Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Συμβουλές για να πάρετε ένα Strava KOM – Ο Οδηγός Κυνηγιού KOM

Υπάρχουν περισσότεροι από ένας λόγοι που αγαπάμε το ποδήλατο. Από τις ομαδικές βόλτες, την εξερεύνηση της υπαίθρου, μέχρι για καφέ. Αλλά το Strava είναι ένας από τους μεγαλύτερους λόγους που ίσως να σας αρέσει περισσότερο το άθλημα, και μπορεί να είναι ο ίδιος λόγος για πολλούς από εσάς. Πέρα από το ότι μπορείτε να αναλύσετε τα δεδομένα της διαδρομής σας, τι είναι αυτό που κάνει το Strava τόσο ξεχωριστό; Φυσικά η απάντηση είναι: ένα Strava KOM.

Δεν συγκρίνεται η αίσθηση του να είσαι πρώτος σε ένα leader board και να πάρεις άλλο ένα χρυσό στέμμα. Και αυτή η «παιχνιδιοποίηση» της προπόνησης πιθανότατα εξηγεί την αύξηση της δημοτικότητας του Strava.

Τι είναι το KOM/QOM;

Εάν δεν είστε εξοικειωμένοι με το Strava, τα KOM απονέμονται για την κατάκτηση της κορυφαίας θέσης σε ένα leader board. Οι άνδρες αθλητές παίρνουν τον τίτλο ΚΟΜ (King Of the Mountain – Βασιλιάς του Βουνού). Ενώ οι αθλήτριες παίρνουν QOM (Queen Of the Mountain – Βασίλισσα του Βουνού).

Αυτός ο τύπος συστήματος βράβευσης είναι που δημιουργεί τόσο μεγάλο ανταγωνισμό στην κοινότητα του Strava. Μόλις καταρρίψετε ένα KOM, οι άλλοι αθλητές ειδοποιούνται μέσω email (και στην εφαρμογή) και θα προσπαθήσουν να πάρουν πίσω τον τίτλο τους και μπορεί να γίνει λίγο εθιστικό.

Εύρεση του κατάλληλου τμήματος για εσάς

Εάν είστε τακτικός χρήστης του Strava, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να έχετε ήδη βάλει στο μάτι μερικά τμήματα. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι αυτές οι συμβουλές δεν θα σας βοηθήσουν να βρείτε μερικά ακόμα.

Ας είμαστε ειλικρινείς, όσο περισσότερα ΚΟΜ έχετε, τόσο καλύτερος ποδηλάτης είστε. Έτσι λειτουργεί… σωστά;

Επανεξέταση προηγούμενων δραστηριοτήτων

Εάν έχετε μερικές προηγούμενες δραστηριότητες στο Strava, ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσετε είναι να μελετήσετε τα τμήματα που έχετε ήδη διανυσει. Εάν βρίσκεστε στην πρώτη δεκάδα για ένα τμήμα, η θέση σας θα εμφανίζεται δίπλα στα τμήματα που διανύσατε.

Χρησιμοποιήστε το Segment Explorer του Strava

Εάν δεν έχετε προηγούμενες δραστηριότητες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη λειτουργία Εξερεύνηση τμημάτων του Strava για να βρείτε ορισμένα τμήματα κοντά στην περιοχή σας. Θα έχετε επίσης πρόσβαση στο τρέχον KOM για αυτά τα τμήματα, επιτρέποντάς σας να αξιολογήσετε τη δυσκολία τους.

Παίξτε με τις δυνάμεις σας

Δεν είναι όλα τα τμήματα ίδια και ούτε όλοι οι ποδηλάτες. Το μήκος, το έδαφος και η κλίση ενός τμήματος μπορούν όλα να επηρεάσουν την απόδοσή σας. Αλλά υπάρχουν περισσότερα για να πάρετε ένα Strava KOM από το ίδιο το τμήμα.

Το είδος της ποδηλασίας που σας ταιριάζει ενδέχεται να επηρεάσει επίσης την προσπάθειά σας. Αυτό σημαίνει, ότι μπορεί να είστε ανηφορίστας, σπρίντερ, χρονομέτρου κ.λπ. Ίσως να τα καταφέρνετε καλύτερα σε μικρά απότομα τμήματα που χρειάζονται μια γρήγορη έκρηξη ενέργειας. και δεν τα πάτε τόσο καλά στις ευθείες, ή στις κατηφόρες.

Μην αφήσετε αυτό να σας αποτρέψει από την προσπάθεια ορισμένων τμημάτων. Ειλικρινά, ποτέ δεν ξέρεις τι είσαι ικανός μέχρι να προσπαθήσεις. Πολλές από τις συμβουλές μας μπορεί να σας βοηθήσουν να πάρετε ένα KOM ανεξάρτητα από το είδος της ποδηλασίας στο οποίο είστε καλύτεροι.

Αποκτήστε μια αίσθηση για τα τμήματα

Μόλις εντοπίσετε τα KOM που θέλετε να πάρετε, θα σας πρότεινα να βγείτε έξω και να ποδηλατήσετε στα τμήματα μερικές φορές. Με την απόκτηση αυτής της εμπειρίας, μπορείτε να καθορίσετε μερικά πράγματα που θα σας βοηθήσουν να ορίσετε έναν αξιοπρεπή χρόνο.

Πρώτον, μπορείτε να εντοπίσετε τυχόν εμπόδια στη διαδρομή (λακκούβες, χαλίκια κλπ.). Δεύτερον, μπορείτε να σημειώσετε την κυκλοφορία οχημάτων στην περιοχή του τμήματος. Τέλος, μπορείτε να προσδιορίσετε τα πιο δύσκολα τμήματα του τμήματος.

Όταν πρόκειται να δοκιμάσετε αυτά τα τμήματα, θα πρότεινα να χρησιμοποιήσετε το Strava Route Builder. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείτε να πάρετε μια καλή ιδέα για το πόσο καιρό μπορείτε να ξεκουράζεστε μεταξύ των τμημάτων. Η εξοικονόμηση ενέργειας είναι το κλειδί.

Συμβουλές για να πάρετε ένα Strava KOM

1. Γνωρίστε τα δυνατά σας σημεία

Όταν κυνηγάτε ένα KOM, είναι σημαντικό να καταλαβαίνετε ποια είναι τα δυνατά σας σημεία. Εάν είστε καλύτεροι στις ανηφόρες, από εκεί πρέπει να ξεκινήσετε. Εάν είστε καλύτεροι στις ευθείες, επικεντρωθείτε σε αυτά. Αυτό μπορεί να είναι προφανές, αλλά μπορεί να είναι δελεαστικό να πάτε για ένα KOM με υψηλό ανταγωνισμό.

Αλλά αν θέλετε να ξεκινήσετε τη δημιουργία μιας συλλογής, θα σας συμβούλευα να παίξετε με τα δυνατά σας σημεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείτε να πάτε καλύτερα στο μέλλον, αλλά πρώτα να έχετε μερικά χιλιόμετρα στα πόδια σας. Όσο περισσότερο είστε πάνω στο ποδήλατο, τόσο καλύτεροι θα γίνετε και τόσο πιο βιώσιμοι γίνονται οι στόχοι σας για ένα ΚΟΜ.

2. Μελετήστε τα Δεδομένα Τμήματος

Υπάρχει μια σειρά δεδομένων που παρέχει το Strava για καλή έρευνα σε ένα τμήμα πριν βγείτε έξω. Οι μεγαλύτεροι δείκτες δυσκολίας ενός τμήματος είναι: η απόσταση, η μέση κλίση και η υψομετρική διαφορά.

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παραπάνω για να διακρίνετε αν πιστεύετε ότι μπορείτε να πάρετε το ΚΟΜ. Εάν φαίνεται λογικό, μπορείτε να ανατρέξετε λίγο βαθύτερα στα δεδομένα για να προετοιμαστείτε. Αξίζει επίσης να δούμε τις προσπάθειες άλλων χρηστών του Strava για αυτό το τμήμα. Αυτό θα σας επιτρέψει να προσδιορίσετε πού πρέπει να εξοικονομήσετε ενέργεια και πού πρέπει να καταβάλετε κάθε προσπάθεια.

3. Θυμηθείτε πού αρχίζει και τελειώνει το τμήμα

Αυτό είναι απαραίτητο, καθώς πολύ λίγα ρεκόρ σημειώνονται στα τυφλά. Δεν λέω ότι πρέπει να το προσεγγίσετε σαν αγώνα αυτοκινήτων και να απομνημονεύσετε κάθε στροφή. Αλλά θα πρέπει να ξεκινήσετε με καλό ρυθμό και δεν δεν πρέπει να τελειώσετε έχοντας δυνάμεις για λίγο παραπάνω.

Δεν υπάρχει καλύτερη αίσθηση από το να τα δίνεις όλα σε ένα τμήμα αλλά αυτό δεν είναι δυνατόν χωρίς λίγη μελέτη.

4. Προσδιορίστε ορόσημα

Αυτή είναι μια εξαιρετική τακτική για την κατανομή τμημάτων και τη γνώση πού να δώσετε δύναμη. Η πιο προφανής λύση για αυτό είναι η χρήση ορόσημων για τον προσδιορισμό της αρχής και του τέλους ενός τμήματος. Μπορείτε να τα αναγνωρίσετε χρησιμοποιώντας τον δορυφορικό χάρτη στο Strava ή βγαίνοντας έξω και βλέποντας μόνοι σας.

Ωστόσο, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε ορόσημα ως ενδείξεις για το πότε να αλλάξετε ρυθμό. Για παράδειγμα, αν υπάρχει οδική πινακίδα στα δύο τρίτα της διαδρομής μέσα από ένα τμήμα, ξέρετε πότε πρέπει να κάνετε την τελευταία σας ώθηση.

Χρησιμοποίησα λακκούβες ως ορόσημα για πολλά από τα αγαπημένα μου τμήματα… θα είναι εκεί και την επόμενη φορά που θα περάσετε.

5. Πηγαίνετε για μια δοκιμαστική βόλτα

Πριν πάτε για χρυσό, βγείτε έξω και δοκιμάστε ένα τμήμα. Δεν χρειάζεται να τα δώσετε όλα με την πρώτη προσπάθεια, απλώς κάντε μια μικρή αναγνώριση.

Μπορεί και να θέλετε να το δοκιμάσετε μερικές φορές για να πάρετε μια πραγματική αίσθηση του οδοστρώματος.

6. Ξεκινήστε με το μέγιστη δυνατή ταχύτητα

Η έναρξη ενός τμήματος με υψηλότερη ταχύτητα σας δίνει ένα μικρό πλεονέκτημα. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με την συμβουλή #4 (χρησιμοποιώντας ορόσημα). Εάν μπορείτε να δείτε πού πρόκειται να ξεκινήσει το τμήμα, επιταχύνετε το ρυθμό και ξεκινήστε το με την μέγιστη δυνατή ταχύτητα. Με αυτόν τον τρόπο θα έχετε υψηλότερο ρυθμό πολύ νωρίτερα στο τμήμα.

Αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι πρέπει να το επιχειρήσετε μόνο όταν είναι ασφαλές. Και ποτέ μην εισέρχεστε σε τυφλό τμήμα με υψηλή ταχύτητα. Τι εννοώ με αυτό: μην περνάτε γρήγορα σε παράδρομο ή σταυροδρόμι όταν δεν ξέρετε ποιος μπορεί μπορεί να διασχίζει το δρόμο. Ένα ΚΟΜ δεν αξίζει τη ζωή σου.

7. Έναρξη Λίγο Πριν και Τέλος Λίγο Μετά

Αυτή είναι λίγο μπερδεμένη συμβουλή με την πρώτη ματιά, αλλά το εννοώ κυριολεκτικά. Πάντα να ξεκινάτε την προσπάθειά σας πριν ξεκινήσει το τμήμα και να τελειώνετε αφού τελειώσει. Αυτό συμβαίνει επειδή το GPS δεν είναι πάντα ότι το πιο αξιόπιστο. Και δεν υπάρχει τίποτα τόσο εκνευριστικό όσο το σπάσιμο ενός KOM, και να μην έχει καταγράψει το GPS την προσπάθειά σας.

Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ορόσημα. Εάν γνωρίζετε ακριβώς πού αρχίζει και πού τελειώνει το τμήμα, μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι έχετε προσθέσει αρκετή απόσταση από πριν και μετά.

8. Ξεκινήστε ξεκούραστοι

Θα πρέπει να μπορείτε να τα δώσετε όλα σε ένα τμήμα και γι’ αυτό δεν σας συνιστώ να πάτε για KOM στο τέλος μιας μεγάλης διαδρομής. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε προθέρμανση, αν και στην πραγματικότητα αυτό είναι πολύ σημαντικό εάν θέλετε να κάνετε μία καλή προσπάθεια. Αλλά δεν θα μπορέσετε να δείξετε τον καλύτερό σας εαυτό με κουρασμένα πόδια.

Ωστόσο, είναι περισσότερο πιθανό να πάρετε ένα KOM στο τέλος μιας μεγάλης διαδρομής. Όταν βρίσκεστε στη σωστή ζώνη παλμών ή watt, τίποτα δεν μπορεί να σας εμποδίσει. Και ανήκω στου ποδηλάτες που πιστεύουν ότι αυτό είναι μία τόσο ψυχική όσο και σωματική πρόκληση.

9. Τροφοδοσία και ενυδάτωση

Είναι προφανές, αλλά πρέπει να το αναφέρω. Εάν σκοπεύετε να μείνετε έξω για λιγότερο από μία ώρα, δεν είναι πιθανό να χρειαστεί να πάρετε φαγητό μαζί σας. Αλλά πρέπει να φάτε πριν βγείτε έξω. Θα χρειαστείτε μια καλή πηγή υδατανθράκων για να διατηρήσετε τη γλυκόζη του αίματος και να σας εμποδίσει να «αδειάσετε».

Το «άδειασμα» είναι αυτό το συναίσθημα που νιώθεις όταν τα ενεργειακά αποθέματά σου πέφτουν κατακόρυφα και εύχεσαι να μην είχες αγοράσει ποτέ ποδήλατο. Αλλά μετά τρως μία μπάρα και ένα τζελάκι, και έρχεσαι στα ίσια σου και πάλι.

Στο ίδιο πνεύμα, συνιστάται επίσης να έχετε μαζί σας ένα μπουκάλι νερό εάν θα είστε έξω στο ποδήλατο για πάνω από μία ώρα. Ωστόσο, όταν είστε έξω για το κυνήγι ενός ΚΟΜ, θα θέλετε να έχετε κάτι μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. Εάν δεν πιείτε κάτι στην κορυφή της ανηφόρας, θα θέλετε τουλάχιστον να ρίξετε λίγο νερό στο πρόσωπό σας.

10. Δώστε τα όλα

Όπως ανέφερα στην συμβουλή #8, η ψυχική σας διάθεση είναι συχνά εξίσου σημαντική όσο και οι σωματικές σας ικανότητες. Εάν είστε σοβαροί για το κυνήγι ενός Strava KOM, τότε θα χρειαστείτε μια ισχυρή πνευματική διαύγεια. Εάν χαλαρώσετε έστω και για ένα δευτερόλεπτο κατά τη διάρκεια της προσπάθειάς σας και σταματήσετε να κάνετε πετάλι σε αυτό το κομμάτι, τότε μπορεί να χαθούν όλα. Απλά συνεχίστε.

Στο κάτω-κάτω, ο μόνος που σας εμποδίζει να πάρετε αυτό το KOM είστε εσείς. Εκτός κι αν το τμήμα βρίσκεται σε μία αγωνιστική διαδρομή όπου έχουν ήδη περάσει αρκετοί καταξιωμένοι αθλητές.

11. Ζητήστε μια μικρή βοήθεια για να πάρετε ένα Strava KOM

Δεν είναι ντροπή να ζητάς βοήθεια. Υπάρχουν ορισμένα τμήματα που προσπαθείτε ξανά και ξανά να καταρρίψετε, αλλά εξακολουθείτε να το χάνετε για λίγα δευτερόλεπτα. Εάν έχετε μερικούς φίλους που είναι ποδηλάτες, ζητήστε τους να βγουν μαζί σας και να σας οδηγήσουν στο τμήμα. Έναν κρυφτείτε πίσω από ένα άλλο ποδηλάτη μπορείτε να αποκτήσετε μεγαλύτερη ταχύτητα και να έχετε λιγότερη αντίσταση. Στη συνέχεια, μπορούν να βγουν στο τελευταίο τμήμα του τμήματος και μπορείτε να πάρετε το KOM.

Τώρα, εκ πείρας μπορώ να σας προειδοποιήσω ότι κάποιος από αυτούς μπορεί να του μπει η ιδέα για να πάρει ο ίδιος το ΚΟΜ. Μπορείτε να ανακόψετε αυτήν την προδοσία προσφέροντάς τους την ίδια ιδέα για ένα άλλο τμήμα. Ξέρετε ότι θα ρίξουν μια ματιά σε τουλάχιστον ένα ακόμα τμήμα, και αν προσφερθείτε να βοηθήσετε, μπορεί να σας δείξουν λίγο έλεος.

12. Γίνετε ανταγωνιστικοί

Μερικές φορές δεν αρκεί να έχετε εικονικό ανταγωνισμό, μερικές φορές αυτό που χρειάζεστε είναι κάποια ζωντανή δράση. Πηγαίνετε με μερικούς φίλους έξω και θεωρήστε το τμήμα ως δοκιμαστικό αγώνα, αυτό θα σας δώσει κάποιο επιπλέον κίνητρο.

Το μόνο μειονέκτημα αυτού είναι ότι κάποιος από τους φίλους σας μπορεί να πάρει το KOM. Αλλά τότε μπορείτε απλά να να προσπαθείτε να τους το αφαιρέσετε… οπότε μάλλον είναι πλεονέκτημα.

13. Μάθετε τα νέα για τον καιρό

Αυτό είναι κάτι που δεν μπορείτε να ελέγξετε. Όλοι γνωρίζουμε πώς ο καιρός μπορεί να αλλάξει γρήγορα ειδικότερα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Αλλά το έχω συμπεριλάβει για να τονίσω πόσο μία κακοκαιρία μπορεί να επηρεάσει το κυνήγι ενός Strava KOM.

Η βροχή είναι ο μεγαλύτερος υπαίτιος και έχει σαν αποτέλεσμα την κακή ορατότητα και ολισθηρές επιφάνειες (προφανώς). Στο αντίποδα αυτής της κλίμακας, οι ζεστές καλοκαιρινές μέρες δεν είναι και πολύ καλές γι’ αυτό. Μπορεί να σας αφήσουν αφυδατωμένο και με θερμοπληξία (στις χειρότερες περιπτώσεις).

Τώρα, ο αέρας. Αυτό είναι λίγο μπαλαντέρ. Εάν έχετε ισχυρό αντίθετο άνεμο, μάλλον θα εγκαταλείψετε την προσπάθεια, εκτός εάν το segment είναι καλά προστατευμένο από τον άνεμο. Ωστόσο, μπορείτε να προσπαθήσετε να φτάσετε σε ένα segment όπου ο άνεμος είναι πλεονέκτημα. Οι ούριοι άνεμοι μπορεί να είναι μια πραγματικά ανέλπιστη βοήθεια, ειδικά σε επίπεδα τμήματα σε ευθεία. Έχω πάρει μερικά ΚΟΜ, με αυτήν την τακτική, που διαφορετικά δεν θα μπορούσα να ονειρευόμουν να τα αποκτήσω.

14. Συγκρίνετε τον εαυτό σας με άλλους

Ένα από τα πολλά πράγματα που λατρεύω στο Strava είναι η ικανότητα να συγκρίνεις τις προσπάθειές σου με άλλους αναβάτες. Για να το κάνετε αυτό: κάντε κλικ στο κουμπί «σύγκριση» σε έναν πίνακα ή τμήμα και επιλέξτε έναν άλλο χρήστη από τη λίστα.

Στη συνέχεια, μπορείτε να παρακολουθήσετε και τις δύο προσπάθειες να λαμβάνουν χώρα ταυτόχρονα και να προσδιορίσετε τις ενότητες όπου πρέπει να βελτιώσετε. (Εάν έχετε λογαριασμό Premium Strava, μπορείτε να συγκρίνετε έως και 5 προσπάθειες).

15. Χρησιμοποιήστε το Strava Live Segments

Αυτός είναι ένας άλλος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα εργαλεία του Strava προς όφελός σας. Τα Live Segments σάς επιτρέπουν να λαμβάνετε ειδοποιήσεις για επερχόμενα τμήματα (ενώ βρίσκεστε πάνω στο ποδήλατο). Μόλις ολοκληρώσετε το τμήμα, θα λάβετε μια λίστα με τις επιδόσεις σας μαζί με την πιο πρόσφατη προσπάθειά σας. Θα έχετε επίσης πρόσβαση στους πιο γρήγορους χρόνους ενός φίλου και στο ρεκόρ που έχει σημειώσει ο κάτοχος του KOM. Και φυσικά, θα λάβετε μια ειδοποίηση εάν κατακτήσατε την πρώτη θέση.

Τα Live Segments μπορούν να χρησιμοποιηθούν στα περισσότερα ποδηλατικά κομπιούτερ με GPS. Υπό τον όρο ότι είστε συνδρομητής στο Strava Premium.

16. Προσπαθήστε ξανά και ξανά

Η τελευταία μας συμβουλή είναι πολύ απλή. Εάν στην αρχή δεν τα καταφέρετε, προσπαθήστε και προσπαθήστε ξανά. Η αποτυχία είναι ένα φυσικό μέρος της ζωής και της μάθησης, και δεν διαφέρει στην ποδηλασία. Στο τέλος της διαδρομής, θα έχετε συλλέξει πολύτιμα δεδομένα σχετικά με τις προσπάθειές σας. Και αυτό θα σας προετοιμάσει για την επόμενη προσπάθειά σας. Ένα Strava KOM μπορεί να μην είναι εφικτό προς το παρόν, αλλά δεν υπάρχει λόγος να μην είναι. Επιπλέον, αν πάρετε ένα KOM για πρώτη φορά… ίσως θα πρέπει να αρχίσετε να σκέφτεστε τον Γύρο της Γαλλίας.

Και κάτι ακόμα. Αν υποπτεύεστε ότι κάποιος κλέβει κάνοντας ένα απίθανο χρόνο, μην φοβάστε να καταγγείλετε τη «βόλτα» του. Είμαι σίγουρος ότι όλοι έχουμε δει ένα KOM με μέση ταχύτητα 60 kph (φαίνεται νόμιμο). Αλλά μην τον καταγγείλετε χωρίς λόγο. Μερικές φορές, κάποιος είναι απλώς πιο γρήγορος από εσάς.

Εύρεση τμημάτων στο μέλλον

Όταν έχετε κάνει ότι είναι δυνατόν με τα αρχικά σας τμήματα (προς το παρόν), υπάρχει ένας καλός τρόπος να βρείτε περισσότερα. Αν ρίξετε μια ματιά στα καλύτερά σας τμήματα (ή αυτά που απολαύσατε περισσότερο), θα αρχίσετε να βλέπετε τα ίδια ονόματα να εμφανίζονται. Αυτοί είναι ο νέος σας ανταγωνισμός και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις δραστηριότητές τους προς όφελός σας.

Ρίξτε μια ματιά στα Strava KOM τους ή διαβάστε τις δραστηριότητές τους και σημειώστε τα τμήματα που είναι πιο βολικά για να πάτε. Εάν έχετε ήδη τοποθετήσει παρόμοια σε τμήματα (ή έχετε καταρρίψει το χρόνο τους), υπάρχει πολύ καλή πιθανότητα να πάρετε τη θέση τους. Μπορεί να πιστεύετε ότι αυτή η τακτική είναι ελαφρώς αντιαθλητική και εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς εάν θέλετε να τη χρησιμοποιήσετε.

Ωστόσο, με αυτόν τον τρόπο ενθαρρύνετε περαιτέρω τον ανταγωνισμό με άλλους ποδηλάτες. Και αν πιστεύετε ότι τα KOM σας είναι ασφαλή μόλις τα πάρετε, θα πάθετε πραγματικό σοκ. Αν αυτό δεν είναι το στυλ σας, αλλά δεν μπορείτε να βρείτε άλλα τμήματα κοντά σας, γιατί να μην δημιουργήσετε μερικά δικά σας; Η ομορφιά αυτού είναι ότι μπορείτε να επιλέξετε μια περιοχή στην οποία ήδη διαπρέπετε και να δημιουργήσετε το τμήμα εκεί.

Αλλά μην υποθέσετε ότι θα πάρετε το KOM μόνο και μόνο επειδή δημιουργήσατε το τμήμα. Η δική σας θα είναι η μόνη προσπάθεια που καταγράφεται αρχικά, αλλά το Strava χρειάζεται λίγο χρόνο για να συγκεντρώσει όλους τους χρόνους που έχουν καταγραφεί από άλλους χρήστες. Έτσι, μπορεί να είστε κορυφαίοι όταν κάνετε πρώτο έλεγχο, αλλά να διαπιστώσετε ότι δεν είστε καν στον πίνακα των κορυφαίων την επόμενη μέρα.

Επίλογος

Εάν έχετε κάνει την έρευνά σας σε τμήματα και έχετε κάνει καλή προπόνηση, είναι πιθανό να αρχίσετε να βλέπετε θετικά αποτελέσματα. Στη συνέχεια, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα δεδομένα που συλλέγονται από αυτές τις διαδρομές για να ενημερώσετε τη μελλοντική σας στρατηγική. Και να θυμάστε ένα προσωπικό ρεκόρ (PR) σημαίνει πρόοδος.

Εάν το σχέδιό σας είναι να συλλέξετε μεγάλο αριθμό KOM, σημειώστε τα τμήματα στα οποία τα καταφέρατε καλύτερα. Στη συνέχεια, επαναλάβετε τη διαδικασία σχεδιασμού διαδρομών, δοκιμής του τμήματος και μετάβασης στο KOM. Αν ψάχνετε για περισσότερη πρόκληση, βγείτε στο δρόμο και προχωρήστε σε κάτι λίγο διαφορετικό.

Η καλύτερη συμβουλή που μπορώ να δώσω είναι να είστε προσεκτικοί. Το είπα στην συμβουλή #6 και θα το ξαναπώ: Κανένα KOM δεν αξίζει τη ζωή σας. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα κατηφορικά τμήματα, τα οποία απαιτούν λίγη περισσότερη ικανότητα και αυτοπεποίθηση για να καταρρίψετε το ρεκόρ. Είμαι σίγουρος ότι στο μεγαλύτερο μέρος της ποδηλατικής κοινότητας αυτό είναι λογικό και δεν βάζει τον πόθο τους για πρώτη θέση πριν από την οδική ασφάλεια. Αλλά όλοι έχουμε ακούσει μια ή δύο ιστορίες για όσους δεν το σκέφτονται αυτό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο