Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Ποδηλάτες εναντίον οδηγών

Ποδηλάτες εναντίον οδηγών


Η ποδηλασία είναι ένας φανταστικός τρόπος για να διατηρήσετε τη φόρμα σας. Ποδηλατώντας συχνά μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος και να μειώσει τον κίνδυνο στεφανιαίας νόσου. Μεσήλικες που κάνουν ποδήλατο τακτικά συνήθως έχουν επίπεδο φυσικής κατάστασης 10 ετών νεότερο και προσδόκιμο ζωής δύο ετών άνω του μέσω όρου.


Ωστόσο, οι περισσότεροι Έλληνες δεν κάνουν ποδήλατο, με τη δικαιολογία ότι «ανησυχούν σχετικά με την οδική ασφάλεια στους δρόμους» και «αντιμετωπίζονται άσχημα από τους οδηγούς αυτοκινήτων».


Αυτό το άρθρο στοχεύει στην παροχή απλών συμβουλών ασφαλείας τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους ποδηλάτες σχετικά με το πώς μπορούμε να μοιραστούμε το δρόμο και να αποφύγουμε τους καβγάδες με αμοιβαία κατανόηση για τις κοινές ανάγκες μας.


Κοινή χρήση του δρόμου


Μερικές φορές οι δικές μας πράξεις, ή οι ενέργειες των άλλων γύρω μας, μπορούν να μας θέσουν σε κίνδυνο ή να κάνουν την οδήγηση δυσάρεστη και αγχωτική. Για παράδειγμα, οι οδηγοί που προσπερνούν ποδηλάτες δίχως να κρατούν τις απαραίτητες αποστάσεις προκαλούν εκφοβισμό και αναστάτωση, συχνά ακούσια.


Ομοίως, οι ποδηλάτες μπορούν να θέσουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο (εσκεμμένα ή ακούσια), όπως η οδήγηση από το πεζοδρόμιο στο δρόμο, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρούς τραυματισμούς για ποδηλάτες και είναι εξαιρετικά ενοχλητικό για τους οδηγούς.


Οδηγοί


Είναι εύκολο να ξεχάσετε (ειδικά αν δεν κάνετε ποδήλατο) ότι ένας ποδηλάτης δεν έχει την προστασία που έχετε όταν είστε μέσα σε ένα όχημα και ότι ακόμη και μία σχετικά μικρή επαφή μπορεί να προκαλέσει σοβαρότατους τραυματισμούς.


Ποδηλάτες


Είναι εύκολο να ξεχνάμε ότι οι οδηγοί μερικές φορές δυσκολεύονται να δουν ποδηλάτες, ειδικά το βράδυ, ή να προβλέψουν τι πρόκειται να κάνουμε, και ότι μπορεί να μην καταλαβαίνουν γιατί πιάνουμε «όλο» το δρόμο, στη μέση της λωρίδας μακριά από το το κράσπεδο.Οι ποδηλάτες θα ήθελαν να γνωρίζουν οι οδηγοί ότι:


Αισθάνονται ότι απειλούνται από ανεύθυνους οδηγούς

Πρέπει να κρατάνε απόσταση από το κράσπεδο για να αποφεύγουν τις λακκούβες και τα χαλίκια

Αισθάνονται εκτεθειμένοι όταν στρίβουν αριστερά

Αισθάνονται πολύ εκτεθειμένοι από τα κοντινά προσπεράσματα

Δεν προσπαθούν σκόπιμα να μπουν μπροστά σας και να σας επιβραδύνουν

Όταν οδηγούν στη μέση της λωρίδας, το κάνουν ώστε να μπορούν να δουν και να τους βλέπουν καλύτερα, και συχνά επειδή δεν υπάρχει χώρος για τους οδηγούς για να προσπεράσουν με ασφάλεια

Τα μεγάλα οχήματα θέτουν σε κίνδυνο τους ποδηλάτες ειδικά όταν τα οχήματα στρίβουν δεξιά στις διασταυρώσεις

Οι οδηγοί θα ήθελαν οι ποδηλάτες να γνωρίζουν ότι:


Είναι πολύ δύσκολο να δουν ποδηλάτες που δεν χρησιμοποιούν φώτα το βράδυ

Ενοχλούνται όταν οι ποδηλάτες αγνοούν τα φανάρια

Τους τυφλώνουν τα φώτα του ποδηλάτου όταν είναι πολύ φωτεινά και δεν έχουν ρυθμιστεί σωστά

Ενοχλούνται όταν οι ποδηλάτες οδηγούν σε δυάδες (παρόλο που δεν είναι παράνομο)

Μερικές φορές δυσκολεύονται να προβλέψουν τι πρόκειται να κάνει ένας ποδηλάτης

Δεν καταλαβαίνουν πάντα γιατί οι ποδηλάτες μερικές φορές οδηγούν στη μέση της λωρίδας

Όταν οδηγούν μεγάλα φορτηγά, τους είναι πολύ δύσκολο να δούνε ποδηλάτες που βρίσκονται κοντά στο όχημά τους, ακόμα και με όλους τους επιπλέον καθρέφτες τους


Διασταυρώσεις


Οδηγοί


Η πλειονότητα των συγκρούσεων που αφορούν ένα ποδήλατο συμβαίνουν στις διασταυρώσεις, με τον πιο κοινό λόγο ότι οι οδηγοί «δεν βλέπουν» τους ποδηλάτες.


Αυτό είναι το κλασικό Συγγνώμη, Δεν Σας Είδα. Όμως, ο ποδηλάτης δεν εμφανίστηκε από το πουθενά. Οι περισσότεροι ποδηλάτες οδηγούν περίπου με 20 χλμ / ώρα, το οποίο δίνει στους οδηγούς αρκετό χρόνο για να τους δουν, και πολλοί ποδηλάτες φοράνε ρούχα υψηλής ορατότητας.


Όταν ένας οδηγός δεν βλέπει ένα ποδηλάτη, είναι συχνά επειδή απλά δεν κοίταξε αρκετά καλά όσο θα έπρεπε, ή επειδή δεν περίμενε να δει ένα ποδηλάτη («κοίταξα αλλά δεν τον είδα»).


Για να μειώσετε τις πιθανότητες να συμβεί αυτό, όταν φτάσετε σε μια διασταύρωση, σταματήστε ή ελαττώστε ταχύτητα. Τότε κοιτάξτε μια φορά, κοιτάξτε δύο φορές και κοιτάξτε και πάλι για τον ποδηλάτη. ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ ΟΤΙ ΚΥΚΛΟΦΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΔΗΛΑΤΑ, ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ.


Συμβουλή Εάν ένας ποδηλάτης φαίνεται να σας κοιτάζει, δεν σημαίνει ότι σας αγριοκοιτάζει. Οι ποδηλάτες προσπαθούν να κρατήσουν οπτική επαφή για να βεβαιωθούν ότι τους έχετε δει.


Συμβουλή Έχετε εντοπίσει τον ποδηλάτη (υπέροχα). Αποφύγετε τον πειρασμό να βγείτε μπροστά τους. Ο ποδηλάτης μπορεί να πηγαίνει πιο γρήγορα από ότι νομίζετε και θα πρέπει να φρενάρετε απότομα για να αποφύγετε τη σύγκρουση. Να είστε υπομονετικοί και πρόθυμοι να μοιραστείτε το δρόμο.

Ποδηλάτες


Το να μη κοιτάτε σωστά είναι επίσης συνηθισμένο λάθος που κάνουν οι ποδηλάτες και μπορεί να προκαλέσει ατυχήματα σε διασταυρώσεις.


Συμβουλή Μην υποθέσετε ότι σας έχει δει κάποιος οδηγός, ή ακόμα και αν σας έχει δει, ότι θα περιμένει για να περάσετε. Να είστε έτοιμοι να σταματήσετε ή να στρίψετε απότομα εάν ένας οδηγός βγει μπροστά σας.


Συμβουλήή Ατυχήματα συμβαίνουν επίσης σε διασταυρώσεις όταν ποδηλάτες που περιμένουν να περάσουν, εσφαλμένα εκτιμούν την ταχύτητα του οχήματος που πλησιάζει.


Συμβουλή Εάν σκοπεύετε να στρίψετε δεξιά διατηρήστε τη θέση σας στη λωρίδα, μην είστε κοντά στο κράσπεδο γιατί ίσως ο οδηγός να νομίζει ότι υπάρχει χώρος να σας προσπεράσει.


Στρίβοντας δεξιά


Οδηγοί


Όταν μεγάλα οχήματα στρίβουν δεξιά, ιδιαίτερα τα μεγάλα φορτηγά, θέτουν σε ιδιαίτερο κίνδυνο τους ποδηλάτες.


Εάν στρίβετε δεξιά, το όχημά σας θα κινηθεί πολύ κοντά στο πεζοδρόμιο καθώς στρίβετε. Εάν ένας ποδηλάτης είναι στο εσωτερικό της στροφής υπάρχει πιθανότητα να χτυπήστε τον ποδηλάτη ή ακόμα και να τον συντρίψτε κάτω από το όχημα.


Συμβουλή Ελέγχετε πάντα τους καθρέφτες σας, ειδικά τους καθρέφτες κοντινής εστίασης και θυμηθείτε να προειδοποιήσετε καλά εκ των προτέρων τον ποδηλάτη ότι σκοπεύετε να στρίψετε. Πάντα να έχετε το νου σας για ποδήλατα όταν παίρνετε μία δεξιά στροφή.


Συμβουλή Εάν ένας ποδηλάτης περιμένει ήδη στο διασταύρωση, σταματήστε πίσω τους, και όχι δίπλα τους, και αφήστε τους να περάσουν τη διασταύρωση πριν στρίψετε.


Συμβουλή Εάν ένας ποδηλάτης είναι μπροστά σας όταν πλησιάζετε σε μια διασταύρωση που πρόκειται να στρίψετε, επιβραδύνετε και αφήστε τον ποδηλάτη να περάσει τη διασταύρωση πριν στρίψετε. Μην προσπεράσετε τον ποδηλάτη πάνω στη στροφή και του κόψετε το δρόμο.

Ποδηλάτες


Συμβουλή

ΠΟΤΕ μην μπείτε στον πειρασμό να σταματήσετε στο εσωτερικό της στροφής δίπλα σε οποιοδήποτε όχημα (ειδικά λεωφορείο ή φορτηγό) που περιμένει σε διασταύρωση. Σταματήστε πίσω από αυτό και περιμένετε πίσω σε σημείο όπου μπορεί να σας δει ο οδηγός στους καθρέφτες του. Να είστε υπομονετικοί και μην στριμώχνεστε κοντά στο κράσπεδο.


Συμβουλή Όταν ένα μεγάλο όχημα στρίβει αριστερά, το πίσω μέρος του οχήματος πλησιάζει πολύ κοντά στο πεζοδρόμιο (μπορεί πρώτα να μετακινηθεί προς τα αριστερά) και ο ελεύθερος χώρος στο εσωτερικό της στροφής εξαφανίζεται. Αυτό είναι το τελευταίο μέρος που θέλατε να είστε!


Συμβουλή Ακόμη και με όλους τους επιπλέον καθρέφτες τους, οι οδηγοί μεγάλων οχημάτων δυσκολεύονται να δουν ποδηλάτες στο εσωτερικό της στροφής.


Συμβουλή Εάν ένα μεγάλο όχημα εμφανιστεί δίπλα σας ενώ περιμένετε σε μια διασταύρωση, υποθέστε ότι ενδέχεται να στρίψει δεξιά, ακόμη και αν δεν έχει ανάψει τα φλας. Εάν είναι δυνατόν, απομακρυνθείτε από την περιοχή κινδύνου.


Συμβουλή Εάν ένα όχημα προσπεράσει κοντά σας πριν από μία διασταύρωση, κρατήστε μία ασφαλή απόσταση πίσω από το όχημα σε περίπτωση που ο οδηγός στρίψει δεξιά απότομα μπροστά σας.


Προσπέρασμα


Οδηγοί


Εάν δεν είστε ποδηλάτης, είναι πολύ δύσκολο να φανταστείτε πόσο εκφοβιστικό είναι να σας προσπεράσουν σε πολύ κοντινή απόσταση. Όταν προσπερνάτε ένα ποδηλάτη, δώστε τους όσο περισσότερο χώρο μπορείτε σαν να ήταν ένα αυτοκίνητο.


Οι ποδηλάτες επηρεάζονται εύκολα από πλευρικούς ανέμους που τους κάνουν να ταλαντεύονται ή ακόμα και να χάσουν την ισορροπία τους. Ίσως χρειαστεί να κάνουν ένα απότομο ελιγμό για να αποφύγουν μια λακκούβα ή κάποιο εμπόδιο. Δώστε τους άφθονο ΧΩΡΟ κατά την προσπέραση.


Συμβουλή Μην μπείτε στον πειρασμό να κάνετε προσπέραση όταν πραγματικά δεν υπάρχει χώρος, για παράδειγμα όταν υπάρχει κίνηση στο αντίθετο ρεύμα, ο δρόμος στενεύει, ή όταν δεν έχετε καλή ορατότητα του δρόμου.


Συμβουλή Μην οδηγείτε ακριβώς πίσω από τον ποδηλάτη. Κρατήστε απόσταση από πίσω, κάντε υπομονή και περιμένετε μέχρι να είναι ασφαλές να προσπεράσετε.


Συμβουλή Μόλις προσπεράσετε τον ποδηλάτη, δώστε τους άφθονο χώρο πριν μπείτε πάλι στη λωρίδα. Μπορεί να είναι επικίνδυνο και πολύ ενοχλητικό να μπείτε ακριβώς μπροστά του.


Συμβουλή Εάν έχετε σταματήσει κάπου, βεβαιωθείτε ότι δεν πλησιάζει ένας ποδηλάτης πριν ανοίξετε την πόρτα για να βγείτε. Ανοίξτε την πόρτα με το αντίθετο χέρι σας, όπως αυτό σας θέτει σε μια πιο φυσική θέση για να κοιτάξετε προς το πλάι και πίσω από το όχημά σας.

Ποδηλάτες


Συμβουλή Όταν ο οδηγός είναι ευγενικός, κάντε ένα σήμα για να τους ευχαριστήσετε.


Συμβουλή Πάντα να έχετε το νου σας όταν είναι να προσπεράσετε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο, ή άλλο εμπόδιο και δώστε στον οδηγό που είναι πίσω σας αρκετό χρόνο για να αντιδράσει. Κάντε σήμα εάν είναι απαραίτητο.


Συμβουλή Όταν προσπερνάτε ένα παρκαρισμένο αυτοκίνητο, θυμηθείτε να αφήσετε αρκετό χώρο σε περίπτωση που ανοίξει κάποια πόρτα (αφήστε χώρο όσο μια πόρτα και λίγο περισσότερο) και να είστε έτοιμοι για κάποιον που θα ανοίξει μια πόρτα καθώς προσπερνάτε.


Συμβουλή Εάν προσπεράσετε μια σειρά παρκαρισμένων οχημάτων, κρατήστε απόσταση έως ότου τα έχετε περάσει όλα. Μην μπείτε πάλι πίσω από κάποιο όχημα αν υπάρχει μόνο ένα μικρό κενό μεταξύ των οχημάτων.


Συμβουλή Μην ξεχάσετε να έχετε το νου σας για πεζούς που θέλουν να περάσουν απέναντι μεταξύ σταθμευμένων οχημάτων.Η θέση στο δρόμο


Οδηγοί


Οι ποδηλάτες συνηθίζουν να οδηγούν μακριά από το κράσπεδο όπου μπορεί να υπάρχουν σκουπίδια, χαλίκια και υπόνομοι.


Σε κανονικές συνθήκες, ένας ποδηλάτης θα οδηγεί στη δεξιά πλευρά του δρόμου, περίπου στο 1/3 της λωρίδας του δρόμου.


Ωστόσο, μερικές φορές θα πρέπει να οδηγήσουν πιο έξω προς τη μέση της λωρίδας, για βελτίωση της ορατότητας ή για αποτρέψουν τους οδηγοί από το να κάνουν κοντινή προσπέραση, για παράδειγμα όταν υπάρχει νησίδα. Σε αυτή την περίπτωση ένας ποδηλάτης θα είναι στη μέση της λωρίδας του δρόμου μεταξύ του κράσπεδου και της διαχωριστικής γραμμής.


Συμβουλή Όταν βλέπετε έναν ποδηλάτη να μετακινείται προς τη μέση της λωρίδας, θυμηθείτε ότι το κάνουν για να προστατεύουν τον εαυτό τους και δεν το κάνουν σκόπιμα για να σας καθυστερήσουν. Θα επιστρέψουν στη δεξιά πλερά όταν είναι ασφαλές.


Συμβουλή Να είστε υπομονετικοί και ελαττώστε ταχύτητα για λίγο χρονικό διάστημα.

Ποδηλάτες


Οδηγώντας στη σωστή θέση του δρόμου μένουμε ασφαλείς.


Συμβουλή Μην είστε κοντά στο κράσπεδο. Μπορεί να υπάρχουν σκουπίδια και σχάρες υπονόμων και θα ενθαρρύνετε τους οδηγούς να σας προσπεράσουν ακόμα κι αν δεν υπάρχει αρκετός χώρος.


Συμβουλή Σε κανονικές συνθήκες, να είστε στη δεξιά πλευρά του δρόμου, περίπου στο 1/3 της λωρίδας.


Συμβουλή Να είστε στη μέση της λωρίδας σας όταν χρειάζεται να βελτιώστε την ορατότητά σας ή να αποθαρρύνετε τους οδηγούς από το να κάνουν προσπέραση όταν στενεύει ο δρόμος.


Συμβουλή Προσπαθήστε να μην καθυστερείτε άσκοπα τους άλλους οδηγούς. Επιστρέψτε στη δεξιά πλευρά της λωρίδας όταν είναι ασφαλές να το κάνετε.


Κάνοντας ποδήλατο σε δυάδες

Ποτέ μην οδηγείτε πλάι-πλάι περισσότεροι από δύο ποδηλάτες, και σε μονή φάλαγγα σε στενούς ή πολυσύχναστους δρόμους και όταν οδηγείτε σε στροφές.


Ποδηλατόδρομοι


Οδηγοί


Οι ποδηλατόδρομοι δεν είναι πάντα συνεχείς και ο ποδηλάτης θα πρέπει να ξαναμπεί στο δρόμο με κυκλοφορία. Σε αυτή την περίπτωση δίνετε στον ποδηλάτη αρκετό χώρο ώστε να πάρει τη θέση του στη ροή της κυκλοφορίας.


Ποδηλάτες


Όταν πρέπει να μπείτε ξανά στον δρόμο από ένα ποδηλατόδρομο, πρώτα ελέγξτε ότι μπορείτε να εισέλθετε με ασφάλεια στη ροή της κυκλοφορίας. Ρίξτε μια καλή ματιά πίσω από τον αριστερό ας ώμο.Στρίβοντας αριστερά


Οδηγοί


Για τους άπειρους ποδηλάτες μπορούν να τους είναι δύσκολο το να κινηθούν στη μέση του δρόμου και περιμένουν να στρίψουν αριστερά. Εάν δείτε ένα ποδηλάτη σε αυτή τη θέση δώστε τους όσο περισσότερο χώρο μπορείτε.


Αν πλησιάζετε έναν ποδηλάτη από την αντίθετη λωρίδα είναι καλύτερα να μην αναβοσβήνετε τα φώτα σας καθώς αυτό μπορεί να προκαλέσει σύγχυση.


Συμβουλή Μην προσπεράσετε έναν ποδηλάτη που πρόκειται να κάνει στρίψτε αριστερά. Δώστε τους χρόνο να πάρουν τη στροφή.Ποδηλάτες


Συμβουλή Πάντα να κοιτάτε πίσω από τον αριστερό σας ώμο για να βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλές να στρίψετε αριστερά.


Συμβουλή Θυμηθείτε να κάνετε ένα σήμα (τουλάχιστον για 3 δευτερόλεπτα) για να ειδοποιήσετε τους οδηγούς τι σκοπεύετε να κάνετε.


Συμβουλή Μην κάνετε σήμα και στρίψετε πιστεύοντας ότι ο οδηγός θα επιβραδύνει. Πριν πάρετε τη στροφή, κοιτάξτε πίσω ξανά. Και σκεφτείτε ότι αυτή η κίνηση σώζει ζωές.


Συμβουλή Εάν δεν αισθάνεστε αρκετά ασφαλείς ή σίγουροι για να στρίψετε αριστερά σε έναν συγκεκριμένο δρόμο, συνεχίστε στην αριστερή πλευρά της λωρίδας και, εάν είναι απαραίτητο, σταματήστε στη διαχωριστική γραμμή, και διασχίστε όταν είναι ασφαλές.

Φώτα


Ποδηλάτες


Η οδήγηση χωρίς φώτα τη νύχτα είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και ενοχλητικό για τους οδηγούς.


Πλησιάζοντας έναν ποδηλάτη με σκούρα ρούχα χωρίς φώτα μπορεί να σημαίνει ότι ο οδηγός τον βλέπει πολύ αργά, κάτι που μπορεί να είναι μια τρομακτική εμπειρία και για τους δύο.


Ο Κώδικας οδικής Κυκλοφορίας αναφέρει (ΑΡΘΡΟ 76: Φώτα ποδηλάτων):


Τα ποδήλατα επιβάλλεται να είναι εφοδιασμένα με ένα λευκό ή κίτρινο φως μπροστά και ένα ερυθρό φως και αντανακλαστικό στοιχείο πίσω, ως και με έναν τουλάχιστον ανακλαστήρα σε κάθε πλευρά. Ομοίως ανακλαστικό στοιχείο κίτρινου χρώματος επιβάλλεται να τοποθετείται σε κάθε ποδομοχλό.


Συμβουλή Είναι επίσης καλή ιδέα να φοράτε φωτεινά ή ρούχα με αντανακλαστικά υλικά την ημέρα.


Θυμηθείτε: ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ ΜΕΝΟΥΜΕ ΟΡΑΤΟΙ


Κόρνα


Οδηγοί


Αποφύγετε την επιθετική χρήση της κόρνα σας, ακόμα κι αν δεν φταίτε και ποδηλάτης ή κάποιος άλλος ήταν απρόσεκτος.


Συμβουλή Χρησιμοποιήστε τη κόρνα σας μόνο για να ειδοποιήσετε άλλους για την παρουσία σας.


Συμβουλή Μην χρησιμοποιείται την κόρνα σας ενώ προσπερνάτε ένα ποδηλάτη καθώς αυτό μπορεί να ερμηνευτεί ως επιθετική οδήγηση.


ΤΕΛΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΗ Αντιμετωπίστε κάθε χρήστη του δρόμου σαν να ήταν μέλος της οικογένειάς σας.


Μεγάλο μέρος του ανταγωνισμού μεταξύ οδηγών και ποδηλατών οφείλεται στην παρεξήγηση για τις προθέσεις του καθενός. Θυμηθείτε ότι δεν είμαστε ΕΜΕΙΣ και ΑΥΤΟΙ. Είμαστε όλοι χρήστες του κοινόχρηστου δρόμου.

Μετάβαση στο περιεχόμενο