Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΟΣΟ ΑΞΙΖΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΕΝΟΣ ΦΘΗΝΟΥ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ;

Αξίζει να αγοράσετε ένα φθηνό ποδήλατο ή όχι

Η ερώτηση για το αν πρέπει να αγοράσω ή όχι ένα φθηνό ποδήλατο είναι κάτι που μας απασχολεί συχνά. Όλοι αναζητούν πάντα μια καλή ευκαιρία. Ίσως αναρωτηθείτε, ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός φθηνού και ενός ακριβού ποδηλάτου; Αυτή είναι μια περίπλοκη ερώτηση που πρέπει να απαντηθεί.

Σε γενικές γραμμές, η μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα σε ένα φτηνό και ακριβό ποδήλατο είναι η ποιότητα. Όταν λέω ποιότητα, μιλάω για το πώς συναρμολογείται το ποδήλατο. Τις περισσότερες φορές θα παρατηρήσετε ότι οι προδιαγραφές είναι οι ίδιες τόσο για ένα φτηνό όσο και για ένα ακριβό ποδήλατο.

Για παράδειγμα, και τα δύο ποδήλατα μπορεί να διαθέτουν σκελετό αλουμινίου.

Ως αποτέλεσμα, ένας καταναλωτής μπορεί να πιστεύει ότι τα ποδήλατα είναι ίδιας ποιότητας αφού αποτελούνται από τα ίδια υλικά. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει καθόλου. Σε αυτή την περίπτωση, η διαφοροποίηση είναι ότι υπάρχουν πολλές ποιότητες αλουμινίου. Κατά συνέπεια, αυτό έχει ως αποτέλεσμα το ένα να είναι ελαφρύτερο και πιο ανθεκτικό από το άλλο.

Το κόστος της συναρμολόγησης στην τιμή του ποδηλάτου

Ένας άλλος παράγοντας που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι η διαδικασία συναρμολόγησης, η οποία συνοψίζεται σε δύο κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία είναι ο τόπος συναρμολόγησης. Συχνά τα πιο ακριβά ποδήλατα προέρχονται από εξειδικευμένες εταιρείες ποδηλάτων. Αυτό συμβαίνει επειδή περιλαμβάνουν την επιβάρυνση της εργασίας. Αυτός είναι ο λόγος που ένα ποδήλατο δρόμου είναι πιο ακριβό από ένα άλλο/ Με ένα ακριβό ποδήλατο, θα διαπιστώσετε επίσης ότι ο κατασκευαστής επένδυσε περισσότερο χρόνο και ακρίβεια για την κατασκευή του.

Το επόμενο στοιχείο που πρέπει να λάβετε υπόψη είναι το εργοστάσιο από το οποίο προήλθε το ποδήλατο. Αυτό είναι σημαντικό γιατί δύο εργοστάσια μπορούν να χρησιμοποιούν τα ίδια εξαρτήματα. Αλλά ο χρόνος συναρμολόγησης που δαπανάται στη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου μπορεί να διαφέρει. Αυτό περιλαμβάνει την εγγύηση ότι κάθε εξάρτημα έχει υποστεί τη σωστή λίπανση και σφίξιμο.

Μερικές φορές τα φθηνά ποδήλατα δεν σημαίνει ότι είναι φθηνής ποιότητας. Ωστόσο, τις περισσότερες φορές θα υπάρχουν λόγοι για τους οποίους πληρώνετε λιγότερα. Πολλές φορές, είναι λόγω της εργασίας που προέρχεται από το εργοστάσιο. Παρ’ όλα αυτά, είναι επίσης η ποιότητα των εξαρτημάτων που χρησιμοποιούνται.

Για την αγορά ενός ποδηλάτου θα πρέπει να λάβετε υπόψη τα εξής:

Πόσος χρόνος χρειάστηκε για τη δημιουργία κάθε εξαρτήματος σε αυτό το ποδήλατο;

Πόσος χρόνος σχεδιασμού χρειάστηκε για τη δημιουργία κάθε λεπτομέρειας;

Για παράδειγμα, η Apple και το iPhone της είναι ένα εξαιρετικό παράδειγμα. Για αυτό το προϊόν, το μεγαλύτερο κόστος δεν είναι τα εξαρτήματα. Αντίθετα, είναι η ώρα του σχεδιασμού να για το πώς θα μοιάζει και πώς θα ταιριάζει το κάθε εξάρτημα.

Φτηνά ποδήλατα &Ακριβά ποδήλατα

Το ίδιο ισχύει και για τα ποδήλατα. Με φθηνά ποδήλατα, δεν χρειάζεται πολύς χρόνος για τη σχεδίαση ή τη διαδικασία σχεδιασμού των εξαρτημάτων. Αν το εξάρτημα ταιριάζει το χρησιμοποιούν στην παραγωγή. Στα ακριβά ποδήλατα, απαιτείται σημαντική μηχανική για να γίνει το προϊόν αποτελεσματικό. Επίσης, κάθε εξάρτημα σε αυτό το ποδήλατο χρειάζεται δοκιμή για να διασφαλιστεί ότι θα προσφέρει την καλύτερη απόδοση.

Σε φθηνότερα ποδήλατα, δεν γίνονται πολλές τέτοιες δοκιμές. Αντίθετα, δαπανάται χρόνος για να βρούμε πώς να το φτιάξουμε στη φθηνότερη δυνατή τιμή. Δεν ξοδεύεται χρόνος για τον προσδιορισμό του είδους της διαδρομής που πρόκειται να κάνει ο αναβάτης. Επιπλέον, η τελική διαφορά μεταξύ ενός φθηνού και ακριβού ποδηλάτου είναι η ποιότητα της κατασκευής.

Καλύτερη τιμή x Υψηλότερη δυνατή ποιότητα

Τα φθηνότερα ποδήλατα συνήθως δεν θα μπορούν να αντέξουν τόσο πολύ. Ωστόσο, έχω δει πολλούς ανθρώπους που έχουν το ίδιο ποδήλατο των 150 €στην αποθήκη τους για 10, 20 χρόνια. Αυτό είναι εν μέρει αποτέλεσμα της έγκαιρης συντήρησης και δεν το έχουν οδηγήσει τόσο πολύ.

Εάν αγοράσετε ένα φθηνό ποδήλατο και το οδηγείτε μία φορά κάθε πέντε χρόνια, σίγουρα, θα σας κρατήσει 10 χρόνια. Αλλά ένα ακριβό ποδήλατο είναι φτιαγμένο για συχνή οδήγηση. Ως αποτέλεσμα, μειώνει τη φθορά από τη συχνή οδήγηση. Ως εκ τούτου, θα είναι καλύτερο από ένα φθηνότερο ποδήλατο.

Τα φτηνά ποδήλατα κοστίζουν περισσότερο μακροπρόθεσμα

Εν τέλει, δεν σημαίνει ότι μερικοί άνθρωποι δεν πρέπει να αγοράζουν φθηνά ποδήλατα. Εναπόκειται στον χρήστη να αποφασίσει τι είναι σωστό για τον τρόπο ζωής και τις ανάγκες τους. Η πρότασή μου θα ήταν να μην ψάξετε για το φθηνότερο ποδήλατο. Στην πραγματικότητα, μην ψάχνετε πουθενά το φθηνότερο προϊόν, γιατί μπορεί να μην είναι κατάλληλο για εσάς.

Ένα φτηνό ποδήλατο σήμερα μπορεί να καταλήξει να κοστίσει ακριβά. Αυτό που εννοώ είναι: μπορεί να πληρώσετε 150 € σήμερα, αλλά μπορεί να χαλάσει σε έξι μήνες. Επιπλέον, τα φθηνά ποδήλατα συνήθως δεν έχουν εγγύηση. Αυτό σημαίνει ότι αντιμετωπίζετε το γεγονός ότι είτε πρέπει να αγοράσετε ένα άλλο ποδήλατο είτε να το φτιάξετε. Και αυτό μπορεί να σας κοστίσει μέχρι 100 € για να κάνετε ένα αξιόλογο σέρβις για να είναι λειτουργικό.

Όταν εξετάζετε την τιμή, είναι σημαντικό να σκεφτείτε την αξία διάρκειας ζωής του προϊόντος. Ίσως ξοδέψετε 500 € σήμερα και θα αντέξει 10 χρόνια αν το οδηγείτε κάθε μέρα. Αλλά αν ξοδέψετε 150 € σήμερα, το οδηγείτε κάθε μέρα τότε ίσως αντέξει ένα χρόνο.

Αυτό το φθηνό ποδήλατο που αγοράσατε στην χαμηλότερη τιμή θα καταλήξει να σας κοστίσει περισσότερα χρήματα μακροπρόθεσμα. Επομένως, είναι σημαντικό να σκέφτεστε το κόστος ζωής σας, όχι μόνο το εφάπαξ κόστος όταν αγοράζετε κάτι καινούργιο. Όλα αυτά βοηθούν να βεβαιωθείτε ότι παίρνετε τη σωστή απόφαση αγοράς.

Μην αγοράζετε φθηνά ποδήλατα

Το να έχεις μόνο ποδήλατο για έξι μήνες ή χρόνια είναι μεγάλη διαφορά. Όταν θα θέλετε να κάνετε ποδήλατό ξαφνικά κάτι πάει στραβά και θα πρέπει να ξοδέψετε ένα σωρό χρήματα για επισκευή. Έχω διαπιστώσει ότι όταν συμβαίνει αυτό, απλά οι περισσότεροι δεν θέλουν να κάνουν ποδήλατο. Ως αποτέλεσμα, μας έδιναν το ποδήλατό τους και έλεγαν “Κρατήστε το. Δεν το χρειάζομαι πια”.

Στη EXOcycle προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν πιο απλό να διατηρείτε το ποδήλατό σας σε κατάσταση λειτουργίας. Και να σιγουρευτούμε ότι σας αρέσει να κάνετε ποδήλατο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο