Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Γιατί να αγοράσετε ένα ποδήλατο δρόμου;

Τα ποδήλατα δρόμου είναι τα σπορ αυτοκίνητα του κόσμου του ποδηλάτου. Είναι πιο γρήγορα και είναι εύκολο να τα οδηγείς σε ασφαλτοστρωμένους δρόμους. Αν και δεν είναι φθηνά, είναι αρκετοί αυτοί που εξακολουθούν να επιλέγουν ποδήλατα δρόμου γιατί είναι άνετα, πανάλαφρα και γρήγορα.

Τα πλεονεκτήματα των ποδηλάτων δρόμου

Τα ποδήλατα δρόμου, με την ευρύτερη έννοια, μοιράζονται πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τα ποδήλατα MTB, trekking και τα touring αλλά έχουν και πολλές διαφορές. Η ταχύτητα, τα ελαφριά πλαίσια και η απόδοση είναι τα τρία χαρακτηριστικά που καθορίζουν αυτήν την κατηγορία ποδηλάτων. Αυτά δεν είναι σημαντικά μόνο για ποδήλατα δρόμου, προφανώς. Ωστόσο, τα ποδήλατα δρόμου εκμεταλλεύονται στο έπακρον κάθε μία από αυτές τις ιδιότητες.

Ταχύτητα

Ενώ η ταχύτητα είναι ένας σχετικός όρος, τα ποδήλατα δρόμου είναι κορυφαία σε σύγκριση με οποιοδήποτε άλλο είδος ποδηλάτου. Οι τροχοί μεγάλης διαμέτρου με στενά ελαστικά είναι ο μεγαλύτερος συντελεστής της ταχύτητας ενός ποδηλάτου δρόμου. Οι τροχοί και τα ελαστικά είναι ελαφριά, αεροδυναμικά και λεία, σχεδιασμένα για να σας κυλούν στο δρόμο με όσο το δυνατόν λιγότερη αντίσταση. Τα ποδήλατα MTB με τα βαριά, φαρδιά ελαστικά τους και το σχεδιασμό τρακτερωτής επιφάνειας δεν μπορούν να τα ανταγωνιστούν. Το ίδιο με τα ποδήλατα trekking και τα touring, των οποίων οι τροχοί και τα ελαστικά είναι κατασκευασμένα για μεγαλύτερη απορρόφηση ή αντοχή στα χτυπήματα. Η διαφορά είναι παρόμοια με το να τρέχετε με ελαφριά αθλητικά παπούτσια για τρέξιμο απ’ ότι με μπότες πεζοπορίας.

Βάρος

Απλά, τα ποδήλατα δρόμου μπορούν να είναι πολύ ελαφριά, επειδή έχουν σχεδιαστεί για οδήγηση μόνο σε σκληρές, λείες επιφάνειες. Δεν έχει σημασία αν είναι τσιμέντο ή άσφαλτος – ένα ποδήλατο δρόμου δεν έχει κατασκευαστεί για να άλματα, ή οδήγηση σε βραχώδη μονοπάτια ή μέσα από άμμο και χαλίκι. Άλλα είδη ποδηλάτων που πρέπει να έχουν μεγαλύτερη αντοχή είναι σχεδιασμένα ώστε να μην βρεθείτε σε ένα ορεινό μονοπάτι με ένα σπασμένο ποδήλατο. Τα ποδήλατα δρόμου, ωστόσο, κινούνται σταθερά σε ομαλούς δρόμους και μπορούν να κατασκευαστούν με γνώμονα το ελάχιστο βάρος.

Αποδοτικότητα

Συνδυάζοντας γρήγορους τροχούς και ελαφριά κατασκευή με μια σκόπιμη σκυφτή, αθλητική θέση οδήγησης, έχετε το απόλυτο εργαλείο για το δρόμο. Οι τροχοί δημιουργούν μικρή τριβή. Το ελαφρύ πλαίσιο και τα εξαρτήματα δεν βαραίνουν τον αναβάτη. Ένας αναβάτης σκύβει στον άνεμο, αντί να κάθεται όρθιος σαν πανί και έχει πολλαπλές θέσεις πιασίματος στο τιμόνι για να παραμείνει άνετος για μεγάλο χρονικό διάστημα. Αυτά τα πράγματα συνδυάζονται για να δημιουργήσουν ένα πολύ αποδοτικό πακέτο. Ένα ποδήλατο δρόμου θα σας πάει στο δρόμο όπως κανένα άλλο.

Γρήγορα, ελαφριά και αποδοτικά είναι όλα τα χαρακτηριστικά των σύγχρονων ποδηλάτων δρόμου, αν και όλα τα ποδηλάτα δεν είναι τα ίδια.

Βασική ορολογία για τα είδη ποδηλάτων δρόμου

Τα ποδήλατα δρόμου, ως κατηγορία, αποτελούνται από πολλά διαφορετικά είδη για διαφορετικούς σκοπούς. Μπορεί να είναι δύσκολο να διαφοροποιηθούν στην αρχή, καθώς όλα φαίνονται τα ίδια όσον αφορά το μέγεθος των τροχών, το τιμόνι και τα λεπτά ελαστικά. Οι σχετικά μικρές διαφορές τους επιτρέπουν σε ένα ποδήλατο να αποδίδει τα βέλτιστα σε ένα συγκεκριμένο σύνολο περιστάσεων. Ένα είδος ποδηλάτου μπορεί επίσης να είναι μια καλή επιλογή για δύο διαφορετικές χρήσεις. Ακολουθεί μια λίστα με μερικές από τις κυριότερες κατηγορίες ποδηλάτων δρόμου.

Racing ή Sport (Κούρσες)

Αυτά τα ποδήλατα είναι σε αυτό που πάει το μυαλό τους όταν οι περισσότεροι άνθρωποι ακούνε για ένα «road bike». Τα ελαφριά πλαίσια από ανθρακονήματα, αλουμίνιο, τιτάνιο ή ατσάλι συνδυάζονται με γυριστά τιμόια, γρήγορους τροχούς και ένα ευρύ φάσμα γραναζιών για να δημιουργήσουν ένα κλασικό ποδήλατο δρόμου. Τα ποδήλατα που εμπίπτουν σε αυτή την κατηγορία χρησιμοποιούνται για μακρινές βόλτες, προπόνηση και αγώνες.

Touring

Ποδηλάτες που πραγματοποιούν ολονύκτιες (ή μεγαλύτερες) εκδρομές με ποδήλατο εκτιμούν μερικές βασικές διαφορές που έχουν τα ποδήλατά τους. Ο σκελετός διαθέτει ειδικά εξαρτήματα για να σχάρες με αποσκευές, καθώς και μία πιο άνετη θέση οδήγησης για πολλά χιλιόμετρα. Οι τροχοί και τα ελαστικά είναι φαρδύτερα και πιο σκληρά για να ανταπεξέρχονται στο πρόσθετο βάρος και να προσφέρουν αξιοπιστία σε μεγάλες αποστάσεις Τα ποδήλατα touring, αν και όχι τόσο ελαφριά και σπορ, e;inai μια καλή επιλογή για μεγαλύτερες βόλτες λόγω της πρόσθετης άνεσής τους ή για μετακινήσεις, λόγω των αποσκευών και της αντοχής τους.

Cyclocross και Gravel

Δεν είναι πολύ διαφορετικά από τα ποδήλατα Touring, αλλά έχουν φαρδύτερα ελαστικά που έχουν σχεδιαστεί για αγώνες σε συνδυασμό χωματόδρομων και ασφάλτου. Είναι ελαφρύτερα από ποδήλατα MTB και δεν είναι συνήθως σχεδιασμένα για σχάρες και αποσκευές, ένα ποδήλατο cyclocross ή gravel μπορεί να είναι ένα τέλειο ποδήλατο για μετακινήσεις παντός εδάφους.

Time Trial / Τριάθλου

Το πιο αεροδυναμικό από όλα τα ποδήλατα δρόμου, ένα ποδήλατο TT / Τριάθλου. Έχει ενισχυμένο πλαίσιο αεροτομής, αεροδυναμικούς τροχούς βαθιάς διατομής και ειδικά τιμόνια που επιτρέπουν στον αναβάτη να κλίνει πιο μπροστά. Προορίζονται για να είναι όσο το δυνατόν γρηγορότερα σε ευθείες, και είναι τα πιο ειδικά ποδήλατα που θα βρείτε. Η θέση στην οποία βάζουν τον αναβάτη, η ψηλή ταχύτητα και η πιο εύθραυστη φύση τους τα καθιστούν λιγότερο κατάλληλα για βόλτες ή μετακινήσεις.

Fitness

Τα τελευταία χρόνια, τα ποδήλατα δρόμου με οριζόντιο τιμόνι έχουν γίνει πολύ δημοφιλή ως εναλλακτική λύση για ένα παραδοσιακό αγωνιστικό ή κούρσα. Μοιράζονται όλα τα ίδια χαρακτηριστικά με ένα αγωνιστικό ποδήλατο, αλλά έχουν ένα επίπεδο οριζόντιο τιμόνι σε στυλ ποδηλάτου που επιτρέπει μια κάπως πιο όρθια θέση οδήγησης. Ανεξάρτητα με τη πρόσθετη άνεση και το οριζόντιο τιμόνι προσφέρουν τέλεια ισορροπία για πολλούς αναβάτες από ότι ένα αγωνιστικό ποδήλατο.

Υλικά πλαισίου ποδηλάτου δρόμου

Τα ποδήλατα δρόμου κατασκευάζονται από μία ποικιλία υλικών. Θα δείτε πλαίσια κατασκευασμένα από ατσάλι, αλουμίνιο και πιθανώς ανθρακονήματα, ανάλογα με το εύρος της τιμής αγοράς τους. Κάθε υλικό έχει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά του. Τα εκλεπτυσμένα σχέδια και οι σύγχρονες μέθοδοι κατασκευής επέτρεψαν μεγαλύτερη ποικιλία μεταξύ των υλικών τα τελευταία χρόνια. Τώρα είναι δυνατό να βρείτε ελαφριά ποδήλατα με εξαιρετικές ιδιότητες οδήγησης από κάθε υλικό. Δεν έχει σημασία ποιο είναι το υλικό κατασκευής, αρκεί να σας αρέσει να κάνετε ποδήλατο.

Οδήγηση ποδηλάτου δρόμου

Μία από τις μεγαλύτερες προόδους στα ποδήλατα τα τελευταία χρόνια ήταν η ευρεία γκάμα διαθέσιμων ταχυτήτων. Πολλοί που επιστρέφουν στο άθλημα θυμούνται «Ήταν τόσο δύσκολο να ανέβεις τις ανηφόρες!» ή «είχα πάντα πρόβλημα να μετακινήσω το μοχλό ταχυτήτων στο σωστό σημείο και η αλυσίδα έκανε πάντα θόρυβο». Εδώ είναι τα δύο πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την οδήγηση με ένα σύγχρονο ποδήλατο.

Πρώτον, το εύρος των ταχυτήτων στα περισσότερα ποδήλατα είναι τεράστια! Ανεξάρτητα από το πόσες συγκεκριμένες ταχύτητες έχει ένα ποδήλατο, το μεγαλύτερο γρανάζι θα σας επιτρέψει να ανεβείτε τις ανηφόρες με ευκολία και το μικρότερο γρανάζι να σας επιτρέψει να ταξιδέψετε όσο πιο γρήγορα θέλετε. Μπορείτε να ποδηλατείτε σε οποιοδήποτε έδαφος ενώ μένετε καθισμένοι, κάνοντας πεντάλ με το ρυθμό που είναι κατάλληλος για εσάς και δεν αισθάνεστε καθόλου περιορισμένοι.

Δεύτερον, ενώ 20 (ή περισσότερες !!!) ταχύτητες μπορεί να ακούγεται υπερβολικό, η αλλαγή ταχυτήτων είναι πιο εύκολη από ποτέ. Οι λεβιέδες ταχυτήτων για εμπρός και πίσω μετακινούν την αλυσίδα στο γρανάζι με ακρίβεια χιλιοστού. Η αλλαγή ταχύτητας σε σχέση με το γρανάζι είναι μια διαδικασία κλικ-κλικ-κλικ – τοποθετείτε το μοχλό στο σωστό σημείο και το σύστημα μετάδοσης κάνει τα υπόλοιπα.

Τα ανταλλακτικά διατίθενται σε μεγάλη γκάμα μοντέλων από διάφορους κατασκευαστές. Καθώς ξοδεύετε περισσότερα, θα έχετε πιο ανθεκτικά, ελαφρύτερα εξαρτήματα με καλύτερους συνδυασμούς ταχυτήτων. Για περιστασιακή οδήγηση, δεν θα χρειαστεί να έχετε πολλές ταχύτητες, αν και μπορεί να προτιμάτε να έχετε αυτές τις επιλογές.

Πηγαίνετε βόλτα με το ποδήλατό σας!

Έτσι είναι εύκολο να καταλάβουμε γιατί τα μοντέρνα ποδήλατα δρόμου, είναι τόσο δημοφιλής επιλογή. Είτε βγαίνετε για βόλτα ή προπόνηση τα σαββατοκύριακα με φίλους, είτε κάνετε μία μακρινή απόσταση, ένα ποδήλατο δρόμου θα σας οδηγήσει εκεί που θέλετε γρήγορα και αποτελεσματικά.

Σας περιμένουμε στο κατάστημά μας να σας δείξουμε τις διάφορες σειρές ποδηλάτων δρόμου και να σας βοηθήσουμε να βρείτε αυτό που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο