Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Συμβατότητα συστημάτων μετάδοσης κίνησης ποδηλάτου

Υπάρχουν διάφορα πρότυπα για τα ανταλλακτικά ποδηλάτου. 6, 10 ή 11 ταχυτήτων, δρόμου, MTB κ.λπ. Υπάρχουν επίσης διαφορετικά πρότυπα κατασκευαστών. Κατά την αντικατάσταση ενός ανταλλακτικού ή κατά τη συναρμολόγηση ενός νέου ποδηλάτου, συχνά δεν χρησιμοποιείται η ίδια σειρά του ίδιου κατασκευαστή ανταλλακτικών.

Κατασκευαστές εξοπλισμού και τα πρότυπά τους

Υπάρχουν τρεις μεγαλύτεροι κατασκευαστές ανταλλακτικών για ποδήλατα. Shimano (Ιαπωνικά), SRAM (ΗΠΑ) και Campagnolo (Ιταλικά). Οι υπόλοιποι παραγωγοί aftermarket κατασκευάζουν εξοπλισμό που ταιριάζει σε ένα από αυτά τα τρία μεγαλύτερα πρότυπα κατασκευαστή. Η Shimano είναι η πιο διαδεδομένη και οι περισσότεροι παραγωγοί τείνουν να ταιριάζουν στα πρότυπα της Shimano, αλλά οι άλλοι δύο παραγωγοί είναι επίσης ευρέως διαθέσιμοι.

Η Campagnolo κατασκευάζει ανταλλακτικά ποδηλάτων δρόμου, ενώ η Shimano και η SRAM κατασκευάζουν εξαρτήματα δρόμου και MTB. Τα ανταλλακτικά Shimano και SRAM είναι πολύ πιο συμβατά μεταξύ τους, παρά με αυτά της Campagnolo.

Διαφορές που προκαλούν προβλήματα κατά τη μίξη

Τα πρότυπα εξοπλισμού ποικίλλουν ανάλογα με τη χρήση. Δεν ισχύει το ίδιο για τον εξοπλισμό δρόμου και MTB. Επίσης, πράγματα όπως ο αριθμός των «ταχυτήτων» – δηλαδή ο αριθμός των γραναζιών της κασέτας στον πίσω τροχό – συχνά προκαλούν διαφορές στα πρότυπα. Ο αριθμός των γραναζιών ποικίλλει από 6, 7… έως 12. Αυτό αναφέρεται συχνά ως 6 ταχύτητες, 7 ταχύτητες και ούτω καθεξής.

Πώς περιπλέκονται τα πράγματα; Οι πίσω εκτροχιαστήρες Shimano MTB 10 ταχυτήτων και Road δεν είναι οι ίδιοι και δεν θα λειτουργήσουν εάν αναμειχθούν. Ομοίως, οι κασέτες δρόμου 10 ταχυτήτων που κατασκευάζονται από τη Shimano και την Campagnolo δεν μπορούν να αναμειχθούν. Και ούτω καθεξής…

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί συνδυασμοί που συνεργάζονται καλά.

Οι πίνακες και οι συστάσεις των κατασκευαστών είναι συχνά πολύ συντηρητικές, αλλά είναι καλό να γνωρίζετε ακριβώς τι είδους εξοπλισμό υπάρχει στο ποδήλατο όταν σχεδιάζετε να το συνδυάσετε με εξοπλισμό άλλων κατασκευαστών ή με διαφορετική σειρά εξοπλισμού του ίδιου κατασκευαστή.

Συμβατότητα αλυσίδων ποδηλάτων

Βασικά στοιχεία για την αλυσίδα του ποδηλάτου

Όλες οι αλυσίδες ποδηλάτων μοιράζονται το ίδιο βήμα μισής ίντσας .

Ένας ολόκληρος σύνδεσμος (ένα ζεύγος εξωτερικών με ένα ζεύγος εσωτερικών πλακών) έχει μήκος ακριβώς μία ίντσα.

Εκεί που διαφέρουν οι αλυσίδες είναι το πλάτος. Όσο περισσότερες ταχύτητες, τόσο στενότερη είναι η αλυσίδα. Οι αλυσίδες μίας ταχύτητας είναι οι πιο φαρδιές, τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό πλάτος του κυλίνδρου. Έχουν πλάτος κυλίνδρου 1/8″ (3.175 mm).

Το εσωτερικό πλάτος του κυλίνδρου όλων των αλυσίδων πολλαπλών ταχυτήτων είναι σχεδόν το ίδιο, καθώς είναι:

  • Οι αλυσίδες μονής ταχύτητας έχουν εσωτερικό πλάτος 1/8″ (3,175 mm).
  • Οι αλυσίδες πολλαπλών ταχυτήτων, από 5 έως 8 ταχύτητες έχουν εσωτερικό πλάτος 3/32″ (2,38 mm).
  • Οι αλυσίδες πολλαπλών ταχυτήτων από 9 έως 12 ταχύτητες έχουν εσωτερικό πλάτος 11/128″ (2,18 mm).
  • Για τα ποδήλατα μεταφοράς εμπορευμάτων το πλάτος της αλυσίδας είναι 5/32″ (4 mm).

Εκεί που διαφέρουν σημαντικά είναι το εξωτερικό πλάτος.

Από αριστερά προς τα δεξιά:

Campagnolo 11 ταχυτήτων, SRAM 10 ταχυτήτων, Shimano 9 sp, SRAM 6/7/8 sp, παλιά αλυσίδα 5 ταχυτήτων, 1/8″ αλυσίδα μονής ταχύτητας.

Σημειώστε πώς οι κύλινδροι όλων των αλυσίδων πολλαπλών ταχυτήτων έχουν σχεδόν το ίδιο πλάτος.

Αλυσίδες μονής ταχύτητας

Οι αλυσίδες μονής ταχύτητας είναι οι πιο φαρδιές από όλες. Τόσο από τον εξωτερικό όσο και από τον εσωτερικό πλάτος κυλίνδρου: πλάτος 1/8″ (3,175 mm), σε σύγκριση με 3/32″ (2,38 mm) πολλαπλών ταχυτήτων. Δεδομένου ότι η αλυσίδα μονής ταχύτητας είναι μακράν η φθηνότερη, δεν χρειάζεται να πειραματιστείτε με αλυσίδες πολλαπλών ταχυτήτων. Ωστόσο, αλυσίδες 6 έως 8 ταχυτήτων μπορούν να κάνουν για μερικά ποδήλατα μίας ταχύτητας – ανάλογα με το πλάτος του δακτυλίου της αλυσίδας.

Αλυσίδες πέντε, 6, 7 και 8 ταχυτήτων

Μια αλυσίδα 8 ταχυτήτων πλάτους 7,1 mm * θα ταιριάζει σε όλα τα άλλα συστήματα (5, 6 και 7 ταχυτήτων). Οι Shimano, SRAM και Campagnolo χρησιμοποιούν την ίδια αλυσίδα με 8 ταχύτητες. Η αλυσίδα για 7 ταχύτητες είναι λίγο πιο φαρδιά – 7,3 mm, ενώ μια 6-τάχυτη είναι σημαντικά μεγαλύτερη – 7,8 mm. Γι’ αυτό το αντίστροφο δεν συμβαίνει και μια αλυσίδα 7 ταχυτήτων και ειδικά μια 6τάχυτη δεν θα λειτουργήσει πολύ καλά σε ένα σύστημα 8 ταχυτήτων.

* Τα πλάτη αλυσίδας 8 ταχυτήτων ποικίλλουν από 7 mm (SRAM PC-830) έως 7,3 mm (KMC X-8). Επίσης, ορισμένοι κατασκευαστές (όπως η KMC) κατασκευάζουν τις αλυσίδες τους 6, 7 και 8 ταχυτήτων χρησιμοποιώντας το ίδιο πλάτος 7,3 mm. Αυτό οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι αλυσίδες πλάτους 7,3 mm λειτουργούν καλά για κασέτες 8 ταχυτήτων. Επίσης, όπως σημειώνεται σε αυτό το άρθρο, η χρήση στενότερης αλυσίδας λειτουργεί καλά στην πράξη (επομένως, η αλυσίδα πλάτους 7,3 mm λειτουργεί καλά σε μια κασέτα 6 ταχυτήτων). Ωστόσο, μην αφήσετε αυτό το να σας «ξεγελάσει» να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε αλυσίδα 6 ταχυτήτων σε μια κασέτα 8 ταχυτήτων, καθώς μπορεί να συναντήσετε μια αλυσίδα πλάτους 7,8 mm (δηλ. «μια σωστή αλυσίδα 6 ταχυτήτων»), η οποία θα λειτουργεί πολύ καλά σε μια κασέτα 8 ταχυτήτων (δεν την έχω δοκιμάσει σε μια 7τάχυτη, αλλά γενικά, οι πολύ φαρδιές αλυσίδες δεν τα πηγαίνουν πολύ καλά, ενώ οι πιο στενές συνήθως λειτουργούν χωρίς προβλήματα).

Από τις άλλες, οι αλυσίδες 9 ταχυτήτων μπορούν να κάνουν. Είναι λίγο πιο στενές, αλλά μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Το αντίστροφο δεν είναι εφικτό, καθώς μια φαρδύτερη αλυσίδα 5 – 8 ταχυτήτων μπορεί να κολλήσει ανάμεσα σε στενότερες κασέτες 9 ταχυτήτων.

Οι πιο στενές, όπως μια αλυσίδα 10 ή 11 ταχυτήτων σε μια κασέτα 8 ταχυτήτων μπορεί συχνά να κάνουν.

Ωστόσο, ειδικά με παλιότερες κασέτες 6 ταχυτήτων σε συνδυασμό με αλυσίδες 11 ή 12 ταχυτήτων, υπάρχει κίνδυνος να κολλήσει η αλυσίδα ανάμεσα στα δόντια του γραναζιού της κασέτας και/ή να γίνει χειρότερη αλλαγή.

Εξαίρεση αποτελούν τα συστήματα SRAM 1x , για ποδήλατα Downhill MTB – έχουν πίσω 7άρα κασέτα, αλλά χρησιμοποιούν αλυσίδα 11 ταχυτήτων!

9 ταχύτητες

Το πλάτος της αλυσίδας είναι περίπου 6,7 mm . Οριιακά σε κασέτα 9 ταχυτήτων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια αλυσίδα 10 ταχυτήτων. Ωστόσο, η στενότερη αλυσίδα είναι πιο ακριβή, δεν διαρκεί τόσο πολύ και μπορεί να προκαλέσει λίγο πιο αργές αλλαγές… αλλά θα λειτουργήσει. Προβλήματα εμφανίζονται γενικά στο πίσω μέρος – στις κασέτες. Οι μπροστινοί δίσκοι είναι λιγότερο ευαίσθητοι στο πάχος της χρησιμοποιούμενης αλυσίδας.

Διαφορετικά, όλες οι αλυσίδες 9 ταχυτήτων θα λειτουργούν καλά, ανεξάρτητα από τον κατασκευαστή: Campagnolo, SRAM και Shimano.

10 ταχύτητες

Το πλάτος της αλυσίδας είναι 5,88 mm . Το ίδιο όπως και για τις 9 ταχύτητες: όλοι οι κατασκευαστές μπορούν να αναμειχθούν και μια αλυσίδα για μία ακόμη ταχύτητα μπορεί να χρησιμοποιηθεί οριακά – μια αλυσίδα 11 ταχυτήτων σε αυτήν την περίπτωση.

11 ταχύτητες

Το πλάτος της αλυσίδας είναι 5,62 mm . Οι αλυσίδες 11 ταχυτήτων όλων των κατασκευαστών είναι αμοιβαία συμβατές.

Δεδομένου ότι οι αλυσίδες 10 και 11 ταχυτήτων (καθώς και τα δόντια της κασέτας) έχουν σχεδόν τα ίδια πλάτη, μπορεί να χρησιμοποιηθεί μια αλυσίδα 10 ταχυτήτων αντί για μια 11 ταχυτήτων, χωρίς να μπλοκάρει μεταξύ των γραναζιών. Ωστόσο, αυτό εξακολουθεί να μην λειτουργεί τέλεια και θα προκαλέσει πρόωρη φθορά της κασέτας, επομένως καλύτερα να το αποφύγετε.

Η εξαίρεση είναι οι αλυσίδες Shimano Hyperglide+ , οι οποίες λειτουργούν μόνο με κασέτες Hyperglide+ , είτε είναι 11 είτε 12 ταχυτήτων (χρησιμοποιείται η ίδια αλυσίδα) – σύμφωνα με τη Shimano.

12 ταχύτητες

Το πλάτος της αλυσίδας είναι 5,25 mm . Κατασκευάστηκε από τη SRAM και (από τα μέσα του 2018) από τη Shimano για τις σειρές MTB 12 ταχυτήτων τους (προς το παρόν) και την Campagnolo (που φτιάχνουν μόνο δρόμου).

Δεν είμαι σίγουρος πώς λειτουργεί με άλλα συστήματα, περιμένω τη συμβολή του χρήστη και την ευκαιρία να το δοκιμάσετε.

Συμμετρικές & ασύμμετρες αλυσίδες

Η Shimano είναι από όσο ξέρω ο μόνος κατασκευαστής που φτιάχνει ασύμμετρες αλυσίδες (όπως και κανονικές, συμμετρικές). Το πλεονέκτημα μιας ασύμμετρης αλυσίδας είναι η ευκολότερη και ταχύτερη μετατόπιση από το μικρό στο μεγάλο μπροστινό δίσκο και αντίστροφα.

Η παραπάνω εικόνα δείχνει πώς η ασύμμετρη αλυσίδα δεν έχει τις ίδιες εξωτερικές πλάκες για την «εξωτερική» και την «εσωτερική» πλευρά (προς το ποδήλατο).

Όταν η Shimano εισήγαγε για πρώτη φορά ασύμμετρες αλυσίδες για διπλούς δισκοβραχίονες, συνιστάται να μην τις χρησιμοποιείτε σε τριπλούς δισκοβραχίονες. Ωστόσο, εξακολουθούν να λειτουργούν καλά και σε τριπλούς δισκοβραχίονες.

Πίνακας προτύπων πλάτους αλυσίδας

Ο παρακάτω Πίνακας παρέχει μια επισκόπηση των εξωτερικών διαστάσεων της αλυσίδας, ανά αριθμό ταχυτήτων.

Αριθμός γραναζιών (ταχυτήτων) για τους οποίους έχει σχεδιαστεί μια αλυσίδαΕξωτερικό πλάτος αλυσίδας σε mm
6 ταχύτητες7,8
7 ταχύτητες7,3
8 ταχύτητες7 ~ 7,3
9 ταχύτητες6,5 – 6,7
Παλιό πρότυπο Campagnolo 10 ταχυτήτων6,2
Όλες οι άλλες 10 ταχύτητες5,84 – 6,1
11 ταχύτητες5,46 – 5,74
SRAM MTB 12 ταχυτήτων5,25
Shimano MTB 12 ταχυτήτων5,3
Campagnolo 12 ταχυτήτων5,15
Campagnolo Ekar 1×13 ταχύτητες4,9
Rotor 1×13Χρησιμοποιεί πρότυπο αλυσίδας MTB 12 ταχυτήτων SRAM
Μετάβαση στο περιεχόμενο