Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πως να επιλέξετε ένα κράνος ποδηλάτου

Πρωταρχικός σκοπός ενός κράνους είναι η προστασία σε περίπτωση σύγκρουσης ή πτώσης. Τα περισσότερα κράνη προσφέρουν καλή προστασία, αερισμό και άνεση. Ένα καλό κράνος είναι απαραίτητο μέρος του εξοπλισμού σας και σε όλους τους αγώνες ποδηλασίας το κράνος είναι υποχρεωτικό.

Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από κράνη στο εμπόριο που μπορεί η επιλογή να είναι δύσκολη αν είστε αρχάριος και θέλετε να αγοράσετε το πρώτο σας κράνος. Από αεροδυναμικά κράνη αγώνων χρονομέτρου έως με πλήρη προστασία full face παρόμοια μ’ αυτά που φοράνε οι μοτοσυκλετιστές, οι επιλογές μπορεί να φαίνονται ατελείωτες. Θα αναλύσουμε τις κατηγορίες στις οποίες εμπίπτουν τα κράνη ποδηλάτων και θα εξετάσουμε επίσης τις καινοτομίες που διαμορφώνουν την αγορά και τι πρέπει να προσέξετε όταν αγοράζετε ένα καινούργιο κράνος.

ΒΡΕΙΤΕ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΣΑΣ ΜΕΓΕΘΟΣ

Ένα κράνος ποδηλάτου πρέπει να ταιριάζει απόλυτα και άνετα στο κεφάλι σας, ενώ παρέχει προστασία στα πιο σημαντικά μέρη. Η εύρεση ενός κράνους που ταιριάζει σωστά είναι ζωτικής σημασίας για την ασφάλειά σας, εάν ένα κράνος είναι πολύ μεγάλο ή πολύ μικρό, δεν προστατεύει με τον τρόπο που θα έπρεπε. Μετρήστε με μια μεζούρα γύρω από την περιφέρεια στο κεφάλι σας, που είναι περίπου 2,5 cm πάνω από τα φρύδια σας. Κάντε αυτήν τη μέτρηση 2 ή 3 φορές, ώστε να είστε σίγουροι ότι είναι ακριβής. Με αυτή τη μέτρηση, θα έχετε τώρα μια καλή ιδέα για το μέγεθος του κράνους που χρειάζεστε. Ο παρακάτω πίνακας δίνει μια καλή ιδέα για το μέγεθος του κράνους που πρέπει να αναζητήσετε με βάση τη μέτρηση του κεφαλιού σας.

Όταν φοράτε ένα κράνος για πρώτη φορά, βεβαιωθείτε ότι έχετε ρυθμίσει το σύστημα συγκράτησης του κράνους έτσι ώστε να είναι σφιχτό, αλλά όχι πάρα πολύ, και να ρυθμίσετε το λουράκι του πηγουνιού, ώστε να μπορείτε να ανοίξετε το στόμα σας άνετα, αλλά έτσι ώστε να μη μπορείτε να σύρετε τον ιμάντα έξω από το πηγούνι σας. Επίσης οι διχάλες της ένωσης του ιμάντα πρέπει να ρυθμίζονται έτσι ώστε να βρίσκονται ακριβώς κάτω από το λοβό των αυτιών σας.

ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΡΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Όλα τα κράνη που θα βρείτε στο κατάστημά μας συμμορφώνονται με το πρότυπο EN 1078, το ευρωπαϊκό πρότυπο ασφάλειας για όλα τα ποδηλατικά κράνη. Η συμμόρφωση με αυτό το πρότυπο διασφαλίζει ότι έχει δοκιμαστεί ένα κράνος για ορισμένα κριτήρια, όπως οπτικό πεδίο, ιδιότητες απορρόφησης κραδασμών, ιδιότητες συστήματος συγκράτησης, όπως ιμάντες και στηρίγματα στερέωσης, καθώς και σήμανση και πληροφορίες.

MIPS

Το Σύστημα Προστασίας Κρούσης Πολλαπλής Κατεύθυνσης (MIPS) είναι μια τεχνολογία «slip-level» που λειτουργεί μέσα σε ένα κράνος ποδηλάτου για τη μείωση των δυνάμεων περιστροφής που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της πρόσκρουσης. Η επιστήμη πίσω από το MIPS είναι ότι μιμείται την άμυνα του σώματος για την προστασία του εγκεφάλου από περιστροφικές δυνάμεις κατά την πρόσκρουση. Η επένδυση MIPS μέσα στο κράνος θα γλιστρήσει πολύ ελαφρά κατά την πρόσκρουση, η οποία ανακατευθύνει τη μεταφορά ενέργειας και μειώνει τις περιστροφικές δυνάμεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να προκαλέσουν τραυματισμό στον εγκέφαλο.

Η αίσθηση και η εφαρμογή ενός κράνους εξοπλισμένου με MIPS δεν διαφέρει από αυτό που δεν είναι εξοπλισμένο με MIPS. Αναγνωρισμένο από το κίτρινο σήμα MIPS, σχεδόν όλες οι μεγάλες μάρκες κρανών παράγουν πλέον πολλά κράνη εξοπλισμένα με MIPS.

KOROYD

Σχεδιασμένο ως απορροφητής ενέργειας, το Koroyd είναι ένα μοναδικό σύστημα προστασίας που είναι πλήρως διαπνέον και λειτουργεί ως επιβραδυντής ενέργειας σε μία πρόσκρουση. Χιλιάδες συμ-πολυμερείς εξωθημένοι σωλήνες συγκολλιούνται μεταξύ τους για να δημιουργήσουν μια δομή που βρίσκεται μέσα στο εξωτερικό κέλυφος του κράνους και, κατά την πρόσκρουση, συμπιέζονται με ελεγχόμενο τρόπο για τη μείωση των δυνάμεων πρόσκρουσης.

WAVECEL

Το WaveCel είναι μια πτυσσόμενη κυτταρική δομή που απορροφά την ενέργεια από μια πρόσκρουση και λειτουργεί αποτελεσματικά για την αποφυγή διάσεισης. Αναπτύχθηκε από έναν βιομηχανικό και έναν ορθοπεδικό χειρουργό που ήθελαν να λύσουν το πρόβλημα των τραυματικών εγκεφαλικών τραυματισμών, είναι η πρώτη προηγμένη τεχνολογία κράνους που έλαβε χρηματοδότηση από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.

ΤΥΠΟΙ ΚΡΑΝΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ

Τα κράνη ποδηλάτου έχουν σχεδιαστεί ειδικά για το κάθε είδος ποδηλασίας, είτε πρόκειται για αγώνες χρονομέτρου, downhill ή μετακινήσεις στην πόλη. Τα σχεδιαστικά χαρακτηριστικά κάθε κράνους θα λάβουν υπόψη τις μοναδικές απαιτήσεις ενός συγκεκριμένου στυλ οδήγησης.

Τα κράνη για ποδήλατα δρόμου έχουν σχεδιαστεί για να είναι ελαφριά και αεροδυναμικά ενώ είναι άνετα για οδήγηση έως και 6 ή 7 ώρες σε μεγάλες αποστάσεις. Τα συστήματα συγκράτησης κράνους ποδηλάτου δρόμου είναι εύκολα ρυθμιζόμενα ακόμη και όταν οδηγείτε για μεγαλύτερη άνεση και ευελιξία. Υπάρχουν γενικά δύο κατηγορίες κράνους ποδηλασίας δρόμου – αυτά που έχουν σχεδιαστεί για να είναι αεροδυναμικά και αυτά όπου η χρήση τους να επικεντρώνεται στον αερισμό για ζεστό καιρό και ορεινή οδήγηση.

Ένα κράνος MΤΒ για ποδήλατο βουνού θα έχει ως πρωταρχικό μέλημά του την προστασία, πάνω απ ‘όλα. Κατά την οδήγηση στα μονοπάτια είναι πιθανό να περιτριγυρίζεστε από βράχια, δέντρα και άλλα πράγματα που μπορούν να προκαλέσουν κάποιο δυσάρεστο τραυματισμό σε περίπτωση που πέσετε από το ποδήλατο. Τέτοια κράνη προσφέρουν εκτεταμένη προστασία γύρω από το πίσω μέρος του κεφαλιού, είναι γενικά καλά αεριζόμενα και κάποια άλλα διαθέτουν εμπρόσθια κάλυψη προσώπου για επιπλέον θωράκιση.

Τα κράνη MTB πλήρους προσώπου (full face) προτιμούνται από τους αναβάτες κατάβασης για επιπρόσθετη προστασία καθώς φτάνουν σε απίστευτα υψηλές ταχύτητες κατά τη διάρκεια της κατάβασης.

Πολλά κράνη πόλης διαθέτουν χαρακτηριστικά βελτίωσης της ορατότητας, όπως ένα ενσωματωμένο φως LED στο πίσω μέρος του κράνους όπως επίσης ανακλαστικούς ιμάντες και αυτοκόλλητες ετικέτες για βελτιωμένη ορατότητα.

Υπάρχει μια τόσο μεγάλη γκάμα παιδικών κρανών για να διαλέξετε που μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζετε ότι παίρνετε το σωστό. Θα συνιστούσαμε να αγοράσετε στο παιδί σας ένα κράνος αμέσως μόλις μπορεί να ανέβει σε ένα ποδήλατο, με αυτόν τον τρόπο συνηθίζει να συνδέει το ποδήλατο με το κράνος. Όπως και με τους ενήλικες, είναι σημαντικό να διασφαλίζετε ότι έχετε το σωστό μέγεθος, επομένως είναι καλύτερο το παιδί να είναι μαζί σας στο κατάστημα για να διαλέξετε αυτό που του ταιριάζει. Η εμφάνιση του κράνους θα διαφέρει ελαφρώς ανάλογα με την ηλικία του παιδιού για το οποίο έχει σχεδιαστεί, για τα βρέφη ένα κράνος ποδηλάτου θα προσφέρει περισσότερη κάλυψη στο πίσω μέρος του κεφαλιού, ενώ τα κράνη για μεγαλύτερα παιδιά θα μοιάζουν περισσότερο με ένα κράνος για ενήλικες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο