Επιλέξτε τα κατάλληλα ποδηλατικά παπούτσια

Βασικές συμβουλές για την επιλογή των κατάλληλων ποδηλατικών παπουτσιών – ανεξάρτητα από τον τύπο ποδηλασίας που κάνετε

Μπορείτε να κάνετε ποδήλατο με ένα ζευγάρι αθλητικά παπούτσια, αλλά τα ειδικά παπούτσια ποδηλασίας θα είναι πιο αποτελεσματικά, πιο άνετα και γενικά καλύτερα.

  • Οι άκαμπτες σόλες των ποδηλατικών παπουτσιών και η μηχανική σύνδεση με τα πεντάλ βελτιώνουν την άνεση και την αποτελεσματικότητά τους.
  • Τα παπούτσια ποδηλασίας με εξωτερικά σχαράκια προορίζονται για αγώνες και προπόνηση. Επιλέξτε παπούτσια με εσωτερικά σχαράκια αν θέλετε να μπορείτε να περπατήσετε με αυτά.
  • Τα πιο ακριβά παπούτσια ποδηλασίας είναι συνήθως ελαφρύτερα χάρη στη χρήση ακριβών υλικών υψηλής τεχνολογίας.
  • Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε κορδόνια, ιμάντες Velcro, καστάνιες, περιστρεφόνενες αγκράφες κ.α. για να σφίξετε τα ποδηλατικά παπούτσια στα πόδια σας.

Τα ποδηλατικά παπούτσια έχουν σχεδιαστεί για να είναι ελαφριά και άκαμπτα έτσι ώστε να είναι αποτελεσματικά, συχνά με διάτρητα υλικά για να διατηρούν τα πόδια σας δροσερά το καλοκαίρι και με μια σόλα που έχει σχεδιαστεί για να είναι συμβατή με πεντάλ που κουμπώνουν στα παπούτσια.

Τα πεντάλ χωρίς λουράκια στερέωσης πρωτοεμφανίστηκαν πριν από περίπου 30 χρόνια, μια ιδέα που δανείστηκε από τον κόσμο του σκι. Ένας μικρό μεταλλικό ή πλαστικό σχαράκι είναι προσαρτημένο στη σόλα του παπουτσιού με δύο, τρεις ή τέσσερεις βίδες και κουμπώνει πάνω στο συγκεκριμένο πεντάλ όταν πιέζετε προς τα κάτω. Αυτό σας επιτρέπει να μεταφέρετε την ισχύ καλύτερα και να κρατάτε το πόδι σας στη βέλτιστη θέση όσον αφορά την εργονομία.

bike shoes 01

Όταν θέλετε να ξεκουμπώσετε από το πεντάλ, στρίβετε το πόδι σας στο πλάι για να το αποδεσμεύσετε. Η διαδικασία μπορεί να φαίνεται τρομακτική στην αρχή, αλλά είναι πολύ απλό να ξεκουμπώσετε και να αποδεσμεύσετε το πόδι σας από το πεντάλ όταν είναι απαραίτητο.

bike shoes 02

Εάν σας αποθαρρύνει η ιδέα του ότι θα είστε κουμπωμένοι πάνω στα πεντάλ υπάρχουν και οι ιμάντες πρόσδεσης με καλουπιέ που εξακολουθούν να είναι διαθέσιμοι.

bike shoes 03

Εάν θέλετε να προχωρήσετε στην αγορά παπουτσιών και πεντάλ που κουμπώνουν πρέπει να επιλέξετε τα σωστά ποδηλατικά παπούτσια. Στην αγορά διατίθενται σε μια τεράστια γκάμα στυλ για διαφορετικές απαιτήσεις. Πρέπει να αποφασίσετε ποιος τύπος είναι ο πιο κατάλληλος για εσάς.

Οι γυναίκες τείνουν να έχουν στενότερες φτέρνες από τους άνδρες και χρειάζονται ποδηλατικά παπούτσια που είναι πιο ρηχά, δηλαδή έχουν μικρότερο ύψος μεταξύ της σόλας και του άνω μέρους. Οι γυναίκες τείνουν επίσης να έχουν μικρότερα πόδια από τους άνδρες, οπότε ορισμένοι κατασκευαστές προσφέρουν γυναικεία παπούτσια ποδηλασίας σε μικρότερα μεγέθη.

Παπούτσια ποδηλασίας δρόμου

Ο πιο κοινός τύπος παπουτσιών είναι τα παπούτσια ποδηλασίας δρόμου. Αυτά έχουν σόλα με άκαμπτο νάιλον, σύνθετες υλικά ή ανθρακονήματα χωρίς εξωτερική σόλα καουτσούκ, έτσι τα σχαράκια των πενταλ βιδώνονται εξωτερικά πάνω στη σόλα. Έχουν σχεδιαστεί για αποδοτικότητα, μεταφέροντας το μέγιστο μέρος της δύναμής σας στα πεντάλ.

bike shoes 04

Οι σόλες έχουν συνήθως τρεις οπές με σπείρωμα για να βιδώνονται τα σχαράκια όπως Shimano, Look και Time, ή πιο σπάνια διάτρηση τεσσάρων οπών που είναι συμβατή με το σύστημα πεντάλ Speedplay.

Τα παπούτσια ποδηλασίας δρόμου δεν είναι σχεδιασμένα για περπάτημα. Τα μεγάλα εξωτερικά σχαράκια, σε συνδυασμό με την άκαμπτη σόλα, σημαίνει ότι μπορείτε απλά να κάνετε μερικά βήματα παρά να περπατάτε. Θα καταφέρετε να κάνετε μερικά βήματα από/προς την εξώπορτα στο σπίτι σας και θα μπορέσετε να μπείτε σε ένα καφενείο για ένα μικρό διάλειμμα, αλλά μέχρι εκεί.

Ακριβώς επειδή οδηγείτε στο δρόμο, δεν χρειάζεστε απαραίτητα και παπούτσια ποδηλασίας δρόμου. Εάν είναι πιθανό να συνεχίσετε να φοράτε τα ποδηλατικά παπούτσια σας όταν κατεβαίνετε από το ποδήλατο – για παράδειγμα στο γραφείο, ή για ψώνια – φορώντας ποδήλατικά παπούτσια με σχαράκια που είναι ενσωματωμένα στις σόλες και θα είναι πιο κατάλληλα για περπάτημα (δείτε παρακάτω).

bike shoes 05

Υπάρχουν πολλά διαφορετικά συστήματα πεντάλ. Τα πεντάλ και τα σχαράκια δεν είναι εναλλάξιμα. Με άλλα λόγια, πρέπει να χρησιμοποιήσετε σχαράκια Look Kéo με πεντάλ Look Kéo και ούτω καθεξής.

bike shoes 06

Ποδηλασία βουνού, Μετακινήσεις, Περιηγήσεις, Αναψυχή

Αυτή είναι μια ευρεία κατηγορία, αλλά αυτά τα παπούτσια ποδηλασίας συνήθως έχουν μια εσοχή στη σόλα. Με άλλα λόγια, το σχαράκι βυθίζεται στην εξωτερική σόλα του παπουτσιού, έτσι ώστε να μην αγγίζει το έδαφος όταν περπατάτε. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να περπατήσετε πολύ πιο μακριά και πολύ πιο άνετα από ότι μπορείτε με παπούτσια ποδηλασίας δρόμου.

bike shoes 08

Μερικά παπούτσια μπορούν να πάρουν είτε ένα σχαράκι για τρεις βίδες είτε για δύο βίδες, αλλά τα περισσότερα είναι συμβατά με το ένα ή το άλλο.

Ένα παπούτσι ποδηλασίας βουνού έχει μια πιο ευέλικτη σόλα από ένα παπούτσι ποδηλασίας δρόμου, θυσιάζοντας την απόλυτη απόδοση για περισσότερη άνεση. Αυτά τα παπούτσια έχουν συχνά πολύ διαφορετικό στυλ από τα αγωνιστικά παπούτσια, συχνά μοιάζουν περισσότερο με αθλητικά ή παπούτσια πεζοπορίας.

Η πιο εύκαμπτη σόλα με εσοχή είναι μια κατάλληλη επιλογή για μετακινήσεις και περιστασιακή οδήγηση με στάσεις για ξεκούραση.

Εάν δεν θέλετε τα πολύ σκληρά πέλματα όπως στα παπούτσια ποδηλασίας δρόμου, αυτά είναι σίγουρα μια εναλλακτική πρόταση.

Shimano SPD PD M540

Ένα πλεονέκτημα των περισσότερων πεντάλ για σχαράκια με δύο βίδες είναι ότι είναι διπλής όψης. Αυτό διευκολύνει το συχνό ξεκούμπωμα από τα άλλα πεντάλ όπως οι στάσεις στα φανάρια.

Shimano SPD PD M324 02

Μπορείτε επίσης να αγοράσετε πεντάλ όπου στη μία πλευρά τους διαθέτουν μηχανισμό κουμπώματος και στη άλλη πλευρά μία μεγάλη πλαστική ή μεταλλική πλατφόρμα, για να τα χρησιμοποιείτε και με απλά αθλητικά παπούτσια.

SHIMANO SPD CLEATS SM SH51 ΜΕ ΜΕΤΑΛΛΙΚΑ ΣΧΑΡΑΚΙΑ 02

Το πιο δημοφιλές σύστημα πεντάλ με σχαράκια για δύο τρύπες είναι το Shimano SPD. Τα πεντάλ και τα σχαράκια είναι πολύ μικρότερα από ότι σε άλλα συστήματα, αλλά λειτουργούν ουσιαστικά με τον ίδιο τρόπο: πιέζετε προς τα κάτω για να κουμπώσετε το σχαράκι στο πεντάλ και περιστρέφετε το πέλμα σας στο πλάι για να το ξεκουμπώσετε.

Τα παπούτσια ποδηλάτου βουνού και gravel ή cyclocross μοιράζονται τον ίδιο σχεδιασμό, και έχουν προεξοχές στη σόλα για να παρέχουν πρόσφυση όταν περπατάτε ή τρέχετε σε χώμα η λάσπη. Τα περισσότερα έχουν πιο εύκαμπτα πέλματα από τα παπούτσια ποδηλασίας δρόμου και πάλι, ώστε να μπορείτε να περπατάτε ή να τρέχετε πιο εύκολα με αυτά.

Ορισμένα παπούτσια ποδηλάτου βουνού που έχουν σχεδιαστεί κυρίως για αγώνες έχουν πολύ σκληρά πέλματα από ανθρακονήματα. Σε αυτήν την περίπτωση, η αποτελεσματική μεταφορά ισχύος είναι πιο σημαντική από το άνετο περπάτημα.

Παρ’ όλα αυτά δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα ποδηλατικά παπούτσια βουνού με τα ανάλογα πεντάλ σε ποδήλατο δρόμου. Θα δείτε πολλούς ποδηλάτες στην πόλη να χρησιμοποιούν τα παπούτσια ποδηλάτου βουνού σε ποδήλατα δρόμου, επειδή η σόλα τους τα καθιστά πολύ πιο πρακτικά για περπάτημα όταν κατεβαίνουν από το ποδήλατο.

Η αγορά ενός άνετου παπουτσιού είναι απολύτως αναγκαία, οπότε αξίζει να πάτε σε ένα επώνυμο κατάστημα ποδηλάτων για να δοκιμάσετε πολλά ζευγάρια διαφορετικών ποδηλατικών παπουτσιών πριν αποφασίσετε. Θυμηθείτε να φοράτε τις ίδιες λεπτές κάλτσες που πιθανότατα φοράτε όταν κάνετε ποδήλατο. Όπως με τα περισσότερα αθλητικά παπούτσια, το μέγεθος διαφέρει από μάρκα σε μάρκα.

Ορισμένες μάρκες, όπως η Shimano, καλύπτουν διαφορετικά πλάτη ποδιών με μια «φαρδιά» έκδοση των παπουτσιών τους, ενώ τα παπούτσια Sidi, για παράδειγμα, τείνουν να ταιριάζουν στα στενότερα πόδια.

Παπούτσια ποδηλασίας τριάθλου

Τα παπούτσια τριάθλου έχουν σχεδιαστεί ειδικά για να μπορείτε να τα φορέσετε ή να τα βγάλετε άνετα και γρήγορα στους αγώνες. Συνήθως έχουν μεγάλους ιμάντες που είναι εύκολο να τα βγάλετε εν κινήσει.

bike shoes 09

Τα παπούτσια ποδηλασίας τριάθλου έχουν επίσης πολύ καλό εξαερισμό, επειδή τα πόδια σας είναι ακόμα βρεγμένα από την κολύμβηση όταν τα φοράτε.

Γιατί να ξοδέψετε περισσότερα;

Όσο περισσότερα χρήματα ξοδεύετε, τόσο πιο ελαφριά είναι τα παπούτσια που θα αγοράσετε. Η διαφορά βάρους μπορεί να είναι 350g ή περισσότερο μεταξύ των φθηνών παπουτσιών και των πιο ακριβών μοντέλων.

Τα ακριβά παπούτσια συνήθως έχουν σόλες από ίνες άνθρακα. Είναι ελαφρύτερες από τις νάιλον σόλες και πιο σκληρές.

Η ακαμψία είναι σημαντική για την αποτελεσματική μεταφορά της δύναμης σας στα πεντάλ. Εάν συμμετέχετε σε αγώνες, θα χρειάζεστε ένα παπούτσι ποδηλασίας με σκληρή σόλα, αλλά αν δεν αγωνίζεστε, ίσως θέλετε να επιλέξετε ένα παπούτσι με μεγαλύτερη ευκαμψία.

Τα φθηνότερα παπούτσια ποδηλασίας τείνουν να έχουν απλούς ιμάντες Velcro, αλλά τα ακριβότερα μοντέλα συχνά έχουν διαφορετικό σύστημα δεσίματος. Από τις πόρπες μικρο-καστάνιας έως τις περιστροφικές αγκράφες έως έναν συνδυασμό αγκραφών, καστάνια και Velcro, κάθε μάρκα έχει την δικό της σύστημα για να κρατά το παπούτσι στη θέση του με ασφάλεια.

Τα παπούτσια ποδηλασίας υψηλότερου επιπέδου τείνουν να είναι ελαφρύτερα, με διαπνέον υλικό και γενικά καλύτερης ποιότητας από ότι τα φθηνότερα μοντέλα που προτείνονται για αρχάριους. Αυτό μπορεί να έχει μεγάλη διαφορά στην άνεση ενός παπουτσιού ποδηλασίας.

Χαρακτηριστικά

Σόλες

Οι σόλες κατασκευάζονται συνήθως από νάιλον ή, για ελαφρύτερο βάρος, από ανθρακονήματα. Τα παπούτσια ποδηλασίας δρόμου έχουν σόλα που είναι πολύ άκαμπτη για αποτελεσματική μεταφορά της δύναμης στο πεντάλ, ενώ τα παπούτσια ποδηλασίας βουνού και αναψυχής τείνουν να είναι πιο εύκαμπτα και να έχουν τρακτερωτή σόλα για πρόσφυση όταν περπατάτε. Πρέπει να πάρετε παπούτσια με τη σωστή διάτρηση (αριθμός / θέση οπών) για το σύστημα πεντάλ / σχαράκια που θέλετε να χρησιμοποιήσετε.

Σύστημα δεσίματος

bike shoes 10

Οι κατασκευαστές χρησιμοποιούν διάφορα συστήματα για να δέσετε τα παπούτσια: ιμάντες Velcro, πόρπες καστάνιας και περιστρεφόμενες αγκράφες με λεπτά συρματόσχοινα που τεντώνονται με περιστροφή, όπως αυτά της Boa.

Το πάνω μέρος

Το πάνω μέρος μπορεί να είναι από δέρμα ή συνθετικό. Είναι συνήθως σχεδιασμένα για να είναι ελαφριά και συχνά είναι διάτρητα για καλύτερο αερισμό του ποδιού.

Πάτοι

Τα περισσότερα ποδηλατικά παπούτσια έχουν ένα πάτο (εσωτερική σόλα) που μπορεί να ρυθμιστεί ώστε να παρέχει καλύτερη υποστήριξη της καμάρας.

Αντιολισθητική επένδυση στη φτέρνα

Ορισμένοι κατασκευαστές χρησιμοποιούν αντιολισθητική επένδυση μέσα στη φτέρνα για να εμποδίζουν την ανύψωση της φτέρνας καθώς τραβάτε με το πεντάλ προς τα επάνω.

Προστατευτικά τακούνια

Τα προστατευτικά τακούνια κάτω από τη φτέρνα και στη μύτη του παπουτσιού μπορούν να διατηρήσουν τις σόλες των παπουτσιών ποδηλασίας δρόμου σε καλή κατάσταση. Είναι χρήσιμα και τα περισσότερα μπορούν να αντικατασταθούν όταν φθαρούν.

Ανακλαστικά χαρακτηριστικά

Τα ανακλαστικά στα παπούτσια μπορούν πραγματικά να σας κάνουν ορατούς το βράδυ γιατί τα πόδια σας βρίσκονται σε σχεδόν σταθερή κίνηση όταν βρίσκεστε στο ποδήλατο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο
e-banner-ppel-02