Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πώς να αγοράσετε ένα φτηνό ποδήλατο που θα το έχετε για πάντα

Το ποδήλατό μου είναι μια από τις καλύτερες επενδύσεις που έχω κάνει ποτέ. Μου επέτρεψε να αναπνέω περισσότερο καθαρό αέρα και να έχω σαφώς καλύτερη σωματική και ψυχική υγεία. Έχει κάνει την καρδιά μου ισχυρότερη, με βοήθησε στο να μην πάρω παραπανίσια κιλά και μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίσω όλα τα μέρη γύρω από την πόλη μου.

Εκτός από το να μου προσφέρει κάτι υγιεινό και διασκεδαστικό να κάνω, η ποδηλασία μου εξοικονόμησε και αρκετά χρήματα. Λόγω του ποδηλάτου μου, μπόρεσα να μετακινηθώ από και προς τη δουλειά κάθε μέρα της εβδομάδας για πάνω από δέκα επτά χρόνια, εξοικονομώντας μέχρι στιγμής αρκετές χιλιάδες ευρώ από τα καύσιμα, συντήρηση και επισκευές για το αυτοκίνητό μου. Ως εκ τούτου μετά από αρκετά χρόνια μπόρεσα με αυτές τις οικονομίες να αγοράσω το δικό μου σπίτι, που μάλλον θα ήταν αδύνατον αν πήγαινα στη δουλειά όλα αυτά τα χρόνια με το αυτοκίνητο.

Το ποδήλατό μου πλέον είναι τόσο πολύτιμο για μένα που είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής μου.

Πόσο κοστίζει ένα καλό ποδήλατο;

Μια κοινή παρανόηση σχετικά με τις τιμές των ποδηλάτων προέρχεται από το τμήμα αθλητικών ειδών των περισσότερων μεγάλων πολυκαταστημάτων στην χώρα μας. Εάν κάνετε μια βόλτα σε ένα από αυτά τα πολυκαταστήματα και ρίξτε μια ματιά στις τιμές, φαίνεται πιθανό να αγοράσετε ένα ολοκαίνουργιο, πλήρως συναρμολογημένο ποδήλατο ενηλίκων για 150€. Μπορεί τέτοια καταστήματα να έχουν ασυναγώνιστες τιμές σε πολλά προϊόντα αλλά δυστυχώς, δεν πουλάνε πραγματικά ποδήλατα. Πωλούν πολλά βαριά αντικείμενα που μοιάζουν να λειτουργούν σαν ποδήλατα έως ότου αρχίσουν να χαλάνε λίγους μήνες αργότερα.

Μια άλλη δημοφιλής λανθασμένη αντίληψη είναι στο άλλο άκρο του φάσματος: Όταν ρωτάτε κάποιον που πραγματικά κάνει ποδήλατο για επίδειξη, θα ακούτε πάντα τις λεπτομέρειες του ποδηλάτου των 4.000 ευρώ από ανθρακονήματα ή κάτι παρόμοιο με τετραψήφιο κόστος. Είναι σίγουρο ότι θα είναι ένα υπέροχο ποδήλατο, αλλά είναι επίσης πολύ πιο ακριβό από όσα πρέπει να πληρώσετε εάν δεν είστε επαγγελματίας ποδηλάτης.

Τα ποδήλατα είναι αρκετά απλά οχήματα. Όταν αγοράζετε ένα που έχει κατασκευαστεί σωστά και το συντηρείτε συχνά, ένα ποδήλατο μπορεί να διαρκέσει πολλές δεκαετίες. Το συμπέρασμα είναι ότι ένα παλιό, μεταχειρισμένο ποδήλατο μπορεί να λειτουργεί εξίσου καλά όσο και ένα ολοκαίνουργιο. Γιατί λοιπόν να πληρώσετε την πλήρη τιμή όταν δεν χρειάζεται;

Το πρώτο μου ποδήλατο ήταν μία καινούργια κούρσα που κόστισε 350€, αλλά στην πραγματικότητα χρειάστηκαν άλλα τόσα για να προσθέσω όλο τον απαραίτητο ρουχισμό και εξοπλισμό για την καθημερινή μου μετακίνηση από και προς τη δουλειά που εκείνη την εποχή ήταν μία απόσταση 30km.

Κατά γενικό κανόνα, μπορείτε να αποκτήσετε ένα πραγματικά ωραίο μεταχειρισμένο ποιοτικό ποδήλατο από 400 έως 800 €. Ένα ολοκαίνουργιο ποδήλατο με παρόμοια ποιότητα κατασκευής και χαρακτηριστικά θα σας κοστίσει περίπου 600 έως 1200 €. Εν πάση περιπτώσει μπορείτε και να πληρώσετε παραπάνω για καλύτερα εξαρτήματα που δεν θα κάνουν όμως καμία διαφορά στον μέσο αναβάτη που θέλει απλά να κάνει τη βόλτα του.

Ένας άλλος λόγος που ίσως προτιμήσετε τα μεταχειρισμένα ποδήλατα είναι ότι, όταν έχουν υποτιμηθεί στην τιμή με την ταξινόμησή τους ως μεταχειρισμένα, δεν υποτιμούνται πολύ περισσότερο με την πάροδο του χρόνου. Έτσι όταν θέλετε να πουλήσετε το μεταχειρισμένο ποδήλατο που έχετε αγοράσει, μπορείτε να καταφέρετε να ανακτήσετε το 100% της αρχικής τιμής αγοράς!

Τι είδους ποδήλατο να αγοράσετε

Εκτός από τα εξειδικευμένα μοντέλα όπως τα ποδήλατα downhill, τριάθλου ή τα ηλεκτρονικά ποδήλατα, υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι ποδηλάτων που πρέπει να λάβετε υπόψη:

Τα ποδήλατα βουνού που έχουν συνήθως παχύτερα, ελαστικά με ανάρτηση κατάλληλα για χωματόδρομους. Το τιμόνι τους είναι συνήθως ίσιο και ο αναβάτης κάθεται σε όρθια θέση.

Τα ποδήλατα δρόμου έχουν λεπτότερα ελαστικά και τείνουν να είναι ελαφριά χωρίς ανάρτηση, κατασκευασμένα για ταχύτητα και προπόνηση σε άσφαλτο. Το τιμόνι τους είναι στριμμένο προς τα κάτω και ο αναβάτης συνήθως γέρνει προς τα εμπρός.

Τα υβριδικά ποδήλατα που έχουν έναν συνδυασμό χαρακτηριστικών ποδηλάτου βουνού και ποδηλάτου δρόμου. Τις περισσότερες φορές χρησιμοποιούνται σε άσφαλτο, αλλά μπορούν να πάνε και σε χαλικόδρομο ή χωματόδρομο.

Για κάποιο περίεργο λόγο, πολλοί άνθρωποι αρχικά έλκονται από τα ποδήλατα βουνού. Αλλά αν σκοπεύετε να κάνετε βόλτες κυρίως στη γειτονιά σας ή γύρω από την πόλη, δεν είναι η καλύτερη επιλογή. Όταν οδηγείτε ένα ποδήλατο βουνού στο δρόμο, θα πρέπει να ασκήσετε περισσότερη δύναμη συνολικά, η οποία θα τείνει να σας κουράζει πιο γρήγορα. Αγοράστε ένα ποδήλατο βουνού μόνο εάν σκοπεύετε να κάνετε πολύ συχνά βόλτα σε χωματόδρομο και μονοπάτια.

Όταν επιλέγετε ένα ποδήλατο, σκεφτείτε ποια χαρακτηριστικά είναι πραγματικά σημαντικά και εστιάστε σε αυτά τα λίγα πράγματα. Για παράδειγμα, το βάρος ενός ποδηλάτου κάνει μια τεράστια διαφορά στο πόση δύναμη χρειάζεται για να το οδηγήσετε – ένα ελαφρύ ποδήλατο είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά όταν δεν θα πάτε με αυτό στο βουνό.

Αλλά όταν αρχίζετε να προσθέτετε εξαρτήματα, όπως μια ανάρτηση ή δισκόφρενα, αυτά κοστίζουν και προσθέτουν βάρος. Ωστόσο τα πολύ ελαφριά ποδήλατα που δεν έχουν αυτά τα εξαρτήματα κοστίζουν μια περιουσία.

Κατά τον ίδιο τρόπο, προσέξτε ποδήλατα που είναι υπερβολικά όμορφο. Εάν ένα ποδήλατο συνοδεύεται από ωραία φτερά, αυτοκόλλητα, κόρνα, όμορφα φώτα και χρώματα ή και ένα μεγάλο καλάθι, οι πιθανότητες είναι ότι πληρώνετε για αισθητική και επιπλέον βάρος αντί και ποιοτικά ανταλλακτικά. Λιγότερο είναι περισσότερο.

Λοιπόν, ποιες είναι οι καλύτερες μάρκες ποδηλάτων που πρέπει να προσέξετε ; Ανεξαρτήτως από τη μάρκα ποδηλάτου που θα επιλέξετε αυτό που πρέπει να προσέξετε είναι τα ποιοτικά εξαρτήματα φρένων και ταχυτήτων. Μάρκες όπως η IDEAL και Scott είναι εξοπλισμένα με αξιόπιστα ανταλλακτικά Shimano και επώνυμα περιφερειακά εξαρτήματα.

Πού να αγοράσετε ένα ποδήλατο

Όπως είναι αρκετά προφανές δεν συνιστώ να αγοράσετε ένα ποδήλατο από τα μεγάλα πολυκαταστήματα και ότι μπορείτε μακροπρόθεσμα να κερδίσετε πολύ περισσότερα χρήματα με το να επιλέξετε ένα ποδήλατο από το τοπικό σας κατάστημα ποδηλάτων.

Στο κατάστημά μας θα σας βοηθήσουν να μάθετε ποιο μέγεθος και στυλ ποδηλάτου σας ταιριάζει καλύτερα στο ύψος, τον τύπο του σκελετού και ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Μπορείτε επίσης να κάνετε μία δοκιμαστική βόλτα με διάφορα ποδήλατα και να δείτε ποια χαρακτηριστικά σας αρέσουν καλύτερα.

Τα αξεσουάρ που χρειάζεστε

Φώτα

Για φώτα ποδηλάτου, σας προτείνω Cateye. Είναι πραγματικά στερεά, ανθεκτικά στο νερό και δεν χρειάζεται να αγοράζετε συνεχώς μπαταρίες, καθώς είναι επαναφορτιζόμενα μέσω USB. Εάν οδηγείτε σε περιοχές με πλήρη φωτισμό, ίσως θελήσετε να επιλέξετε την εξαιρετικά φωτεινή έκδοση 800 lumen.

Τρόμπα

Θα πρέπει να φουσκώνετε τα ελαστικά σας τακτικά. Βεβαιωθείτε ότι έχετε μια αεραντλία ελαστικών που λειτουργεί τόσο με βαλβίδες Presta όσο και με βαλβίδες Schrader. Θα χρειαστείτε οπωσδήποτε μία αεραντλία δαπέδου για το σπίτι επειδή είναι ευκολότερα στη χρήση όπως επίσης και μία μία μικρή χειρός που θα έχετε μαζί σας σε περίπτωση που πάθετε λάστιχο.

Κράνος

Μην βιαστείτε για να αγοράσετε ένα φανταχτερό, ακριβό κράνος. Απλά πάρτε κάτι οικονομικό που ταιριάζει στο προσωπικό σας στυλ. Μπορείτε να τα περιηγηθείτε στο ηλεκτρονικό μας κατάστημα ή να μας επισκεφθείτε αν θέλετε να το δοκιμάσετε πρώτα. Είναι άκρως απαραίτητο.

Κλειδαριά

Εάν σκοπεύετε να αφήσετε για λίγο το ποδήλατό σας σε δημόσιο χώρο, χρειάζεστε οποσδήποτε μια κλειδαριά. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι και προστατεύουν από διαφορετικά πράγματα. Μια κλειδαριά συρματόχοινου (τουλάχιστον 1,5 μέτρο) που τυλίγεται γύρω από τους δύο τροχούς και το σκελετό του ποδηλάτου. Αυτό σας προστατεύει από περιστασιακή κλοπή, συμπεριλαμβανομένης της κλοπής τροχών (ναι, αυτό είναι πιθανό), αλλά σας αφήνει εκτεθειμένους σε σοβαρούς κλέφτες με κόφτες. Μία κλειδαριά πέταλο U-lock (σε σχήμα U) είναι σχεδόν αδύνατο να κοπεί, αλλά δεν μπορεί να ασφαλίσει και τους δύο τροχούς σας ταυτόχρονα (τουλάχιστον όχι χωρίς να αφαιρέσετε τον μπροστινό τροχό). Εάν θέλετε να είστε πραγματικά σίγουροι ότι δεν θα σας το κλέψουν, χρησιμοποιήστε και τα δύο σε συνδυασμό.

Παγουροθήκη

Οι περισσότερες είναι αλουμινίου και δεν κοστίσουν ακριβά.

Θήκη και εφαρμογή πλοήγησης για το κινητό σας

Όσον αφορά τους παλμογράφους τα βατόμετρα και τα έξυπνα ρολόγια, μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να πετάξετε αρκετά λεφτά εκτός και αν κάνετε συστηματική προπόνηση, αλλά πιστεύουμε ότι είναι υπερβολικά. Το κινητό σας διαθέτει ήδη ενσωματωμένο GPS και υπάρχουν πληθώρα εφαρμογών που καταγράφουν την ταχύτητα, την απόσταση, τη διαδρομή και τις κατά προσέγγιση θερμίδες που καταναλώνετε στις βόλτες σας.

Εάν χρησιμοποιείτε το τηλέφωνό σας για πλοήγηση ή παρακολούθηση της διαδρομής, μπορείτε να το στερεώσετε στο το τιμόνι σας με μια θήκη τηλεφώνου, αλλά προσέξτε να ταιριάζει στις διαστάσεις του κινητού σας.

Συντήρηση και επισκευές

Τέλος, σκεφτείτε τα είδη συντήρησης. Ίσως θελήσετε να πάρετε κάποιο λιπαντικό αλυσίδας , ένα κιτ επιδιόρθωσης ελαστικού και ένα πολυεργαλείο. Μπορείτε να τα έχετε μαζί σας σε ένα τσαντάκι που συνήθως στερεώνεται κάτω από τη σέλα.

Τώρα που είστε έτοιμοι, ήρθε η ώρα να βάλετε λίγο αντηλιακό και να ξεκινήσετε. Και αν θέλετε το ποδήλατό σας να σας αποφέρει χρήματα, αφήστε το αυτοκίνητό σας στο σπίτι και σας συνιστώ ανεπιφύλακτα να πάτε με το ποδήλατο στη δουλειά ή να το χρησιμοποιήσετε για τις καθημερινές σας μετακινήσεις.

Μετάβαση στο περιεχόμενο