Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πάω στη δουλειά με ποδήλατο: Ο καλύτερος τρόπος μετακίνησης

Γιατί με ποδήλατο;

Το ποδήλατο είναι ένας αποτελεσματικός, υγιής και φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος για να μετακινηθείτε ενώ η οδήγηση ενός μηχανοκίνητου οχήματος συμβάλλει στην ατμοσφαιρική ρύπανση. Εφόσον δεν μπορούμε όλοι να εργαστούμε από το σπίτι, συνήθως οδηγούμε το αυτοκίνητό μας για να πάμε στη δουλειά ή και για άλλες καθημερινές μετακινήσεις, όπως να πάμε για ψώνια. Η μετακίνηση προς και από το χώρο εργασίας με το ποδήλατο θα σας βοηθήσει να φτάσετε στον προορισμό σας – χωρίς να συμβάλλετε στην ατμοσφαιρική ρύπανση.

Συνήθως τα ⅔ των μετακινήσεων, που θα μπορούσαν να είναι μια σύντομη βόλτα με το ποδήλατο, πραγματοποιούνται με ένα αυτοκίνητο. Για τους περισσότερους, μια βόλτα με ποδήλατο 5 χιλιομέτρων θα ήταν 10-20 λεπτά. Την επόμενη φορά που σκέφτεστε να οδηγήσετε για μία κοντινή απόσταση ελπίζουμε να σκεφτείτε να αλλάξετε γνώμη και να πάρετε το ποδήλατό σας!

Η μετακίνηση στη δουλειά με ποδήλατο

Η μετακίνηση με ποδήλατο έχει σίγουρα αρκετά προνόμια. Θα έχετε σίγουρα ακούσει ή διαβάσει για τη σχέση της ποδηλασίας με τη σωματική και ψυχική υγεία και το περιβάλλον.

 • Είναι πολύ πιο εύκολο να παρκάρετε ένα ποδήλατο από ότι ένα αυτοκίνητο σε αστικά κέντρα και είναι δωρεάν! Δεν θα οδηγείτε γύρω από ένα οικοδομικό τετράγωνο ξανά και ξανά για μια ελεύθερη θέση για παρκάρισμα. Εάν δεν μπορείτε να βρείτε μια μπάρα να κλειδώσετε το ποδήλατο κάπου κοντά, ρωτήστε αν μπορείτε να φέρετε το ποδήλατό σας στο γραφείο ή στο κτήριο.
 • Οι γιατροί προτείνουν στους ενήλικες να συμπεριλάβουν στην καθημερινότητά τους τουλάχιστον 30 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την ημέρα. Το ποδήλατο αυξάνει τους καρδιακούς παλμούς και αυξάνει το ρυθμό αναπνοή σας, και όποιος έχει κάνει ποδήλατο για 15 λεπτά ξέρει ότι είναι καλή γυμναστική. Κάντε μια βόλτα 15 λεπτών δύο φορές την ημέρα προς και από την δουλειά σας ή μία καθημερινή βόλτα και έχετε επιτύχει τον στόχο σας!
 • Πολλοί άνθρωποι συμμετέχουν σε δραστηριότητες όπως γιόγκα ή σε γυμναστήριο ή βγαίνουν έξω και οδηγούν το ποδήλατό τους για να καθαρίσουν το μυαλό τους και να κάνουν ένα διάλειμμα. Γιατί να μην κάνετε το ίδιο ενώ πηγαίνετε με ποδήλατο στη δουλειά; Θα φτάνετε στη δουλειά σας γεμάτοι ενέργεια και θα επιστρέφετε στο σπίτι απαλλαγμένοι από το άγχος της δουλειάς.
 • Η εξοικονόμηση χρημάτων από την χρησιμοποίηση του ποδηλάτου σε σύγκριση με ένα αυτοκίνητο είναι σημαντική. Ένα απλό ποδήλατο είναι πολύ φθηνότερο από ένα αυτοκίνητο, δεν θα χρειαστεί να πληρώσετε για καύσιμα ή για ακριβότερη συντήρηση και μπορείτε να συνδυάσετε την άσκηση με την αποτελεσματική μετακίνηση.

Παντού με ποδήλατο

Τι γίνεται αν χρησιμοποιούσαμε τα ποδήλατά μας όχι μόνο για διασκέδαση, αλλά και για μετακίνηση; Τι πειράζει αν σηκωθούμε μόλις δεκαπέντε λεπτά νωρίτερα, και δώσουμε στον εαυτό μας δεκαπέντε λεπτά στο τέλος της ημέρας μας για να επιστρέψουμε στο σπίτι; Ή να δοκιμάσουμε να πάμε με ποδήλατο στο φαρμακείο ή στο περίπτερο αντί να οδηγήσουμε το αυτοκίνητό μας; Πάρτε έναν χάρτη και δείτε πραγματικά πόσα χιλιόμετρα μακριά βρίσκονται μερικά από τα καθημερινά σημεία μετακίνησή σας. Εάν υπάρχει ένας προορισμός από ένα έως πέντε χιλιόμετρα μακριά, έχετε έναν εξαιρετικό λόγο να πάτε με το ποδήλατο αντί το αυτοκίνητο. Εδώ είναι μερικές ιδέες:

Πώς να ξεκινήσετε τις μετακινήσεις με το ποδήλατο

Έχουμε μερικές δοκιμασμένες συμβουλές για εσάς που θα κάνουν τη μετακίνησή σας με το ποδήλατο πιο άνετη.

Προετοιμάστε το ποδήλατό σας

Δεν χρειάζεται να είναι ακριβό. Υπάρχουν μερικά βασικά αξεσουάρ που θα κάνουν το ποδήλατό σας ένα ευέλικτο μέσο μετακίνησης. Θα μπορέσετε να βρείτε οποιοδήποτε από αυτά στο κατάστημά μας.

Φώτα: σας είναι χρήσιμα είτε οδηγείτε το βράδυ είτε όχι. Βοηθά στο να σας βλέπουν οι άλλοι οδηγοί και μπορεί να σας βοηθήσει να φωτίσετε τη διαδρομή σας στο σκοτάδι. Θα χρειαστείτε ένα λευκό μπροστινό φως όπως επίσης ένα κόκκινο πίσω φως.

Κουδούνι: ή, χρησιμοποιήστε τη φωνή σας. Αυτό είναι για να ειδοποιήσετε τους άλλους ποδηλάτες ή πεζούς ότι πλησιάζετε εάν πρέπει να τους προσπεράσετε.

Κλειδαριά: Το U-Lock είναι το πιο ασφαλές είδος κλειδαριάς. Μπορείτε να κλειδώσετε τον μπροστινό τροχό και το σκελετό σας σε μία μπάρα ή κολόνα. Για πρόσθετη ασφάλεια, μπορείτε επίσης να πάρετε και μία κλειδαριά αλυσίδας για τη να περάσετε από τον πίσω τροχό σας.

Φτερά: Αυτά είναι εξαιρετικά χρήσιμα αν σκοπεύετε να κάνετε βόλτα σε όλες τις καιρικές συνθήκες ή σε περίπτωση που σας πιάσει βροχή! Τα φτερά μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε εσάς και το ποδήλατό σας καθαρό εάν υπάρχει νερό ή λάσπες στο έδαφος.

Σχάρα/καλάθι/τσαντάκια: Αυτά είναι διάφοροι τρόποι για να προσθέσετε χώρο αποθήκευσης στο ποδήλατό σας. Συνήθως, ένα καλάθι ή τσάντες τοποθετούνται σε μια πίσω σχάρα που βρίσκεται πάνω από τον πίσω τροχό σας ή μπορείτε να τοποθετήσετε μια μπροστινή σχάρα και καλάθι ή και τα δύο αν σκοπεύετε να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατό σας για ψώνια! Εάν θέλετε πραγματικά να μεταφέρετε ένα μεγάλο φορτίο από το σουπερμάρκετ ή να πάρετε το κατοικίδιο ζώο ή το παιδί σας για μία βόλτα, μπορείτε επίσης να προσθέσετε ένα τρέιλερ . Φυσικά, εάν καμία από αυτές τις προσθήκες δεν σας ενδιαφέρει, ένα σακίδιο είναι πάντα μια καλή εναλλακτική λύση για τη μεταφορά αντικειμένων.

Προετοιμάστε τη διαδρομή σας

 • Οι Χάρτες Google έχουν την επιλογή “Ποδηλασία”. Αναζητήστε οδηγίες μετακίνησης προς ένα μέρος και επιλέξτε το εικονίδιο ποδηλάτου για να δείτε την προτεινόμενη ποδηλατική διαδρομή της Google. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και διάφορες εφαρμογές στο κινητό σας όπως π.χ. το bikemap.net
 • Έχετε φίλους που είναι ήδη ποδηλάτες; Ρωτήστε τους ποιες διαδρομές έχουν να σας προτείνουν.
 • Κάντε βόλτες στους δρόμους κοντά στο σπίτι σας και παρατηρήστε το οδόστρωμα και τον αριθμό των αυτοκινήτων στο δρόμο και πειραματιστείτε με διαφορετικές επιλογές διαδρομής. Να θυμάστε ότι η γρήγορη και άμεση διαδρομή που θα ακολουθούσατε με ένα αυτοκίνητο μπορεί να μην είναι η πιο άμεση ή ασφαλέστερη με ένα ποδήλατο.

Εξασκηθείτε στη μετακίνησή σας μια ήσυχη μέρα, ώστε να πάρετε μία ιδέα της διαδρομής. Προτείνουμε νωρίς τα πρωινά του Σαββατοκύριακου.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι η διαδρομή που επιλέξατε είναι πολύ ανηφορική για τις προτιμήσεις σας ή δεν είναι τόσο άμεση όσο μια άλλη διαδρομή που ανακαλύπτετε αργότερα. Μαθαίνετε έναν νέο τρόπο για να μετακινηθείτε!

Προετοιμαστείτε

Μάθετε κάποια βασική συντήρηση ποδηλάτων. Γνωρίζοντας πώς να αλλάξετε ένα λάστιχο, να βάλετε στη θέση της μια αλυσίδα, πόσο αέρα χρειάζεται το ελαστικό σας και διατηρώντας την αλυσίδα σας καθαρή θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε το ποδήλατό σας σε καλή κατάσταση.

Ποδηλατήστε με ότι ρούχα αισθάνεστε άνετα, είτε πρόκειται για τα ρούχα της δουλειά σας ή για κάτι που σκοπεύετε να φορέσετε όταν ιδρώνετε. Πάρτε μαζίς ας αποσμητικά, υγρά μαντηλάκια ή μια αλλαξιά ρούχων εάν θέλετε να φρεσκαριστείτε μόλις φτάσετε στην δουλειά.

Ντυθείτε με στρώσεις ώστε να μπορείτε να αφαιρέσετε ή να προσθέσετε ρούχα όπως απαιτείται. Εάν στέκεστε ακίνητοι έξω και αισθάνεστε λίγο κρύο, τότε είστε ντυμένοι σωστά για μία βόλτα με το ποδήλατο – θα ζεσταθείτε γρήγορα!

Εάν φοράτε κράνος , βεβαιωθείτε ότι ρο φοράτε σωστά.

Τέλος, απολαύστε τη βόλτα! Η οδήγηση του ποδηλάτου είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να μετακινηθείτε, να φροντίσετε τον εαυτό σας και να δείτε την πόλη σας με άλλο μάτι.

Μύθοι περί ποδηλάτου

Εάν έχετε διστάσει να χρησιμοποιήσετε το ποδήλατό σας ως μεταφορικό μέσο, είμαστε εδώ για να αποφύγετε μερικούς μύθους και να σας δείξουμε ότι μπορεί να είναι ένας προσιτός και βολικός τρόπος για πολλούς να μετακινούνται και να κάνουν καθημερινά ταξίδια.

Μύθος 1: Θα ιδρώσω.

Ανάλογα με τη διαδρομή και το ρυθμό σας, μπορεί να ιδρώσετε αλλά ποιος είπε ότι θα πρέπει να νιώσετε άβολα την υπόλοιπη μέρα; Η αλλαγή των ρούχων, σκούπισμα με υγρά μαντηλάκια και η χρήση του αποσμητικού θα σας βοηθήσει να νιώσετε φρέσκοι. Και η οδήγηση με πιο αργό ρυθμό σε μία ανηφορική διαδρομή θα σας αποτρέψει από το να ιδρώνετε.

Μύθος 2: Έχει πολλές ανηφόρες

Αν η οδήγηση με πιο αργό ρυθμό σε μία ανηφορική διαδρομή δεν είναι ότι καλύτερο για εσάς τότε η αγορά ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου είναι η μόνη λύση. Διαλέξτε αυτό που σας ταιριάζει και επωφεληθείτε με την κρατική επιδότηση “ΚΙΝΟΥΜΑΙ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ” με ποσοστό 40% (στην καθαρή τιμή του ποδηλάτου) και όριο επιδότησης τα 800 ευρώ.

Μύθος 3: Πρέπει να κάνω ποδήλατο γρήγορα όπως όλοι οι άλλοι που βλέπω γύρω μου.

Μπορείτε να οδηγήσετε στο ρυθμό που σας ταιριάζει. Δεν είναι αγώνας δρόμου. Ξεκινήστε νωρίς και αφιερώστε τον χρόνο που χρειάζεστε. Απολαύστε τη διαδρομή, τα αξιοθέατα και το αίσθημα της ελευθερίας.

Μύθος 4: Το ποδήλατο είναι μόνο για νέους.

Το ποδήλατο είναι μια αερόβια άσκηση χαμηλής έντασης που είναι εξαιρετική και για τους ηλικιωμένους! Δεν καταπονεί τις αρθρώσεις και εξακολουθεί να σας βοηθά να διατηρείτε το σώμα σας σε κίνηση και να διατηρείτε μια ισχυρή αίσθηση ισορροπίας. Η μετακίνηση με ποδήλατο είναι για όλες τις ηλικίες. Ακόμα κι αν δεν ταξιδεύετε στη δουλειά, μπορεί να υπάρχει ακόμα ένα μέρος που επισκέπτεστε τακτικά και είναι κοντά στο οποίο μπορείτε να πάτε με ποδήλατο.

Μύθος 5: Δεν μπορώ να οδηγήσω όταν βρέχει ή κάνει κρύο.

Η οδήγηση σε βροχή ή κρύο έχει να κάνει με την προετοιμασία. Ακολουθούν μερικά παραδείγματα εργαλείων που θα σας βοηθήσουν μετακινηθείτε:

 • Φώτα
 • Φτερά
 • Ζεστές κάλτσες
 • Καλύμματα παπουτσιών
 • Ένα αδιάβροχο ή χειμερινό μπουφάν
 • Buff ή κασκόλ
 • Καπέλο σκι για κάτω από το κράνος σας
 • Ζεστά γάντια
 • Ελαστικά για βρεγμένο οδόστρωμα

Μπορείτε επίσης να τροποποιήσετε τον τρόπο οδήγησης το χειμώνα, για παράδειγμα, να επιβραδύνετε ή να αποφύγετε το απότομο φρενάρισμα ή να στρίψετε γρήγορα σε βρεγμένο δρόμο.

Έχουμε την ευκαιρία να κάνουμε μια σημαντική αλλαγή στον τρόπο που μετακινούμαστε μειώνοντας τα ταξίδια με το αυτοκίνητο και το ποδήλατο ότι το καλύτερο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο