Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Μύθοι & Πραγματικότητα για το ποδήλατο

Όταν ασχολείστε με την ποδηλασία, όλοι θέλουν να βοηθήσουν. Αγαπητέ μπαμπά, συνάδελφοι, φίλοι, όλοι καλοπροαίρετοι, δεν μπορούν παρά να μοιραστούν τη σοφία της πολυετούς εμπειρίας τους. Στη συνέχεια, ξεκινάτε να ποδηλατείτε με άλλους, οι οποίοι επίσης προσφέρουν συμβουλές. Και, αργά ή γρήγορα, συναντάς αυτούς που έχουν λανθασμένη άποψη, που δυστυχώς επιμένουν να εκθέτουν και τις απόψεις τους.

Δυστυχώς πάρα πολλές από αυτές τις προτάσεις και συμβουλές, πράγματα που συχνά ακούγονται απόλυτα λογικά, είναι εντελώς λανθασμένα και μερικές φορές εντελώς επικίνδυνα.

Μύθος 1: Θα πρέπει να οδηγείτε αντίθετα με το ρεύμα των αυτοκινήτων στο δρόμο

Πραγματικότητα: Αυτή είναι η χειρότερη σύγχυση που έγινε ποτέ, και μία από τις κύριες αιτίες ατυχημάτων και θανάτων με ποδήλατο ακόμα και σήμερα. Οι ποδηλάτες πρέπει να οδηγούν ακριβώς όπως οι οδηγοί, να τηρούν τον Κ.Ο.Κ και να πηγαίνουν πάντα με την κυκλοφορία στη δεξιά πλευρά του δρόμου, ποτέ αντίθετα. Όταν οδηγείτε με λάθος τρόπο, οι οδηγοί δεν σας βλέπουν στις διασταυρώσεις και όχι μόνο. Μπαίνοντας στους δρόμους, κοιτούν αριστερά για την αντίθετη κίνηση. Μη βλέποντας κανένα, στρίβουν δεξιά και μπορεί να σας χτυπήσουν αν βρίσκεστε εκεί. Δεν περιμένουν κανένα όχημα εκεί. Επιπλέον, αν οδηγείτε αντίθετα στην κίνηση, οδηγείτε με ταχύτητα προς οχήματα που επίσης κινούνται προς εσάς. Εάν ποδηλατείτε με 20 χλμ/ώρα και εκείνοι πάνε 50, υπάρχει η πιθανότητα πρόσκρουσης στα 70 χλμ/ώρα, πολύ πιο θανατηφόρα από την πρόσκρουση των 20 χλμ/ώρα αν σας χτυπούσαν από πίσω (το πιο σπάνιο ατύχημα).

Γιατί υπάρχει αυτός ο μύθος: Υπάρχει ένας άγραφος κανόνας που λέει ότι οι πεζοί πρέπει να περπατούν κόντρα στην κυκλοφορία. Οι γονείς που προσπαθούσαν να προστατεύσουν τα παιδιά τους μπέρδεψαν αυτόν τον κανόνα για τους πεζούς με την ποδηλασία και δίδαξαν στα βλαστάρια τους αυτόν τον εξαιρετικά επικίνδυνο τρόπο οδήγησης, και έκτοτε μεταδίδεται από στόμα σε στόμα ξανά και ξανά οδηγώντας σε πολλά ατυχήματα και θανάτους. Ας το σταματήσουμε εδώ!

Μύθος 2: Τα ποδήλατα κοστίζουν πάρα πολύ

Πραγματικότητα: Το κόστος και το τι είναι οικονομικά προσιτό είναι σχετικά πράγματα, ωστόσο, είναι εύκολο να δείξουμε ότι λίγα πράγματα είναι τόσο προσιτά όσο τα ποδήλατα ή προσφέρουν τόση αξία. Διαθέτουμε μοντέλα που κοστίζουν λιγότερο από ένα iPhone, για παράδειγμα, που θα διαρκέσουν για πάντα, θα παρέχουν αξιόπιστη μεταφορά, θα αυξήσουν τη φυσική σας κατάσταση και την υγεία σας (χωρίς χρεώσεις για γυμναστήριο ή διατροφή) και θα διαγράψουν ένα τεράστιο χαμόγελο στα χείλη σας! Εάν αποφασίσετε ποτέ να κάνετε αναβάθμιση, μπορείτε εύκολα να το μεταπωλήσετε. Και ξεχάστε το αυτοκίνητο. Είναι τα ποδήλατα που είναι τα πιο αποδοτικά οχήματα στον κόσμο και από τα πιο εκλεπτυσμένα τεχνολογικά μετά από 200 χρόνια καινοτομίας.

Γιατί υπάρχει αυτός ο μύθος: Δεν θέλουμε να είμαστε κακοί ή να κοροϊδεύουμε κανέναν, αλλά η εμπειρία μας είναι ότι αυτός ο μύθος μεταδίδεται συνήθως από κάποιον που έκανε τελευταία φορά ποδήλατο όταν τα χούλα χουπ ήταν στη μόδα. Αυτό το άτομο θυμάται τη διασκέδαση που είχε με το ποδήλατο αυτού του υπέροχου παιδιού και επισκέπτεται ένα κατάστημα ποδηλάτων περιμένοντας να βρει ποδήλατα με 75 €, τα οποία θυμάται ότι οι γονείς του πλήρωσαν για το πρώτο του ποδήλατο. Τότε είναι σοκαρισμένος όταν βλέπει ότι τα σύγχρονα ποδήλατα κοστίζουν περισσότερο. Εάν πιστεύετε ότι τα ποδήλατα κοστίζουν πάρα πολύ, επιτρέψτε μας να σας δείξουμε πραγματικά μερικά. Πιστεύουμε ότι θα δείτε γρήγορα ότι τα σύγχρονα ποδήλατα είναι πραγματικά αξιόλογα.

Μύθος 3: Όταν φοράς κράνος ανάβει το κεφάλι σου.

Πραγματικότητα: Εντάξει, παραδεχόμαστε ότι αν κάνει ζέστη και είσαι σε ανηφόρα στον ήλιο, το κεφάλι σας θα ζεσταθεί περισσότερο μέσα από το κράνος. Φυσικά αυτό οφείλεται σε όλα εκείνα τα πρώτα κράνη που ήταν ως επί το πλείστον κατασκευασμένα από βαρύ πλαστικό και ήταν υπερμεγέθη και ελάχιστα αεριζόμενα. Έτσι τα κράνη απέκτησαν κακή φήμη όσον αφορά την άνεση και ακόμη χειρότερα, πολλοί αναβάτες εξακολουθούν να χρησιμοποιούν αυτά τα ξεπερασμένα μοντέλα και πιστεύουν ότι όλα τα κράνη είναι ακόμα ζεστά και άβολα. Αν δείτε κάποιον να φορά ένα πολύ παλιό κράνος, κάντε του τη χάρη και προτείνετέ τους να δουν τα δικά μας!

Γιατί υπάρχει αυτός ο μύθος: Τα κράνη στην πραγματικότητα σας κρατούν πιο δροσερούς. Οι δοκιμές από όλους τους μεγάλους κατασκευαστές έχουν δείξει ότι συνολικά, σε αναβάσεις, καταβάσεις, και παντού ενδιάμεσα, κατά μέσο όρο, το κεφάλι σας παραμένει πραγματικά πιο δροσερό με ένα κράνος. Γιατί; Για τον πολύ απλό λόγο ότι τα σύγχρονα κράνη αποτελούνται κυρίως από αφρό πολυστυρενίου — το ίδιο υλικό που βρίσκεται στα ψυγεία. Χάρη σε αυτό το εξαιρετικά ελαφρύ και εξαιρετικό μονωτικό υλικό και τις σημαντικές προόδους στην τεχνολογία εξαερισμού, τα σύγχρονα κράνη κρατούν το κεφάλι σας πιο δροσερό τις περισσότερες φορές, κάτι που είναι ένα από τα θαύματα της σύγχρονης ποδηλασίας και γιατί ακόμη και οι επαγγελματίες αναβάτες οδηγούν πλέον με μεγαλύτερη ασφάλεια προστατεύονται από αυτά τα κράνη.

Μύθος 4: Τα σκασμένα λάστιχα είναι κάτι αναπόφευκτο

Πραγματικότητα: Μόνο αν το αφήσεις ξεφούσκωτο. Αυτό που εννοούμε είναι ότι μπορείτε να αποτρέψετε τα σκασμένα λάστιχα με λίγη βασική συντήρηση. Εάν παθαίνετε συχνά, λάστιχο ενημερώστε μας για να σας προτείνουμε μια λύση. Το βασικό βήμα για να αποτρέψετε τα περισσότερα σκασίματα είναι να αποκτήσετε μια καλή “τρόμπα δαπέδου” (είναι εύχρηστη, αποδοτική με στιβαρή βάση και ενσωματωμένο μανόμετρο) και πρέπει να φουσκώνετε τα ελαστικά σας πριν από κάθε βόλτα. Επίσης, ενώ όλα τα ποδήλατά μας διαθέτουν ελαστικά και αεροθαλάμους ποιότητας, εάν οδηγείτε πολύ, σε ανώμαλο έδαφος ή γύρω από ακανθώδη φυτά, είναι πιθανό να πάθετε λάστιχο. Υπάρχουν μέτρα που μπορούμε να λάβουμε για να σας προσφέρουμε επιπλέον προστασία. Απλά ενημερώστε μας. Θα πρέπει επίσης να έχετε πάντα μια φορητή τρόμπα, λεβιέδες εξαγωγής ελαστικών, μία εφεδρική σαμπρέλα και ένα κιτ επιδιόρθωσης, ώστε να έχετε τα μέσα για να επισκευάσετε ένα σκασμένο λάστιχο και να επιστρέψετε στο σπίτι.

Γιατί υπάρχει αυτός ο μύθος: Τα ελαστικά ποδηλάτου είναι μικρού όγκου (ακόμα και όταν είναι πλήρως φουσκωμένα, δεν υπάρχει πολύς αέρας μέσα) και όπως όλα τα ελαστικά (ακόμα και τα ελαστικά αυτοκινήτου), χάνουν φυσικά αέρα με την πάροδο του χρόνου λόγω διαρροής. Όταν συμβαίνει αυτό, τα ελαστικά είναι πιο μαλακά από ότι θα έπρεπε και αν ποδηλατείτε έτσι, είναι πολύ πιο πιθανό να πάθετε λάστιχο. Δυστυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι πρέπει να ελέγχετε την πίεση των ελαστικών τακτικά, επομένως παθαίνουν λάστιχο πιο συχνά από ότι θα έπρεπε.

Μύθος 5: Το ποδήλατο φουσκώνει τους μύες στα πόδια σας

Πραγματικότητα: Το ποδήλατο θα τονώσει τους μύες σας και θα κάνει τα πόδια σας πιο δυνατά, έτσι ώστε να φαίνονται πιο νευρώδη και πιο δυνατά, ωστόσο, για τους περισσότερους ανθρώπους, είναι πολύ πιο πιθανό τα παιχνίδια να γίνουν πιο λεπτά παρά πιο χοντρά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα εάν ακολουθείτε τον σημαντικό κανόνα της διατήρησης ενός άνετου ρυθμού πεντάλ πάνω από 90 στροφές ανά λεπτό. Αυτό απαιτεί οδήγηση σε σχετικά εύκολες ταχύτητες, οι οποίες αναπτύσσουν μικρούς, ελαστικούς μύες μαζί με εξαιρετική καρδιαγγειακή αντοχή.

Γιατί υπάρχει αυτός ο μύθος: Πιστεύουμε ότι έχει να κάνει με τους σπρίντερ που τραβάνε τα φώτα της δημοσιότητας στο τέλος σημαντικών αγώνων. Αυτοί οι πρωταθλητές εκπαιδεύονται για δύναμη και εκρηκτικότητα και συχνά έχουν τετρακέφαλους μύες μεγαλύτερους από τους κανονικούς, τους οποίους λατρεύουν να φωτογραφίζουν οι φωτογράφοι. Στην πραγματικότητα, μπορεί να έχετε δει Ολυμπιονίκες, χωρίς όγκο στα πόδια, αλλά, πιστέψτε μας, θα χρειάστηκαν χρόνια σοβαρής δουλειάς για να γίνει κάποιος πρωταθλητής.

Μύθος 6: Το τιμόνι στα ποδήλατα δρόμου (“αγωνιστικά”) είναι άβολο

Πραγματικότητα: Λίγη ιστορία θα βοηθήσει εδώ. Τα πρώτα ποδήλατα είχαν σχεδόν επίπεδο τιμόνι. Τα τιμόνια για τα αγωνιστικά ποδήλατα δρόμου, στην πραγματικότητα εφευρέθηκαν περίπου 10 χρόνια αργότερα, επειδή οι αναβάτες διαπίστωσαν ότι το επίπεδο τιμόνι ήταν άβολο λόγω των περιορισμένων θέσεων των χεριών και του σώματος. Ένα σωστά ρυθμισμένο αγωνιστικό τιμόνι παρέχει πολλές περισσότερες θέσεις πιασίματος και σας επιτρέπει να οδηγείτε άνετα είτε είστε σκυμμένοι κόντρα στον άνεμο και πηγαίνετε γρήγορα, είτε κάθεστε σε πιο όρθια θέση πιάνοντας το πάνω μέρος και απολαμβάνετε τη θέα. Στην πραγματικότητα, αν ρυθμιστεί σωστά, είναι εξαιρετικά λειτουργικό, για αγώνες μέχρι παγκόσμιες περιοδείες και cyclocross.

Γιατί υπάρχει αυτός ο μύθος: Το αγωνιστικό τιμόνι είχε μια κακή φήμη γιατί κατά τη διάρκεια της μεγάλης έκρηξης των ποδηλάτων της δεκαετίας του 1970, σχεδόν κάθε ποδήλατο που πουλήθηκε είχε τέτοιο τιμόνι. Δυστυχώς, εκείνη την εποχή οι άνθρωποι δεν καταλάβαιναν πώς να τα προσαρμόσουν ώστε να ταιριάζουν σωστά. Αυτό έκανε πολλούς αναβάτες να υποφέρουν από το να σκύβουν πολύ και να κρατηθούν στην πιο ακραία θέση (άκρη του τιμονιού) και αποφάσισαν ότι έφταιγε το τιμόνι, όταν με λίγη ρύθμιση και προπόνηση θα είχαν λύσει εντελώς και τα δύο προβλήματα.

Μύθος 7: Δεν μπορείτε να οδηγήσετε το ποδήλατο βουνού σας στο δρόμο (και το αντίστροφο)

Πραγματικότητα: Μπορεί να έχετε ακούσει τους ανθρώπους να αποκαλούν τα ποδήλατα βουνού, «ποδήλατα παντός εδάφους». Συμφωνούμε. Το γεγονός είναι ότι μπορείτε να οδηγήσετε το MTB ή το ATB σας οπουδήποτε και οπουδήποτε θέλετε. Για οδήγηση μεγάλων αποστάσεων ή γρήγορου δρόμου, θα συνιστούσαμε κάποιες σχετικά μικρές αναβαθμίσεις:

1. Χρησιμοποιήστε λεπτότερα ελαστικά δρόμου υψηλής πίεσης με μικρότερο αεροθάλαμο.

2. Προσθέστε ακρόμπαρα για μια επιπλέον θέση χεριών και περισσότερη δύναμη στις αναβάσεις.

3. Ρωτήστε εάν είναι δυνατόν να εγκαταστήσετε μεγαλύτερους δίσκους ή δισκοβραχίονες (αφού ταξιδεύετε πιο γρήγορα στο δρόμο).

4. Περιορίστε ή κλειδώστε τη διαδρομή του πιρουνιού ανάρτησης για περισσότερη ισχύ και καλύτερο χειρισμό. (Παρεμπιπτόντως, μπορείτε επίσης να οδηγήσετε το τυπικό ποδήλατο δρόμου σε πολλά μονοπάτια όχι και πολύ τεχνικά χωρίς προβλήματα!)

Γιατί υπάρχει αυτός ο μύθος: Τα βαριά λάστιχα, η μαλακή ανάρτηση, η όρθια θέση οδήγησης και η εξαιρετικά χαμηλή ταχύτητα με τα περισσότερα ποδήλατα βουνού σας είναι δύσκολο να συμβαδίζετε με τους υπόλοιπους με κανονικά ποδήλατα δρόμου, έτσι θα αισθάνεστε πιο αργοί. Ωστόσο, με τις εύκολες αλλαγές που αναφέρονται παραπάνω, θα πηγαίνεται πολύ πιο γρήγορα.

Μύθος 8: Οι ποδηλάτες δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας, επομένως θα πρέπει να μείνουν εκτός δρόμου

Πραγματικότητα: Θυμάστε αυτά που αναφέραμε στην αρχή; Αυτοί είναι οι τύποι που κρατούν ζωντανό αυτόν τον μύθο. Η σκέψη τους είναι ότι εφόσον δεν χρειάζεστε άδεια κυκλοφορίας ή ασφάλιση ή βενζίνη για να οδηγήσετε το ποδήλατό σας (πολύ καλό, ε;), ότι δεν πληρώνετε τα τέλη κυκλοφορίας που πληρώνουν οι οδηγοί, επομένως δεν θα πρέπει να μπορείτε να οδηγείτε στο δρόμο. Προφανώς, αυτό είναι ένα αρκετά ανόητο επιχείρημα γιατί, ενώ υπάρχουν μερικοί άνθρωποι που πάνε παντού με ποδήλατο, οι περισσότεροι από εμάς έχουμε και αγαπάμε τα αυτοκίνητά μας όσο και τα ποδήλατά μας και πληρώνουμε τόσο φόρο όσο και οι υπόλοιποι. Αλλά αυτό είναι στην πραγματικότητα εκτός θέματος, επειδή ο νόμος ορίζει ξεκάθαρα ποιος μπορεί και ποιος δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει το δρόμο, και στους περισσότερους δρόμους είναι απολύτως νόμιμο να οδηγείς, να κάνεις ποδήλατο και να περπατάς.

Γιατί υπάρχει αυτός ο μύθος: Δεν είμαστε ψυχαναλυτές, αλλά πιστεύουμε ότι μπορεί να είναι ζήλια. Εξάλλου, όταν ταξιδεύετε στο δρόμο με τη δική σας δύναμη απολαμβάνοντας την διαδρομή, είναι δύσκολο να μην χαμογελάσετε. Πράγμα που πρέπει να κάνει αυτούς που έχουν κολλήσει στην κυκλοφορία να θέλουν να ξεσπάσουν κάπου. Δεν είναι σωστό

Μύθος 9: Δεν μπορείτε να πάτε με ποδήλατο στη δουλειά γιατί θα ιδρώσετε και θα βρωμάτε

Πραγματικότητα: Επαναλάβετε μετά από εμάς: ο ιδρώτας δεν βρωμάει, η μυρωδιά του σώματος και τα βρώμικα ρούχα βρωμάνε. Εφόσον φοράτε ή αλλάζετε καθαρά ρούχα, το να ιδρώσετε όταν πηγαίνετε στη δουλειά δεν θα έχει καμία σημασία. Εάν δεν έχετε ντους στη δουλειά, απλώς σκουπίστε τον ιδρώτα με μία καθαρή πετσέτα, αλλάξετε ρούχα, χτενιστείτε και ξεκινήστε τη δουλειά. Κανείς δεν θα ξέρει ότι περάσατε υπέροχα στο δρόμο για το γραφείο αν δεν του το πείτε ή παρατηρήσει πόση ενέργεια έχετε!

Γιατί υπάρχει αυτός ο μύθος: Ίσως φταίει το μάθημα γυμναστικής στο σχολείο. Θυμάστε πώς μερικά παιδιά δεν θα πλένανε ή αλλάζανε ποτέ τα ρούχα της γυμναστικής; Η ιδρωμένη φόρμα βασικά ζυμωνόταν στη τσάντα και μετά μύριζε τόσο άσχημα που θα προσευχόσουν να μην χρειαστεί ποτέ να την ξαναγγίξεις.

Μύθος 10: Το ποδήλατο προκαλεί ανικανότητα

Πραγματικότητα: Μπορούμε να καταρρίψουμε αυτόν τον μύθο με μια λέξη: Κίνα. Μια από τις πιο πυκνοκατοικημένες χώρες στον κόσμο, είναι επίσης όπου οι άνθρωποι κάνουν ποδήλατο παντού από τότε που εφευρέθηκαν τα ποδήλατα. Το ίδιο για την Ολλανδία. Αν το ποδήλατο έκανε αυτό που ίσως έχετε ακούσει να προτείνουν οι έρευνες, θα υπήρχε μείωση του πληθυσμού όπου τα ποδήλατα χρησιμοποιούνται πολύ και ισχύει το ακριβώς αντίθετο. Όλες οι ενδείξεις είναι ότι το ποδήλατο προάγει την καλύτερη υγεία. Σημειώστε ότι είναι πολύ συνηθισμένο για τους αρχάριους αναβάτες να έχουν κάποια ενόχληση στη σέλα. Πρέπει να συνηθίσετε να κάθεστε στη σέλα του ποδηλάτου, ωστόσο, οποιαδήποτε ενόχληση, μυρμήγκιασμα ή μούδιασμα θα πρέπει να υποχωρήσει μετά από μερικές εβδομάδες τακτικής ποδηλασίας. Εάν δεν συμβεί αυτό, παρακαλούμε περάστε για να ελέγξουμε προσεκτικά τη ρύθμιση της σέλας σας. Ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί να δοκιμάσετε μια διαφορετική σέλα, μπορούμε συνήθως να βρούμε μια λύση προσαρμογής, σωστής θέσης ή τεχνικής (όπως το να σηκώνεστε τακτικά) που θα βάλει τέλος σε οποιαδήποτε ενόχληση.

Γιατί υπάρχει αυτός ο μύθος: Όταν αναφέρθηκε στις ειδήσεις ότι ένας γιατρός στη Βοστώνη έκανε μία μελέτη όπου αναφέρει το να κάθεσαι σε σέλα ποδηλάτου μπορεί να συμπιέσει τις αρτηρίες και να προκαλέσει ανικανότητα. Ενώ είναι ξεκάθαρο ότι ορισμένοι άνθρωποι είχαν προβλήματα, σχετίζονταν περισσότερο με καταχρηστικές πρακτικές ποδηλασίας παρά με οποιοδήποτε ελάττωμα στο σχεδιασμό του ποδηλάτου ή της σέλας. Για παράδειγμα, το να οδηγείτε μεγάλες αποστάσεις καθισμένοι στη σέλα όλη την ώρα ή να κάθεστε σε μία σέλα που δεν έχει ρυθμιστεί σωστά. Όπως με τα πληκτρολόγια και το σύνδρομο καρπιαίου σωλήνα, αν καταχραστείτε οτιδήποτε, μπορεί να προκαλέσετε βλάβη, αλλά είναι η εξαίρεση, όχι ο κανόνας. Λίγα πράγματα είναι καλύτερα για την υγεία σας από ότι το ποδήλατο!

Μετάβαση στο περιεχόμενο