Αξιοποιείστε το δυναμικό σας

Εντάξει, τώρα έχουμε μια εικόνα για το λειτουργικό κατώφλι μας, τι κάνουμε με αυτό; H αύξηση στο Λειτουργικό Κατώφλι Ισχύος (FTP) είναι το να κάνουμε τη παραγωγή της αθλητικής μηχανής μας πιο αποτελεσματική.

Ως αγωνιζόμενος ποδηλάτης, η αύξηση του FTP θα πρέπει να είναι ο πρωταρχικός στόχος σας. Πρέπει να γίνουμε πιο αποτελεσματικοί ως προς τη χρήση της συνολικής αποτελεσματικότητας μας. Εδώ θα εξηγήσω γιατί.

Δύο ποδηλάτες μπορεί να έχουν ακριβώς την ίδια σχετική VO2max, αλλά θα είναι αυτός με το υψηλότερο λειτουργικό κατώφλι ισχύος (FTP) ανά κιλό σωματικού βάρους που θα επικρατήσει όταν έρθει η ημέρα του αγώνα.

Δύο αθλητές μπορεί να αποδειχθεί ότι έχουν ακριβώς την ίδια ισχύ κατά τη διάρκεια μιας ώρας. Τα σωματικά χαρακτηριστικά τους, όπως ο όγκος της καρδιάς και η ικανότητα των πνευμόνων, μπορεί να διαφέρουν και οι καρδιακοί παλμοί τους θα μπορούσε να έχουν τεράστια διαφορά. Τα παραγόμενα watt και οι γραμμές στο γράφημα ισχύος μπορεί να είναι τα ίδια, αλλά οι σωματικές αντιδράσεις τους, οι αισθήσεις και τα συναισθήματα σίγουρα δεν θα είναι τα ίδια!

Υπάρχει κάτι περισσότερο σε αυτό το παιχνίδι από μόνο υψηλά νούμερα ισχύος.

Ούτε μεγάλος, ούτε έξυπνος

Αυτοί που χρησιμοποιούν βατόμετρα συχνά προσπαθούν να φθάσουν σε μεγάλα νούμερα τη μέγιστη ισχύ τους για να καμαρώνουν πάνω στο ποδήλατο. Τα δικά μου είναι μεγαλύτερα από τα δικά σου και τα συναφή.

Λυπάμαι που πρέπει να σας απογοητεύσω, αλλά είναι το μεγαλύτερο FTP (ανά κιλό σωματικού βάρους) που πρόκειται να κάνει τη ζημιά και δεν έχει σημασία η μέγιστη απόδοση ισχύος. Μπορείτε να έχεις ένα σπριντ 1000 watt, αλλά αν έχεις μόνο ένα 200 watt FTP, τότε δεν πρόκειται να είσαι στο τέλος του αγώνα για να δείξεις σε όλους ότι στα σπριντ είσαι θεός.

Έχω δοκιμάσει κάποιους φαινομενικά δυνατούς ποδηλάτες στο εργαστήριο που θα μπορούσαν να μείνουν πίσω πριν φτάσουν στην πρώτη ανηφόρα σε ένα αγώνα 70χλμ. Όπως με όλα τα πράγματα έτσι και στο δικό μας επίπεδο, παν μέτρον άριστον είναι το κλειδί της επιτυχίας. Είναι το γαλακτικό κατώφλι, το αερόβιο / αναερόβιο όριο που καθορίζει ποιος θα είναι έτοιμος για το σπριντ. Δεν είναι απαραιτήτως ο ισχυρότερος σπρίντερ του αγώνα που παίρνει τα μετάλλια.

Είναι πιο πιθανό να είσαι “μέσα στους νικητές” με 900 watt σπριντ και 300 watt FTP. Απλά εστιάστε στη λιγότερο λαμπερή πλευρά του φάσματος της προπόνησής σας και επωφεληθείτε.

Το λειτουργικό κατώφλι ισχύος (FTP) σας δίνει μια βάση από την οποία μπορείτε να σχεδιάσετε τα μελλοντικά  επίπεδα προπόνησής σας. Μόλις έχετε αρκετά στοιχεία για την ισχύ σας για να καταλήξετε σε συμπέρασμα, το να αλλάξετε το FTP σας είναι αρκετά απλό, δεν είναι εύκολο να γίνει, αλλά είναι εύκολο να το πετύχετε – ελπίζω να έγινα κατανοητός.

Μετάβαση στο περιεχόμενο
e-banner-ppel-02