Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Μήπως τα ρούχα φθορισμού και με αντανακλαστική επένδυση μας κάνουν πιο ασφαλείς;

Σαν ποδηλάτες είμαστε οι πιο ευάλωτοι στο δρόμο από τους υπόλοιπους οδηγούς και μοτοσυκλετιστές. Έχουμε περισσότερες πιθανότητες να τραυματιστούμε στο δρόμο από ότι οι οδηγοί αυτοκινήτων ή και να χάσουμε τη ζωή μας σε ένα θανατηφόρο ατύχημα.

Πρόκειται για στατιστικά στοιχεία, και εναπόκειται σε όλους μας να διασφαλίσουμε ότι είμαστε όσο το δυνατόν πιο ορατοί (και ως εκ τούτου όσο το δυνατόν πιο ασφαλείς) ενώ είμαστε με το ποδήλατο στο δρόμο. Αλλά πώς μπορούμε να είμαστε ασφαλείς; Είναι καλύτερα να φοράμε πιο φωτεινά ρούχα; Και τι γίνεται με την οδήγηση τη νύχτα;

Στον καθένα έχει συμβεί όταν ένας οδηγός δεν μας είδε, και σχεδόν μας χτύπησε με το αυτοκίνητο ή το χειρότερο, είχαμε ένα ατύχημα. Και αν είστε ποδηλάτης για αρκετά χρόνια, πιθανότατα έχετε εμπλακεί σε πολλά τέτοια περιστατικά.

Αυτή η εμπειρία δεν είναι αστικός μύθος – η πλειονότητα των ατυχημάτων που αφορούν έναν ποδηλάτη και ένα μηχανοκίνητο όχημα είναι η περίπτωση «δεν τον είδα». Δηλαδή, περιστατικά όπου ο οδηγός μπορεί να κοιτάζει προς την κατεύθυνση του ποδηλάτη, αλλά απέτυχε να αναγνωρίσει ότι αυτό που έβλεπε ήταν ποδηλάτης. Υπάρχει ένας λόγος που το «Συγγνώμη φίλε, δεν σε είδα» – είναι η κλασσική συζήτηση για ατυχήματα μεταξύ των ποδηλατών.

Υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που μπορούν να κάνουν έναν ποδηλάτη δύσκολο να εντοπιστεί, όπως «οπτικό χάος» πάνω ή δίπλα στο δρόμο, οι συνθήκες φωτισμού που επικρατούσαν και, κυρίως, η αίσθηση ορατότητας του ποδηλάτη.

Προσπαθήστε να είστε ορατοί και ευδιάκριτοι

Υπήρξαν πολλές μελέτες τις τελευταίες δεκαετίες που διερευνούν πώς τα «βοηθήματα ορατότητας» επηρεάζουν την ευκολία με την οποία οι οδηγοί μπορούν να εντοπίζουν ποδηλάτες στο δρόμο. Τα χρώματα φθορισμού είναι σίγουρα πιο ορατά στους οδηγούς. Τα φθορίζοντα ρούχα σε κόκκινο, κίτρινο και πορτοκαλί – χρώματα που έρχονται σε αντίθεση σημαντικά με το περιβάλλον οδήγησης είναι τα πιο αποτελεσματικά.

Έτσι οι ποδηλάτες που φορούν φθορίζοντα ποδηλατικά ρούχα δεν είναι μόνο πιο ορατοί στους οδηγούς, είναι επίσης λιγότερο πιθανό να χτυπηθούν και να τραυματιστούν. Αλλά αυτό ισχύει μόνο όταν οδηγούμε στο φως της ημέρας.

Νυχτερινή οδήγηση

Η οδήγηση τη νύχτα είναι πιο επικίνδυνη από ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας. Στην πραγματικότητα, αρκετά θανατηφόρα ατυχήματα με θύματα ποδηλάτες συμβαίνουν τη νύχτα, παρά το γεγονός ότι μόνο περίπου το 10% των ποδηλατών οδηγούν το βράδυ .

Ενώ τα φθορίζοντα ρούχα είναι αποτελεσματικά στην αύξηση της ορατότητας του αναβάτη κατά τη διάρκεια της ημέρας, είναι σε μεγάλο βαθμό άχρηστα στο σκοτάδι.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, τα φθορίζοντα ρούχα παίρνουν υπεριώδες (UV) φως από τον ήλιο – φως που δεν μπορούμε να δούμε – και το μετατρέπουν σε φως που μπορούμε να δούμε. Το αποτέλεσμα είναι μια αύξηση της συνολικής ποσότητας ορατού φωτός που αντανακλάται στα ρούχα, δίνοντας στα φθορίζοντα ρούχα μια πιο φωτεινή εμφάνιση. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, την αυγή και το σούρουπο.

Τη νύχτα, δεν υπάρχει υπεριώδες φως του ήλιου για μετατροπή, επομένως το υλικό φθορισμού δεν είναι αποτελεσματικό. Και έτσι ώστε οι ποδηλάτες να είναι όσο το δυνατόν πιο ορατοί στο σκοτάδι, τα ανακλαστικά είναι τα πιο κατάλληλα και όχι τα ρούχα φθορισμού.

Ανακλαστικά ρούχα

Είναι διαισθητικά προφανές ότι τα ανακλαστικά ρούχα μας κάνουν πιο ορατούς σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Αντί να απορροφηθεί από τα ρούχα μας, το φως από τους προβολείς των αυτοκινήτων και από τα φώτα του δρόμου αντανακλάται στους οδηγούς, κάνοντάς μας πιο ορατούς.

Παρ΄ όλα αυτά τα γιλέκα με ανακλαστικές λωρίδες δεν φαίνεται να είναι τα πιο αποτελεσματικά από μόνα τους. Σε μία μελέτη οι οδηγοί εντόπισαν τον μεγαλύτερο αριθμό ποδηλατών που φορούσαν το γιλέκο με αντανακλαστικές λωρίδες συν τον ανακλαστήρα αστραγάλου και γόνατος.

Αυτά τα αποτελέσματα αντικατοπτρίζουν ερευνητικά ευρήματα σχετικά με την ορατότητα των πεζών τη νύχτα και μπορούν να εξηγηθούν από την οπτική ευαισθησία μας στα πρότυπα της ανθρώπινης κίνησης.

Ένα ανακλαστικό μπουφάν, ενώ είναι σαφώς πιο αποτελεσματικό από τα απλά μαύρα ρούχα, περιορίζει το ανακλαστικό υλικό στον κορμό του αναβάτη, το οποίο παρουσιάζει πολύ λιγότερες πληροφορίες κίνησης στους πλησιέστερους οδηγούς.

Αντανακλαστικές λωρίδες στα γόνατα και τους αστραγάλους, από την άλλη πλευρά, κινούνται πάνω-κάτω καθώς ο ποδηλάτης κινείται, βοηθώντας τους οδηγούς να αναγνωρίσουν καλύτερα το αντικείμενο μπροστά τους ως κινούμενος ποδηλάτης, σε αντίθεση με μια απλή πηγή φωτός.

Αυτό το εύρημα φαίνεται να οδηγεί σε μια προφανή πρόταση για ποδηλάτες: εάν θέλετε να μεγιστοποιήσετε την ασφάλειά σας τη νύχτα, μην φοράτε απλώς ανακλαστικά ρούχα. βεβαιωθείτε ότι η ανακλαστική ενδυμασία περιλαμβάνει ανακλαστικές ταινίες που φοριούνται στους αστραγάλους και τα γόνατα.

Μόδα έναντι ασφάλειας

Εδώ και πολύ καιρό ότι οι ποδηλάτες γνωρίζουν τα οφέλη της ανακλαστικής ενδυμασίας, αλλά επιλέγουν να μην τα φορέσουν. Τα ανακλαστικά ρούχα παραδοσιακά δεν είχαν την αισθητική γοητεία και την απόδοση άλλων, πιο κομψών ενδυματολογικών επιλογών.

Αλλά τώρα πλέον υπάρχουν μάρκες που κατασκευάζουν ανακλαστικά μπουφάν που ξεχωρίζουν εντυπωσιακά όταν φωτίζονται από προβολείς αυτοκινήτων και άλλες τεχνητές πηγές φωτός, όπως και προϊόντα που αξιοποιούν τη δύναμη της οπτική ευαισθησία μας στα πρότυπα της ανθρώπινης κίνησης για να αυξήσουν περαιτέρω την ορατότητα του ποδηλάτη.

Άλλες εταιρείες έχουν κατασκευάσει εντυπωσιακά ανακλαστικά παπούτσια ποδηλασίας, ή ρούχα με μεγάλα ανακλαστικά πάνελ κάτω από το γόνατο.

Το γεγονός ότι οι μεγάλες μάρκες ποδηλασίας έχουν μετακινηθεί στον ανακλαστικό χώρο ένδυσης είναι σημαντικό. Και επειδή οι μεγάλες μάρκες σχεδιάζουν τώρα αντανακλαστικά κομμάτια με γνώμονα τη μόδα της οδικής αγοράς, η χρήση ασφαλέστερου κιτ ποδηλασίας φαίνεται να έχει γίνει περισσότερο αποδεκτό από ποτέ.

Αντανακλαστικά

Εν τω μεταξύ, πρέπει να είναι σαφές ότι υπάρχουν βήματα που μπορούμε όλοι να κάνουμε για να διασφαλίσουμε ότι είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολο να μας εντοπίσουν στο δρόμο:

Για μέγιστη ορατότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας, το σετ ρούχων ποδηλασίας πρέπει να είναι όσο το δυνατόν πιο φωτεινό, ιδανικά φθορισμού.

Όταν οδηγείτε τη νύχτα, τα είδη φθορισμού πρέπει να ανταλλάσσονται με ρούχα που είναι όσο το δυνατόν πιο ανακλαστικά, με ιδιαίτερη προσοχή στα γόνατα και τους αστραγάλους.

Ακόμα και τα ασφαλέστερα ρούχα που δεν προστατεύουν από μόνα τους. Η χρήση ισχυρών εμπρός και πίσω φώτων πρέπει να είναι δεδομένη.

Μετάβαση στο περιεχόμενο