μόνο ότι σας προτείνουν. Ζητήστε συστάσεις από άλλους ποδηλάτες.
 • Να βάζετε πάντα σωστά ισοθερμικά εσώρουχα, ένα καλό κοντομάνικο ισοθερμικό μέσα από μια φανέλα είναι μια χαρά και μετά ένα αντιανεμικό μπουφάν από πάνω. Είναι πάντα πιο εύκολο να αφαιρέσετε τον εξωτερικό ρουχισμό καθώς ζεσταίνεστε. Το ίδιο με τα πόδια σας, ένα καλό ζευγάρι κάλτσες και προστατευτικά καλύμματα για τα παπούτσια.
 • Μην εστιάσετε στην ταχύτητα, να επικεντρωθείτε στον ρυθμό και την προσπάθεια. Η ταχύτητά σας στο ποδήλατο είναι το τελευταίο πράγμα που μπορείτε πραγματικά να ελέγξετε. Οι συνθήκες (δρόμος, αντίθετος άνεμος, ποιότητα οδοστρώματος, κ.λπ.…) θα υπαγορεύσουν πόσο γρήγορα μπορείτε να πάτε. Αυτό που μπορείτε να ελέγξετε είναι πόσο γρήγορα και δυνατά κάνετε πετάλι. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τον ρυθμό σας μεταξύ 80-100 σ.α.λ. Πολλές ελαφριές προσπάθειες (γρήγορη περιστροφή, όχι σκληρό πάτημα) σας επιτρέπουν να κρατάτε τα βατ για πολύ περισσότερο χρόνο, καθώς είναι περισσότερο μια αερόβια δραστηριότητα.
 • Εστιάστε στον χρόνο και όχι στην απόσταση (ή στην απόσταση, και ξεχάστε τον χρόνο). Προγραμματίστε μια βόλτα για μια ώρα (για παράδειγμα) και κάντε το, μην ανησυχείτε για το πόσο μακριά θα φτάσετε. Ή, αν θέλετε να κάνετε μια απόσταση, μην εστιάζετε στον χρόνο, αλλά δώστε προσοχή στο σώμα σας. Θα πρέπει να είναι μία πρόκληση και όχι εξαντλητικό.
 • Αν το παίρνετε την προπόνηση πολύ σοβαρά, ένα βατόμετρο είναι αυτό που χρειάζεται για να γίνετε σούπερ ανταγωνιστικοί, αλλά οι περισσότεροι αναβάτες δεν χρειάζονται αυτό το κομμάτι του εξοπλισμού. Εάν επαναλαμβάνετε συχνά τις ίδιες διαδρομές, θα δείτε τους χρόνους σας να βελτιώνονται μόνο μετά από εβδομάδες και μήνες.
 • Αν ο κακός καιρός, οι τραυματισμοί ή άλλοι παράγοντες σας κάνουν να χάσετε προπονήσεις, προπονηθείτε με το Zwift. Αυτό το «παιχνίδι» οδηγεί την προπόνηση σε εσωτερικούς χώρους σε ένα εντελώς νέο επίπεδο με ομαδικές βόλτες, αγώνες, δομημένες προπονήσεις που διασφαλίζουν ότι δεν θα βαρεθείτε ποτέ ξανά το προπονητήριο σας.
 • Πιθανότατα θα πρέπει να αλλάξετε τη σέλα με το ποδήλατό σας. Δεν πρέπει να σκέφτεστε τη σέλα σας όταν οδηγείτε, αν είναι άβολο, ήρθε η ώρα να την αλλάξετε.
 • Παρακολουθήστε ένα πρόγραμμα προπόνησης. Ανεξάρτητα από το πόσο καιρό οδηγείτε ποδήλατο, όλοι μπορούν να μάθουν κάτι από ένα πρόγραμμα προπόνησης. Υπάρχουν πολλές επιλογές και μπορεί να είναι δωρεάν!
 • Αγοράστε ελαστικά ανθεκτικά στα σκασίματα. Δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να σκάσει ένα λάστιχο στο δρόμο προς ή από τη δουλειά (καλά, μπορεί να υπάρχει, αλλά εκείνη τη στιγμή θα είναι δύσκολο να σκεφτείς οτιδήποτε). Είναι πραγματικά ζωτικής σημασίας για την οδήγηση στην πόλη.
 • Επενδύστε σε μια καλή κλειδαριά. Πολλοί που ασχολούνται με την ποδηλασία θα προτείνουν να ξοδέψετε περίπου το 10% της αξίας του ποδηλάτου σας στην κλειδαριά σας. Αυτό μπορεί να είναι ένας καλός οδηγός, αλλά γενικά θα πρέπει να ξοδέψετε όσα περισσότερα μπορείτε για ένα, ανεξάρτητα από την οικονομική αξία του ποδηλάτου, καθώς η αξία του για εσάς ως μέσο μεταφοράς είναι πολύ υψηλότερη. Αναζητήστε μια κλειδαριά με χρυσό πρότυπο αξιολόγησης Sold Secure για να είστε σίγουροι. Οι U-0lock είναι πιο εύκολες στη μεταφορά, αλλά σας περιορίζει στο μπου μπορείτε να κλειδώσετε το ποδήλατό σας. Οι αλυσίδες είναι πιο βαριές αλλά πιο εύκαμπτες, ώστε να μπορείτε να το κλειδώνετε γύρω από διαφορετικά αντικείμενα.
 • Διαβάστε όλες τις συμβουλές και μετά κάντε αυτό που σε κάνει χαρούμενους!
Μετάβαση στο περιεχόμενο