Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να αποτρέψετε το μούδιασμα των χεριών όταν κάνετε ποδήλατο

numb hands road cycling
numb hands road cycling

Το ποδήλατο είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να περάσετε χρόνο έξω από το σπίτι και να είστε σε φόρμα, αλλά πολλοί ποδηλάτες νοιώθουν μουδιασμένα τα χέρια τους, ειδικά σε μεγάλες βόλτες. Πολλοί αναρωτιούνται αν υπάρχει τρόπος να αποτραπεί αυτό το μούδιασμα ή αν απλώς είναι οι μόνοι που έχουν αυτό το πρόβλημα. Ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί τρόποι για να αποτρέψετε τα μουδιάσματα των χεριών όταν κάνετε ποδήλατο.

Μερικοί τρόποι για να διαχειριστείτε τα μουδιασμένα χέρια όταν κάνετε ποδήλατο:

  • Μετακινείτε τακτικά τα χέρια σας πάνω στο τιμόνι ενώ οδηγείτε.
  • Προσαρμόστε το ποδήλατό σας, ώστε να κάθεστε σε όρθια θέση.
  • Φοράτε γάντια με επένδυση.
  • Κρατήστε τα χέρια σας χαλαρά.
  • Αλλάξτε τα χερούλια ή την ταινία στο τιμόνι σας.
  • Δυναμώστε τα χέρια σας με ασκήσεις.
  • Προσπαθήστε να αλλάξετε τη θέση των χεριών σας.
  • Κάντε μία σωματομέτρηση για την προσαρμογή του ποδηλάτου.
  • Προσπαθήστε να χαλαρώσετε τη λαβή σας.

Το να βρείτε τι θα σας βοηθήσει για να διορθώσετε το μούδιασμα των χεριών σας μπορεί να είναι μια πρόκληση. Αυτό που μπορεί να βοηθήσει κάποιους μπορεί να μην λειτουργεί για εσάς. Διαβάστε παρακάτω για ιδέες για το πώς να αποτρέψετε τα μουδιάσματα των χεριών όταν κάνετε ποδήλατο.

1. Μετακινείτε τακτικά τα χέρια σας πάνω στο τιμόνι ενώ οδηγείτε

Κατά τη διάρκεια μιας βόλτας με ποδήλατο, μπορεί να είναι εύκολο να εστιάσετε στη διαδρομή και σε ότι υπάρχει γύρω σας, αλλά για να αποφύγετε το μούδιασμα στα χέρια σας, είναι σημαντικό να εστιάσετε επίσης στην τοποθέτηση των χεριών. Το να κρατάτε τα χέρια σας σε ένα μόνο σημείο του τιμονιού ενώ οδηγείτε μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα λόγω της συνεχούς πίεσης που ασκείται στους καρπούς και τα χέρια σας.

Έτσι, ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί αυτό είναι να συνεχίσετε να μετακινείτε τα χέρια σας πάνω στο τιμόνι κατά τη διάρκεια της βόλτας σας.

Μερικές φορές όταν κάνουμε ποδήλατο, μπορούμε να ασκήσουμε μεγάλη πίεση στα χέρια μας και ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους για να μετριαστεί αυτή η πίεση είναι απλά να πιάνουμε το τιμόνι σε διαφορετικά σημεία. Στην αρχή, μπορεί να μην θυμάστε να τα μετακινείτε συχνά.

Επομένως, προσπαθήστε να αποκτήσετε τη συνήθεια να κινείτε τα χέρια σας τακτικά για να βελτιώσετε την κυκλοφορία του αίματος και να βεβαιωθείτε ότι δεν βάζετε πολύ βάρος στους καρπούς σας.

Συχνά μπορεί να είναι δύσκολο να αντιληφθείτε πότε αρχίζει το μούδιασμα, καθιστώντας δύσκολο να γνωρίζετε πότε πρέπει να κινείτε τα χέρια σας. Μην αφήσετε αυτό να σας απογοητεύσει. Η ιδέα είναι να προλάβουμε το μούδιασμα. Θα πρέπει να αποτρέψετε το μούδιασμα αντί να αντιδράσετε σε αυτό. Μόλις ξεκινήσει, μπορεί να είναι δύσκολο να περάσει και θα πρέπει να περιμένετε να σταματήσει.

Επομένως, προσπαθήστε να κινείτε αρκετά τα χέρια σας πριν αισθανθείτε μούδιασμα για να μην συμβεί αυτό κατά τη διάρκεια της βόλτας σας.

Λάβετε υπόψη ότι εάν κινείτε τα χέρια σας ενώ οδηγείτε και το σώμα σας πέσει προς τα εμπρός, αυτό σημαίνει ότι βάζετε πολύ βάρος στα χέρια σας. Έτσι, εάν δυσκολεύεστε να μετακινείτε συνεχώς τα χέρια σας, προσπαθήστε να μετακινήσετε το σώμα σας για να υποβαστάζει το βάρος του.

Η κίνηση των χεριών σας είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσετε ότι δεν θα μουδιάσουν και να βεβαιωθείτε ότι δεν τους βάζετε πολύ βάρος.

2. Προσαρμόστε το ποδήλατό σας, ώστε να κάθεστε σε όρθια θέση

Αν και μπορεί να αισθάνεστε άνετα με το πώς κάθεστε στο ποδήλατό σας, μπορεί να μην είναι η καλύτερη θέση για εσάς. Εάν το σώμα σας γέρνει πολύ μπροστά, τότε μπορεί να πιέζετε περισσότερο τα χέρια και τους καρπούς σας. Η διόρθωση της στάσης σας, όπως το να κάθεστε πιο όρθια, θα μπορούσε να είναι το κλειδί για να απαλλαγείτε από αυτό το μούδιασμα.

Η σωστή στάση πάνω στο ποδήλατο είναι δύσκολο να τελειοποιηθεί, ειδικά αν έχετε ήδη μια άνετη στάση που οδηγείτε. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας να βρείτε την πιο άνετη θέση για εσάς που επίσης δεν προκαλεί πόνο ή μούδιασμα κατά τη διάρκεια της βόλτας σας.

Θα πρέπει να νοιώθετε άνετα χωρίς να πιέζετε πολύ τα χέρια σας γιατί από εκεί προέρχεται το μούδιασμα. Η μείωση αυτής της πίεσης θα οδηγήσει σε μια πιο άνετη οδήγηση.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να διορθώσετε τη στάση σας δίχως να σκύβετε τόσο μπροστά. Το κλειδί είναι ότι θα πρέπει να μπορείτε να αφήσετε τα χέρια σας από το τιμόνι χωρίς το σώμα σας να πέφτει μπροστά. Εάν όχι, αυτό σημαίνει ότι ασκείτε υπερβολική πίεση στα χέρια σας και πρέπει να κάθεστε σε πιο όρθια στάση.

3. Φοράτε γάντια με επένδυση

Τα γάντια με επένδυση είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χαλαρώσετε τη λαβή σας, ειδικά αν τα χέρια σας ιδρώνουν όταν οδηγείτε. Τα ιδρωμένα χέρια δημιουργούν ολισθηρές λαβές και πριν να το καταλάβετε, πρέπει να κρατιέστε στο τιμόνι πιο σφιχτά από ότι συνήθως. Αυτό το σφιχτό κράτημα μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα στα χέρια.

Τα γάντια βοηθούν στην ανακούφιση αυτής της σφιχτής λαβής γιατί αν τα χέρια σας ιδρώνουν, το κάνουν μόνο στο γάντι. Επίσης, τα γάντια ποδηλασίας διαθέτουν εξωτερική επένδυση που σας επιτρέπουν να έχετε πιο σφιχτό κράτημα χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια.

Έτσι, αντί να κρατιέστε τόσο σφιχτά όσο είστε χωρίς γάντια, μπορείτε να χαλαρώσετε το κράτημα σας. Αν και τα γάντια σίγουρα έχουν διαφορετική αίσθηση από το να οδηγείς με γυμνά χέρια, πρέπει να τα συνηθίσετε.

Η εύρεση του σωστού μεγέθους για γάντια μπορεί να είναι μια πρόκληση και το λάθος μέγεθος μπορεί πραγματικά να επιδεινώσει το μούδιασμα. Εάν τα γάντια σας είναι πολύ χαλαρά, τότε θα κάνουν τα χέρια σας να γλιστρήσουν στο εσωτερικό τους και θα κάνουν το κράτημα σας ακόμα πιο σφιχτό.

Γάντια για ποδηλασία δρόμου με επένδυση

Αντίθετα το να φοράτε πολύ σφιχτά γάντια μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα και απώλεια της κυκλοφορίας του αίματος. Επομένως, βεβαιωθείτε ότι τα γάντια σας είναι αρκετά σφιχτά για να μην γλιστράνε τα χέρια σας, αλλά δεν είναι άβολα όταν η γροθιά σας είναι κλειστή.

Τα γάντια ιππασίας διατίθενται σε πολλά διαφορετικά είδη, και μπορεί να σας φαίνεται υπερβολικό να βρείτε το κατάλληλο για εσάς.

4. Κρατήστε τα χέρια σας χαλαρά

Αν και το σφιχτό κράτημα και τα κλειδωμένα χέρια μπορεί να φαίνεται ότι σας δίνουν καλύτερο έλεγχο, δεν είναι ο σωστός τρόπος για να κάνετε ποδήλατο. Το να διατηρείτε τα χέρια σας χαλαρά σας βοηθά να αφαιρέσετε την περιττή πίεση από τα χέρια και τους καρπούς σας.

Το μούδιασμα των χεριών δεν προκαλείται μόνο από τη λαβή σας. Οι κραδασμοί είναι ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη όταν πρόκειται για μούδιασμα ή οποιαδήποτε ενόχληση στα χέρια και τους καρπούς σας.

Οι κραδασμοί μπορούν να αντιμετωπιστούν με μια σωστή στάση οδήγησης. Το να βεβαιωθείτε ότι τα χέρια και οι αγκώνες σας είναι χαλαροί και όχι σφιγμένοι μπορεί να σας βοηθήσει πάρα πολύ. Κρατώντας τα χέρια σφιχτά και τους αγκώνες κλειδωμένους αναγκάζει τα χέρια σας να απορροφήσουν περισσότερους κραδασμούς.

Φροντίστε, λοιπόν, να έχετε τα χέρια σας χαλαρά και να μην κλειδώνετε τους αγκώνες σας.

Εάν συνήθως έχετε σφιχτά ή τεντωμένα χέρια, τότε η χαλάρωση τους κατά τη διάρκεια της βόλτας σας θα σας κάνει να νιώσετε αμέσως διαφορετικά. Θυμηθείτε, θα πρέπει να μπορείτε να απελευθερώσετε τη λαβή σας χωρίς το σώμα σας να πέφτει μπροστά.

Εάν συμβαίνει αυτό, σημαίνει ότι ασκείτε υπερβολικό βάρος και πίεση στα χέρια σας, το οποίο θα πρέπει να κατανεμηθεί στο σώμα σας. Έτσι, κρατώντας τα χέρια χαλαρά θα σας επιτρέψει να απαλλαγείτε από αυτό το μούδιασμα και να διασφαλίσετε ότι η στάση σας είναι σωστή.

5. Αλλάξτε τα χερούλια ή την ταινία στο τιμόνι σας

Ο κύριος παράγοντας για την επιλογή των χειτολαβούν πρέπει να είναι η ανακούφιση. Το τιμόνι είναι εκεί που θα βρίσκονται τα χέρια σας καθ’ όλη τη διάρκεια της βόλτας σας. Επομένως, θέλετε να διασφαλίσετε ότι οι χειρολαβές σας είναι άνετες.

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας είναι το μέγεθος. Δεν θέλετε μια χειρολαβή που είναι πολύ μικρή για το χέρι σας. Αυτό θα δημιουργούσε μεγαλύτερη πίεση στον καρπό σας που μπορεί να προκαλέσει μούδιασμα ακόμη και πόνο.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές παραλλαγές χειρολαβών για το ποδήλατό σας. Επομένως, ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι να έχετε την πιο άνετη λαβή για εσάς που ταιριάζει στο χέρι σας.

Από εκεί και πέρα, είναι απλώς θέμα προτίμησης. Τα γάντια μπορούν επίσης να σας βοηθήσουν να κρατήσετε τη λαβή σας λίγο καλύτερα. Έτσι, σκεφτείτε να δοκιμάσετε ένα νέο κράτημα και νέα γάντια και να δείτε πώς λειτουργεί ο συνδυασμός για να διορθώσετε το μούδιασμα σας.

Για τα ποδήλατα δρόμου η επιλογή ταινίας τιμονιού παίζει και αυτή το ρόλο της όσο και το πλάτος ή το ύψος του τιμονιού. Δοκιμάστε ταινία με περισσότερο αφρώδες υλικό ή τζελ και αντικαταστήστε τα ελαστικά καλύμματα στις μανέτες αν είναι φθαρμένα.

6. Δυναμώστε τα χέρια σας με ασκήσεις

Όλοι γνωρίζουμε ότι το ποδήλατο είναι εξαιρετική άσκηση και πολλοί από εμάς δεν σκεφτόμαστε να κάνουμε άλλες ασκήσεις ενδιάμεσα. Εάν έχετε μούδιασμα στα χέρια σας, τότε πρέπει να εξετάσετε μερικές ασκήσεις χεριών που θα σας βοηθήσουν να δυναμώσετε τα χέρια σας.

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές ασκήσεις για να διαλέξετε, και πολλές ασκήσεις που χρησιμοποιούνται για ασθενείς με καρπιαίου σωλήνα είναι επίσης χρήσιμες για μυρμήγκιασμα και μούδιασμα κατά τη διάρκεια της ποδηλασίας.

Λάβετε υπόψη ότι οι ασκήσεις πρέπει να γίνονται τακτικά για να ανακουφίζετε συνεχώς το μούδιασμα σας. Οι ασκήσεις δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο όταν εμφανίζεται το μούδιασμα αλλά ως τακτική εξάσκηση για να αποφύγετε το μούδιασμα.

7. Προσπαθήστε να αλλάξετε τη θέση των χεριών σας

Κάθε ποδηλάτης έχει τη δική του προτιμώμενη λαβή και μπορεί να είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς την αλλαγή της. Ωστόσο, άλλες θέσεις μπορεί στην πραγματικότητα να αποδειχθούν πιο άνετες για εσάς και μπορεί να σας επιτρέψουν να απαλλαγείτε από την πίεση στα χέρια σας.

Οι διαφορετικές θέσεις μπορούν να αυξήσουν τη ροή του αίματος στα χέρια σας ενώ μειώνουν την πίεση, αποτρέποντας το μούδιασμα. Βεβαιωθείτε ότι έχετε δοκιμάσει οποιαδήποτε νέα θέση χεριού σε ένα ασφαλές μονοπάτι ή δρόμο χωρίς κίνηση, μόνο εάν επηρεάζει την αυτοπεποίθησή σας όταν το δοκιμάζετε για πρώτη φορά.

Αν και μπορεί να είναι δύσκολο να συνηθίσετε, οι διαφορετικές θέσεις μπορούν να προστατεύσουν τα χέρια σας από το μούδιασμα. Κρατήστε στο τιμόνι λίγο πιο πίσω ή μπροστά ή πιο κάτω. Πειραματιστείτε με όλους τους πιθανούς συνδυασμούς χωρίς να κάνετε και ακραίο.

8. Κάντε μία σωματομέτρηση για την προσαρμογή του ποδηλάτου

Το ποδήλατο με λάθος μέγεθος μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα με το σώμα σας, συμπεριλαμβανομένου του μουδιάσματος των χεριών. Χωρίς τη σωστή εφαρμογή, το σωματικό σας βάρος δεν θα κατανεμηθεί σωστά και δεν θα μπορείτε να έχετε σωστή στάση κατά τη διάρκεια της βόλτας σας.

Η επαγγελματική σωματομέτρηση για την προσαρμογή του ποδηλάτου σας μπορεί να σας δώσει μια καλύτερη ιδέα για το γιατί έχετε μούδιασμα στα χέρια. Εάν το τιμόνι σας είναι πολύ χαμηλά σε σύγκριση με τη σέλα σας, αυτό μπορεί να σας κάνει να βάζετε περισσότερο βάρος στα χέρια σας. Η προσαρμογή του ποδηλάτου σας μπορεί να σας βοηθήσει να κάνετε τις σωστές ρυθμίσεις, ώστε να είστε πιο άνετοι κατά τη διάρκεια της βόλτας σας.

Το να βεβαιωθείτε ότι το ποδήλατό σας έχει ρυθμιστεί σωστά είναι ζωτικής σημασίας για να διασφαλίσετε ότι το σωματικό σας βάρος κατανέμεται σωστά. Μερικές φορές, είναι τόσο απλό όσο να χαμηλώσετε ή να σηκώσετε τη σέλα σας για να διορθώσετε τη στάση σας, αλλά κανείς δεν θα το ξέρει καλύτερα από έναν ειδικό.

9. Προσπαθήστε να χαλαρώσετε τη λαβή σας

Πολλά από αυτά που σας βοηθούν να απαλλαγείτε από το μούδιασμα είναι απλώς η διόρθωση μικρών λαθών που κάνετε καθώς οδηγείτε. Μερικές φορές οι κακές συνήθειες μπορούν να εμποδίσουν μια άνετη βόλτα με το ποδήλατο και ένα σφιχτό κράτημα μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα.

Το δύσκολο μέρος του να μάθεις να χαλαρώνεις τη λαβή σου είναι ότι μπορεί να αισθάνεσστε ανασφάλεια στην αρχή. Πάντα νιώθουμε ότι έχουμε περισσότερο έλεγχο στα ποδήλατά μας όταν κρατιόμαστε πιο σφιχτά, ειδικά στο βουνό. Ωστόσο, αυτός ο έντονος έλεγχος θα μπορούσε να προκαλέσει μούδιασμα στα χέρια σας.

Θυμηθείτε ότι τα χέρια σας πρέπει να ακουμπούν στις λαβές και όχι να στηρίζουν το πάνω μέρος του σώματός σας. Θα πρέπει να μπορείτε να χαλαρώνετε άνετα τη λαβή σας χωρίς να αντιδρά το πάνω μέρος του σώματός σας. Εάν προκαλεί το σώμα σας να γέρνει μπροστά, τότε έχετε υπερβολική πίεση στα χέρια και τους καρπούς σας.

Προσπαθήστε να χαλαρώσετε τη λαβή σας και θα αποφύγετε το μούδιασμα στα χέρια σας αφαιρώντας την περιττή πίεση.

Πώς να σταματήσετε το μούδιασμα στα χέρια όταν κάνετε ποδήλατο

Ένας συνδυασμός αυτών των συμβουλών και μεθόδων θα διασφαλίσει ότι τα χέρια σας έχουν συνεχή κυκλοφορία αίματος ενώ οδηγείτε, δίνοντάς σας περισσότερη άνεση και ευελιξία κατά τη διάρκεια μεγάλων αποστάσεων.

Συμπέρασμα

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να σας προκαλούν μούδιασμα και αυτό καθιστά δύσκολη τη διάγνωση του προβλήματος. Επομένως, δοκιμάστε τις παραπάνω ιδέες για να διασφαλίσετε ότι αξιοποιείτε στο έπακρο τις βόλτες με το ποδήλατό σας και να κάνετε αυτό που αγαπάτε χωρίς να φοβάστε το μούδιασμα. Εάν το μούδιασμα επιμένει ή συνεχίζει να σας ενοχλεί, φροντίστε να επισκεφτείτε το γιατρό σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο