Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Δείτε πώς μπορείτε να αποφύγετε τα πέντε πιο συχνά ατυχήματα

ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΣΤΡΟΦΗ ΣΕ ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ

Ένας αυτοκινητιστής δεν βλέπει τον ποδηλάτη και στρίβει αριστερά – αντιπροσωπεύει σχεδόν το ήμισυ όλων των ατυχημάτων με ποδήλατο.

Αποφύγετε το: Αν δείτε ένα αυτοκίνητο να στρίβει μπροστά σας, στρίψτε δεξιά στη διασταύρωση παράλληλα με το αυτοκίνητο. Μην βγαίνετε μπροστά από τα αυτοκίνητα στη διασταύρωση με κόκκινο σηματοδότη για να ξεκινήσετε πρώτοι.

ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΣΕ ΔΕΞΙΑ ΣΤΡΟΦΗ

Ένας αυτοκινητιστής προσπερνά έναν ποδηλάτη από αριστερά και στρίβει δεξιά μπροστά από τον ποδηλάτη.

Αποφύγετε το: Προσπερνώντας σταματημένα ή αργά κινούμενα αυτοκίνητα από δεξιά βρισκόσαστε στο τυφλό σημείο ορατότητας του οδηγού. Πιάστε όλη τη λωρίδα τη λωρίδα – είναι δικά σας όπως και για όλα τα υπόλοιπα οχήματα. Εάν βρίσκεστε στη μέση της λωρίδας, ο οδηγός θα επιβραδύνει, θα μείνει πίσω σας και θα περιμένει να πάρει τη στροφή.

ΠΟΡΤΑ

Ένας ποδηλάτης που οδηγεί δίπλα σε παρκαρισμένα αυτοκίνητα που παρατάσσονται στο δρόμο πέφτει πάνω σε μια πόρτα του αυτοκινήτου που άνοιξε ο οδηγός.

Αποφύγετε το: Πάντα να έχετε την προσοχή σας εστιασμένη σε αρκετά αυτοκίνητα πιο μπροστά. Οδηγήστε τουλάχιστον σε 3 μέτρα απόσταση από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα, μένοντας στη μέση της λωρίδα, εάν είναι απαραίτητο. Να είστε έτοιμοι να σταματήσετε ξαφνικά. Κρατήστε το βάρος σας πάνω από τον πίσω τροχό και ασκήστε ισχυρή δύναμη στον μπροστινό φρένο, με μέτρια δύναμη στο πίσω.

ΕΞΟΔΟΣ ΑΠΟ ΠΑΡΚΑΡΙΣΜΕΝΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ

Ένας αυτοκινητιστής βγαίνει από ένα δρόμο ή χώρο στάθμευσης και πέφτει πάνω σε ένα ποδηλάτη.

Αποφύγετε το: Με κανένα τρόπο δεν μπορείτε να αποφύγετε τον κίνδυνο οδήγησης σε δρόμο με πολλές εξόδους στάθμευσης. Απλώς ακολουθήστε αν είναι δυνατόν μία εναλλακτική διαδρομή. Εάν δεν αλλάξετε διαδρομές, ακολουθήστε το νόμο και οδηγήστε στη μέση της λωρίδας. Πάνω απ’ όλα: οδηγείτε μακριά από το πεζοδρόμιο.

Η ΠΡΟΣΠΕΡΑΣΗ

Ένας αυτοκινητιστής χτυπά έναν ποδηλάτη από πίσω.

Αποφύγετε το: Κάντε τον εαυτό σας όσο πιο ορατό γίνεται και οδηγείτε προβλέψιμα. Χρησιμοποιήστε ανακλαστήρες και φώτα στο ποδήλατό σας τη νύχτα. Όταν κινείστε προς τα αριστερά, κάντε σήμα με το χέρι σας και κρατήστε μια ευθεία γραμμή ενώ ελέγχετε την κίνηση κοιτώντας πίσω και πάνω από τον ώμο σας, γιατί ακόμη και ο πιο προσεκτικός οδηγός θα μπορούσε να χτυπήσει ένα ποδήλατο τη ώρα που στρίβει.

Μετάβαση στο περιεχόμενο