Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

ΠΕΝΤΑΛ ΜΕ ΣΧΑΡΑΚΙΑ – ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΧΡΕΙΑΖΕΣΤΕ

spd sl cleat

Σε περίπτωση που δεν έχετε κάνει ποδήλατο από τότε που ήσασταν στο δημοτικό είναι ώρα να μάθετε για τα πεντάλ με σχαράκια που κουμπώνουν στις σόλες των παπουτσιών. Τα πεντάλ με σχαράκια απαιτούν να βιδώσετε ένα μεταλλικό ή πλαστικό “cleat” στο κάτω μέρος των παπουτσιών σας, τα οποία έχουν σχεδιαστεί ειδικά για αυτό. Αυτά τα σχαράκια κουμπώνουν σε ειδικούς υποδοχείς στο πεντάλ. Συνήθως πρέπει να στρίψετε το πόδι σας προς τα έξω για να ξεκουμπώσετε τα πόδια σας από τα πεντάλ.

Τα πεντάλ με σχαράκια σάς επιτρέπουν να τελειοποιήσετε το στροφάρισμά σας. Για να κάνετε πετάλι με το ποδήλατό σας πιο αποτελεσματικά, πρέπει να ασκείτε πίεση πιο ομαλά κατά την κυκλική κίνηση του πεντάλ αντί να πιέζετε απλώς προς τα κάτω. Ο καλύτερος τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να τραβήξετε πίσω τα πεντάλ στο κάτω μέρος της διαδρομής. Για πιο αποτελεσματική κίνηση φανταστείτε ότι η κυκλική κίνηση του πεντάλ είναι σαν ένα ρολόι όπου θα πρέπει να αρχίσετε να τραβάτε προς τα πίσω όταν είναι 9 η ώρα και προς τα πάνω όταν είναι 6 η ώρα.

Τα πεντάλ με σχαράκια σάς επιτρέπουν να στερεώνετε γρήγορα τα πόδια σας στα πεντάλ, ειδικά εάν έχετε πεντάλ τύπου SPD που διαθέτουν μηχανισμούς στερέωσης και στις δύο πλευρές του πεντάλ. Με αυτά μπορείτε συχνά να κουμπώσετε απλά πατώντας το πεντάλ. Εάν αυτό δεν λειτουργεί, αρκεί να κουνήσετε λίγο το πόδι σας για να το καταφέρετε. Αυτό είναι πιο χρήσιμο για τις μετακινήσεις με κίνηση στην πόλη και για την ορεινή ποδηλασία. Για τις μετακινήσεις, θέλετε να κουμπώσετε στα πεντάλ σας όσο το δυνατόν γρηγορότερα στα φανάρια, ώστε να επιταχύνετε καλύτερα και να έχετε καλύτερο έλεγχο του ποδηλάτου σας.

Τα πεντάλ με σχαράκια δίνουν πολύ περισσότερο έλεγχο του ποδηλάτου, ειδικά εκτός δρόμου. Τα πόδια σας στερεώνονται με ασφάλεια στα πεντάλ και σπάνια ξεκουμπώνουν όταν δεν το θέλετε. Ωστόσο, μόλις συνηθίσετε να περιστρέφετε τις φτέρνες σας προς τα έξω για να να ξεκουμπώσετε, πολύ εύκολα όταν το θέλετε. Επίσης, σε περίπτωση ατυχήματος όταν πέσετε ξεκουμπώνουν από μόνα τους. Γενικά, κατά τη διάρκεια μιας πτώσης το σώμα σας στρίβει φυσικά αρκετά ώστε να σας απελευθερώσει.

Για τα ποδήλατα δρόμου η περιοχή επαφής στα SPD είναι μικρότερη από τα πεντάλ τύπου LOOK. Αν δεν έχετε πολύ σκληρά παπούτσια για να κατανείμετε την πίεση, μπορεί να σας προκαλέσει πόνο σε μεγαλύτερες βόλτες. Ένα μεγάλο μέρος των φίλων μου που έχουν πετάλια συμβατά με SPD και παπούτσια δίχως άκαμπτες σόλες είχαν αυτό το πρόβλημα. Ευτυχώς το πρόβλημα θεραπεύεται εύκολα με την απόκτηση νέων, καλύτερων παπουτσιών με σόλες από ανθρακονήματα. Δυστυχώς, αυτά τα καλύτερα παπούτσια κοστίζουν πολύ περισσότερο. Επομένως, εάν αγοράσετε φθηνά παπούτσια συμβατά με SPD, πρέπει να λάβετε υπόψη σας ότι μπορεί σύντομα να χρειαστεί να πληρώσετε περισσότερα χρήματα για καλύτερα παπούτσια. Εάν πιστεύετε ότι θα κάνετε μεγαλύτερες βόλτες (ίσως 60 km ή περισσότερο), είναι καλύτερο να πάρετε καλά σκληρά παπούτσια για αρχή.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα με τα πεντάλ που είναι συμβατά με SPD εκτός δρόμου είναι η λάσπη. Κάθε φορά που σταματάτε, προσπαθήστε να ακουμπήσετε το πόδι σας σε μια περιοχή με γρασίδι και χτυπήστε τα πόδια σας στο έδαφος πριν κουμπώσετε πάλι στα πεντάλ. Αυτό λειτουργεί αρκετά καλά για να μην γεμίσουν πολύ με λάσπη. Αλλά μερικές φορές πρέπει να βάλετε το πόδι σας κάτω στη λάσπη, οπότε χρησιμοποιήστε ένα κλαδάκι για να καθαρίσετε τη λάσπη από τα σχαράκια σας εάν δεν κουμπώνουν.

Είδη πεντάλ με σχαράκια

Το SPD σημαίνει Shimano Pedaling Dynamics, επομένως μόνο η Shimano κατασκευάζει σωστά πεντάλ SPD. Τα πεντάλ τύπου SPD έχουν το πλεονέκτημα ότι τα σχαράκια είναι μικρά και χωρούν σε μια μικρή εσοχή στο κάτω μέρος των παπουτσιών σας, ώστε να μπορείτε να περπατάτε κανονικά με αυτά τα παπούτσια. Επίσης, μπορούν να κουμπώσουν και στις δύο πλευρές του πεντάλ, καθιστώντας πολύ εύκολο να κουμπώσετε το παπούτσι σας στο πεντάλ. Αυτοί οι τύποι πεντάλ χρησιμοποιούνται για ποδήλατα πόλης, βουνού και τουρισμού.

Υπάρχουν πολλές εταιρείες που κατασκευάζουν πετάλια με πολύ παρόμοιο μηχανισμό. Πολλοί πιστεύουν ότι αυτές οι απομιμήσεις των SPD δεν είναι τόσο καλές, και λίγοι πιστεύουν ότι είναι καλύτερες. Συχνά είναι λιγότερο ακριβά από τις πραγματικές εκδόσεις Shimano.

Υπάρχουν μερικά πεντάλ που χρησιμοποιούν την ίδια γενική ιδέα με τα πεντάλ SPD (μικρό σχαράκι που χωράει σε μια εσοχή στο παπούτσι σας), αλλά έχουν εντελώς διαφορετικά σχήματα σχαράκια και εντελώς διαφορετικούς μηχανισμούς απελευθέρωσης στα πεντάλ. Αυτά τα πεντάλ είναι τα Wahoo (πρώιν Speedplay) (τα οποία έχουν περισσότερες ρυθμίσεις για τη γωνία στρέψης, δείτε παρακάτω) και τα Time ATAC (τα οποία λέγεται ότι είναι καλύτερα στη λάσπη από τα πεντάλ SPD).

Οι αναβάτες δρόμου που ενδιαφέρονται μόνο για την ταχύτητα τείνουν να επιλέγουν πεντάλ με πολύ διαφορετικό είδος σχαράκια και πεντάλ. Γενικά, τα σχαράκια είναι πολύ μεγαλύτερα και οι σόλες των παπουτσιών είναι επίπεδες, οπότε δεν μπορείς καθόλου να περπατήσεις με αυτά. Χρειάζονται επίσης περισσότερο χρόνο για να κουμπώσουν καθώς τα πεντάλ έχουν τον μηχανισμό στερέωσης μόνο στη μία πλευρά. Πρέπει να περιστρέψετε το πεντάλ με το πόδι σας για να μπορέσετε να κουμπώσετε. Είναι πιο αποτελεσματικά, και είναι αυτά που χρησιμοποιούν οι αθλητές στους αγώνες δρόμου. Η εταιρεία που έγινε γνωστή για αυτούς τους τύπους πεντάλ είναι η LOOK , επομένως τα πεντάλ είναι συχνά γνωστά ως τύπου LOOK (σε αντίθεση με τον τύπο SPD).

Γωνία στρέψης (Float)

Τι σημαίνει αυτό: όταν έχετε το πόδι σας στερεωμένο στο πεντάλ, μπορείτε να περιστρέψτε τα παπούτσια σας λίγο με μικρή αντίσταση. Φυσικά, αν περιστρέψτε αρκετά, θα ξεκουμπώσουν από τα πεντάλ. Μια μέτρια γωνία στρέψης είναι καλή για τα γόνατά σας, καθώς επιτρέπει στα πόδια σας να στρίβουν λίγο καθώς κάνετε πετάλι, κάτι που τείνουν να το κάνουν φυσικά. Τα περισσότερα πεντάλ τύπου SPD έχουν περίπου 5 μοίρες στρέψης, που σίγουρα είναι αρκετό για τους περισσότερους. Με τα πεντάλ τύπου LOOK, χρησιμοποιείτε διαφορετικά σχαράκια για να σας δώσουν διαφορετικές ποσότητες στρέψης. Για παράδειγμα, για τα πεντάλ LOOK, τα μαύρα σχαράκια δεν έχουν καθόλου, αλλά τα κόκκινα έχουν 7 μοίρες.

Μετάβαση στο περιεχόμενο