Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΣΑΜΠΡΕΛΕΣ TPU ΕΝΑΝΤΙ ΕΛΑΣΤΙΚΩΝ TUBELESS

Υπάρχουν πολλών ειδών ποδήλατα, αλλά αυτό που τα κάνει πραγματικά μοναδικά είναι τα εξαρτήματα που τους βάζετε. Δεν είναι σπάνιο μία από τις πρώτες αλλαγές που κάνει ένας ποδηλάτης είναι να αφαιρέσει τις σαμπρέλες και να τις αντικαταστήσει είτε με αεροθαλάμους TPU ή με ελαστικά tubeless.

Είναι μια καλή αναβάθμιση; Και με τα δύο, εξοικονομείτε βάρος στους τροχούς σας και έχετε εξαιρετικά πλεονεκτήματα.

tpu inner tube

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΕΡΟΘΑΛΑΜΟΙ TPU;

Οι σαμπρέλες TPU έχουν σχεδιαστεί για να αντικαταστήσουν τις τυπικές σαμπρέλες βουτυλίου. TPU σημαίνει Thermoplastic Polyurethane. Είναι ένα υλικό απίστευτα ανθεκτικό και επίσης πολύ ελαφρύ. Δεν είναι μόνο πολύ εύκαμπτο αλλά και ανθεκτικό στα τρυπήματα και μπορεί να διαρκέσει για χρόνια, είναι επίσης 100% ανακυκλώσιμο.

Οι σαμπρέλες TPU είναι πολύ δημοφιλείς επειδή είναι μια εύκολη αναβάθμιση που μπορεί να κάνει κάθε ποδηλάτης. Λειτουργούν με οποιαδήποτε ελαστικά θέλετε να τα χρησιμοποιήσετε και μπορούν να σας εξοικονομήσουν περίπου 150 γραμμάρια σε κάθε τροχό.

tubeless sealant

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ TUBELESS;

Tubeless είναι αυτό που λέει στο όνομα. Είναι ένα σύστημα όπου χρησιμοποιείτε ένα ελαστικό χωρίς σαμπρέλα. Αντίθετα, χρησιμοποιείτε στεγανωτικό, το οποίο μπορεί να μπαλώσει αυτόματα τα τρυπήματα και να σας βοηθήσει να χρησιμοποιείτε χαμηλότερη πίεση στα ελαστικά αποφεύγοντας τα σκασίματα από χτυπήματα σε λακκούβες και όχι μόνο.

Τα Tubeless ελαστικά είναι πολύ δημοφιλή στα ποδήλατα MTB εδώ και πολλά χρόνια, αλλά πρόσφατα χρησιμοποιούνται και αλλού, όπως στα ποδήλατα δρόμου και gravel. Είναι πιο ελαφριά εγκατάσταση από τους εσωτερικούς αεροθαλάμους βουτυλίου και είναι ένας πολύ καλός τρόπος, ειδικά αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε χαμηλότερες πιέσεις.

TPU ΕΝΑΝΤΙΟΝ TUBELESS

Θα τα συγκρίνουμε με διαφορετικούς τρόπους, όπως συμβατότητα, αξιοπιστία και κόστος.

ΣΥΜΒΑΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΡΥΘΜΙΣΗ

Το πρώτο πράγμα για το οποίο πρέπει να μιλήσουμε είναι η συμβατότητα. Αυτό είναι το πόσο εύκολα θα είναι στη χρήση με την τρέχουσα εγκατάσταση.

Οι σαμπρέλες TPU είναι συμβατές με οποιαδήποτε ελαστικό. Το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να αντικαταστήσετε τους τυπικούς εσωτερικούς αεροθαλάμους βουτυλίου με τους αντίστοιχους TPU. Αυτό σημαίνει ότι εφόσον έχετε το σωστό μέγεθος, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιονδήποτε τροχό ή οποιοδήποτε ελαστικό. Η τοποθέτηση είναι απίστευτα γρήγορη και μπορείτε να την κάνετε πολύ εύκολα όπως όταν αλλάζετε μία σαμπρέλα.

Το Tubeless είναι λίγο διαφορετικό από τις σαμπρέλες TPU. Όσον αφορά το tubeless, χρειάζεστε είτε ζάντες tbeless ready ή πρέπει να μετατρέψετε τους τροχούς σας με ένα κιτ μετατροπής tubeless. Χρειάζεστε επίσης ελαστικά tubeless, τα οποία μπορεί να είναι αρκετά ακριβά. Όλα αυτά μαζί με λίγο στεγανωτικό και έχετε μια μετατροπή σε tubeless. Η εγκατάσταση μπορεί να πάρει χρόνο και απαιτεί αεροσυμπιεστή για να διασφαλιστεί ότι θα γίνει σωστά.

ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΗΣΗ ΒΑΡΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΔΟΣΗ

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι το βάρος παίζει ρόλο. Εάν μπορείτε να εξοικονομήσετε βάρος από το ποδήλατό σας, θα κάνει μεγάλη διαφορά, είτε οδηγείτε στα ευθείες είτε σε ανηφόρες.

Οι σαμπρέλες TPU μπορούν να σας εξοικονομήσουν σημαντικό βάρος. Ένας οικονομικός εσωτερικός αεροθάλαμος ζυγίζει 180 g, ένας TPU ζυγίζει μόνο περίπου 30 g έως 50 g. Αυτό θα μπορούσε να είναι 150 γραμμάρια και με δύο τροχούς, αυτό είναι 300 γραμμάρια εξοικονόμησης βάρους στο ποδήλατό σας. Αν και τα 300 γραμμάρια δεν ακούγονται πολλά, ένα σημαντικό βάρος ξεκολλάει από τους τροχούς και είναι αισθητό.

Το tubeless επίσης εξοικονομεί σημαντικό βάρος όταν αλλάξετε τα ελαστικά και τους τροχούς σας σε tubeless. Χρειάζεστε μόνο περίπου 30 γραμμάρια έως 100 γραμμάρια στεγανοποιητικού υγρού για να διασφαλίσετε ότι λειτουργεί σωστά. Γενικά, τα ελαστικά tubeless είναι βαρύτερα σε σύγκριση με τα τυπικά ελαστικά (10%-15%).

Η ελαφρύτερη επιλογή είναι χρησιμοποιώντας σαμπρέλες TPU και τυπικά ελαστικά. Αν και τα tubeless έχουν πολύ χαμηλή αντίσταση κύλισης σε σύγκριση με τους εσωτερικούς αεροθαλάμους, είναι μόνο 1-2 watts διαφορά σε σύγκριση με τους εσωτερικούς αεροθαλάμους TPU.

ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ

Σε κανέναν δεν αρέσουν τα σκασίματα και όσο περισσότερο μπορείτε να τα αποφύγετε, τόσο καλύτερη θα είναι εμπειρία με το ποδήλατό σας.

Όταν πρόκειται για ελαστικά με σαμπρέλες TPU, τότε λειτουργούν πολύ παρόμοια με τις κοινές σαμπρέλες. Οι σαμπρέλες TPU είναι γενικά πιο ανθεκτικές από τις σαμπρέλες βουτυλίου και μπορείτε ακόμη και να τις επισκευάσετε με ειδικά μπαλώματα εάν απαιτείται.

Αυτό που είναι μοναδικό στα tubeless είναι ότι μπορεί να αυτομπαλωθεί. Έτσι, όταν παθαίνεις λάστιχο, μπορεί να μπαλωθεί μόνο του κατά την οδήγηση, υπό την προϋπόθεση ότι η τρύπα είναι μικρή. Έχετε επίσης την εκπληκτική ικανότητα να αποφεύγετε τα σκισίματα από χτυπήματα σε λακκούβες, καθώς δεν υπάρχει σαμπρέλα. Αυτό είναι υπέροχο, αλλά πρέπει ακόμα να κουβαλάτε μία επιπλέον σαμπρέλα σε περίπτωση που το τρύπημα είναι πολύ μεγάλο.

ΚΟΣΤΟΣ

Όσον αφορά το κόστος, όλοι θέλουμε να ξοδέψουμε όσο το δυνατόν λιγότερα σε οποιαδήποτε αναβάθμιση. Το κόστος είναι ένας ζωτικός παράγοντας όταν πρόκειται για το ποδήλατο, και τόσο το TPU όσο και το Tubeless έχουν καλή σχέση ποιότητας-τιμής.

Οι σαμπρέλες TPU κοστίζουν περίπου 15-25 € και μπορούν να επισκευαστούν. Το συνολικό κόστος για την αναβάθμιση θα είναι 30-50 €. Γενικά μπορούν να διαρκέσουν χρόνια και να χρησιμοποιηθούν με διαφορετικά ελαστικά. Οι σαμπρέλες TPU θα σας προσφέρουν εξαιρετική απόδοση και μπορούν να διαρκέσουν χρόνια.

Εφόσον οι τροχοί σας είναι εξοπλισμένοι για ελαστικά tubeless, η αναβάθμιση σε tubeless θα κοστίσει περίπου 120 €. Το κόστος συμπεριλαμβάνει τα ελαστικά, στεγανοποιητικό και βαλβίδες. Ανάλογα με το επίπεδο ποιότητας, μπορείτε να καταλήξετε να ξοδέψετε περισσότερα. Θα περιοριστείτε από τη φθορά των ελαστικών πριν χρειαστεί να ξοδέψετε ξανά ένα παρόμοιο ποσό.

replace tube mtb

ΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΕΣΑΣ, TPU Ή TUBELESS

Πραγματικά εξαρτάται από τις προσωπικές προτιμήσεις περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Ίσως σας αρέσει να χρησιμοποιείτε σαμπρέλες και εξακολουθείτε να θέλετε την απόδοση μιας των tubeless.

Πιστεύουμε ότι η επιλογή αεροθαλάμων TPU είναι ένας πολύ καλός τρόπος. Προσφέρει αμείλικτη ταχύτητα χωρίς όλες τις ταλαιπωρίες μιας τοποθέτησης tubeless. Συνήθως με την οδήγηση στο δρόμο, οδηγείτε σε πιο λείες επιφάνειες με υψηλότερη πίεση. Τα ελαστικά υψηλής πίεσης και μικρού όγκου προς το παρόν δεν ταιριάζουν με τα tubeless όπως στα ποδήλατα MTB και gravel..

Μετάβαση στο περιεχόμενο