Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να πλένετε και να φροντίζετε τα ρούχα σας από μαλλί Merino

Ένα από τα καλύτερα πράγματα για το μαλλί Merino είναι η φυσική του αντοχή στις οσμές. Αλλά αυτό δεν είναι δικαιολογία για να μην το πλένετε!

Το σωστό πλύσιμο και η φροντίδα των ρούχων σας από μαλλί Merino μπορεί να τα κρατήσει σαν καινούργιο για χρόνια. Και δεν θα βγει ποτέ από το πλυντήριο ρούχων 3 νούμερα μικρότερο!

Μπορείτε να πλένετε συχνά το μαλλί Merino;

Ναι! Το μαλλί Merino είναι φυσικά ανθεκτικό στις οσμές, αλλά θα πρέπει να πλένετε τα ρούχα σας μια στο τόσο. Προσπαθήστε να πλένετε τις φανέλες και τα ρούχα Merino μόνο όταν χρειάζεται, καθώς το πλύσιμο στρεσάρει τις ίνες μαλλιού. Ο καλύτερος τρόπος για να καταλάβετε εάν τα ρούχα σας χρειάζονται πλύσιμο είναι ένα απλό τεστ όσφρησης: όταν το «ελαφρά μυρίζει» γίνεται «βρωμάει», είναι ώρα να πλύνετε τα ρούχα σας.

Πώς να πλένετε τα ρούχα Merino

  1. Αν υπάρχουν αδειάστε τις τσέπες, κουμπώστε τα φερμουάρ και γυρίστε τα ρούχα σας από την ανάποδη.
  2. Για πλύσιμο στο πλυντήριο, ρυθμίστε το πλυντήριό σας σε ένα πρόγραμμα για ευαίσθητα υφάσματα στους 30˚C και χρησιμοποιήστε υγρό απορρυπαντικό για μάλλινα ή αγνό σαπούνι.
  3. Για πλύσιμο στο χέρι, ελέγξτε μουλιάστε τα ρούχα σας για 10 – 20 λεπτά σε χλιαρό νερό με μερικές σταγόνες απορρυπαντικού. Ανακινείτε απαλά τα ρούχα σας περιοδικά. Στη συνέχεια ξεπλύνετε καλά με καθαρό νερό. Στεγνώστε τα ρούχα σας αλλά μην τα στύβετε!
  4. Στεγνώστε τα ρούχα Merino σε επίπεδη θέση, αν είναι δυνατόν ή κρεμάστε τα κάπου ευάερα και μακριά από το άμεσο ηλιακό φως.
  5. Αποθηκεύστε τα ρούχα σας μακριά από πεινασμένους σκόρους. Αν υπάρχει κάτι που αγαπούν οι σκόροι, αυτό είναι οι νόστιμες ίνες μαλλί Merino – είναι μια λιχουδιά για σκόρο!

Δεν χρειάζεται να φοβάστε να πλύνετε τα ρούχα σας από μαλλί Merino, αλλά σίγουρα υπάρχουν μερικά πράγματα που πρέπει να αποφύγετε για να διατηρήσετε το μαλλί σας φορετό όσο το δυνατόν περισσότερο.

Μπορώ να στεγνώσω το μαλλί μερινό;

Όχι. Ποτέ μην στεγνώνετε τα ρούχα σας από μαλλί Merino. Μα ποτέ!

Μπορώ να πλύνω το μαλλί μερινό σε ζεστό νερό;

Οχι! Αυτό θα συρρικνώσει τις ίνες και θα βλάψει τα ρούχα σας ανεπανόρθωτα.

Πρέπει να χρησιμοποιήσω υγρό απορρυπαντικό ή σκόνη πλυσίματος για να πλύνω το Merino;

Χρησιμοποιείτε πάντα ένα απαλό υγρό απορρυπαντικό. Τα υπολείμματα σκόνης σαπουνιού θα προσκολληθούν στις ίνες και θα εμποδίσουν την ικανότητά τους να απομακρύνουν την υγρασία από το σώμα σας. Επίσης τα σωματίδια της σκόνης σαπουνιού μπορεί να προκαλέσουν μεγαλύτερη φθορά στα ρούχα σας μέσα στο πλυντήριο.

Χρειάζεται να χρησιμοποιήσω μαλλακτικό για ύφασμα για να πλύνω μαλλί μερινό;

Άλλο ένα μεγάλο όχι! Οι ίνες μαλλί Merino είναι πολύ πιο λεπτές από το κανονικό μαλλί, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να έχουν ήδη ωραία και απαλή αίσθηση. Όχι μόνο αυτό, τα μαλακτικά υφασμάτων παρεμποδίζουν τις φυσικές ιδιότητες απομάκρυνσης της υγρασίας και τις ανθεκτικές στις οσμές των ρούχων σας.

Πώς να κάνετε τα ρούχα σας από μαλλί Merino να διαρκέσουν περισσότερο

Eπισκευάσετε σκισίματα, σκισίματα και τρύπες από μαλλί Merino

Οι κόμποι, τα σκισίματα και οι ενοχλητικές τρύπες μπορούν εύκολα να επιδιορθωθούν με τη χρήση μεταξωτών κλωστών ραπτικής. Λοιπόν, λέγοντας «εύκολα επισκευάζεται» – αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από τις ικανότητές σας στο ράψιμο! Στην ιδανική περίπτωση, θα πρέπει να επιδιορθώσετε τυχόν τρύπες πριν φορέσετε ξανά τα ρούχα σας για να αποτρέψετε τα μικροσκοπικά τσιμπήματα από το να γίνουν ανοιχτά, μεγάλα σκισίματα

Εάν δεν σας αρκούν οι δεξιότητές σας στο ράψιμο, μπορείτε πάντα να το πάτε σε μία μοδίστρα.

Πώς να σταματήσετε το μαλλί Merino από το να ξεφτίζει

Το ξέφτισμα συμβαίνει όταν οι πιο κοντές ίνες Merino βρίσκουν το δρόμο τους προς την επιφάνεια του υφάσματος. Είναι μια φυσική διαδικασία. Για να αποφύγετε το ξέφτισμα, συνιστούμε να πλένετε το Merino σας πριν το φορέσετε. Αν όντως προκύψει αυτό το πρόβλημα, βάλτε τα στο πλύσιμο με ένα τζιν (βεβαιωθείτε ότι όλα τα φερμουάρ είναι κλειστά στο τζιν σας).

Μετάβαση στο περιεχόμενο