Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Βάλτε «φτερά» αυτόν τον χειμώνα και δεν θα το μετανιώσετε

SKS SHOCKBOARD MTB FRONT REAR MUDGUARD
SKS SHOCKBOARD MTB FRONT REAR MUDGUARD

Εάν σχεδιάζετε να βγαίνετε με το ποδήλατο για βόλτα ή προπόνηση αυτή την περίοδο, τότε πρέπει να αποδεχτείτε ότι είναι πιθανό να βραχεί. Ίσως κι αν δεν βρέχει. Ακόμη και αν έχετε προγραμματίσει να «αποφύγετε» τη βροχή – μπορεί κάλλιστα να σας πιάσει μια απροσδόκητη νεροποντή.

Είναι η εποχή που ειδικά οι ποδηλάτες δρόμου τοποθετούν λασπωτήρες στο ποδήλατό τους – και δικαιολογημένα.

Η βροχή και οι χαμηλές θερμοκρασίες είναι ένας κακός συνδυασμός και όταν είστε βρεγμένοι μπορεί να είναι δύσκολο να παραμείνετε ζεστοί. Μια απολαυστική βόλτα μπορεί γρήγορα να μετατραπεί σε ταλαιπωρία.

Οι λασπωτήρες θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε (σχετικά) ζεστοί και (εύλογα) στεγνοί στο ποδήλατο αυτό το χειμώνα – αλλά αν θέλετε ακόμα κάτι για να πειστείτε, αναφέρουμε παρκάτω πέντε λόγους για τους οποίους πρέπει να τοποθετήσετε «φτερά».

1) Θα παραμείνετε στεγνοί

Πρώτα από όλα, μπορεί να αναφέρουμε το προφανές, αλλά μόνο από τη στιγμή που οδηγείτε με λασπωτήρες καταλαβαίνετε πόσο νερό και σπρέι βγαίνει από το δρόμο και πόσο σας προστατεύουν όταν δεν βρέχεστε πλέον από τα νερά του δρόμου όταν είστε στο ποδήλατο.

Στην πραγματικότητα, εκτός κι αν βρέχει πραγματικά καρεκλοπόδαρα, είναι πιθανό να βραχείτε περισσότερο από τα νερά του δρόμου παρά από τη βροχή που πέφτει πάνω σας. Σε κανέναν δεν αρέσει η αίσθηση να μουλιάζουν τα πόδια του από το νερό που εκτοξεύετε πάνω σας από μπροστινό τροχό ή από το σπρέι που πέφτει πάνω σας από το πίσω ελαστικό.

Και αν ανησυχείτε μήπως οι λασπωτήρες καταστρέφουν το σκελετό του ποδηλάτου σας, τότε σκεφτείτε τη γραμμή από καφέ λάσπη που τρέχει στο πίσω μέρος του κολάν και της φανέλας σας. Στο κάτω-κάτω, ακόμα κι αν δεν σας αρέσουν οι λασπωτήρες, κάτι τόσο απλό όσο ένα φτερό σέλας θα σταματήσει τουλάχιστον το σπρέι που πέφτει στην πλάτη σας.

 ΣΕΛΑΣ REVERSE LOGO
ΣΕΛΑΣ REVERSE LOGO

Επιπλέον, οι χαμηλές θερμοκρασίες του χειμώνα σημαίνουν επίσης ότι οι δρόμοι παραμένουν βρεγμένοι αφότου η βροχή σταματήσει να πέφτει, οπότε ακόμα κι αν βρέξει κατά τη διάρκεια της νύχτας και ο ουρανός είναι πλέον καθαρός το πρωί, δεν θα σας αποτρέψει ο βρεγμένος δρόμος για να απολαύσετε την πρωινή βόλτα σας..

2) Οι φίλοι σας δεν θα τρώνε τι λάσπη σας

Οι λασπωτήρες δεν είναι μόνο προς όφελός σας, αλλά και προς όφελος των συναθλητών σας ή φίλων σας στην ποδηλασία.

Εάν οδηγείτε μόνοι σας χωρίς λασπωτήρες, τότε δεν υπάρχει πρόβλημα, αλλά σε κανέναν δεν αρέσει να τρώει στο πρόσωπο βρώμικο νερό από το ρόδα που ακολουθεί.

Ωστόσο, οι λασπωτήρες προσφέρουν διαφορετικά επίπεδα προστασίας για αυτόν που ακολουθεί και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να συνεισφέρετε στην άνεση των άλλων είναι να έχετε λασπωτήρες πλήρους μήκους με πίσω πτερύγιο λάσπης (όπως ορισμένοι προφυλακτήρες της SKS). Ένα επιπρόσθετο μπροστινό πτερύγιο λάσπης θα παρέχει επίσης πρόσθετη προστασία στα πόδια σας.

Αλλά δεν είστε μόνο εσείς, αλλά και οι φίλοι σας που θα επωφεληθούν…

3) Το ποδήλατό σας θα είναι επίσης πιο καθαρό

Ο χειμώνας είναι μια δύσκολη περίοδος τόσο για εσάς όσο και για το ποδήλατό σας και αν δίνετε σημασία σε ένα καθαρό ποδήλατο, μερικές φορές θα νιώθετε ότι ξοδεύετε τόσες ώρες καθαρίζοντας το ποδήλατό σας όσες και στην πραγματικότητα να το οδηγείτε.

Όλο αυτό το νερό που μαζεύεται από το δρόμο πρέπει να πάει κάπου και αν δεν έχετε λασπωτήρες, τότε πάντα κάνει μια γραμμή στο κάτω μέρος του σκελετού και διαβρώνει το σύστημα μετάδοσης κίνησης, με αποτέλεσμα μια παχιά, επίμονη λάσπη και διαβρωτικό αλάτι του δρόμου σχηματίζεται σε όλη την αλυσίδα, την κασέτα, το δισκοβραχίνα, εκτροχιαστές και δαγκάνες φρένων.

Φυσικά, οι λασπωτήρες μπορούν να προσφέρουν ένα μέρος προστασίας αλλά παρόλα αυτά το ποδήλατό σας θα εξακολουθεί να χρειάζεται πολλή προσοχή κατά τη διάρκεια του χειμώνα, αλλά η επένδυση που κάνετε σε ένα σετ προστατευτικών φτερών αξίζει τον κόπο.

4) Θα βγαίνετε πιο συχνά για ποδηλατο

Το να παραμένετε ζεστοί και στεγνοί – και να έχετε το ποδήλατο και τα ρούχα στεγνά – είναι ένας σίγουρος τρόπος για να τονώσετε το κίνητρό σας κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Περισσότερα κίνητρα = περισσότερα χιλιόμετρα.

Αυτό είναι φυσικά κάτι σαν παρότρυνση, αφού ένας αυθεντικός ποδηλάτης θα βγει έξω ανεξάρτητα από τον καιρό, αλλά αν βρέχει όταν ξυπνάτε το πρωί και κοιτάζετε πίσω από τις κουρτίνες, τότε πιστεύουμε ότι είναι πιο πιθανό να βγείτε από το πόρτα, εάν ξέρετε ότι δεν θα γίνετε μούσκεμα από την κορυφή έως τα νύχια μέσα σε λίγα λεπτά.

Για πολλούς ποδηλάτες, ο χειμώνας είναι η περίοδος για να ξεκινήσουν τη βάση της προπόνησης για να φορτώσουν χιλιόμετρα, πριν από τους αγώνες – γιατί λοιπόν να μην το κάνετε με άνεση;

Οι λασπωτήρες μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της απόδοσής σας στο ποδήλατο. Εάν είστε βρεγμένοι και κρυώνετε, τότε το σώμα σας πρέπει να ξοδέψει πολύτιμη ενέργεια για να σας ζεστάνει – πατώντας τα πεντάλ. Και αν ανησυχείτε για το βάρος, σκεφτείτε απλώς το όφελος της προπόνησης.

ΦΤΕΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ 20 24 POLISPORT COLORADO JUNIOR
ΦΤΕΡΑ ΠΟΔΗΛΑΤΟΥ 20 24 POLISPORT COLORADO JUNIOR

5) Μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε (σχεδόν) οποιοδήποτε ποδήλατο

Πέρασαν οι εποχές που οι λασπωτήρες μπορούσαν να τοποθετηθούν μόνο σε ποδήλατα με τις κατάλληλες υποδοχές στο σκελετό.

Οι λασπωτήρες πλήρους μήκους εξακολουθούν να προσφέρουν την καλύτερη προστασία και, αν σκοπεύετε να κάνετε αρκετά χιλιόμετρα τον χειμώνα, τότε ένα αποκλειστικά χειμερινό ποδήλατο με κατάλληλα προστατευτικά, φαρδιά ελαστικά (25c, 28c ή παραπάνω) και οικονομικά αλλά ανθεκτικά εξαρτήματα , είναι μια καλή επένδυση, καθώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε παντός καιρού και εδάφους ή να το φορτώσετε με τις αποσκευές σας για τις καλοκαιρινές σας διακοπές.

Ενώ το πλαίσιο και το πιρούνι σας θα χρειαστούν υποδοχές για τους κατάλληλους λασπωτήρες, τα φτερά με κλιπ μπορούν να τοποθετηθούν στα περισσότερα αγωνιστικά ποδήλατα

Ωστόσο, αν οδηγείτε το «αγωνιστικό» ποδήλατό σας (δηλαδή ένα σκελετό που δεν έχει το υποδοχές για λασπωτήρες), τότε μπορείτε να τοποθετήσετε λασπωτήρες με κλιπ και ενώ μπορεί να μην προσφέρουν τόσο ολοκληρωμένη κάλυψη , θα κάνουν είναι αποτελεσματικοί. Οι λασπωτήρες SKS είναι οι πιο δημοφιλείς επιλογή. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να προετοιμάσετε το «καλό» σας ποδήλατο για τη χειμερινή εξόρμηση.

Οι λασπωτήρες με κλιπ είναι επίσης ελαφρύτεροι από τους προφυλακτήρες πλήρους μήκους και μπορούν να αφαιρεθούν γρηγορότερα, εάν χρειαστεί, αλλά, από την άλλη πλευρά, μπορεί να μην προσφέρουν πλήρη κάλυψη.

Ναι, παίρνει κάποιο χρόνο και είναι ένα επιπλέον έξοδο για να προσθέσετε λασπωτήρες στο ποδήλατό σας, αλλά είμαστε σίγουροι ότι θα χαρείτε που το κάνατε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο