Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να πακετάρετε το ποδήλατό σας για ταξίδι

ΒΕΒΑΙΩΘΕΙΤΕ ΟΤΙ Ο ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ ΣΑΣ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ ΣΩΟΣ ΚΙ ΑΒΛΑΒΗΣ

Κάποτε, παρακολουθώντας μέσα από το παράθυρο ενός αεροπλάνου, είδα τους υπαλλήλους αποσκευών να εκσφενδονίζουν στον αέρα μια τσάντα ποδηλάτου που έμοιαζε πολύ με τη δική μου σε έναν μεταφορικό ιμάντα, προφανώς που μεταφέρει τις αποσκευές στην άτρακτο του αεροπλάνου. Η τσάντα προσγειώθηκε ανώμαλα στον ιμάντα, ανέβηκε στα μισά της διαδρομής και στη συνέχεια έπεσε στο έδαφος, από τρία μέτρα ύψος. Αυτό είναι ατυχία, σκέφτηκα. Δεν μπορούσα να κάνω πολλά παρά να περιμένω μέχρι να φτάσω στον προορισμό μου, όπου δεν είδα καμία απολύτως ζημιά στο ποδήλατο. Ήμουν τυχερός, σίγουρα, αλλά η προσεκτική συσκευασία του ποδηλάτου σας μπορεί να αφαιρέσει μεγάλο μέρος από το άγχος του ταξιδιού με το ποδήλατό σας, και σήμερα θα σας μάθουμε πώς να αποσυναρμολογείτε ένα ποδήλατο και να το προστατεύετε από τους «χειριστές» αποσκευών (δεν ονομάζονται «προσεκτικοί χειριστές αποσκευών»).

ΤΥΠΟΙ ΤΣΑΝΤΩΝ ΚΑΙ ΚΟΥΤΙΩΝ

Υπάρχουν πάρα πολλές τσάντες και κουτιά, επομένως θα σας καθοδηγήσουμε στα βασικά της αποσυναρμολόγησης ποδηλάτου. Η τσάντα σας μπορεί να μην απαιτεί όλα αυτά τα βήματα (μπορώ να σκεφτώ αρκετές τσάντες που δεν απαιτούν να αφαιρεθούν τα πεντάλ, δεν απαιτούν να βγάλετε το παλουκόσελο με τη σέλα, δεν απαιτούν την αφαίρεση του τιμονιού) αλλά οι παρακάτω οδηγίες θα διασφαλίσουν ότι το ποδήλατό σας θα έχει την ευκαιρία να φτάσει στον προορισμό σας δίχως απρόβλεπτα.

ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΤΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ

Πολλές αεροπορικές εταιρείες χρησιμοποιούν «ογκομέτρηση» ως μέτρηση, που είναι το συνολικό μήκος + πλάτος + ύψος των αποσκευών σας. Σε πολλές από αυτές τις εταιρείες, εάν διαθέτετε πιστωτική κάρτα της αεροπορικής εταιρείας, η πρώτη σας τσάντα είναι συνήθως δωρεάν. Εάν πακετάρετε έξυπνα, μπορείτε να βάλετε τον εξοπλισμό σας στην τσάντα του ποδηλάτου σας και τα ρούχα σας στη χειραποσκευή σας και δεν θα πληρώσετε τίποτα.

Κάντε κράτηση και για το ποδήλατό σας. Μπορεί να ακούγεται προφανές αλλά επειδή υπάρχει περιορισμένος χώρος στο αεροπλάνο για μεγάλες και ογκώδες αποσκευές θα πρέπει να γνωστοποιήσετε στην αεροπορική εταιρία με την οποία θα πετάξετε, ταυτόχρονα με την κράτησή σας πως θα έχετε μαζί σας αθλητικό εξοπλισμό -ποδήλατο- ώστε να δηλωθεί στο σύστημα. Μην παραλείψετε την ενημέρωση πως θα έχετε αθλητικό εξοπλισμό μαζί σας.

Το κόστος μεταφοράς θα ποικίλλει ανάλογα με το βάρος, το μέγεθος και τις συνθήκες της αεροπορικής εταιρείας.

AEGEAN/Olympic Air

Για ένα κανονικό ποδήλατο (touring / αγωνιστικό, μονοθέσιο, χωρίς μηχανική / ηλεκτρική υποβοήθηση) ή ένα παιδικό καροτσάκι που συνδέεται σε ποδήλατο ή ένα ποδήλατο με μια ρόδα

α) Οποιοδήποτε μέρος του εξοπλισμού δεν πρέπει να υπερβαίνει το μέγιστο μήκος των 2 μέτρων.

β) Το ποδήλατο θα πρέπει να προστατεύεται από τυχόν ζημιά, συσκευάζοντάς το σε χαρτοκιβώτιο ή ειδικό πλαστικό κουτί 55 EUR / 70 EUR

ΠΩΣ ΝΑ ΤΟ ΣΥΣΚΕΥΑΣΕΤΕ

ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΤΑ ΠΕΝΤΑΛ

Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες επιμένουν να τα αφαιρέσετε και στα περισσότερα κουτιά ποδηλάτων δεν μπορείτε να τοποθετήσετε το ποδήλατό σας αν δεν αφαιρέσετε πρώτα τα πεντάλ. Τα περισσότερα πεντάλ χρειάζεται ένα γερμανικό κλειδί 15mm ή κλειδί allen 8 mm (ή 6 mm).

Τοποθετήστε το κλειδί στο δεξί πεντάλ (πίσω από τον βραχίονα από την πλευρά του πλαισίου) με το δισκοβραχίονα στη θέση 3 η ώρα. Πιέστε προς τα κάτω για το ξεβιδώσετε. Για το αριστερό με τον ίδιο τρόπο πιέστε προς τα κάτω μια και ξεβιδώνει αντίστροφα από το δεξί. ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Βάλτε λίγο γράσο στο σπείρωμα, ώστε όταν τα επανατοποθετήσετε, να μπορείτε να τα αφαιρέστε πιο εύκολα.

ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ΜΕ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟ ΥΨΟΣ ΤΟΥ ΠΑΛΟΥΚΟΣΕΛΟΥ ΠΡΗΝ ΤΟ ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ

Ένα κλασικό λάθος είναι να αποσυναρμολογήσετε το ποδήλατό σας, και όταν πάτε να το συναρμολογήσετε μην θυμόσαστε πού είχαν ρυθμιστεί όλα. Σημειώστε όλα όσα χρειάζονται με σήμανση και θα διασφαλίσετε ότι όλα θα γίνουν σωστά όταν φτάσετε στον στον προορισμό σας.

Για το παλουκόσελο, τυλίξτε ένα κομμάτι ταινίας στο σημείο που εφάπτεται με το πλαίσιο. Έτσι θα ξέρετε πού να σφίξετε το παλουκόσελο. Επιπλέον; Η ταινία θα αποτρέψει την ολίσθηση. Για το τιμόνι, χρησιμοποιήστε ένα μαρκαδόρο (ή μονωτική ταινία) για να σημειώσετε πού ευθυγραμμίζεται το τιμόνι με το λαιμό του τιμονιού.

ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΤΟ ΠΑΛΟΥΚΟΣΕΛΟ

Πολλά παλουκόσελα έχουν κάποιο είδος σφήνας για το να κρατούν πάντα στη θέση του – μην τη χάσετε!

Ελέγξτε ξανά εάν σημειώσατε τη θέση με ταινία (όπως αναφέρεται παραπάνω) και, στη συνέχεια, αφαιρέστε το παλουκόσελο. Πολλά σύγχρονα ποδήλατα έχουν κάποιο είδος σφήνας που ασφαλίζει το παλουκόσελο μέσω της τριβής, οπότε βεβαιωθείτε ότι έχετε και εσείς τη σφήνα! Βάλτε τη σε πλαστική σακούλα με τα πεντάλ σας.

Εντάξει, αυτό είναι αρκετά απλό, αλλά το δημοσιεύουμε εδώ γιατί στο πρόσφατο event όπου έπρεπε να δέσουμε 180 ποδήλατα που είχαν φθάσει αεροπορικώς με τις βαλίτσες τους σε δύο περιπτώσεις είχαν χάσει τη σφήνα στερέωσης του παλουκόσελου!

ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΚΑΛΩΔΙΩΣΗ

Εάν έχετε ηλεκτρονική αλλαγή ταχυτήτων Di2 με καλώδια, η μπαταρία πιθανότατα θα παραμείνει στο παλουκόσελο, αλλά μπορεί να προεξέχει ένα καλώδιο έξω από το πλαίσιο. Κολλήστε το στο πλαίσιο για να μην χάσετε το καλώδιο μέσα στο πλαίσιο! Μην ξεχάσετε να αφαιρέσετε το καλώδιο από την μπαταρία με το ειδικό εργαλείο Di2 αφαίρεσης καλωδίου, σωστά; ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ: Μην τραβήξετε απότομα το παλουκόσελο καθώς θα κοπεί το καλώδιο μέσα το πλαίσιο!

ΑΦΑΙΡΕΣΤΕ ΤΙΣ ΡΟΔΕΣ / ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΕ ΤΑ QUICK RELEASE

Εντάξει, τώρα είμαστε έτοιμοι να βγάλουμε τους τροχούς. Ξεβιδώστε τα quick release ή τους άξονες (thru-axles για δισκόφρενα) και ΒΑΛΤΕ ΤΑ QUICK RELEASE ΣΤΗ ΣΑΚΟΥΛΑ ΜΕ ΤΑ ΠΕΤΑΛΙΑ. Ωστόσο, εάν έχετε thru-axles που βιδώνουν στο πλαίσιο, περάστε τα ξανά στο πίσω ψαλίδι και το μπροστινό πιρούνι και βιδώστε τα, όχι πολύ σφιχτά. Είναι λιγότερο πιθανό να τα χάσετε με αυτόν τον τρόπο και οι άξονες θα προστατεύσουν το πλαίσιο σας από προβλήματα συμπίεσης. Εάν η τσάντα/το κουτί σας έχει θέση για τους τροχούς σας, βάλτε τους εκεί. Διαφορετικά, βάλτε τους στην άκρη γιατί οι τροχοί συνήθως μπαίνουν στο κουτί τελευταίοι.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΠΟΣΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΠΙΣΩ ΨΑΛΙΔΙ ΚΑΙ ΣΤΟ ΜΠΡΟΣΤΙΝΟ ΠΙΡΟΥΝΙ

Οι αποστάτες προστατεύουν το πλαίσιο σας από συμπίεση κατά τη μεταφορά.

Εάν το ποδήλατό σας έχει thru-axles, μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποστάτες – απλώς τοποθετήστε τους ξανά χωρίς τους τροχούς!

Οι αποστάτες πιρουνιού ήταν πιθανότατα στο κουτί του κατασκευαστή με το ποδήλατό σας και καταλαμβάνουν το χώρο στα άκρα του πλαισίου εκεί που πηγαίνουν τα quick release (ή τα thu-axles) έτσι ώστε το ποδήλατό σας να μην μπορεί να συμπιεστεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

Εφόσον μόλις βγάλατε τους τροχούς, εάν έχετε quick release, θα τοποθετήσετε τους αποστάτες στα άκρα του εμπρός πιρουνιού και του πίσω ψαλιδιού. Εάν χρησιμοποιείτε thru-axles, απλώς βιδώστε τα thru-axles στο πλαίσιο όπως προτείναμε παραπάνω.

ΤΥΛΙΞΤΕ ΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΜΕ ΡΟΛΟ ΜΕ ΦΥΣΑΛΙΔΕΣ

Αγοράστε ένα μεγάλο ρολό με φυσαλίδες. Τυλίξτε τον επάνω σωλήνα, τον κάτω σωλήνα, τον σωλήνα του παλουκόσελου, τους λεπτούς σψλήνες στο πίσω ψαλίδι και τους βραχίονες του πιρουνιού με αυτό το υλικό συσκευασίας. Τυλίξτε καλά το δισκοβραχίονα (οι δίσκοι θα σκίσουν τα πάντα που βρίσκονται κοντά!). Το ποδήλατό σας πρέπει να μοιάζει με πλαστική μούμια.

Εναλλακτικά θα πρότεινα να αφαιρέσετε και το πίσω σαμάν και να το τυλίξετε καλά με περιτύλιγμα με φυσαλίδες. Η πιο συνηθισμένη ζημιά κατά τη μεταφορά του ποδηλάτου είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα στραβωμένο νύχι σασμάν με αποτέλεσμα να μην μπορείτε να αλλάξετε ταχύτητες ούτε να το επιδιορθώσετε μόνοι σας δίχως το ειδικό εργαλείο. Αν σπάσει είναι πολύ δύσκολο να βρείτε ανταλλακτικό, μια και ο κάθε κατασκευαστής χρησιμοποιεί διαφορετικό τύπο. Αν δεν θέλετε να το ξεβιδώσετε μία καλή λύση είναι να έχετε πάντα μαζί σας ένα δεύτερο νύχι σασμάν όταν ταξιδεύετε.

Το τιμόνι σας, και ο δισκοβραχίονας, είναι το μέρος του ποδηλάτου σας που είναι πιο πιθανό να βλάψει ότι υπάρχει γύρω τους.

Αφαιρέστε τις βίδες από το λαιμό του τιμονιού (σημαδέψατε το τιμόνι, σωστά;!), τυλίξτε τις λεβιεδομανέτες και το τιμόνι με περιτύλιγμα με φυσαλίδες και, στη συνέχεια, τοποθετήστε το ολόκληρο στο πλαίσιο με το τιμόνι στο κουτί/τσάντα. Στερεώστε το τιμόνι στο πλαίσιο με ιμάντες ή ταινία και βεβαιωθείτε ότι α) κανένα υλικό πλαισίου δεν αγγίζει κανένα άλλο υλικό και β) ότι δεν κινείται τίποτα, τέλος γ) ελέγξτε ξανά. Θα θελήσετε να βεβαιωθείτε ότι το τιμόνι δεν προεξέχει πολύ έξω από το πλάι του πλαισίου, ειδικά αν έχετε ένα λεπτό κουτί.

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΤΕ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ ΣΤΗΝ ΤΣΑΝΤΑ/ΘΗΚΗ

Σχεδόν τελειώσαμε! Το τελευταίο βήμα, όταν εισάγετε το μουμιοποιημένο πλαίσιο σας στο φέρετρό του για τις επόμενες μέρες. Σύρετε (ή τοποθετήστε) το πλαίσιο του ποδηλάτου μέσα στο κουτί/τσάντα. Εάν είναι κουτί, συνήθως θα υπάρχουν μεγάλα αφρολέξ που θα στριμώχνετε γύρω από το πλαίσιο. Κάντε αυτό, φροντίζοντας το αφρολέξ να μονώνει το πλαίσιο από το κουτί. Εάν πρόκειται για τσάντα, βεβαιωθείτε ότι δεν προεξέχει τίποτα εύθραυστο (για παράδειγμα, μία λεβιεδομανέτα) με τέτοιο τρόπο ώστε να πιέζει το ύφασμα της τσάντας προς τα έξω.

ΣΥΣΚΕΥΑΣΤΕ ΜΑΛΑΚΟ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΟΔΗΛΑΤΟ

Θυμηθείτε, ότι θα χρειαστεί να κρατήσετε την τσάντα/κουτί κάτω από 20 κιλά! Τα περισσότερα κουτιά ζυγίζουν από μόνα τους 6-9 κιλά, επομένως δεν έχετε πολύ χώρο. Στολή, παπούτσια ποδηλάτου, κράνος, παπούτσια για τρέξιμο. Μάλλον αυτά είναι όλα, και πετσέτες για επένδυση.

ΖΥΓΙΣΤΕ ΤΟ!

Μάθετε πόσο ζυγίζει! Η επανασυσκευασία του ποδηλάτου σας στη γραμμή check-in είναι εξευτελιστική. Χρησιμοποιήστε τη ζυγαριά του μπάνιου σας . Βεβαιωθείτε ότι είναι κάτω από 20 κιλά. τώρα, όχι όταν σκορπίζεις τα εσώρουχά σου γύρω από το αεροδρόμιο.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Η συσκευασία του ποδηλάτου σας δεν χρειάζεται να είναι αγχωτική ή τρομακτική. Στην πραγματικότητα, θα μάθετε περισσότερα για το πώς λειτουργεί το ποδήλατό σας και θα είστε καλύτερα εξοπλισμένοι για να επισκευάσετε το ποδήλατό σας εάν και όταν κάτι πάει στραβά με αυτό, είτε ταξιδεύετε είτε στο σπίτι. Η αυτοδυναμία είναι σημαντική στα αθλήματα αντοχής και τώρα μπορείτε να ετοιμάσετε το ποδήλατό σας για να πάτε όπου θέλετε!

Μετάβαση στο περιεχόμενο