Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πάμε διακοπές με ποδήλατο

Τα πλεονεκτήματα του να ταξιδεύετε με ποδήλατο

Ώρα : Μπορείτε να καθορίσετε το δικό σας χρονοδιάγραμμα. Δεν χρειάζεται να περιμένετε στη στάση του λεωφορείου ή να σηκωθείτε πρωί για να πάτε στο σταθμό στις 6 π.μ. Μπορείτε να σηκωθείτε όταν θέλετε, να φύγετε όταν είστε έτοιμοι και να σταματήσετε για να ξεκουραστείτε όταν είστε κουρασμένοι.

Άσκηση : Η ποδηλασία είναι μια εξαιρετική μορφή άσκησης και απολαμβάνετε άφθονο καθαρό αέρα. Σας επιτρέπει να ανακαλύψετε όλα τα μέρη της διαδρομής σας. Με το να είστε καθισμένοι σε ένα κάθισμα λεωφορείου ή αεροπλάνου για αρκετές ώρες θα σας κάνει να απολαύσετε τη διαδρομή. Για να μην αναφέρουμε, ότι μπορεί να χάσετε την καταπληκτική θέα ενώ κοιμάστε!

Φαγητό : Η τακτική άσκηση ισοδυναμεί με την κανονική πρόσληψη τροφής! Αν σας αρέσει να τρώτε τοπικά γαστρονομικά απολαυστικά πιάτα, δεν θα αισθανθείτε καμία ενοχή όταν μπαίνετε στον πειρασμό για ένα δεύτερο παγωτό!

Προϋπολογισμός : Το ταξίδι με όλο τον εξοπλισμό σας μπορεί να είναι πολύ οικονομικό. Σε πολλά μέρη του κόσμου, ο ημερήσιος προϋπολογισμός σας μπορεί να είναι σχεδόν τίποτα. Ένας προϋπολογισμός 10-15€ ανά άτομο την ημέρα είναι ικανοποιητικός ως γενικός κανόνας.

Δρομολόγια : Ξεχάστε τα λεωφορεία που έχουν συγκεκριμένες ώρες άφιξης και αναχώρησης για τους δημοφιλείς προορισμούς. Με ποδήλατο μπορείτε να φτάσετε εκεί πριν ή μετά. Ίσως μπορείτε να κατασκηνώσετε κάπου κοντά κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Στους επαρχιακούς δρόμους : Είναι διασκεδαστικό να συναντάτε άλλους ταξιδιώτες στο δρόμο. Είναι ακόμη μια ευχάριστη έκπληξη όταν τους συναντάτε ξανά τυχαία στον επόμενο προορισμό σας. Λοιπόν, είτε είναι μια περίεργη σύμπτωση ή είναι επειδή έχετε την ίδια έκδοση του ταξιδιωτικού οδηγού. Ένα βιβλίο ταξιδιωτικού οδηγού είναι ένας βασικό βοήθημα αλλά πρέπει να πω ότι απολαμβάνω τα μικρά τυχαία χωριά και μέρη που δεν περιλαμβάνονται στα 10 κορυφαία μέρη που πρέπει να επισκεφθείτε.

Αφήστε το ποδήλατό σας μεταφέρει : Εκτός από το ότι είναι ένας φιλικός προς το περιβάλλον τρόπος ταξιδιού, η μεταφορά του εξοπλισμού σας είναι πολύ πιο βολική από το να τα κουβαλάτε όλα στην πλάτη σας. Επίσης, αν δεν σας αρέσει να χάνεστε τοποθετήστε στο τιμόνι σας μία συσκευή GPS ή το κινητό σας με μία παρόμοια εφαρμογή πλοήγησης.

Τα μειονεκτήματα του ταξιδιού με ποδήλατο

Απαιτείται αναλυτικός σχεδιασμός : Δεν είναι τόσο εύκολο όσο του να ρίχνετε μερικά ρούχα και μια οδοντόβουρτσα σε ένα σακίδιο. Για μια μακροχρόνια περιήγηση με ποδήλατο, η κάλυψη της βάσης του τι χρειάζεστε για εσάς καθώς και για το ποδήλατό σας μπορεί να είναι μια επίπονη δουλειά. Φυσικά υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για διαφορετικούς ανθρώπους, αλλά θα μπορούσε για εσάς να είναι κάτι πολύ απλό.

Γενικά πρέπει να πάρετε περισσότερα πράγματα: Όσο κι αν προσπαθήσετε να διατηρήσετε τον εξοπλισμό και τα εργαλεία σας σε «αρκετά ελάχιστα», όταν κάνετε περιοδεία με ποδήλατο, χρειάζεστε γενικά περισσότερα πράγματα όταν είστε έξω στην στη φύση. Είναι επιτακτική ανάγκη να έχετε εξοπλισμό κάμπινγκ, μαγειρικά σκεύη και εργαλεία ποδηλάτων μαζί με τα ρούχα και τα είδη περιποίησης κλπ. Η αρχική δαπάνη του κόστους πριν ξεκινήσετε μπορεί επίσης να είναι σημαντική. Υπολογίστε να ξοδέψετε περίπου 1000€ ο καθένας για την αγορά όλου του εξοπλισμού και του ποδηλάτου.

Δεν είναι εύκολο: Η περιήγηση με ποδήλατο δεν είναι για όσους δεν έχουν καλή φυσική κατάσταση. Η υπομονή είναι επίσης το κλειδί. Με ένα σακίδιο πλάτης μπορείτε να πάρετε το λεωφορείο και να απολαύσετε τη διαδρομή μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας. Ίσως θα φτάσετε σε μερικές ώρες. Η ίδια διαδρομή με ποδήλατο μπορεί να σας πάρει μια εβδομάδα!

Συντήρηση ποδηλάτου : Όπως όλα τα μηχανήματα, τα ποδήλατα μπορούν να χαλάσουν και να έχουν φθορές. Εάν ακούσετε έναν περίεργο θόρυβο που προέρχεται από τα γρανάζια, θα πρέπει να ξέρετε πώς να το επιδιορθώσετε. Εάν τα ελαστικά τρίβονται στα τακάκια πρέπει να ξέρετε πώς να τα ρυθμίσετε, για να μην αναφέρουμε τα πολλά σκασμένα λάστιχα! Συνοπτικά, είναι απαραίτητη η σωστή κατανόηση των βασικών επισκευών ενός ποδηλάτου πριν ξεκινήσετε.

Ασφάλεια : Μεταφέρετε αρκετό ακριβό εξοπλισμό, οπότε πρέπει να είστε σε επαγρύπνηση. Υπάρχουν επιτήδειοι που ψάχνουν την ευκαιρία για να αρπάξουν την ωραία φωτογραφική σας μηχανή, το φορητό υπολογιστή ή το ποδήλατό σας εάν τους διευκολύνετε.

Συμπέρασμα

Η εξάντληση μετά από πολύωρη ποδηλασία μπορεί να μας αρέσει, αλλά το ταξίδι με ποδήλατο δεν είναι για όλους. Ωστόσο, τίποτα δεν μπορεί να συγκριθεί με την ικανοποίηση μιας ταξιδιωτικής εμπειρίας με ποδήλατο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο