Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να Ακτινολογήσετε Ένα Τροχό

ακτινολόγηση 01

Οι εργασίες για ένα στρογγυλό τροχό περιλαμβάνουν την ακτινική, πλευρική, κεντραρισμένη και την προένταση των ακτίνων.

Η ακτινολόγηση ενός τροχού είναι μια λεπτή διαδικασία που απαιτεί χρόνο και υπομονή. Σε αυτό το άρθρο θα προσπαθήσω να δείξω τις πολλές πτυχές όσο το δυνατόν πιο ξεκάθαρα. Ιδανικά θα θέλετε να έχετε μια βάση στήριξης τροχών (ακτινολόγο), καλό φωτισμό και άνετο χώρο εργασίας.

Συμβουλές Ακτινολόγησης

Εάν δεν διαθέτετε βάση στήριξης , οι πλευρικές ρυθμίσεις μπορούν να γίνουν πάνω στο ποδήλατο χρησιμοποιώντας τα τακάκια των φρένων σας ως οδηγό. Είτε κάνετε αυτή την εργασία στον ακτινολόγο ή με τον τροχό στο ποδήλατό σας, θα σας συνιστούσα να αφαιρέσετε το ελαστικό πριν ξεκινήσετε. Για ακτινικές ρυθμίσεις ή προσαρμογές για το πάνω και κάτω, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα L ως οδηγό προσαρτώντας το στο πιρούνι ή το πλαίσιο σας.

Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιείτε κλειδί ακτίνων σωστού μεγέθους για να μην καταστρέψετε τα καψούλια.

Πριν ξεκινήσετε, επιθεωρήστε προσεκτικά τον τροχό σας για τυχόν λυγισμένες ή σπασμένες ακτίνες. Βεβαιωθείτε ότι τα ρουλεμάν του κέντρου σας δεν παίζουν καθόλου και, στη συνέχεια, ρίξτε προσεκτικά μια σταγόνα λάδι αλυσίδας σε όλες τις οπές στα καψούλια των ακτίνων σας.

Το σπείρωμα στα καψούλια είναι δεξιόστροφο, αλλά ενώ χρησιμοποιείτε τον τροχό, θα κοιτάτε το καψούλι ανάποδα, επομένως πρέπει να περιστρέψετε το κλειδί ακτίνων δεξιόστροφα για να χαλαρώσει και αριστερόστροφα για να σφίξετε.

Βεβαιωθείτε ότι η ακτίνα δεν περιστρέφεται με τη καψούλι, κάτι που θα την κάνει να στρίψει και να σπάσει. Εάν γυρίσει, απλώστε λίγο ελαφρύ λάδι στο σπείρωμα του καψουλιού και δοκιμάστε ξανά.

Εάν μια ακτίνα σπάσει ενώ κάνετε ακτινολόγηση, θα εκτοξευθεί από την τρύπα στο στεφάνι του τροχού με μεγάλη δύναμη, γι’ αυτό προσέξτε να μην τοποθετήσετε το πρόσωπό σας στην ίδια ευθεία με το στεφάνι. Τα γυαλιά ασφαλείας συνιστώνται ιδιαίτερα.

Ακτινικές (Κάθετες) Ρυθμίσεις

Για να ελέγξετε την ακτινική ευθυγράμμιση, τοποθετήστε τον οδηγό κοντά στο υψηλότερο σημείο στην εξωτερική άκρη της ζάντας. Βρείτε τα ψηλά σημεία στο στεφάνι περιστρέφοντας τον τροχό και διορθώστε τα σφίγγοντας ομοιόμορφα τις αριστερές και τις δεξιές ακτίνες. Διορθώστε τυχόν χαμηλά σημεία χαλαρώνοντας εξίσου τις ακτίνες στην επηρεασμένη περιοχή.

Σφίξτε ή χαλαρώστε τις ακτίνες σε βήματα 1/4 της στροφής. Για παράδειγμα, εάν η επηρεασμένη περιοχή εκτείνεται σε μήκος τεσσάρων ακτίνων, σφίξτε και τις τέσσερις ακτίνες κατά 1/4 στροφής και, στη συνέχεια, σφίξτε τις δύο μεσαίες ακτίνες άλλο 1/4 στροφής. Στη συνέχεια ελέγξτε ξανά την ακτινική ευθυγράμμιση και επαναλάβετε τη διαδικασία όπως χρειάζεται.

Πλαϊνές (Αριστερά-Δεξιά) Προσαρμογές

Για να ελέγξετε την πλευρική ρύθμιση, τοποθετήστε τον οδηγό κοντά στο πλευρικό τοίχωμα του στεφανιού και αναζητήστε σημεία που εξέχουν και στις δύο πλευρές. Για να διορθώσετε ένα αριστερό ή δεξί σημείο, σφίξτε την ακτίνα που ξεκινάει από στην απέναντι πλευρά του κέντρου και χαλαρώστε εξίσου την ακτίνα που οδηγεί στην ίδια πλευρά με το σημείο που εξέχει.

Ακριβώς όπως οι ακτινικές ρυθμίσεις, σφίξτε ή χαλαρώστε τις ακτίνες σε βήματα 1/4. Και πάλι εάν η επηρεασμένη περιοχή εκτείνεται σε τέσσερις ακτίνες, χαλαρώστε και σφίξτε και τις τέσσερις ακτίνες κατά 1/4 στροφής και, στη συνέχεια, χαλαρώστε και σφίξτε τις δύο μεσαίες ακτίνες άλλο 1/4 της στροφής.

Ελέγξτε ξανά την πλευρική ευθυγράμμιση και προσαρμόστε ξανά όπως χρειάζεται. Θυμηθείτε ότι στον πίσω τροχό, οι ακτίνες της δεξιάς πλευράς έχουν μικρότερη γωνία και επηρεάζουν την πλευρική κίνηση λιγότερο από την αριστερή. Οι ακτίνες της αριστερής πλευράς έχουν μεγαλύτερη γωνία και επηρεάζουν την ακτινική ευθυγράμμιση λιγότερο από τη δεξιά. Για να αντισταθμιστεί αυτή η διαφορά, οι ακτίνες της δεξιάς πλευράς θα πρέπει να ρυθμίζονται δύο στροφές για κάθε μία στροφή αριστερά.

Κεντράρισμα

Οι ζάντες πρέπει να είναι ακριβώς στο κέντρο μεταξύ των παξιμαδιών του άξονα. Για να το ελέγξετε αυτό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε είτε ένα εργαλείο κεντραρίσματος είτε το πλαίσιο σας για να ελέγξετε τη μέτρηση σε κάθε πλευρά.

Εάν το στεφάνι είναι εκτός κέντρου, τραβήξτε το προς οποιαδήποτε κατεύθυνση σφίγγοντας εξίσου όλες τις ακτίνες στη μία πλευρά κατά το 1/4 της στροφής και χαλαρώνοντας όλες τις ακτίνες από την άλλη. Στη συνέχεια ελέγξτε ξανά την ευθυγράμμιση και επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι να κεντραριστεί το στεφάνι.

Τάση των ακτίνων

Για να ελέγξετε την τάση των ακτίνων, κτυπήστε με το δάκτυλό σας κάθε ακτίνα στη μέση και ακούστε τον ήχο. Στον μπροστινό τροχό, όλες οι ακτίνες πρέπει να ακούγονται το ίδιο και στις δύο πλευρές. Στον πίσω τροχό, κάθε πλευρά θα πρέπει να ακούγεται ελαφρώς διαφορετικά, αλλά οι ακτίνες σε κάθε πλευρά πρέπει να ακούγονται το ίδιο με την άλλη.

Οι περισσότεροι δεν έχουν το ειδικό εργαλείο που μετράει την τάση των ακτίνων, επομένως είναι καλή ιδέα να συγκρίνετε τον ήχο των ακτίνων σας με τον ήχο ενός τροχού που ήδη γνωρίζετε ότι έχει σωστή τάση. Να θυμάστε ότι οι αλλαγές ακτίνων επηρεάζουν ολόκληρο τον τροχό, επομένως μπορεί να χρειαστεί να επαναλάβετε αυτά τα βήματα αρκετές φορές προτού ολοκληρωθεί η ακτινολόγηση.

Προένταση (Πάτημα) των ακτίνων

ακτινολόγηση 02

Αφού ο τροχός είναι σωστός, θα πρέπει πάντα να πατάτε τις ακτίνες και να τις ρυθμίζετε ξανά πριν κάνετε την βόλτα σας. Εάν δεν το κάνετε αυτό, ενδέχεται να προκληθούν σπασμένες ακτίνες αργότερα. Υπάρχουν δύο τρόποι για να γίνει αυτό. Ο πρώτος τρόπος είναι να συμπιέσετε μεταξύ τους τις παράλληλες ακτίνες και στις δύο πλευρές του τροχού. Η δεύτερη μέθοδος περιλαμβάνει να ακουμπάτε τον τροχό στο πλάι στο πάτωμα και να πιέζετε απαλά προς τα κάτω και στις δύο πλευρές του στεφανιού, σε όλη τη διαδρομή γύρω από τον τροχό σε βήματα του 1/8.

Μετά την προένταση των ακτίνων θα πρέπει συνήθως να επανελέγξετε και να κάνετε κάποιες μικρές προσαρμογές. Εάν μετά την πίεση του τροχού παρατηρήσετε ότι το στεφάνι σας έχει παραμορφωθεί πολύ, σημαίνει ότι η τάση της ακτίνας σας είναι πολύ υψηλή. Χαλαρώστε όλες τις ακτίνες κατά το 1/2 της στροφής και επαναφέρετε τον τροχό.

Μετάβαση στο περιεχόμενο